Niet durven zeggen wat je wilt vanwege sterke verlegenheid

25/10/2020

Niet durven zeggen wat je wilt is een lastig probleem als je terechtkomt in een vervellende situatie. Vooral als je hierdoor steeds meer stress begint te ervaren. En je onnodig lang met dit probleem kan blijven zitten. Ervaar jij het probleem van niet durven zeggen wat je wilt. Is het tijd dat je dit toch gaat doen. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Niet durven zeggen wat je wilt vanwege angst voor een negatieve reactie

Het blijft altijd moeilijk om te zeggen wat je wilt als je in het verleden hier negatieve reacties op hebt gehad. Waardoor je idee krijgt dat jouw mening er niet mag zijn. Het is vooral dat als we hierdoor onszelf steeds aanpassen aan andere mensen. Dat je hierdoor steeds meer last krijgt van stress. Omdat je niet meer kan leven op de manier die bij jou past. Vooral als je verlegen bent kan je hier veel last van ervaren. Doordat je steeds opnieuw niet durft aan te geven wat jij wilt. Hierdoor goed kan voorkomen dat andere mensen steeds over jouw grens heengaan. Of dat andere mensen niet weten dat jij hulp nodig hebt. Omdat je te verlegen bent om dit te durven vragen. Het probleem van niet durven zeggen wat je wilt. Is dat hierdoor niemand doorheeft wat jij voelt of denkt.

Niemand heeft het door hoe het echt met jou gaat, als jij niet zelf aangeeft hoe je je van binnen voelt.

Als mens zijn we niet telepathisch, zijn we dus niet in staat om waar te nemen wat iemand anders denkt. De enige manier om hierachter te komen is door het aan een ander te vragen. In de meeste gevallen gebeurt dit niet omdat we zelf een interpretatie geven over wat de ander waarschijnlijk denkt. Zo kan je bijvoorbeeld veel problemen hebben op je werk. Maar als jij steeds doet alsof er niets aan de hand is. Zal je leidinggevend ervan uitgaan dat er niets aan de hand is. Vooral als je steeds meer last krijgt van stress. Is het belangrijk om dit op tijd aan te geven, omdat je anders in een burn-out terecht kan komen. Dit wordt lastig als je niet durft aan te geven waar jij last van ervaart. Hierdoor onnodig het probleem voor een lange tijd in standhoudt.

Vooral als je erg verlegen voelt wordt het lastig om aan andere mensen te vragen wat jij nodig hebt. Dit word nog lastiger als je steeds opnieuw negatieve reacties krijgt als jij je mening geeft. Hierdoor steeds meer het idee krijgt dat het geen zin heeft om jou mening te geven. Omdat er toch niet naar wordt geluisterd. Vooral als je meerdere keren hebt meegemaakt dat iets niet werkt. Krijgen we vanuit deze ervaring sterk het idee dat het geen zin heeft. Waardoor we al van tevoren ermee stoppen om aan te geven wat je wilt. Het nadeel van iets niet te durven doen. Is dat onze gedachtes snel met redenen komen waarom het geen zin heeft. Vooral als dit gekoppeld is aan negatieve ervaringen. Wordt het hierdoor lastig om te durven te vertellen wat jij wilt.

Hoe het komt dat je niet durft te zeggen wat je wilt

In de meeste gevallen durven we onze mening niet uit te spreken vanwege twijfel. Zijn we dus bang dat als je eenmaal je mening hebt gegeven, dat je hieraan vastzit. Zoals bijvoorbeeld dat iemand aan jou vraagt of jij iets wilt doen. Jijzelf nog niet zeker weet of je hier de tijd voor hebt. En wat er dan gebeurd is dat we helemaal niets durven te zeggen. Doordat de kans goed mogelijk is dat je achteraf toch moet aangeven dat je geen tijd hebt. Vooral als jij niet weet wat je wilt, wordt het hierdoor moeilijk om aan een ander aan te geven wat jij wilt. Je dus ziet dat het durven aan te geven wat jij wilt, eerst bij jezelf begint.

We durven pas iets niet aan te geven wat we willen, als er de mogelijkheid bestaat dat we hier keihard op worden afgewezen.

Hoe sterker jij weet wat je wilt, hoe makkelijk het wordt om dit aan een ander te vertellen. Vooral bij extreme verlegenheid, kan het goed voorkomen dat dit ontstaat door veel zelftwijfel. Of dat dit voor jou duidelijk is, maar dat er veel twijfel is over hoe de ander daarop gaat reageren. Als mens vinden we het erg pijnlijk om door een ander te worden afgewezen. Doordat we het belangrijk vinden wat andere mensen van ons vinden. Als dit iemand is van wie jij niet afhankelijk bent, vinden we het vaak al minder erg om afgewezen te worden. Dit geeft aan dat de ander jou pas kan afwijzen, als deze iets van jou kan afnemen. Dit kan zijn dat je wordt ontslagen, de vriendschap wordt verbroken, of iets anders waar jij de ander voor nodig hebt.

Je kan alleen de ander iets vertellen over wat jij wilt. Op het moment dat je genoeg veiligheid voelt tussen jezelf en de ander. Dat je dus jezelf veilig genoeg voelt om aan de ander te vertellen wat jij nodig hebt. Vanuit de kennis dat hier goed op wordt gereageerd. Of dat je juist zelf sterk genoeg voelt om de andere de waarheid te vertellen. Omdat je terecht bent gekomen in een vervellende situatie, die voor jou niet meer zo langer door kan gaan. Hoe pijnlijker de situatie wordt, hoe meer motivatie je voelt om er wat aan te doen. Het vervellend hieraan is dat de situatie soms zo erg moet worden, dat je dan pas deze probeert te veranderen. De kans goed mogelijk is dat de situatie zo erg is geworden, dat deze niet meer valt te repareren.

Hoe overwin je de angst om niet te durven zeggen wat je wilt

Mag jij erg veel last ervaren van een ontzettend vervelend probleem die veel stress geeft. Is dit ontstaan doordat je erg afhankelijk bent van een ander persoon. Maar je vindt het lastig om te durven aan te geven wat jij nodig hebt. Dat wilt het goed helpen om eerst een stap terug te doen. Vooral als jij niet weet wat je wilt, wordt het zoveel moeilijker om voor jezelf op te komen. Vaak weten we wel wat we niet leuk vinden in een vervelende situatie. Maar denken we ook veel tegenstrijdige redenen over waarom dit niet kan. Juist door sterk voor jezelf vast te stellen dat dit voor jou belangrijk is. Kan je op deze manier de excuses verminderen die je tegenhouden. Zal je merken dat je veel meer in je kracht staat om te durven te vertellen wat jij wilt.

Hoe sterk je weet wat jij wilt, hoe makkelijker het wordt om je angst te overwinnen om dit te durven te vertellen aan een ander.

Hierbij is het belangrijk om eerst goed aan jezelf te werken. Door sterk jezelf te bevestigen dat jij recht hebt om jezelf te zijn. En je dus het recht hebt om aan te geven wat jij niet fijn vindt. Vooral als verlegen voelt, ga jezelf hierdoor meer aanpassen dan nodig is. Juist door dit te doorbreken, zorg je ervoor dat je sterker staat in het leven. Dit begint met eerst je eigen zelftwijfel te overwinnen. Met op het moment dat dit is gelukt, je klaar bent voor de volgende stap.

Door de stap te maken om het gesprek met de ander aan te gaan. Nu heeft jezelf veel voorbereiden vaak niet zoveel zin. Doordat je wel kan bedenken hoe de ander gaat reageren, hoe je dan vervolgens het beste kan terug reageren. Maar bijna altijd gaan gesprekken nooit zoals we hadden verwacht. Is het dus belangrijk om met een open houding het gesprek te beginnen. Waarbij je wel duidelijk weet wat jij wilt. Je tegelijkertijd de flexibiliteit weet te houden om goed te kunnen reageren op de reactie van de ander. Je zal zien dat als dit goed verloopt. Je door deze positieve ervaring steeds meer vertrouwen in jezelf krijgt. Waardoor je de angst hebt overwonnen om te durven zeggen wat jij wilt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat jij niet aangeeft dat je slecht voelt. Gaan andere mensen er vanuit dat er niets aan de hand is. Vooral als je onduidelijk bent in je lichaamstaal dat je een probleem ervaart. Doordat je steeds doet alsof er niets aan de hand is. Zullen andere mensen je nooit de hulp bieden die je nodig hebt.
  • De reden dat we niet durven aan te geven wat je wilt. Kom in de meeste gevallen doordat we een tekort voelen aan veiligheid tussen jezelf en de ander. Dus goed wilt helpen om te kijken hoe je dit voor jezelf het beste kan vergroten.
  • Een belangrijke eerste stap is voor jezelf waar te nemen wat jij wilt. Zolang je hier grote twijfel over ervaart. Zal je nooit de kracht bij jezelf vinden om aan te geven wat jij wilt. Doordat je nog niet weet wat je wilt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter