Ik voel me slecht maar weet niet waarom

10/10/2020

ik voel me slecht maar weet niet waarom

Ik voel me slecht maar weet niet waarom is een lastige vraag omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Met als gevolg dat we voor een lange tijd met dit probleem kunnen blijven zitten, doordat we niet weten wat we moeten doen. Mag jij je dus steeds afvragen: Ik voel me slecht maar weet niet waarom en hoe kom ik erachter wat ik wel nodig heb. Dan kan het volgende artikel jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De last van ik voel me slecht maar weet niet waarom

Mag het zo zijn dat je al voor een lange tijd slecht voelt. Alleen heb je geen idee waardoor dit komt en wat dus de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn. Dan is het goed mogelijk dat er op dit moment een probleem plaatsvindt die je van jezelf niet doorhebt. Waardoor het erg lastig kan worden om hier iets aan te doen. En het goed kan voorkomen dat je verschillende dingen probeert om op deze manier achter de oorzaak te komen. Of juist dat je al voor een lange tijd hetzelfde blijft herhalen met in de hoop dat dit ooit werkt. Zoals bijvoorbeeld dat je al jaren naar een psycholoog gaat terwijl je daar niet mee verder komt. Met als gevolg dat je steeds meer geïrriteerd raakt over de gedachte: Ik voel me slecht maar weet niet waarom, waardoor het mij niet lukt om hier vanaf te komen.

Op het moment dat je niet weet wat je nodig hebt. Ga je hierdoor slecht voelen omdat de behoefte niet wordt vervuld.

Want ons gevoel kan door erg veel factoren worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld voedsel een grootte rol spelen. Doordat je gevoel afhankelijk is van wat je eet. Want mag je bijvoorbeeld iets met alcohol drinken, dan zal je hierdoor dronken voelen. Of mag je iets eten met veel suiker, dan zal je hierdoor voor een korte tijd meer energie voelen. Waarbij je ziet dat voedsel een invloed kan hebben op je gevoel. Doordat het bijvoorbeeld goed mogelijk is dat je allergisch bent voor bepaald voedsel waardoor je slecht gaat voelen. Wat maakt het erg lastig als je dit niet van jezelf doorhebt en hierdoor steeds de oplossing in een andere richting gaat zoeken.

Wat niet wegneemt dat als je op dit moment bijvoorbeeld erg veel last ervaart van problemen op je werk. Dat voedsel hier natuurlijk weinig verschil in zal maken. Doordat we dan meer terecht komen bij te leven op een manier die bij je past. En je dus ook ziet, dat op het moment dat je steeds moet aanpassen dat dit voor veel stress kan zorgen. Wat geeft aan dat ons gevoel een verzameling is van verschillende factoren die bij elkaar worden opgeteld. Waarbij deze factoren een positieve of negatieve invloed op jou kunnen hebben. Die bij elkaar de doorslag geven over of je positief of negatief voelt. Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je slecht voelt maar je weet niet waarom. Dat je deze klacht op een bredere manier gaat bekijken. Waarbij het zeker mogelijk is dat er meerder factoren aanwezig zijn die ervoor zorgen dat je zo voelt.

Waarom het zo lastig kan zijn om te ontdekken waar je last van hebt

Het probleem wat snel ontstaat is dat we onze pijn gaan oplossen met andere middelen, door op deze manier ons gevoel te compenseren. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor niet meer goed kan waarnemen waar je nu precies last van hebt. Wat zie je bijvoorbeeld op het moment dat je alcohol gebruikt om de pijn weg te drukken, waardoor je vervolgens last kan krijgen van een verslaving. Het omgaan met een verslaving is natuurlijk een heel zwaar probleem. Maar het is niet de kern van het probleem, wat was namelijk de pijn die je hiermee probeert te voorkomen. Alleen ervaar je deze niet meer door de verslaving waardoor deze er niet meer lijk te zijn.

Op het moment dat je het probleem compenseert, in plaats van dat je aan de kern werkt. Zal dit ervoor zorgen dat het probleem nooit echt weggaat.

Wat geeft dus aan dat op het moment dat jij je slecht voelt maar je hebt geen idee waardoor dat komt. Dat het dus goed mogelijk is dat je waarschijnlijk de kern van het problemen aan het onderdrukken bent. Waardoor jezelf de kans ontneemt om hieraan te werken. Met als gevolg dat je hier last van blijft behouden. Wat maakt het interessant wat er nu eigenlijk echt bij jou plaatsvindt. Want gevoel is altijd een signaal die aangeeft wat jij iets nodig hebt. Waarbij bijvoorbeeld honger aangeeft dat je een behoefte ervaart om te gaan eten. Wat dus ook aangeeft dat als jij je op dit moment slecht voelt. Dat dit een signaal van je lichaam is die aangeeft dat erop dit moment een behoefte bij jou plaatsvindt die niet wordt vervuld.

Wat maakt het sterker om je instelling te veranderen over hoe je gevoel ervaart. Door niet meer jezelf gek te maken met gedachtes over hoe irritant het is dat je slecht voelt. Maar juist eerder je gevoel waar te nemen als een signaal dat jij iets nodig hebt waar op dit moment een tekort van is. Wat maakt het een interessante zoektocht om voor jezelf te gaan ontdekken wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Het nadeel is alleen dat we snel met de verkeerder oplossingen komen, zoals je dat bijvoorbeeld eerder zag met verslaving. Waarbij je dus wel probeert om een behoefte tegemoet te komen. Alleen doe je dit op de verkeerde manier. Met als gevolg dat dit er juist voor zorgt dat je alleen maar meer problemen ervaart. Wat het dus ook zo belangrijk maakt om op een goede manier je behoefte tegemoet te komen. Op een manier die ook echt werkt op het langere termijn.

Hoe kom je het beste erachter waarom je zo slecht voelt

Mag je erg last ervaren van een erg vervelend gevoel, maar heb je echt geen idee waardoor dit komt. Dan wilt het goed helpen om als eerste stap voor jezelf vast te stellen wat jij op dit moment doet om met het gevoel om te gaan. Doordat het goed mogelijk is dat je de pijn probeert te compenseren. Wat er vervolgens dus ook voor zorgt dat je het voor jezelf hierdoor moeilijk maakt om te ontdekken wat nu echt de kern is van het probleem. Met name doordat we als mens erg gemakkelijk kunnen zijn met oplossingen. Waarbij we als snel denken dat de kort termijn oplossingen voldoende zijn. Om er dan vervolgens jaren later erachter te komen dat we geen stap verder zijn gekomen. En dat we dus nog steeds met hetzelfde probleem zijn blijven zitten.

Soms komen we niet verder doordat we steeds de oplossing in de verkeerde richting zoeken.

Wat maakt het belangrijk om echt goed voor jezelf vast te stellen wat jij op dit moment doet om het te compenseren. Met op het moment dat je hiermee stopt je vaak beter bij jezelf kan waarnemen wat je nu precies voelt. Waarbij het als volgende stap erg goed wilt helpen om vooral te gaan kijken naar alternatieve mogelijkheden. Want het is goed mogelijk dat je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat om het probleem te bespreken. Waarbij deze heel erg vanuit de medische kant dit probleem zal beoordelen. En hierdoor zal beginnen met het slechte gevoel proberen op te lossen met medicijnen. En mag het ook echt een medisch probleem zijn, dan zal dit ook zeker de best oplossing zijn. In het geval dat je merkt dat je hiermee niet verder komt. Wordt het dan toch echt tijd om naar ander alternatieve oplossingen te gaan zoeken.

Waarbij het sterk wilt helpen om niet te snel van tevoren in te vullen waar je last van hebt. Maar dat je steeds weer opnieuw het probleem van een andere richting gaat bekijken. Waardoor het zeker mogelijk is dat je op deze manier erachter komt waar je nu precies last van ervaart. Want het is juist op het moment dat jezelf beperkt met mogelijkheden. Dat je snel vast komt te zitten in het herhalen van oplossingen die niet werken. Wat maakt het waardevol om veel verschillende dingen te proberen die je mogelijk verder kunnen brengen. Waarbij je zal merken dat je steeds meer inzicht krijgt over wat erbij jou plaatsvindt. En wat je dus nodig hebt om echt goed van het slechte gevoel af te komen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Goed kans dat je steeds een oplossing blijft herhalen die niet werkt. Met als gevolg dat het steeds maar niet lukt om van het slechte gevoel af te komen. Wat maakt het interessant om op zo een moment voor jezelf te proberen het problemen op een andere manier te bekijken.
  • Het kan zeer lastig worden om te bepalen waar je last van ervaart op het moment dat het probleem probeert te compenseren. Wat al helemaal een probleem wordt als je hier verslaaft aan raakt. Waardoor dit ervoor zorgt dat er alleen maar meer problemen zijn ontstaan.
  • Wat maakt het belangrijk om goed voor jezelf te bepalen wat nu wel of niet goed voor jou werkt. En wat het dus precies is wat jij nodig hebt om van het slechte gevoel af te komen. Waarbij je wilt oppassen dat jezelf niet beperkt met steeds in dezelfde richting de oplossing te zoeken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter