Gevolgen van geen grenzen stellen kunnen heel verschillen zijn. In sommige gevallen raken we juist onszelf kwijt, doordat we steeds onszelf lopen aan te passen aan andere mensen. Terwijl in andere gevallen we sterk het idee kunnen krijgen dat niemand doorheeft wat erbij ons plaatsvindt, waardoor we ons erg eenzaam kunnen gaan voelen wat tot veel stress kan leiden. Mag jij dus vaak afvragen hoe je het beste kan omgaan met de negatieve gevolgen van geen grenzen stellen. Dan kan het volgende hier zeker bij helpen…
Inhoudsopgave
- De gevolgen van geen grenzen stellen op het langere termijn
- Welke gevolgen kunnen ontstaan als je geen grenzen aangeeft
- Hoe om te gaan met de stress van geen grenzen stellen
- Belangrijkste tips van dit artikel
De gevolgen van geen grenzen stellen op het langere termijn
Het is heel normaal dat je het moeilijk vindt om je eigen grenzen aan te geven aan andere mensen. Doordat we toch vaak bang zijn hoe de ander daarop gaat reageren. Of dat we ons erg moe voelen, waardoor we geen zin hebben om steeds onze grenzen moeten aan te geven. Met als gevolg dat we steeds vaker alles toelaten omdat dit op dat moment zoveel makkelijker voelt. Met dan helaas wel het probleem dat na verloop van tijd andere mensen het steeds normaler vinden om over jouw grens heen te gaan. Doordat je samen in een routine terecht kan komen, waarbij dit steeds wordt herhaald. Waardoor we steeds vaker denken: Ik ervaar last van de gevolgen van geen grenzen stellen en hoe kan dit alsnog veranderen.
Hoe langer je samen op een bepaalde manier met elkaar omgaat, hoe moeilijker het wordt om dit te veranderen.
Want vooral als je voor een lange tijd geen grenzen heb aangegeven. Wordt het hierdoor steeds lastiger om dit nog te veranderen. Doordat het steeds normaler wordt gevonden door iedereen om jou heen dat dit mogelijk is. Want zou je vanaf het begint al meteen je grenzen aangeven. Dan krijgen andere mensen ook veel eerder het inzicht wie jij bent als persoon en hoe ze het beste met jou kunnen omgaan. Doordat we vaak op het begin nog erg bezig zijn met elkaar te leren kennen. Waardoor we ook meer openstaan om de juiste manier te vinden over hoe je met elkaar het beste kan omgaan. Waarbij het nog heel makkelijk is om iets te veranderen omdat er nog geen vaste routine tussen jullie is ontstaan.
Mag het zo zijn dat iemand toch al voor een lange tijd over jouw grens heengaat. Dan kan deze het juist lastig vinden om dit aan te passen, omdat dit persoon het zo ontzettend is gewend geraakt om altijd op deze manier met jou om te gaan. Met als gevolg dat de kans groot is dat de ander toch steeds weer terugvalt in zijn oude gedrag. Wat het zoveel moeilijker maakt om dit te veranderen omdat je het dus nu ook vaker moet aangeven om tot een verandering te komen, dan als je het meteen de eerste keer had verteld. Met dan ook nog daarbij het probleem dat andere mensen kunnen schrikken dat je dit verteld. En vervolgens hierdoor niet meer zo goed weten hoe ze met jou moeten omgaan. Doordat ze erg in twijfel kunnen worden gebracht over wat nu wel of niet goed voor jou voelt. Waardoor het goed kan voorkomen dat jullie contact erg afstandelijk wordt, doordat de ander niet meer goed weet hoe hij het beste met jou kan omgaan.
Welke gevolgen kunnen ontstaan als je geen grenzen aangeeft
In het geval dat je al voor een lange tijd geen grenzen heb aangegeven, kan het snel voorkomen dat je last begint te krijgen van vermoeidheid. Doordat je bijvoorbeeld steeds weer opnieuw klaar moet staan om iemand anders te helpen, terwijl je daar eigenlijk niet de energie voor hebt. Waarbij het snel kan voorkomen dat we met onszelf in een innerlijke conflict terechtkomen. Tussen aan de ene kant meer tijd voor jezelf te willen hebben om uit te rusten. Met aan de andere kant een sterk schuldgevoel als je de ander niet zou helpen. Waarbij je merkt dat er hierdoor erg veel twijfel kan ontstaan over hoe we willen reageren. Met als gevolg dat op het moment de ander op jou veel druk legt. We door onze twijfel toch meegaan in wat de ander van ons verwacht. Wat geeft aan hoe belangrijk het is om duidelijk vast te stellen wat jij wilt op het moment dat je beter je grenzen wilt gaan aangeven.
Een ander mogelijke gevolg van geen grenzen stellen is dat we heel eenzaam voelen. Doordat we sterk de indruk kunnen krijgen dat we niet gezien worden voor wie we zijn. Doordat we bijvoorbeeld erg de neiging kunnen hebben om andere mensen te willen steunen. Vanuit het idee dat als jij heel veel geeft, de ander jou dit terug zal geven. Waarbij op het moment dat dit helaas niet gebeurd. We erg gefrustreerd kunnen zijn dat we altijd rekening houden met andere, maar dat je dit nooit terug krijgt. Met als gevolg dat je hierdoor erg eenzaam kan voelen, doordat mensen nooit met jou omgaan op de manier die je graag zou willen. En het zelfs kan voorkomen dat je steeds voelt gebruikt door andere omdat jezelf geen grenzen aangaf.
De reden dat we in de meeste gevallen ergens niet mee stoppen, komt omdat het ons ook iets oplevert.
Want in de meeste gevallen geven we geen grenzen aan omdat het ons iets oplevert. Wat ervoor zorgt dat we hierdoor steeds in twijfel kunnen worden gebracht over wat we willen doen. Omdat grenzen aangeven in de meeste gevallen ook betekend dat je iets moet opgeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je hierdoor in conflict komt waardoor de vriendschap verbreekt, of dat je altijd heel aardig wilt overkomen op ander mensen wat dan nu niet meer kan. Waarbij je in alle gevallen ziet dat we het moeilijk vinden om onze grenzen aan te geven. Doordat het zoveel meer oplevert om de ander zijn zin te geven. Wat helaas hierdoor wel tot veel stress kan leiden, doordat we niet meer leven op de manier die bij ons past.
Hoe om te gaan met de stress van geen grenzen stellen
Want mag het zo zijn dat je steeds meer merkt dat je niet meer de keuze ervaart om te doen wat voor jou goed voelt. Omdat je steeds gedwongen voelt om mee te gaan in wat andere mensen van jou verwachten. Dan wilt het erg goed helpen om weer een stap terug te doen. En echt goed voor jezelf waar te nemen wat jij nodig hebt. Want het is in de meeste gevallen onze eigen twijfel over wat we willen, wat ervoor zorgt dat we andere mensen de kans geven om over onze grenzen heen te gaan. Doordat we hierdoor niet sterk ons eigen standpunt verdedigen, omdat we niet goed weten wat we willen. Wat maakt het een belangrijke stap om hiermee eerst te beginnen als je beter wilt worden in je eigen grenzen aangeven.
Als jij niet duidelijk weet wat je wilt, kan een ander persoon daar ook geen rekening mee houden.
Mag het zo zijn dat je met iemand omgaat die al voor een lange tijd over jouw grens heengaat. Dan blijft het altijd lastig wanneer het moment is aangebroken om hierover te gaan praten. Waarbij het erg helpt om voor jezelf vast te stellen welke last je nu precies ervaart. Met dan ook de vraag aan jezelf of je nu echt voor een lange tijd zo door wilt blijven gaan. Want de reden dat we vaak iets niet oppakken is omdat we er geen prioriteit van maken. Waardoor we het snel gaan wegschuiven vanuit het idee dat we het morgen wel gaan doen. Met als gevolg dat het er steeds maar niet van komt. Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat jij heb bedacht dat je toch echt je grenzen gaat aangeven, dat je hier vervolgens ook een sterke prioriteit van maakt om jezelf te motiveren dit echt te gaan doen.
Het blijft altijd lastig om open en oprecht te zijn met een ander persoon doordat we ons hierdoor kwetsbaar moeten openstellen. Wat is iets wat de meeste van ons liever vermijden. Maar mag het zo zijn dat dit toch helaas voor veel stress zorgt, dan wordt het toch belangrijk om deze stap te gaan maken. Wat is nooit makkelijk, maar wel nodig. Waarbij je zal merken dat hoe vaker je dit doet en er ook positief op wordt gereageerd. Hoe meer het jou helpt om vooral te doen wat voor jou goed voelt. Doordat je niet meer steeds aan andere mensen hoeft aan te passen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- In de meeste gevallen geven we steeds niet onze eigen grens aan omdat we twijfelen over wat we willen. Met als gevolg dat andere mensen ons makkelijk kunnen meetrekken in wat zij willen. Wat maakt het belangrijk om eerst goed voor jezelf vast te stellen wat jij wilt.
- Een andere reden dat we steeds stoppen met onze grens aan te geven. Komt doordat we het heel lastig vinden hoe we dit moeten doen. Waardoor de kans groot is dat we het steeds gaan uitstellen, met als gevolg dat we het helemaal niet doen.
- Wat maakt het belangrijk dat als je echt goed je eigen grenzen wilt aangeven. Dat je begint met te bepalen wat jij wilt. Dat je er ook echt de prioriteit van maakt om dit te communiceren op het moment dat een ander over jouw grens heengaat. Waarbij het dus erg goed kan helpen om jezelf voor te bereiden op een gesprek.
geen reactie