Nergens zin in en moe

14/10/2020

nergens zin in en moe

Nergens zin in en moe is een gevoel die ontstaat op het moment dat je alleen nog maar bezig bent met vervellende verplichtingen. Met als gevolg dat jezelf steeds moet dwingen om door te blijven gaan, terwijl je daar eigenlijk geen zin meer in hebt. Mag jij dus steeds nergens zin in hebben en voel je steeds moe. Dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Nergens zin in en moe vanwege stress

Het is goed mogelijk dat als je elke dag erg hard werkt dat je hierdoor steeds minder energie hebt. Met als gevolg dat je steeds meer nergens zin in krijgt door de vermoeidheid. Waarbij het goed helpt om meer rust voor je jezelf in te plannen. Het wordt pas een probleem als je deze mogelijkheid niet hebt. Of dat je alles op dezelfde manier uitvoert zoals altijd. Maar je toch bij jezelf merkt dat je nu opeens meer vermoeid voelt dan normaal. Want goede kans dat er dan iets heeft plaatsgevonden wat jijzelf niet doorhad. Waardoor het moeilijk kan worden om hieruit te komen. En je dus steeds afvraagt: Ik heb nergens zin waardoor ik mij steeds moe voel en wat kan ik hier het beste aan doen?

Vermoeidheid kan door veel verschillende reden ontstaan. Waarbij natuurlijk de meest voor de hand liggende oorzaken is het voedsel wat je eet of hoe goed je slaapt. Maar er zijn ook ander oorzaken waardoor je het gevoel kan krijgen dat je nergens zin in hebt en moe voelt. Doordat je bijvoorbeeld leuk werk hebt wat hiervoor altijd goed ging, alleen heeft er nu iets plaatsgevonden wat voor veel stress zorgt. Met als gevolg dat je werk hierdoor eerder als een verplichting begint te voelen, dan als een plezier. Want de reden dat we vaak ergens geen zin meer in hebben, komt vaak doordat er een verandering heeft plaatsgevonden in wat we leuk vinden. Wat kan bij veel verschillende gebieden in jouw leven kan plaatsvinden.

Alles is leuk totdat we niet meer de keuze ervaren om ermee te kunnen stoppen. Met als gevolg dat het meer een verplichting is geworden dan een plezier.

Alles wat we doen begint over het algemeen altijd erg leuk. Doordat je met veel enthousiasme begint met een nieuwe opleiding, hobby, of werk. Waarbij we van tevoren hebben bepaald dat dit bij ons past. En we vanuit onze nieuwsgierigheid veel zin voelen om hier beter in te worden. Waarbij het goed kan voorkomen dat we het na verloop van tijd dit steeds saaier beginnen te vinden. En we dus ook veel minder zin ervaren om nog hiermee door te gaan. Met als gevolg dat op het moment dat we hebben bepaald dat dit wel belangrijk is. We onszelf hierdoor steeds meer kunnen dwingen om hier tijd aan te blijven besteden. Wat ervoor zorgt dat je hierdoor steeds meer moe begint te voelen. En dus vooral de vermoeidheid aangeeft dat jezelf forceert iets te doen wat je eigenlijk niet meer leuk vindt.

Wat is nu precies zin en wat maakt het zo belangrijk

Een goede zingeving aan het leven blijft voor de meeste mensen belangrijk. Doordat we toch het gevoel willen hebben dat wat wij doen ook echt waarde heeft. Doordat je bijvoorbeeld werkt in een ziekenhuis waar je mensen levens redt. Of dat je een kookboek schrijft over hoe je gezonder kan eten, omdat je het belangrijk vindt dat andere mensen gezonder gaan leven. Het is met name je passie die ervoor zorgt dat je voelt dat jouw leven zinvol is en je hierdoor ook veel meer energie ervaart. Want vooral op het moment dat je dit mist zal je merken dat je steeds meer nergens zin in krijgt en je dus hierdoor vermoeider begint te voelen. Doordat alles wat je doet voor jou geen plezier meer geeft en het dus ook niet meer waardevol voelt.

Plezier zorgt ervoor dat we steeds meer energie ervaren om iets te gaan doen. Een last zorgt er juist voor dat we steeds vermoeider raken om dit uit te voeren.

Wat maakt het voor jezelf interessant om te ontdekken wat jouw passie is. Wat kan nog vrij lastig zijn omdat deze in de verloop van tijd steeds kan veranderen. Want als kind kan je natuurlijk heel gepassioneerd zijn over bepaalde computerspellen. Terwijl op het moment dat je 30 jaar oud bent je veel meer de passie voelt om een vader of moeder te worden. Waarbij je op je 50ste weer heel ander doelen in je leven kan hebben. Dit maakt het vaak ook heel lastig, doordat het goed kan voorkomen dat je ergens mee bent begonnen wat je heel leuk vond. Maar dat je dit vervolgens al zo lang doet, dat hierdoor de kans bestaat dat dit niet meer bij jou past omdat je een in een andere levensfase terecht bent gekomen.

Het probleem is vaak dat we als mens de neiging hebben om te willen herhalen wat in het verleden goed heeft gewerkt. Vanuit het idee dat als het ons toen gelukkig heeft gemaakt, dan zal het waarschijnlijk ons nu weer opnieuw gelukkig maken. Maar het nadeel hiervan is dat het goed mogelijk is dat onze behoeftes zijn verandert. Met als gevolg dat wat ons vroeger gelukkig maakte nu niet meer voor ons werkt. Waardoor de kans bestaat dat we iets herhalen van vroeger in de hoop dat we ons hierdoor beter voelen, maar helaas niet hetzelfde resultaat geeft. Wat maakt het belangrijk om vooral weer opnieuw opzoek te gaan naar wie jij bent. En waar jij nu precies staat in het leven en wat dus precies voor jou nu echt waardevol is.

Wat kan je het beste doen als je nergens zin in hebt en erg moe voelt

Mag het zo zijn dat je al voor een lange tijd moeite ervaart met nergens zin in te hebben en je steeds erg moe voelt. Dan wilt het goed helpen om voor jezelf te bepalen hoe jouw leven erop dit moment uitziet. Met name doordat de kans groot is dat je waarschijnlijk alleen nog maar bezig bent met wat je verplicht voelt om te doen. En niet meer met wat je leuk vindt om te doen. Vaak krijgen we juist de meeste energie op het moment dat we ergens enthousiast over zijn. Waarbij we juist moe worden van het tegenovergestelde, wat is in dit geval vervelende verplichtingen. Wat kan vooral ontstaan als je jezelf bent kwijtgeraakt in dagelijkse routines die je steeds minder leuk bent gaan vinden.

Alles wat jij op dit moment niet leuk vindt aan je leven. Wat zou het tegenovergestelde kunnen zijn wat je wel leuk vindt?

Dit leidt snel tot de vraag: Wat zou jij op dit moment kunnen doen om je passie terug te vinden? Wat is nog best een lastige vraag omdat we het als mens altijd veel makkelijker vinden om te bepalen wat we niet leuk vinden, dan wat we wel leuk vinden. Wat maakt het ook zo belangrijk dat je manier van denken veranderd. Want vaak komen we niet verder doordat we onszelf teveel kwijtraken in een negatieve instelling. Waarbij we meer klagen over wat we niet leuk vinden, dan dat we gaan denken in mogelijkheden over wat we wel leuk vinden. Wat maakt het belangrijk om jezelf echt uit te dagen om te ontdekken wat jou nu op dit moment het meest plezier zou geven. Door vooral te kijken in mogelijkheden en dan vervolgens zoveel mogelijk te proberen dit te gaan doen. Waarbij je er dan vanzelf wel erachter komt wat nu wel of niet bij jou past. En je zal merken dat op het moment dat je passie heb terug gevonden, je hierdoor een stuk minder moe zal voelen. Doordat je leven meer zinvol heb gemaakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Jezelf vermoeid voelen en nergens zin in hebben ontstaat op het moment dat je niets meer leven leuk vindt in jouw leven. Doordat je steeds weer opnieuw dezelfde vervelende verplichtingen moet doet. En je hierdoor nergens meer enthousiast over voelt. Wat maakt het interessant om te ontdekken wat voor nieuwe dingen jij leuk zou vinden om te doen.
  • Mag zo zijn dat je iets doet wat je vroeger heel leuk vond, maar je nu geen plezier meer geeft. Dan is het goed mogelijk dat dit komt doordat je in een andere levensfase terecht bent gekomen. Waarbij dus ook jouw behoeftes zijn veranderd.
  • Wat maakt het belangrijk om voor jezelf goed te bepalen waar jij nu op dit behoefte aan hebt. En wat dus voor jou op dit moment werkt om je passie terug te vinden. Wat je vervolgens erg veel energie zal geven.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter