Ik voel me wanhopig en hoe kom ik hier vanaf

25/10/2020

ik voel me wanhopig

Ik voel me wanhopig is een gevoel die ontstaat op het moment dat we alle hoop hebben opgegeven. Hierdoor niet meer weten hoe we verder moeten. Vooral als dit een probleem is die veel stress geeft. Is het zonde om onnodig door wanhoop met dit probleem te blijven zitten. Vraag jij je af, ik voel me wanhopig en wat kan ik hieraan doen. Dan kan het volgende jou hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me wanhopig door een stressvolle situatie

Helaas kan het voorkomen dat je terecht bent gekomen in een vervelende situatie. Doordat het niet lukt om hieruit te komen kan je hierdoor steeds wanhopiger voelen. Waardoor je steeds slechter begint te voelen en je afvraagt of er nog wel een oplossing mogelijk is. Vooral wanhoop ontstaat doordat je niet meer weet hoe je verder moet. Zou je een vervellend probleem hebben, maar je weet hoe je dit kan oplossen. Dan ervaar je nog steeds de hoop dat goed komt. De situaties is dan nog steeds wel zwaar, maar je voelt je niet wanhopig. Dit geeft aan dat het tegenovergestelde van wanhoop is hoop. Dat je dus jouw hoop hebt verloren dat het ooit goed komt.

Hoe vaker iets niet werkt, hoe wanhopiger je wordt.

Het probleem, ik voel me wanhopig, ontstaat vaak doordat je veel hebt geprobeerd wat niet werkte. Je hierdoor begint af te vragen wat je nog kan doen. Of zelfs als je een oplossing hebt bedacht, dat je deze meteen wegschuift, vanuit de gedachte dat het toch geen zin heeft. Alle problemen in de wereld zijn op te lossen als je hier maar voldoende tijd aan geeft. Elke dag dat jij ook maar een kleine stap maakt, heeft dit misschien weinig effect, maar bij elkaar kan dit wel grote gevolgen hebben.

Want als je maar een keer hebt geprobeerd te oefenen met piano spelen zal je hier niet goed in worden. Maar als je elke dag voor de komende 10 jaar oefent. Zal je na verloop van tijd steeds beter worden in piano spelen. Ditzelfde principe is ook erg belangrijk bij wanhoop. Doordat dit ervoor zorgt dat je stopt met te werken aan de oplossing. En pas op het moment dat jij stopt, zal je nooit de oplossing bereiken. Juist door de hoop te bewaren dat je verder komt. Steeds door te blijven gaan met te werken aan de oplossing. Komt er uiteindelijk een moment dat het wel lukt om de oplossing te bereiken. Dit is erg afhankelijk van jouw instelling. Wat is in dit geval dat je doorgaat vanuit hoop, of dat je juist stopt vanuit wanhoop.

Wat is nu precies wanhoop en wat zegt dit gevoel over jou

Wanhoop is het tegenovergestelde van hoop. Dit geeft aan dat je dus ooit hoop ervoer. Maar dat er na verloop van tijd iets is gebeurde waardoor dit compleet is verandert naar het tegenovergestelde. Dit is vaak een heftige gebeurtenis die zo sterk binnenkwam. Dat je hierdoor anders naar het leven bent gaan kijken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het steeds slechter gaat met je bedrijf. Maar dat je op het begin nog wel hoop ervoer dat het goed komt. Hoe meer je best doet om je bedrijft te redden, hoe minder deze moeite lijkt te werken. Terwijl het moment dat jezelf failliet moet verklaren steeds dichterbij komt. Het is vooral op het moment dat er opeens iets gebeurd waardoor we niet meer weten hoe we verder moeten. Dat we hierdoor de neiging krijgen om de hoop op te geven.

Je voelt je pas wanhopig, op het moment dat er iets gebeurt wat compleet je instelling verandert.

Dit geeft aan dat op het moment dat je wanhoop ervaart. Dat er iets is gebeurd wat jouw instelling zo sterk heeft veranderd. Dat je hierdoor de hoop hebt opgegeven dat het nog goed komt. Dit kan komen doordat we geen oplossing kunnen bedenken voor het probleem. Of juist dat je te weinig steun ervaart, doordat iedereen om jou heen zegt dat je het maar beter kan opgeven. Of dat er iets gebeurt wat buiten jouw macht ligt, je hierdoor machteloos voelt in de situatie. Vooral het gevoel van machteloos zijn zorgt voor veel wanhoop. Doordat je het idee krijgt dat jij niets kan doen om nog de situatie te redden.

Dit geeft aan dat als jij je wanhopig voelt, dat je het opgeeft dat het ooit nog goed komt. Dit gevoel kan ontstaat doordat je helemaal leeg voelt. Doordat je zo hard hebt gewerkt, dat je door de vermoeidheid niet meer de energie ervaart om door te kunnen gaan. Uiteindelijk kan je zoveel geven als je op dit moment hebt. Als je helemaal op bent, voelt het hierdoor niet meer mogelijk om door te blijven werken aan de oplossing. Terwijl je nog steeds veel last ervaart van de situatie. Je dus ziet dat wanhoop ontstaat, niet zo zeer omdat dit niet kan worden opgelost, maar omdat je niet meer de energie hebt om door te gaan. Dus goed kan helpen om juist eerst voor jezelf te zorgen. Zodat je meer energie krijgt om aan het probleem te werken.

Dit kan je het beste doen als je wanhopig voelt

Voel jij je erg wanhopig, doordat je vastzit in een vervellende situatie. Je hebt geen idee hoe je hieruit moet komen. Of je hebt wel een idee, maar je hebt niet de energie om door te gaan. Dan wilt het goed helpen om voor jezelf te kijken wat jij het beste kan doen om je hoop terug te vinden. Het tegenovergestelde van wanhoop is hoop. Dus hoe meer hoop je ervaart, hoe meer dit compenseert tegen het gevoel van wanhoop. Dit is zeer moeilijk als jezelf helemaal bent kwijtgeraakt in de wanhoop. Waardoor alle argumenten die hoop geven erg leeg klinken. Je het moeilijk vindt om deze nog serieus te nemen.

Wanhoop geeft aan dat je de hoop hebt opgegeven dat het ooit nog goed komt.

Toch juist door je instelling te veranderen, zorg je ervoor dat je jezelf de kans geeft om goede stappen te blijven maken. Zolang jij blijft werken aan de oplossing, kom je er uiteindelijk altijd wel. Doordat je steeds nieuwe dingen leert die jou verder brengen. Of dat het met hele kleine stapjes per dag, het toch lukt om in het langere termijn hier samen een groot stap van te maken. Het probleem is vaak dat we als mens eerder alles beoordelen op het korte termijn. Dan dat we in staat zijn om onze acties op het langere termijn te beoordelen. Met als gevolg dat als nu iets niet werkt, we meteen dit als bewijs zien dat het geen zin heeft om door te blijven gaan.

Om goed van je wanhoop af te komen is het belangrijk om juist op het langere termijn te gaan denken. Door te stoppen met alle oplossingen te beoordelen tussen goed of slecht. Maar juist voor jezelf te bepalen wat jij elke dag kan doen om steeds een kleine stap verder te komen. Voor jezelf te oefenen de hoop te bewaren dat dit ook echt goed komt. En elke keer dat je gaat twijfelen, meteen aan de oplossing op het langere termijn te denken. Deze te gebruiken als bevestiging dat het goed komt. Je zal zien dat dit jou hoop geeft die jou wanhoop compenseert, waardoor je steeds minder last ervaart van wanhoop.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De mate in hoeverre je wanhoop ervaart, is erg afhankelijk van je instelling. Hoe meer je leeft vanuit een instelling dat niets meer zin heeft. Hoe moeilijker je het voor jezelf maakt om hieruit te komen.
  • Het tegenovergestelde van wanhoop is hoop. Dit maakt het waardevol om voor jezelf te kijken wat jij zou kunnen doen om meer hoop te ervaren.
  • Want als mens hebben we erg de neiging om te oordelen vanuit het korte termijn. Als het nu niet meteen werkt, geven we hier meteen de conclusie aan dat het geen zin heeft. Terwijl het wel degelijk kan werken op het langere termijn. Dus bij wanhoop belangrijk is om juist in langere termijn oplossing te denken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter