De schuld krijgen van alles

25/10/2020

de schuld krijgen van alles

De schuld krijgen van alles is erg vervelend als hier niets aan had kunnen doen. Doordat je nog niet de ervaring had om alles goed te kunnen uit te voeren. Het dus ook heel normaal is dat je als mens fouten maakt. Het vervelend is dat als je steeds hierop wordt aangesproken, je steeds meer gestrest begint te raken van de negatieve reacties. Mag jij vaak de schuld krijgen van alles. Dan kan het volgende jou hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

De schuld krijgen van alles waar jij niets aan kan doen

Het is vervelend als er iets mis gaat waar jij de schuld van krijgt. Helemaal als dit iets is geweest wat je samen met andere mensen hebt gedaan. Maar de ander hier niet de verantwoordelijkheid over wilt neemt. Waardoor ze de schuld op jou afschuiven. Het hierdoor niet eerlijk kan voelen dat jij de schuld krijgen van alles, terwijl de andere hier ook een grote rol in speelde. Dit maakt het lastig om met andere mensen samen te werken. En kan juist voor veel stress zorgen, omdat je realiseert dat je van andere geen steun hoeft te verwachten als iets fout gaat. Waardoor je gevoel krijgt dat je overal alleen voor staat.

Bij een probleem zijn er altijd meerder mensen verantwoordelijk, dan alleen jijzelf.

Een andere mogelijkheid waardoor je veel stress ervaart als jij altijd de schuld krijgt van alles. Komt doordat je steeds meer er in begint te geloven dat jij het nooit goed kan doen. Doordat je bijvoorbeeld een werkgever hebt die nooit tevreden over jou is. Je op het begin nog wel je best doet om alles zo goed mogelijk uit te voeren, dit steeds wordt bekritiseerd. Waardoor je ervan overtuigd raakt dat jij het nooit goed kan doen. Je hierdoor steeds met minder plezier naar je werk gaat. Helaas kan dit voorbeeld ook voorkomen bij je relatie, familie of vrienden. Doordat je met mensen omgaat die steeds negatief over jou zijn. Je hierdoor steeds minder de neiging krijgt om nog iets over jezelf te willen vertellen. Omdat de reacties steeds zo negatief zijn.

Het is normaal dat we fouten maken. Toch zijn er mensen die van jou verwachten dat je altijd alles perfect uitvoert. Hierdoor erg vervelend kunnen reageren als dit niet lukt. Vooral als jij toegeeft dat jij een fout hebt gedaan. Kan het voorkomen dat mensen meteen jou overal de schuld van geven.

Zoals bijvoorbeeld bij een slechte relatie. Je iets hebt gedaan wat je partner niet leuk vindt. Met als gevolg dat deze jou de schuld geeft dat alles in de relatie niet goed gaat vanwege jou. Terwijl je dit samen doet, je dus samen verantwoordelijk bent om de relatie goed te laten verlopen. Het kan zeker zo zijn dat jij een fout hebt gemaakt, dit is geen excuus voor de ander om jou meteen overal de schuld van te geven. Vooral als we boos zijn, beginnen we er steeds meer in te geloven dat alles de schuld is van de ander. Terwijl dat vaak niet zo realistisch is.

Is het terecht dat jij de schuld krijgt over alles

Schuld geeft aan dat jij iets hebt gedaan, waar jij verantwoordelijk voor bent, wat fout is gegaan. Dit hoeft niet te betekenen dat dit fout is. Doordat je de fout kan herstellen. Of dat je leert van deze fout, zodat je dit vervolgens in de toekomst beter kan uitvoeren. Dit maakt het belangrijk om niet te streng naar jezelf te zijn als je een fout maakt. Maar dit eerder te zien als een leermoment die jou helpt verder te komen. Mag iemand erg negatief naar jou reageren. Dan is het belangrijk om dit niet te persoonlijk te nemen. Want jij bent bezig om iets te leren waar je nog niet goed in bent. Waardoor je op het begin nog fouten maakt tijdens het leren. Het dus onterecht is om jou negatief te behandelen.

Mensen reageren vaak negatief op jou, omdat ze zelf niet op een goede manier met de situatie kunnen omgaan. Het dus makkelijk is om jou de schuld te geven

De reden dat mensen zo vervelend naar jou kunnen reageren. Komt doordat ze schrikken over wat er is gebeurd. Doordat ze het vertrouwen erin hadden dat het goed komt. Vervolgens schrikken door de plotselinge fout die ze niet zagen aankomen. Hierdoor erg boos op jou worden vanuit hun eigen machteloosheid. Dit geeft aan dat zij willen dat alles goed gaat. Met op het moment dat dit niet gebeurd. Ze hierdoor boos op jou worden, om op deze manier hun macht terug te krijgen. Door bijvoorbeeld jou te dwingen dat het niet nog een keer gebeurd. Waardoor ze proberen te forceren dat het niet meer in de toekomst plaatsvindt.

Dit geeft aan dat als jij de schuld krijgt van alles op een negatieve manier. Dat dit meer iets zegt over de andere, dan over jou. Doordat ze emotioneel niet goed weten hoe ze het beste met situatie kunnen omgaan. Daardoor al frustratie op jou afreageren, in hoop dat dit de situatie veranderd. Het is belangrijk om dit niet te persoonlijk te nemen. Doordat dit eerder iets zegt over hun frustratie, dan over jou. Het laatste wat je wilt doen is meegaan in de frustratie van de ander. Door jezelf helemaal gek te maken dat jij een fout hebt gemaakt. Dat jezelf helemaal kapot werkt om de ander tevreden te stellen.

Natuurlijk zou je geen fout maken als dit mogelijk is. Uiteindelijk gebeurt dit toch. Is dus het enigste wat je kan doen, is dit te accepteren. En hiervan te leren hoe je dit in de toekomst beter kan uitvoeren. Is het dus belangrijk dat je tijdens het maken van een fout niet boos op jezelf wordt. Maar dat je dit ziet als een moment om een stap terug te doen. Te kijken wat nu precies fout ging, wat je vervolgens beter kan doen in de toekomst.

Dit kan je het beste doen als jij de schuld krijgt van alles

Krijg jij vaak de schuld van een probleem waar je weinig aan kan doen. Doordat je altijd je best doet, het toch onmogelijk is om geen fouten te maken. Dan is belangrijk om eerlijk met jezelf te zijn, dat jij ook maar gewoon een mens bent. Het is heel normaal om fouten te maken. Je kan zeker fouten voorkomen door eerst je werk door een ander te laten na te kijken. Uiteindelijk blijft alles mogelijk. Is het enigste wat je hieraan kan doen is de kans hierop verkleinen. Hierbij is het belangrijk dat je oppast dat je niet jezelf kwijtraakt in stress, door steeds keihard je best te doen om geen fouten te maken.

Hoe harder je best doet om de ander tevreden te stellen. Hoe eerder je over je eigen grenzen heengaat. Je na verloop van tijd helemaal kapot voelt.

Niet alle reacties die je van een ander krijgt zijn altijd terecht. En het is zeker waardevol is om open te staan voor feedback. Op het moment dat iemand nare opmerking naar jou maakt, is dit geen feedback meer. Is het belangrijk om de kracht bij jezelf te vinden om dit niet persoonlijk te nemen. En sterk in je schoen te blijven staan. Door wel te de verantwoordelijkheid te nemen van jouw keuzes. Dit maakt het niet terecht om door de ander verbaal kapot te worden gemaakt.

Je wilt helemaal oppassen mensen die misbruik maken van jouw goedheid. Er zijn mensen die als ze eenmaal doorhebben dat ze jou over de schuld van kunnen geven. Op deze manier alles wat hun fout doen, steeds op jou afschuiven. Is het belangrijk om dit zo snel mogelijk door te hebben. Door goed waar te nemen hoe terecht het is als iemand jou ergens de schuld van geeft. Om vervolgens te bepalen hoe je het beste met dit soort mensen kan omgaan. Door bijvoorbeeld niet langer mee te gaan in het gedrag van de ander. Of het contact met deze te stoppen. Je hierdoor zal zien dat het steeds makkelijk wordt om minder gestrest te raken van mensen die jou overal de schuld van geven.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het is heel normaal dat we als mens fouten maken. Je dus ook wilt oppassen dat je het niet teveel aantrekt als iemand vervelend tegen jou zegt. Omdat dit eerder iets aangeeft over hun onmacht dan over jou als persoon.
  • Het gevaar van dat je bang wordt dat je steeds opnieuw de schuld krijgt van alles. Is dat je hierdoor steeds banger wordt om een fout te maken. Hierdoor jezelf forceert om harder te werken dan jij aankan. Waardoor je na verloop van tijd ontzettend vermoeid voelt door de stress.
  • Het is zeker een goede kwaliteit om de verantwoordelijkheid te nemen over de keuzes die jij maakt. Dit geeft niet aan dat jij voortaan als doelwit kan worden gebruikt. Dat andere mensen dus steeds hun frustratie op jou af kunnen reageren. Is het dus belangrijk om sterk in je eigen schoenen te blijven staan. En aan te geven dat ook de ander verantwoordelijk is over wat er is gebeurd.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter