Door de spanning niet kunnen eten

07/10/2020

door spanning niet kunnen eten

Door de spanning niet kunnen eten is een probleem die ontstaat op het moment dat we last ervaren van een stressvolle situatie. Waardoor het goed kan voorkomen dat we ons hierdoor steeds slechter voelen. Doordat we te weinig energie binnen krijgen om goed te kunnen functioneren. Waardoor we als snel de gedachte krijgen: Ik heb moeite met door de spanning niet kunnen eten en hoe los ik dit op. Mag je hier last van ervaren dat kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem: Door de spanning niet kunnen eten

Goede kans dat op het moment dat je iets spannends meemaakt, dat je hier zo sterk mee bezig bent dat je helemaal vergeten om te eten. Of dat je zoveel spanning in je maag voelt waardoor je snel misselijk voelt als je iets eet. Waardoor we steeds minder per dag eten dan dat we nodig hebben. Wat kan snel voorkomen op het moment dat je binnenkort een examen hebt, waarbij je druk maakt of je deze wel of niet gaat halen. En je dus ziet dat je ver van tevoren al kan druk maken over hoe dit gaat verlopen. Met als gevolg dat je een sterke spanning in je buik kan voelen waardoor het lastig wordt om te eten. Terwijl je deze energie wel nodig hebt om goed te kunnen presteren op het examen. Waardoor we ons snel gaan afvragen: Hoe komt het dat ik door spanning niet kan eten en wat kan ik er aan doen?

Spanning is bedoelt om je voor een korte periode alert te houden. Wat wordt een probleem als dit te lang door blijft gaan.

Want in de meeste gevallen is het niet zo erg als we voor een korte tijd minder eten. Doordat we nog voldoende reserve energie hebben om hiermee om te kunnen gaan. Het wordt pas een probleem op het moment dat dit voor een lange tijd aanhoudt en je dus ook echt hierdoor lichamelijke klachten begint te krijgen. Want goede kans dat je door de spanning ook moeite krijgt met slapen. Met als gevolg dat je erg last kan krijgen van concentratie problemen door te weinig slaap en eten. En het hierdoor juist nog lastiger wordt om goed om te gaan kunnen gaan met de situatie die zoveel spanning geeft. Waardoor het goed kan voorkomen dat je hierdoor alleen maar slechter voelt, doordat je het idee krijgt dat de kans dat alles fout gaat alleen maar groter wordt. En het dus alleen maar lastiger wordt om van deze af te komen.

Waarom spanning ons tegenhoudt om te eten

Want spanning is namelijk een systeem van ons lichaam die ons continu alert houdt voor gevaar. Met als doel om ervoor te zorgen dat je op deze manier op tijd kan reageren als er iets vervelends gebeurd. Het probleem is alleen dat we als mens niet in staat zijn om een onderscheid te maken tussen echt gevaar, en dat wat in ons hoofd plaatsvindt. Met als gevolg dat we onszelf erg gespannen kunnen maken over een situatie die in de toekomst zal plaatsvinden. Terwijl er op dat moment niets aan de hand is en er dus ook geen reden is om gespannen te zijn. Wat geeft aan dat het erg goed wilt helpen om voor jezelf te kijken in hoeverre je meegaat met negatieve gedachtes die de situatie erg maken dan het echt is, en in hoeverre deze gedachtes invloed hebben op je lichaam.

Hoe echt is de situatie die jou spanning geeft, en in hoeverre speelt het alleen af in je hoofd?

Want spanning ontstaat vanuit een gevoel van angst. Waarvan een van de manier van omgaan met angst is te verstoppen. Want wat er dan gebeurd is dat je niet meer weet of je moet gaan vechten of vluchten, waardoor je dus maar gaat verstoppen op de plek waar je nu zit. En je onbewust er alles aan doet om zo min. mogelijk beweging te maken. Waarbij je ziet dat we onbewust stoppen met alles te doen wat we nodig hebben tot dat het gevaar voorbij is. Wat geeft aan dat op het moment dat jij moeite hebt met eten door spanning. Dat de kans groot is dat je in deze vorm van angst terecht bent gekomen. Wat kan snel gebeuren op een moment dat we een situatie meemaken die veel spanning geeft, maar we niet weten wat we moeten doen.

Het probleem is dat ons lichaam veel onbewuste goede functies heeft om ons te beschermen. Het nadeel is alleen dat dit steeds meer tegen ons is gaan werken, doordat we door de eeuwen heen ons manier van leven steeds is veranderd. Waardoor er in deze tijd steeds meer verplichtingen zijn ontstaan wat ons spanning en stress geeft. Wat zie bijvoorbeeld met de komst van het internet, waardoor je de hele dag aangevallen kan worden met belangrijke e-mails van je werk. Terwijl vroeger dit nog niet bestond en we er dus ook geen last van deze hadden. Want stress in deze tijd ontstaat met name doordat we de flexibiliteit missen met de verwachtingen die op ons afkomen. Waarbij we sterk de verantwoordelijkheid voelen om altijd meteen hierop te moeten reageren. Waardoor het goed kan voorkomen dat je continu spanning ervaart. En helaas hierdoor het systeem van niet willen eten tijdens gevaar tegen jou gaat werken.

Wat kan je het beste doen als je moeite ervaart met eten door de spanning

Mag je op dit moment erg veel last ervaren van spanning waardoor je niet kan eten. Dan wilt het goed helpen om jezelf uit de stressvolle situatie te halen. Want zolang je hierin blijft zitten zal je steeds niet de behoefte ervaren om te gaan eten. Wat maakt het belangrijk om juist even iets totaal anders te gaan doen, zodat je op deze manier niet meer met je hoofd bezig bent met wat spanning geeft. Waarbij je zal zien dat de situatie die spanning geeft niet veranderd, maar dat de hoeveelheid negatieve gedachtes die je over de situatie hebt wel minder worden. Doordat je nu met je aandacht met iets anders bezig bent. Wat in de meeste gevallen erg goed wilt helpen doordat spanning kan ontstaat door sterke negatieve gedachtes.

Als mens kunnen we soms net iets teveel met ons hoofd vast blijven zitten bij een vervelende situatie. Waarbij het erg wilt helpen om je aandacht hiervan weg te halen.

Mag het zo zijn dat het je lukt om jezelf af te leiden van de situatie die je spanning geeft, maar helaas voel je nog steeds te weinig de behoefte om te gaan eten. Dat wilt het vooral erg goed helpen om oefeningen te gaan doen die je meer tot rust brengt. Waarbij je kan denken aan meditatie, je lichaam te gaan strekken met yoga oefeningen of juist ademhalingsoefeningen te doen. Waarbij er erg veel mogelijkheden zijn wat je tegen spanning zou kunnen doen. De vraag is alleen wat voor jou het beste werkt. Wat het dus ook vooral belangrijk maakt om voor jezelf te ontdekken wat je nu precies op dit moment nodig hebt om je rustiger te voelen. Waarbij je zal merken dat als dit lukt het steeds makkelijker wordt om weer te eten.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In de meeste gevallen eten we minder dan normaal doordat we erg veel onrust ervaren. Waardoor we snel de neiging kunnen krijgen om te denken dat we liever eerst de stressvolle situatie willen oplossen voordat we weer kunnen eten. Wat wordt een probleem als de situatie steeds maar niet verandert.
  • De reden dat we moeite krijgen met eten door een gevoel van spanning. Komt doordat ons lichaam ons probeert te beschermen voor gevaar. Waarbij het op zulke momenten niet handig is als je gaat eten.
  • Goede kans dat we erg veel spanning ervaren doordat we sterke negatieve gedachtes hebben over wat er fout zou kunnen gaan. Waarbij het dus al erg sterk wilt helpen om juist jezelf hiervan af te leiden door je aandacht op iets anders te gaan richten.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter