Wat zegt irritatie over jezelf

09/10/2020

wat zegt irritatie over jezelf

Wat zegt irritatie over jezelf is een interessant vraag doordat het door veel verschillende redenen kan ontstaan. Waardoor het lastig wordt om voor jezelf te bepalen wat je nu precies het beste hiertegen kan doen. Mag jij je dus afvragen, wat zegt irritatie over jezelf en hoe kom ik hier vanaf. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Wat zegt irritatie over jezelf over wat je mogelijk niet ziet

Het is goed mogelijk dat op het moment dat je een zware periode ervaart, dat je hierdoor steeds sneller aan alles gaat irriteren. Doordat we minder weerbaar zijn voor alles wat er om ons heen gebeurd. Want mag het zo zijn dat je al slecht voelt, dan kan hierdoor voorkomen dat alle kleine dingen om jou heen worden versterkt. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds meer stoort aan de geluiden om je heen, of dat je slechter kan tegen knipperend licht, of dat je eerder begint te irriteren aan de kou die je voelt als je naar buiten gaat. Waarbij je bij alle voorbeelden ziet dat je minder weerbaar bent voor alle zintuiglijke prikkels die op jou afkomen. Wat maakt de vraag: Wat zegt irritatie over jezelf. Erg belangrijk omdat het aangeeft dat er iets bij jou afspeelt waardoor je de wereld om jou heen als zwaarder gaat waarnemen.

Want alles wat we waarnemen is relatief. Wat betekend dat we iets pas zwaar vinden als we er niet aan gewend zijn. Je kan het vergelijken met gewichtheffen. Waarbij je ziet dat op het moment dat je net begint met 10 kg. Dat je dit als heel zwaar kan ervaren doordat je dit gewicht niet gewend bent. Terwijl op het moment dat je het steeds meer opbouwt tot 100 kg. Je daarna zal merken dat het 10 kg gewicht een stuk lichter aanvoelt dan daarvoor. Wat geeft aan dat wat jij als zwaar of licht ervaart, afhankelijk is van wat jij gewend bent. Wat dus ook aangeeft dat op het moment dat jij je erg geïrriteerd voelt. Dat er goed de kans bestaat dat deze irritatie ontstaat omdat je iets aan het doen bent wat je nog niet eerder heb gedaan. Waardoor dit op het begin nog erg zwaar voelt.

Alles is zo zwaar als in vergelijking met wat jij gewend bent.

Alleen gaat het bij ons gevoel van irritatie zoveel verder. Doordat jouw energie ook een grootte rol speelt. Want mag jij je erg moe voelen, dan is het natuurlijk veel zwaarder om de 100 kg op te tillen dan normaal. Wat geeft aan dat je misschien wel gewend kan zijn aan zware situaties om jou heen die stress geven. Maar op het moment dat je vermoeid raakt, zal je dit veel zwaarder ervaren dan normaal. Met als gevolg dat je hierdoor veel eerder hieraan gaat irriteren.

Want het blijft natuurlijk een balans tussen de energie die je uitgeeft en de energie die je binnen krijgt. Wat geeft aan dat op het moment dat jij meer energie uitgeeft dan je binnen krijgt, je hierdoor erg vermoeid kan raken. Met als gevolg dat je erg aan jezelf en de wereld kan gaan irriteren dat alles zoveel zwaarder voelt. Wat dus eigenlijk een mooi signaal is die aangeeft dat het tijd wordt om een stap terug te nemen. En voor jezelf vast te stellen wat jij nodig hebt om je weer beter te voelen.

Wat is nu precies irritatie en wat is de functie

Want zoals ik eerder aangaf ontstaat irritatie doordat je minder weerbaar voelt voor prikkels van buitenaf. Wat kan zijn geluiden, licht of temperatuur. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je irriteert aan een ander persoon. Doordat deze iets zegt wat jij niet leuk vindt. Wat kan ontstaan doordat jullie erg verschillen, waardoor je erg gaat storen aan elkaars gedrag. Waarbij je dus opnieuw ziet dat hoe sterker de verschillen zijn, hoe eerder je aan iets gaat irriteren. Waarbij je dus mooi ziet dat irritatie ook erg veel over jou zegt. Omdat het vooral ontstaat door het verschil met jezelf in vergelijking met de rest van de wereld. Wat het dus ook een mooie ontdekking maakt over wie jij bent en wat bij jou past. Waarbij je dus ziet dat irritatie in de meeste gevallen een signaal is dat je op dit moment niet leeft op de manier die goed voor jou voelt.

Want sommige mensen vinden het juist leuk om in een drukke stad te wonen. Terwijl andere mensen de drukte juist heel irritant vinden. Of dat jij bijvoorbeeld iemand bent die heel erg houdt van warm weer, waarbij je erg kan irriteren aan de winter in Nederland. Terwijl andere mensen juist de stikhete warme van de zomer vervelend vinden. Wat geeft aan dat we als mens allemaal anders zijn met andere behoeftes. Waarbij op het moment dat we dit niet ervaren, we hierdoor erg gaan irriteren over wat we op dit moment missen in ons leven. Wat maakt het interessant om voor jezelf te kijken wie jij nu eigenlijk echt bent, en wat dus het gevoel van irritatie over jou zegt.

Waar jij je aan irriteert, zou iedereen dat vervelend vinden? Of is dit iets jij specifiek irritant vindt?

Want gevoel blijft altijd een signaal van het lichaam, waarbij deze aangeeft wat je op dit moment nodig hebt. Waarbij bijvoorbeeld honger aangeeft dat het tijd wordt om te gaan eten omdat je anders slecht gaat voelen. Wat neemt niet weg dat het altijd wel lastig blijft om te bepalen wat jij nodig hebt. Want mag je dus het gevoel van honger ervaren. Dan kan het ook zijn dat je juist erg veel behoefte ervaart aan suiker om een slecht gevoel te compenseren. Waarbij je dus ziet dat we bezig zijn met negatieve gevoelens te compenseren dan dat we echt aan de kern werken.

Want mag het zo dat je al voor een lange tijd irritatie voelt. Dan kan dit aangeven dat het tijd wordt voor verandering, omdat je op dit moment iets doet wat niet bij jou past. Of dat het juist aangeeft dat je op dit moment erg vermoeid voelt waardoor alles zwaarder aanvoelt dan normaal. Wat maakt het belangrijk om echt goed voor jezelf te gaan waarnemen wat er nu precies bij jou plaatsvindt.

Hoe kom je het beste van je irritatie af

Mag het zo zijn dat je al voor een lange tijd geïrriteerd voelt. Alleen heb je geen idee wat de reden zou kunnen zijn en vraag je hierdoor steeds af wat dit over jou zegt. Dan wilt het erg goed helpen om voor jezelf eerst waar te nemen wat nu precies de kern is van het probleem. Doordat het goed mogelijk is dat er nu op dit moment iets in jouw leven afspeelt wat alles erg zwaar maakt. Waardoor je erg vermoeid kan voelen, met als gevolg dat je eerder aan alles gaat irriteren. Waarbij het in de meeste gevallen erg goed wilt helpen om meer rust te nemen.

Je blijft pas ergens last van houden als je steeds de verkeerde oplossing gebruikt. Wat leidt snel tot de vraag wat je dan wel nodig hebt om van je irritatie af te komen.

Mag het zo zijn dat je wel goed voelt, maar dat er nog steeds momenten zijn dat je ergens aan irriteert. Dan zal dit waarschijnlijk eerder komen doordat je niet leeft op de manier die bij jou past. Of in het geval dat je erg vaak irriteert aan andere mensen, dat je dus omgaat met mensen die niet bij jou passen. Wat maakt het interessant om voor jezelf op een zoektocht te gaan over wat dan wel bij jou past. En wat je dus nodig hebt om je beter te voelen. Waarbij je zal merken dat als je dit weet te veranderen. Dat het hierdoor lukt om van je irritatie af te komen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we ons slecht voelen is het goed mogelijk dat we ons eerder gaan irriteren aan alles om ons heen. Met name doordat alles zoveel zwaar voelt waardoor we deze prikkels niet kunnen hebben. Wat geeft aan dat op het moment dat je vaak geïrriteerd voelt. Dat de kans groot is dat het niet goed met jou gaat.
  • Irritatie kan ook zeker ontstaan doordat je niet leeft op een manier die bij jou past. Waardoor je steeds stoort aan alles wat er om jou heen gebeurd. En ook niet de keuze mogelijkheid ervaart om dit te veranderen. Waardoor je vooral aan alles gaat irriteren omdat het voelt dat je hierin vastzit.
  • Wat maakt het belangrijk om goed voor jezelf waar te nemen wat nu precies de kern is dat je zo slecht voelt. Wat dus de irritatie over jou zegt over wat je dus mogelijk nodig hebt om je beter te voelen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter