Ik stoor me aan alles

13/10/2020

ik stoor me aan alles

Ik stoor me aan alles om mij heen is een gevoel die ontstaat doordat je niet doorhebt hoe slecht het met je gaat. Doordat je meer met je aandacht bezig bent met wat er om je heen gebeurd. En je dus eerder stoort aan alles om je heen dat dat je ervaart wat er nu precies bij jou van binnen plaatsvindt. Mag je dus vaak de gedachte hebben: Ik stoor me aan alles en wat kan ik daar aan doen. Dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik stoor me aan alles wat er om mij heen gebeurd

Op het moment dat we veel stress ervaren kan het goed voorkomen dat we aan alles om ons heen gaan storen. Wat hoeft niet eens zozeer te komen doordat er erg veel om ons heen gebeurd. Maar eerder doordat je erg vermoeid voelt waardoor je een sterke behoefte kan krijgen aan rust. Wat kan bijvoorbeeld ontstaan als je het erg druk hebt op je werk. Waardoor we snel in de stress kunnen schieten als we erg veel tegelijkertijd moet doen. En je dus ziet dat hoe meer er om ons heen gebeurd, hoe meer we het gevoel hebben dat we de controle kwijtraken. Met als gevolg dat alles wat er om ons heen gebeurt, hierdoor voelt als te zwaar. Mag jij op het punt terecht zijn gekomen dat je het gevoel hebt: Ik stoor me aan alles en iedereen. Dan wilt dit aangeven dat je waarschijnlijk al sterk over je eigen grenzen heen bent gegaan.

Als mens kunnen we nog best veel hebben als we ons goed uitgerust voelen. Waarbij we alle problemen die op ons afkomen dan ook met een positieve instelling tegemoetkomen. Waardoor we het misschien niet altijd leuk vinden wat er gebeurd, maar we storen ons hier niet aan. Doordat we ervan uitgaan dat we hier een korte periode last van ervaren, waarbij het daarna weer verdwijnt. Wat geeft aan dat je pas echt ergens aan stoort op het moment dat we ervan overtuigd zijn dat het probleem niet meer verdwijnt. Of dat het probleem zo zwaar is dat we onszelf beginnen af te vragen of het ons wel gaat lukken om hier vanaf te komen.

Iets begint pas irritant te worden als je hier niet vanaf komt.

Want als jijzelf met een boormachine in huis bezig bent zal je niet zo snel irriteren aan dit geluid. Terwijl op het moment dat je de buurman bezig hoort zijn met een boormachine je dit wel als heel irritant ervaart. Het verschil zit erin dat op het moment dat jezelf bezig bent je er ook voor kan kiezen om hiermee te stoppen. Wat geeft aan dat irritatie pas ontstaat op het moment dat we geen keuze mogelijkheid ervaren over wat er om ons heen gebeurd. Want zou jij je heel erg moe voelen, dan zou je de keuze maken om uit te gaan rusten.

De enige reden dat je dit dan niet doet komt omdat we van onszelf hebben bedacht dat dit niet kan. Doordat je bijvoorbeeld morgen een examen hebt waar je voor moet leren. Met als gevolg dat je erg kan gaan storen aan de last dat je dit nog moet doen, terwijl je veel liever naar bed gaat. Wat geeft aan dat op het moment dat jij je aan van alles stoort. Dat kans groot is dat je te weinig keuze vrijheid ervaart over hoe jouw leven op dit moment verloopt.

Wat het over jou zegt dat je aan alles stoort

In de meeste gevallen hebben we juist een specifiek ding waar we aan storen. Wat kan zijn dat we steeds niet kunnen slapen door een geluid van buiten. Of dat je stoort aan de grappen van een collega op je werk. Of dat je stoort aan het feit dat je in de zomer de hele dag in een snikheet kantoor moet zitten. Waarbij je ziet dat irritatie ontstaat doordat jouw omgeving te snel is veranderd. Waardoor je hieraan stoort omdat je niet de tijd heb gekregen om hieraan te wennen. Of in het geval dat je stoort aan andere mensen, dat je niet comfortabel voelt over hoe je het beste met zulke mensen kan omgaan. Want het kan zeker zo zijn dat je met mensen omgaat met wie je niet zoveel hebt, maar dat dit niet meteen een reden is om aan deze te storen. Want we storen onszelf pas aan een ander op het moment dat deze met een reactie komt die jij als pijnlijk ervaart. Wat geeft aan dat je niet stoort aan hun gedrag, maar in hoeverre deze op iets pijnlijks van onszelf weet te raken.

We storen ons pas aan een ander als deze bij ons iets weet te raken wat we niet leuk vinden.

Hetzelfde met geluid, in de meeste gevallen vinden we deze pas erg irritant als we erg veel onrust in onszelf ervaren. Met als gevolg dat je erg wakker ligt in bed en we hierdoor alerter worden over wat er om ons heen gebeurd. Wat geeft aan dat het probleem is niet dat je wakker blijft door het storende geluid. Maar dat we niet kunnen slapen doordat de spanning ons steeds wakker houdt. Het bijzondere is dat als je vanwege de zomer een ventilator naast je bed plaatst. Je eerst niet kan slapen vanwege het geluid van de ventilator. Waarbij je na een paar maanden hieraan gewend raakt. En je zal merken dat als je deze uitzet omdat het kouder wordt. Dat je dan niet meer kan slapen omdat je dit geluid mist.

Wat geeft aan dat irritatie altijd ontstaat doordat er een grote verandering plaatsvindt waar je nog niet aan gewend bent geraakt. En je ook niet de keuzemogelijkheid ervaart om dit te veranderen. Mag het zo zijn dat je aan alles stoort. Dan is de kans goed mogelijk dat er teveel tegelijkertijd om jou heen is veranderd. Waardoor je lichaam erg alert is geworden voor gevaar. Want alles wat nieuw is kan mogelijk gevaarlijk zijn. Waardoor je door deze alertheid aan alles om je heen gaat storen. Doordat je alles om je heen sterker en dus zwaarder gaat waarnemen dan normaal. Wat geeft aan dat als je aan alles stoort wat er om jou heen gebeurd. Dat dit eerder iets zegt over wat erop dit moment bij jou van binnen plaatsvindt. Dan over de dingen die je op dit moment als erg irritant ervaart.

Wat je het beste kan doen op het moment dat je aan alles stoort

Op het moment dat je aan alles stoort, in plaats van aan een ding. Dan wilt dit aangeven dat er waarschijnlijk op dit moment erg veel onrust is in je lichaam. Wat kan zeker ontstaan door je de afgelopen tijd erg veel stressvolle momenten heb gehad. Waardoor het kan voorkomen dat je aan alles irriteert. Het is normaal dat er situaties plaatsvinden in je leven die je niet zo leuk vindt. Maar meestal worden deze afgewisseld met positieve momenten waardoor we dit nog goed kunnen volhouden. Het wordt pas een probleem als je echt aan alles begint te storen op het moment dat het goed gaat. Doordat je bijvoorbeeld thuis op de bank zit en er niets aan de hand. Maar je toch steeds blijft storen aan kleine geluiden, de temperatuur of andere factoren die best wel meevallen.

Je stoort je pas ergens aan als je hier niet comfortabel mee bent. Wat leidt snel tot de vraag: Waar ligt jouw comfortzone?

Wat geeft aan dat je op dat moment te sterk zintuiglijk bent afgesteld, waardoor alles te hard binnenkomt. Wat kan ontstaan door spanning waardoor je meer alert voelt over wat er om jou heen gebeurd. Vanuit het overlevingsmechanisme van de mens om eerder en sneller te kunnen reageren op gevaar. Maar het nadeel hiervan is dat dit eerder juist tegen ons gaat werken op het moment dat er niets aan de hand is, alleen ervaart ons lichaam dit niet zo. Waarbij het dus wilt helpen om vooral voor jezelf waar te nemen wat jij nodig hebt om je weer veiliger te voelen. Door voor jezelf te bedenken wat voor jou goed werkt om rustig te worden. En je zal merken dat als je dit toepast, dat je hierdoor na een paar weken steeds beter voelt en je minder aan alles stoort wat er om jou heen gebeurd.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De mate in hoeverre jij je ergens aan stoort is erg afhankelijk van hoeveel controle je hierover ervaart. Want pas als we niet meer de keuzemogelijkheid ervaren om de storende factor te laten verdwijnen. Zal ook dan pas deze echt veel irritatie gaan geven.
  • Hoewel het sterk kan overkomen dat je vooral aan alles irriteert wat er om jou heen gebeurd. Zegt dit toch vaak meer iets over jezelf, doordat we pas de wereld zo gaan waarnemen als we ons niet meer goed voelen. Want hoe vermoeider je voelt, hoe zwaarder je alles om je heen ervaart.
  • Wat maakt het belangrijk om vooral te gaan waarnemen wat het over jou zegt dat je aan alles stoort. En in hoeverre je eigen innerlijke onrust projecteert op de rest van de wereld. Met als volgende stap te bepalen wat jij zou kunnen doen om je rustiger te voelen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter