Continu zorgen maken over een stressvolle situatie

25/10/2020

continu zorgen maken

Continu zorgen maken ontstaat op het moment dat we het gevoel hebben dat we niet meer uit een probleem komen. Of dat de kans bestaat dat er in de toekomst een vervelend probleem aankomt, die we nu niet meteen kunnen oplossen. Vooral als het niet lukt een probleem op te lossen, krijgen we hierdoor erg last van stress. Ervaar jij het probleem dat je last ervaart van continu zorgen maken. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Continu zorgen maken over een probleem die je nu niet kan oplossen

Het is vervelend als je steeds continu zorgen maakt over iets wat je nu niet kan oplossen. Zoals bijvoorbeeld dat je naar de dokter bent gegaan. Deze jou binnenkort de uitslag geeft over wat deze denkt waar jij last van ervaart. Waardoor je continu zorgen maakt door de twijfel of alles wel meevalt, of dat je toch een ernstig ziek hebt. Je dus ziet dat continu zorgen maken vooral ontstaat doordat je vastzit in een situatie waar je niets kan doen. Het is vooral deze onmacht die we als mens ondraaglijk vinden. Op het moment dat we een probleem ervaren, maar we weten ook hoe je deze kan oplossen. Dan is dit vervelend, we ervaren hier geen zorgen over, doordat we weten dat het goed komt.

Hoe meer twijfel je ervaart over een situatie, hoe meer zorgen je hierover maakt.

Dit geeft aan dat continu zorgen maken altijd voortkomt vanuit een probleem die je niet kan oplossen. Of dat deze in de toekomst wordt opgelost, maar dat er nog veel twijfel is of dit ook echt gaat lukken. Doordat je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt. Door problemen de kans bestaat dat je failliet gaat. Je er alles aan doet om dit op te lossen. Maar je nog steeds continu zorgen maakt of dit voldoende is. Je dus ziet dat continu zorgen maken vaak voorkomt vanuit de twijfel of jouw oplossing voldoende is. Vooral als je keihard werkt om de situatie te reden, maar je nog steeds de zelftwijfel ervaart of dit voldoende is. Zorgt dit ervoor dat je continu zorgen blijft maken, totdat het ook echt is gelukt om dit probleem op te lossen.

In de meeste gevallen proberen we het vervelende gevoel van continu zorgen maken op te lossen. Door zo snel mogelijk van het probleem af te komen. Door er zelf keihard aan te werken, of het bij een ander neer te leggen, of te doen alsof het niet bestaat. Je dus ziet dat je er van alles aan doet om de druk van het probleem bij jezelf weg te halen. Vanuit het idee dat pas als het probleem is opgelost, dat je dan pas weer tot rust kan komen. Helaas is dit niet altijd het geval, doordat de meeste problemen niet dat snel zijn opgelost. Je dus toch voor een lange periode veel stress ervaart, doordat je continu zorgen maakt. Het dus waardevol is om voor jezelf te kijken hoe je het beste met dit gevoel kan omgaan. Op zo een manier dat je hier niet kapot aangaat.

Is het echt nodig om je zoveel zorgen te maken over een situatie

Als mens zijn we erg goed in staat om alles zwaarder te maken dan het is. Doordat we al snel van het ergste uitgaan als we niet zeker weten wat er gebeurt. Het mooie hiervan is dat we onszelf voorbereiden voor het ergste geval. Het nadeel hiervan is dat je jezelf helemaal gek kan maken over wat er allemaal mis kan gaan. Waardoor jezelf nog meer kan kwijtraken in het continu zorgen maken. Vaak valt alles achteraf wel mee, alleen moet je dat eerst ontdekken. Dit maakt het belangrijk om je eigen gedachtes niet te serieus te nemen. Doordat er goed de kans bestaat dat alles heel anders verloopt.

Gedachtes maken alles erger dan het is. Waardoor je problemen nog groter maakt dan ze zijn.

Het gevoel van zorgen maken is een signaal van je lichaam, die aangeeft dat jij iets nodig hebt. Wat is in het geval van zorgen maken dat je behoefte hebt aan meer zekerheid. Hoe onduidelijker het is waar jij aan toe bent, hoe meer zorgen we maken over onze overlevingskansen. Je dus ziet dat ons oeroude systeem van overleven wordt ingeschakeld. Want als jij niet weet of alles goed komt, bestaat hierdoor de kans dat alles fout gaat, met de kans op een dodelijke afloop. Nu zal het in deze tijd ontzettend meevallen dat er de kans bestaat dat je doodgaat. Maar vroeger bestond deze kans wel. Waardoor we onbewust nog steeds op deze manier functioneren. Dit is de reden dat we zo heftig kunnen reageren op problemen die eigenlijk best wel meevallen. Waarvan we ook weten dat het zo is, maar het toch niet zo voelt.

Juist door van jezelf door te hebben dat er een onbewust systeem bij jou te actief is. Zorg je ervoor dat je jezelf de kans geeft om deze niet te versterken. Door sterk bewust te blijven over wat er bij jou afspeelt. In de meeste gevallen begint zorgen maken erg klein. Maar doordat  je hier steeds meer aandacht aangeeft, vergroot je de negatieve gedachtes over dit probleem, waardoor je nog meer gespannen voelt. Dit is valkuil waar je erg voor wilt oppassen als je begint te merken dat je ergens zorgen over gaat maken.

Dit kan je het beste doen als je continu zorgen maakt

Ervaar jij continu zorgen omdat je met een probleem zit die steeds niet weg lijkt te gaan. Of valt alles wel mee, maar maak je het voor jezelf heel zwaar. Doordat je erg gevoelig bent voor alles wat er om je heen gebeurt. Hierdoor al meteen zorgen maakt over kleine dingen, doordat dit voelt alsof het heel groot kan worden. Dan is het een belangrijke eerste stap om je meer te gaan concentreren op het heden. Juist door steeds te bedenken wat er in het verleden fout is gegaan, wat nu niet meer is te veranderen. Of dat je jezelf continu gek maakt over wat er in de toekomst kan gaan gebeuren. Zorg je ervoor dat je veel aandacht besteed aan iets wat je nu niet kan veranderen.

Het is zonde om zorgen te maken over problemen die je niet kan veranderen.

Vooral als je zorgen maakt over een probleem is het waardevol om met je aandacht naar het heden te gaan. Voor jezelf te bedenken wat jij nu het beste kan doen. En er vrede mee te hebben dat dit voor nu voldoende is. Hierdoor zorg je voor veel rust. Door voor jezelf te bedenken dat dit het enigste is wat je op dit moment kan doen. Dat dit voor nu voldoende is om uit de vervellende situatie te komen. Dat elke keer als je een goede stap maakt. Dit er vanzelf voor zorgt dat je uiteindelijk de oplossing bereikt.

Juist door een sterk vertrouwen er in te krijgen dat wat je doet voldoende is. Zorg je ervoor dat je steeds minder zorgen maakt over een stressvolle situatie. Doordat je mentaal deze minder zwaar maakt. Door steeds jezelf positief te bevestigen dat het goed komt. En alles wat je op dit moment doet, te zien als bewijs dat er geen reden is om je zorgen te maken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als er geen oplossing lijkt te zijn voor een probleem, beginnen we ons hierdoor zorgen te maken. Dit geeft aan dat het probleem zelf niet de oorzaak is. Maar het gevoel van onmacht dat je hier niet uit komt. Juist door je instelling te veranderen, verminder je hierdoor het gevoel.
  • Alles wat jij denkt wat fout gaat, valt achteraf wel mee. Dit geeft aan dat je gedachte alles zwaarder maakt dan het is. Dus goed helpt om je gedachtes niet te serieus te nemen.
  • Hoe meer aandacht je geeft aan het onderwerp waar jij je zorgen maakt. Hoe meer dit gevoel wordt versterkt. Is het dus waardevol om juist je aandacht bij het heden te houden. Te bedenken wat jij op dit moment kan doen om meer vertrouwen te krijgen. Hoe meer jezelf bevestigt dat het goed komt, hoe minder zorgen je maakt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter