Wat helpt tegen concentratieproblemen is een lastige probleem doordat het kan ontstaan door veel verschillende mogelijkheden. Waarbij het mogelijk is dat je op dit moment te hard werkt. Of dat je juist door iets anders wordt afgeleid waardoor het moeilijk wordt om steeds je aandacht erbij te houden. En het hierdoor erg lastig kan worden om uit een stressvolle situatie te komen. Mag jij afvragen: Wat helpt tegen concentratieproblemen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…
Inhoudsopgave
- De zoektocht over wat helpt tegen concentratieproblemen
- Wat is nu precies concentratie en waarom is het zo belangrijk
- Hoe kom je erachter wat het beste helpt tegen concentratieproblemen
- Belangrijkste tips van dit artikel
De zoektocht over wat helpt tegen concentratieproblemen
Het is goed mogelijk dat op het moment dat je voor een lange tijd druk bezig bent dat je steeds meer last krijgt van concentratieproblemen. Wat ontstaat in de meeste gevallen dat we te veel van onszelf vragen. Met als gevolg dat we steeds minder energie hebben om te kunnen concentreren met waar we mee bezig zijn. Wat wordt al helemaal een probleem als je veel stress ervaart, doordat je hierdoor nog meer energie uitgeeft dan normaal. Met als gevolg dat het hierdoor snel lastig kan worden om je te concentreren op hoe jij het beste de stressvolle situatie kan oplossen. En we ons steeds afvragen: Wat helpt tegen concentratieproblemen zodat ik sterker kan omgaan met stressvolle situatie.
In de meeste gevallen geeft het feit dat je last ervaart van concentratieproblemen aan dat je te hard werkt. Waarbij het dan goed wilt helpen om meer rust te nemen zodat je meer energie krijgt om daarna weer aan de slag te gaan. Maar er zijn ook zeker andere factoren die een grootte rol spelen zoals voedsel en hoe goed je slaapt. Wat zeker invloed heeft over hoeveel energie je binnenkrijgt wat ervoor zorgt dat je beter kan concentreren. Mag het zo zijn dat deze factoren bij jou goed zitten. Dan is een andere mogelijkheid dat je te veel afgeleid bent van wat je wilt doen. Doordat we bijvoorbeeld onszelf erg kunnen kwijtraken in piekergedachtes. Waardoor we zoveel nadenken, dat we er hierdoor over gaan twijfelen wat we moeten doen. Waardoor het lastig wordt om ook actie te ondernemen. Doordat je steeds twijfelt of dit wel de juiste richting is die jij op wilt gaan.
Op het moment dat je een probleem hebt is een stap terugzetten vaak sterker dan door te blijven gaan. Zodat je op deze manier meer energie krijgt om je beter te concentreren.
Want je kan jezelf vaak het beste concentreren als je voor jezelf heel duidelijk heb neergezet wat het is wat jij wilt doen. Want het is juist de twijfel die je bij jezelf ervaar die steeds voor afleiding kan zorgen. Waardoor het moeilijk wordt om steeds met volledige concentratie erbij te blijven. Waarbij het ook zeker goed mogelijk is dat je iets wilt gaan doen, waarvan het voor jou duidelijk is wat er moet worden gedaan. Maar dat erop dit moment iets anders in jouw leven plaatsvindt wat je hier steeds van afleidt. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat een van je ouders ziek is geworden, waardoor het lastig wordt om je te concentreren op je werk. Doordat je steeds weer opnieuw hierover nadenkt. Met als gevolg dat je meer met je aandacht bij je ouders bent, dan dat je concentreert op je werk.
Wat is nu precies concentratie en waarom is het zo belangrijk
Concentratie is de energie die je ervaart in je hoofd. Wat zie je bijvoorbeeld mooi terug op het moment dat je de hele dag achter de computer heb gewerkt. Waarbij je op het begin nog erg wakker voelt in je hoofd. Maar je na verloop van tijd zal merken dat je hoofd steeds zwaarder en vermoeider begint te voelen. Tot op het moment dat je zo moe voelt dat je niet meer kan concentreren op wat je doet. En het dus tijd wordt om een pauze te nemen om hiervan te herstellen. Waarbij je dus ziet dat je de hele dag met je lichaam niets heb gedaan. Want je heb de hele dag rustig op een stoel gezeten. Waardoor de rest van je lichaam niet moe voelt. Maar je wel merkt dat je hoofd wel heel actief is geweest, waardoor je op deze plek heel moe kan voelen.
Hoe meer je iets aandacht geeft, hoe sneller je energie kwijtraakt. Met als gevolg dat je last krijgt van concentratieproblemen.
Terwijl als je het tegenovergestelde zou doen. Door bijvoorbeeld te gaan sporten. Dan is de kans groot dat je na afloop merkt dat je lichaam moe aanvoelt, maar dat je in je hoofd juist heel helder voelt. Tenzij je een hele zware sport heb gedaan waarbij jezelf hier mentaal doorheen heb moeten krijgen. Waarbij je dus een combinatie ziet van lichaam en geest. Die vervolgens allebei na afloop sterk vermoeid aanvoelen. Wat geeft aan dat wat jij op dit moment het meest gebruikt om iets te volbrengen. Dat je dus ook daar de meeste afzwakking voelt van je energie. Wat er in dit geval met je hoofd ervoor zorgt dat je last krijgt van concentratieproblemen.
Want concentratie heeft alles te maken met hoeveel aandacht je iets geeft. Waarbij je dus ziet dat als jij met erg veel aandacht iets probeert te repareren. Dat het goed kan voorkomen dat je binnen korte tijd al erg moe voelt. Terwijl op het moment dat je iets uitvoert vanuit een routine. Je hierbij merkt dat je dit veel gemakkelijker uitvoert en dat je dus minder energie uitgeeft om dit te doen. Waardoor je na afloop merkt dat je minder moe voelt en makkelijk op het volgende project kan concentreren. Waarbij je dus ziet dat concentratieproblemen ook erg sterk kunnen ontstaan doordat je de hele tijd bezig bent met iets waar je nog geen ervaring mee hebt. Waardoor je dus harder hierop moet concentreren om geen fouten te maken.
Hoe kom je erachter wat het beste helpt tegen concentratieproblemen
Mag jij erg veel last ervaren van concentratieproblemen. Dan wilt het goed helpen om voor jezelf te bepalen wat jij op dit moment doet wat je mogelijk erg zwaar vindt. Of wat er mogelijk op dit moment in jouw leven plaatsvindt wat je steeds afleidt van wat je wilt gaan doen. Want als mens zijn we maar in staat om een bepaalde hoeveelheid taken per dagen te kunnen volbrengen. Waardoor we snel concentratieproblemen kunnen krijgen doordat we te veel tegelijkertijd willen doen. Of dat we niet erg veel taken hebben, maar dat we met erg veel tegelijkertijd in ons hoofd bezig zijn. Waardoor je snel moeite ervaart om je aandacht bij je werk te houden.
We ervaren pas concentratieproblemen op het moment dat we van onszelf meer verwachten dan we aankunnen. Wat leidt snel tot de vraag: Hoeveel kan jij per dag aan?
Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te oefenen om alles wat niet belangrijk is in je hoofd weg te schuiven. Vanuit de gedachte dat dit later wel komt. Waardoor je meer de ruimte in je hoofd ervaart om compleet met je aandacht te concentreren op wat jij belangrijk vindt. En mag het zo zijn dat je erg veel op een dag moet doen. Dan zal je toch voor jezelf een verschil moeten gaan maken met wat nu wel of niet een hoge prioriteit heeft. Waarbij jezelf alleen maar bezig houdt met dat wat belangrijk is. Want mag jij in je agenda voldoende tijd hebben om alles in te plannen. Dan wilt dit niet zeggen dat je ook echt de energie hebt om dit allemaal te volbrengen. Doordat het goed mogelijk is dat je halverwege merkt dat je energie op is. Waardoor je niet meer kan concentreren op wat er nog moet worden afgemaakt. Wat maak het belangrijk om realistisch met jezelf te zijn over hoe jij je dag wilt inplannen.
Je zal merken dat op het moment dat je van jezelf door begint te krijgen dat je maar zoveel energie per dag hebt. Dat het hierdoor een stuk makkelijk wordt om rekening te houden met wat jij per dag aankan. Waardoor je zal merken dat je steeds minder vaak last krijgt van concentratieproblemen. Doordat je een beter balans heb gevonden tussen de energie die je uitgeven en de energie die je binnenkrijgt. In het geval dat dit niet helpt, is het mogelijk dat je een tekort hebt aan neurotransmitters door verkeerde voeding. Dit kun je meten met de Braverman-test, die aangeeft wat er mogelijk bij jou plaatsvindt waardoor je last ervaart van concentratieproblemen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Concentratieproblemen ontstaan pas op het moment dat je te hard werkt. Waardoor het door de vermoeidheid lastiger wordt om je aandacht bij je werk te houden. Waarbij het erg helpt om voor jezelf te bepalen hoeveel werk jij per dag aankan.
- Want de reden dat we steeds meer moeite krijgen met te concentreren op wat we doen. Komt in de meeste gevallen doordat we te veel tegelijkertijd willen doen. Of dat we met erg veel verschillende dingen in ons hoofd bezig zijn. Wat erg afleid om je doel te bereiken.
- Wat maakt het belangrijk om realistisch naar jezelf te kijken wat jij per dag aankan. En dat je de keuze maakt over wat nu wel of niet een hoge prioriteit heeft. Waarbij je alles wat niet belangrijk is van je afzet.
geen reactie