Ik durf niet voor mezelf te kiezen

12/10/2020

ik durf niet voor mezelf te kiezen

Ik durf niet voor mezelf te kiezen blijft erg lastig als je niet duidelijk weet wat jij wilt. Doordat we steeds in twijfel kunnen worden gebracht over welke richting we op willen gaan. Met als gevolg dat we hier erg spanning van kunnen worden wat uiteindelijk voor erg veel stress zorgt. Mag jij dus steeds afvragen: Ik durf niet voor mezelf te kiezen en dit geeft mij erg veel stress. Dan kan het volgende jou erg goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik durf niet voor mezelf te kiezen vanwege de angst voor afwijzing

Goede kans dat op het moment dat je niet voor jezelf durft te kiezen, dat dit waarschijnlijk komt doordat er een andere invloed jou in verwarring brengt. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je niet voor jezelf durft te kiezen omdat je bang bent wat andere mensen van jouw keuze vinden. Of dat je steeds opnieuw van een ander te horen krijgt wat deze van jou verwacht. Waardoor we het lastig wordt om voor jezelf te kiezen doordat we de ander niet willen teleurstellen.

Maar wat het ook zeker moeilijk maakt om voor jezelf te kiezen, is dat je niet weet wat jij wilt in het leven. Want het lastige is dat op het moment dat jij erg twijfelt. Dat we hierdoor veel makkelijker beïnvloedbaar zijn door andere mensen. Met in de hoop dat als we doen wat voor andere mensen goed heeft gewerkt, dat wij hier ook gelukkig van worden. Wat helaas niet altijd werkt doordat we allemaal anders zijn in onze behoefte.

Als mens zijn we allemaal anders. Wat geeft aan dat de oplossing die voor een ander goed werkt. Niet altijd ook voor jou goed hoeft te werken.

Want mag jij je vaak afvragen: Ik durf niet voor mezelf te kiezen omdat ik bang ben hoe daarop wordt gereageerd. Dan wil dit aangeven dat we als mens een innerlijke conflict hebben tussen onze gedachtes en gevoel. Doordat we bijvoorbeeld een ontzettende enthousiasme voelen om met een leuke nieuwe hobby te beginnen. Maar we vervolgens dit niet durven te doen doordat we continue gedachtes ervaren over hoe andere mensen over ons beoordelen. In de meeste gevallen zijn we strenger naar onszelf dan nodig is. Wat er helaas toe tot kan leiden dat we hierdoor gaan bedenken wat wel of niet van onszelf mogen doen. Met als gevolg dat we hierdoor over onszelf gaan beslissen hoe ons horen te gedragen. Waarbij dit soort gedachtes helaas sterk kunnen verschillen met waar jij behoefte voor voelt.

Wat maakt het belangrijk om voor jezelf vast te stellen of jouw gedachtes over wie je hoort te zijn wel kloppen in vergelijking met wie jij echt bent. Want mag jij een behoefte ervaren. Dan geeft dit aan dat je hier een tekort in voelt, wat het vervolgens erg pijnlijk maakt om deze te gaan onderdrukken. En natuurlijk wil je niet meegaan in een sterk behoefte naar drugs waarmee je eigen leven kapot maakt. Maar als jij steeds de behoefte ervaart om rust te nemen omdat je erg moe voelt, doordat je bijvoorbeeld elke dag erg hard werkt. Dat zal deze vermoeidheid steeds sterker worden op het moment dat je deze behoefte blijft onderdrukken. Wat leidt tot de interessante vraag: Met welke behoeftes wil je meegaan en welke werken juist tegen jou.

Hoe komt je erachter wat jij nu precies wilt

Want mag je moeite hebben met ik durf niet voor mezelf te kiezen. Dan kan dit zeker ontstaan doordat je niet goed weet wat het is wat jij wilt doen. Want hoe sterker je van jezelf doorhebt wat voor jou belangrijk is, hoe hogere prioriteit je deze geeft. Doordat je van jezelf doorhebt hoe belangrijk dit is voor jouw toekomst. Want in de meeste gevallen bereiken we juist ons doel doordat we een duidelijk visie hebben over wat het ons oplevert. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij een zware opleiding. Waarbij we het heel hard studeren voor een examen niet leuk vinden. Maar je dit vervolgens wel doet omdat je voor jezelf heb vastgesteld dat je hiermee kan bereikt dat het werk kan waar je altijd al van heb gedroomd. Waarbij je ziet dat we bereidt zijn om onszelf door een moeilijke periode heen te brengen om te bereiken wat ons gelukkig maakt.

Het blijft belangrijk om alles een kans te geven. Om op deze manier te leren wat wel of niet bij jou past. Maar het is zonde om ergens te lang mee door te gaan waarvan je voelt dat dit het niet gaat worden.

De grote valkuil die we kunnen maken is dat met het verkeerde levensplan bezig zijn. Doordat we bijvoorbeeld denken dat wat we nu doen ons later gelukkig maakt, terwijl dit niet het geval is. Wat ontstaat op het moment dat we niet goed van onszelf doorhebben wie we nu echt zijn. Waardoor de kans bestaat dat we hierdoor maar een opleiding kiezen waarbij we hopen dat deze ongeveer is wat bij ons past. Om er dan vervolgens later erachter te komen dat we nooit gelukkig zouden worden met het werkt wat we hiermee kunnen uitvoeren. Ik pak nu steeds studie en werk erbij als voorbeeld. Maar dit principe heb je natuurlijk met alles in het leven. Als jij niet weet wat je zoekt in een partner, zal je ook nooit de relatie vinden waar je gelukkig van wordt. Als jij niet weet wat jou passie is, zal je ook nooit doen wat jij leuk vindt.

Wat geeft aan dat voor jezelf durven kiezen altijd begint met eerst erg goed voor jezelf te bepalen wie jij bent. Want zolang jij niet weet wie jij bent, weet je ook niet wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Doordat het hierdoor lastig wordt om voor jezelf te bepalen welke richting je in jouw leven op wilt gaan. En wat dan goed wilt helpen is om voor alles open te blijven staan, door alles wat nieuw is een kans te geven. Met in de hoop op deze manier erachter te komen wat bij jou past. Waarbij het goed mogelijk is dat je onverwachts bij iets terecht komt wat je leuk vindt om te doen. Wat maakt het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te ontdekken wie jij bent en welke richting je op wilt gaan. Want de enige reden dat je dit niet zal ontdekken is omdat je niet voor jezelf durft te kiezen. Waardoor je steeds weer opnieuw hetzelfde blijft herhalen wat voor jou niet werkt.

Hoe kan je het beste de angst overwinnen om voor jezelf te kiezen

Mag het zo zijn dat je erg veel moeite ervaart om voor jezelf te kiezen. Dan is het als eerste stap belangrijk om goed voor jezelf te bepalen wie jij bent en welke richting je op wilt gaan in jouw leven. Want hoe sterker we dit voelen, hoe makkelijker het wordt om in je eigen kracht te staan. Waarbij het vooral wilt helpen om te kijken hoe jij vroeger was als kind. Want goede kans dat jij als kind deed wat je leuk vond, zonder bang te zijn voor het oordeel van andere. Waarbij op het moment dat we steeds ouder worden, we steeds meer worden beïnvloed door andere mensen. Wat maakt het interessant om voor jezelf terug te gaan naar je jeugd en voor jezelf te ontdekken wat jou plezier gaf zonder dat je hierbij werd beïnvloed door het oordeel van andere.

Want mag het bijvoorbeeld zo zijn dat je het leuk vond om met de LEGO te spelen. Dan kan dit aangeven dat je het leuk vindt om creatief bezig te zijn en dingen te bouwen. Waarbij het dus helpt om te kijken wat jij op dit moment ongeveer zou kunnen doen wat ditzelfde gevoel geeft. Alleen betekend dit wel dat je het vervolgens ook moet gaan doen. Wat doe je vooral het beste door een mentale scheiding te maken tussen jezelf en andere mensen. Door wel open te staan voor de mening van andere mensen. Maar dit niet te zien als een mening die belangrijker is dan je eigen mening. Want de reden dat we vaak niet voor onszelf durven te kiezen komt vaak doordat we onze eigen mening en die van andere mensen door elkaar heen gaan mengen. Waardoor het net kan lijken alsof de mening van andere mensen onze eigen mening is geworden.

Wat vond jij vroeger als kind het allerleukst om te doen?

Juist op het moment dat je sterk de mening van een andere heb overgenomen die niet bij jou past. Kan je hierdoor erg over jezelf gaan twijfel over wat je moet doen, waardoor het lastig wordt om voor jezelf te kiezen. Doordat de mening van andere net zo sterk voelt als je eigen mening. En je dus steeds heen en weer wordt geslingerd tussen de mening van jezelf en de ander. Juist door hier een mentale scheiding in te maken. Zorg je ervoor dat je beter kan waarnemen wat jij vooral wilt. Waardoor het zoveel makkelijker wordt om hiervoor te gaan. En je zal merken dat je sterker de kracht bij jezelf zal vinden om ook echt voor jezelf te durven kiezen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dat we niet voor onszelf durven te kiezen komt doordat we onze gedachtes over het mogelijk oordeel van andere mensen erg serieus nemen. Met als gevolg dat we eerder bezig zijn met afwijzing te voorkomen. Dan dat we doen wat ons gelukkig maakt.
  • Juist op het moment dat je sterk voor jezelf heb vastgesteld wat het is wat jou gelukkig maakt. Wordt het hierdoor zoveel makkelijker om ook echt hiervoor te gaan. Doordat je hierdoor ook echt iets heb om voor te vechten. Wat maakt het belangrijk om echt goed van jezelf door te hebben wat jij wilt.
  • In de meeste gevallen kunnen we geen keuze maken doordat we worden rondgeslingerd tussen verschillende meningen. Waardoor we erg aan onszelf gaan twijfelen wat we nu precies willen doen. Wat maakt het belangrijk om vooral weer contact te maken met wat voor jou goed voelt. In plaats van waar jij vindt dat je aan moet voldoen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter