Zenuwachtig in groep mensen die je niet goed kent

25/10/2020

zenuwachtig in groep mensen

Zenuwachtig in groep mensen die je niet goed kent wordt lastig als je wel afhankelijk van hun bent. Doordat dit een groep is met wie je samenwerkt voor een project. Of dat dit een groep is met wie je samen in sportteam zit. Het dus belangrijk is dat je goed met elkaar samenwerkt. Ervaar jij het probleem, zenuwachtig in groep mensen die je niet goed kent. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Zenuwachtig in groep mensen die je voor het eerst ontmoet

Het blijft altijd lastig om jezelf te zijn als je nieuwe mensen ontmoet. Doordat we nog niet zo goed doorhebben waar we met elkaar aan toe zijn. Hoe je dus het beste met de andere kan omgaan. Vooral als je voor de eerste keer in een groep terecht komt van mensen die elkaar van tevoren al kennen. Kan je veel moeite ervaren om deel te worden. Doordat er soort sfeer is ontstaan in de groep die jijzelf nog niet voelt. Hierdoor lastig wordt om mee te doen met de groep. Dit kan bijvoorbeeld zijn met sport, waardoor je het lastig vindt om te bepalen hoe je het beste kan samenspelen met de andere. Of dat je de eerste keer met je nieuwe baan begint. En je collega’s al precies weten wat ze doen. Jij hier nog wel veel moeite mee ervaart, waardoor je het gevoel krijgt dat je in het diepe wordt gegooid.

Bij alles wat je doet voor de eerste keer voel je vaak zenuwachtig. Dit is normaal, dus ook geen reden om te streng naar jezelf te zijn.

Want je voelt je vaak zenuwachtig bij een groep mensen. Als het net lijkt alsof iedereen weet wat je moet doen. Dat jij dus de enigste bent die geen flauw idee heeft over wat er gebeurt. Met als gevolg dat je erg aan jezelf gaat twijfelen wat je moet doen. Hierdoor zenuwachtig wordt omdat je geen fouten wilt maken. Zenuwachtig voelen bij een groep mensen kan ontstaan vanwege verschillende redenen. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt dat jezelf moet bewijzen aan de groep. Of dat je snel zenuwachtig wordt van andere mensen, wat in dit geval bij een groep nog zwaarder wordt. Doordat je bijvoorbeeld merkt dat je in een groep terecht bent gekomen van mensen met wie jij niets hebt. Dat je hierdoor een buitenstaander voelt.

Het gevoel van zenuwachtig zijn geeft aan dat je zorgen maakt dat je iets fout doet. Waardoor je steeds spanning en stress voelt omdat jezelf steeds alert houdt om geen fouten te maken. Om op deze manier eerder te kunnen reageren als iemand ontevreden over jou is. Je dus ziet dat zenuwachtig worden in een groep vooral ontstaat vanuit de angst van afwijzing. Vooral bij een groep wordt dit veel zwaarder dan bij een persoon. Doordat er nu niet een persoon is die jou kan afwijzen, maar een hele groep. Als meerdere mensen jou afwijzen vinden dit heel pijnlijk. Hoe meer mensen aangeven dat je iets fout doet. Hoe sterker dit wordt bevestigt. Als een persoon iets vervelends zegt, dan kan je nog bedenken dat het zijn probleem is. Maar als een hele groep zegt dat je iets fout doet, ga je hierdoor veel eerder aan jezelf twijfelen.

De reden waarom we ons zenuwachtig voelen in een groep

Als mens zijn we erg afhankelijk van andere mensen. Dit zorgt ervoor dat we het hierdoor ook erg belangrijk vinden wat andere mensen van ons denken. Vroeger in de oertijd was het belangrijk dat je deel bent van een groep. Om op deze manier je overlevingskansen te vergroten. Nu in deze tijd is het vanwege technologie veel minder belangrijk geworden. Doordat je nu alleen thuis kan zitten en alles kan bestellen via internet. Je dus ziet dat dit ons leven comfortabeler heeft gemaakt. Maar tegelijkertijd dat we hierdoor veel mindere afhankelijk zijn van andere mensen. Waardoor we ook veel minder de sociale vaardigheden ontwikkelen om goed om te gaan met andere mensen in een groep. Waardoor je eerder zenuwachtig voelt als je toch in een groep terecht komt.

We vinden de mening van andere mensen altijd veel belangrijker dan nodig is.

Natuurlijk is het bij een groep heel bepalend hoe goed je andere mensen kent. Want bijvoorbeeld bij het gezin waar je bent opgegroeid. Weet je meestal wel hoe je het beste met jouw familie kan omgaan. Doordat je voor een lange tijd met hun hebt samengewoond. Je dus ook zal zien dat elke keer als je bij een nieuwe groep terechtkomt. Jezelf nog het meest thuis voelt als dit mensen zijn die qua karakter erg overkomen met jouw familie. Doordat je meteen een idee hebt over hoe je het beste met hun kan omgaan. Dit geeft aan dat als jij je zenuwachtig voelt in een groep. Dat de kans groot is dat dit mensen zijn met totaal andere karakters dan jij gewend bent. Met als gevolg dat je niet zo goed weet hoe jij je moet gedragen.

Nu zullen we altijd het liefst omgaan met mensen die op ons lijken. Doordat je vaak veel betere gesprekken kan hebben met iemand die dezelfde dingen leuk vindt zoals jij. Of dat jullie qua karakter veel op lijken waardoor het gesprek vloeiender verloopt. Het probleem bij een groep is dat er altijd mensen zijn met je niet zoveel hebt. Het toch belangrijk is dat je met iedereen in de groep goed kan omgaan. Doordat je bijvoorbeeld samenwerkt aan een project voor je werk. Waar het niet eens zozeer belangrijk is dat jullie vrienden zijn. Maar dat je wel goed kan communiceren over het project. Vooral als dit niet lekker loopt kan je snel zenuwachtig voelen. Omdat er wel de verwachting naar jullie is dat jullie het project op tijd afkrijgen. Hierdoor snel zenuwachtig kan voelen over hoe je nu het beste kan omgaan met de groep om tot een goed resultaat te komen.

Dit kan je het beste doen als je zenuwachtig voelt bij een groep mensen

Ervaar jij veel last van zenuwachtig te zijn bij een groep mensen die je niet goed kent. Of dat je juist samenwerkt met een groep mensen die qua karakter zo anders zijn dan jij. Waardoor de communicatie heel moeizaam verloopt. Dan is het waardevol om eerst bij jezelf waar te nemen wat nu precies de reden is dat je zo zenuwachtig voelt. Doordat dit kan ontstaan door groepsdruk, miscommunicatie, of de angst voor afwijzing. Je dus eerst wilt bepalen waar jij nu precies last ervaart. Zodat je vervolgens de juiste stap kan maken om dit te verbeteren.

In de meeste gevallen voel je zenuwachtig in een groep. Omdat je te veel voelt beoordeeld door de groep.

In een groep is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat jezelf kan zijn. Vooral als je het idee krijgt dat jezelf steeds moet aanpassen. Kan het hierdoor voorkomen dat je steeds meer gestrest raakt. Omdat je eerder doet wat andere mensen willen, dan wat voor jou goed voelt. Tegelijkertijd blijft het natuurlijk belangrijk om goed mee te werken met de groep. Door wel de groep mee te helpen om tot een succes te komen. Tegelijkertijd bewust te blijven hoe jij je voelt, dat je niet over je eigen grens heen gaat, door jezelf helemaal kapot te werken.

Vaak hoe langer je met een groep omgaat, hoe minder zenuwachtig je voelt. De reden dat je dan toch zenuwachtig blijft voelen komt omdat er steeds iets niet lekker loopt. Juist door hier bewust van te zijn. Te kijken wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Wordt het hierdoor makkelijker om je eigen plek in te nemen in de groep. Door de kracht bij jezelf te vinden om te durven zeggen wat jij wilt. Er het vertrouwen in te hebben dat het voor andere mensen in de groep ook belangrijk is hoe jij het beste functioneert. Om op deze manier een betere samenwerking tussen jezelf en de groep te vinden. Waardoor je zal merken dat je na verloop van tijd steeds minder zenuwachtig voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Vaak voel je zenuwachtig in een groep omdat je de druk voelt om goed over te komen. Waardoor je meer je best gaat doen dan nodig is. Hierdoor steeds meer last krijgt van stress. Het dus waardevol is om juist een manier te vinden hoe je het beste jezelf kan zijn in een groep.
  • Vroeger in de oertijd was het belangrijk dat je niet werd buitengesloten door de groep. Omdat dit je overlevingskansen sterk verkleinde. Dit zorgt ervoor dat we in deze tijd het nog steeds belangrijk vinden dat we goed overkomen in de groep. Waardoor we bang zijn geworden voor afwijzing, hierdoor ons onnodig snel zenuwachtig maken.
  • Juist door je eigen plek te vinden in de groep, voel je hierdoor steeds minder zenuwachtig, omdat je weet waar je aan toe bent. Het dus waardevol is om bij jezelf waar te nemen wat jij nodig hebt om dit te bereiken. Of wat de oorzaak is die jou steeds hierin tegenhoudt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter