Wat te doen aan negatief zelfbeeld

30/10/2019

wat te doen aan negatief zelfbeeld

Wat te doen aan negatief zelfbeeld is een gedachte die we snel krijgen op het moment dat we last ervaren van onze verplichtingen. Waarbij we deze verplichting voor onszelf belangrijk maken. Omdat het vinden dat we het niet goed genoeg doen. Met als gevolg dat we last krijgen van een negatief zelfbeeld. Mag jij dit dus bij jezelf ervaren en je afvragen, wat te doen aan negatief zelfbeeld. Dat kan het volgende artikel je zeker helpen…

Inhoud

De vraag: Wat te doen aan negatief zelfbeeld

We kunnen in ons leven heel veel meemaken. Waarbij onze dagelijkse routine niet zoveel invloed heeft over de mening die we over onszelf krijgen. Met name omdat we hierbij niets zoveel voelen. Het wordt pas een probleem als we ons verplicht voelen iets te doen wat we niet willen. Omdat we anders erg negatief worden over onszelf. Waardoor we onszelf beginnen af te vragen, wat te doen aan een negatief zelfbeeld.

Zoals bijvoorbeeld zoiets simpels als tandenpoetsen vinden we vaak heel normaal en heeft daardoor ook geen invloed op ons zelfbeeld. Het begint pas invloed te krijgen op het moment dat mensen om jou heen beginnen te klagen dat je uit je mond stinkt. Waardoor het kan voorkomen dat je hierdoor onzeker wordt in het omgaan met andere mensen. Doordat elke keer als je dus met iemand omgaat. Je bij jezelf begint af te vragen of dit persoon ook denkt dat jij uit je mond stink, alleen hier niets over zegt.

Doe jij iets omdat je het graag wilt, of omdat je verplicht voelt door ander mensen?

De reden dat je dit denkt komt doordat we dit hebben opgenomen in ons negatief zelfbeeld. Waarbij we onszelf zijn gaan waarnemen als een persoon waar andere mensen zich aan storen. Met als gevolg dat we hier graag vanaf willen komen door overdreven veel te gaan tandenpoetsen. Waarbij als dit dan niet werkt. We bij onszelf beginnen af te vragen, wat te doen aan negatief zelfbeeld.

Het voorbeeld wat ik hiervoor gaf over tandenpoetsen is nog vrij simpel. Het geeft wel mooi aan hoe moeilijk we het soms voor onszelf kunnen maken. Doordat we zo vastzitten in een negatief zelfbeeld. Met als gevolg dat we hierdoor ontzettend veel moeite kunnen doen, om er maar voor te zorgen dat we deze afwijzing niet meer hoeven te voelen.

Hoe ons negatief zelfbeeld ontstaat

Want in de meeste gevallen ontstaat ons negatief zelfbeeld door een gebeurtenis van vroeger die we zo serieus zijn gaan nemen. Dat we er heilig van overtuigt zijn geraakt dat het dus ook zo is. Met als gevolg dat we ons negatief zelfbeeld heel serieus zijn gaan nemen. En er dus alles aan doen om er maar voor te zorgen dat we deze negatieve gevoelens niet meer hoeven te ervaren.

Je kan voorstellen dat op het moment dat je van je eigen negatief zelfbeeld af wilt, door extreem gedrag te vertonen. Dat dit er juist voor zorgt dat je heel moe kan worden. Doordat je hier zoveel energie aan moet uitgeven om dit maar in stand te moeten blijven houden. Want een van de belangrijkste redenen dat we ons zo moe kunnen voelen. Komt doordat we actie ondernemen. Niet omdat we het leuk vinden, maar omdat we zoveel mogelijk onze pijn niet meer willen ervaren. Wat kost ontzettend veel energie.

Alles wat je aanleert, kan je ook weer afleren. Wat betekend dat je negatieve zelfbeeld ook weer kan afleren als je daar open voor staat.

Want zoals ik hiervoor het simpele voorbeeld gaf over overdreven veel je  tanden te poetsen op het moment dat je bang bent dat je uit je mond stinkt. En waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die hier last van ervaren. Maar op het moment dat je last ervaart van een negatief zelfbeeld. Ervaar je vaak wel last van iets wat hierop lijkt. Wat is vaak ontstaan doordat je vroeger iets negatiefs heb meegemaakt. Met als gevolg dat dit zo pijnlijk is geworden, dat we helemaal in de stress kunnen schieten om er maar voor te zorgen dat we deze pijn niet meer hoeven te voelen.

Wat kan zijn dat we bijvoorbeeld iets vroeger hebben gedaan waar we heel erg voor schaamde. Of dat we steeds als kind te horen kregen dat we niet slim genoeg waren, doordat we niet voldoende presteerde op school. En je kan je voorstellen dat met name als je op jonge leeftijd steeds een negatieve boodschap telkens opnieuw op je afkrijgt gestuurd. Dat je steeds meer begint te geloven dat het dus ook echt zo is.

Wat je dus het best kan doen als je last ervaart van een negatief zelfbeeld

Ons negatief zelfbeeld is gebaseerd op wie wij denken dat we zijn. Wat ontstaat vaak door hoe andere mensen met ons omgaan. Wat betekend dus dat ons negatief zelfbeeld is gemaakt uit alles wat we hiervoor hebben meegemaakt. Waarbij we voor onszelf conclusie hieruit zijn gaan trekken dat deze gebeurtenissen zijn ontstaan doordat we bepaald persoon zijn. Waarbij we dan proberen te verklaren met onze gedachten wat het is aan ons dat schijnbaar zo negatief is. Met in hoop dat als we dit kunnen veranderen. We onszelf zo kunnen veranderen dat we hierdoor geen pijn meer hoeven te ervaren.

Het probleem wat hier alleen vaak uit ontstaat is dat we hierdoor onszelf zo gaan aanpassen aan andere mensen. Dat we helemaal kwijtraken wie wij zijn en wat juist goed bij ons past. Omdat alles alleen er nog maar op gericht is om ervoor te zorgen dat andere mensen ons niet meer kunnen afwijzen. Met als gevolg dat we hierdoor ontzettend veel last kunnen ervaren van stress en vermoeidheid. Doordat we op zo manier zijn gaan leven die helemaal niet bij onszelf past.

De meeste stress ontstaat doordat we bang zijn dat we het niet goed genoeg zijn. Met als gevolg dat we helemaal gespannen kunnen worden door de druk die we op onszelf leggen.

Belangrijk is dus als je aan je eigen negatief zelfbeeld wilt gaan werken. Is dat je realiseert dat jij dit niet echt bent. Maar dat dit iets is wat jou ooit is aangeleerd, waardoor je heel negatief over jezelf bent gaan nadenken. En alles wat je ooit heb aangeleerd kan je ook weer afleren. Wat maakt het belangrijk om eerst voor jezelf te realiseren wie jij echt bent. En dan niet over hoe jij denkt dat andere mensen naar jou kijken. Maar dat je echt realiseert wie jij bent als persoon. En dat je recht op hebt om ook echt jezelf te zijn.

Want wat je vaak zal merken met een negatief zelfbeeld is dat we hierdoor een bepaalde standaard hebben neergezet. Waarbij we ervoor onszelf hebben bedacht dat we daaraan moeten voldoen. Met als gevolg dat wanneer dit niet lukt, we erg negatief over onszelf kunnen worden. Want je zou bijvoorbeeld nooit denken: Ik ben niet goed genoeg. Als je niet voor jezelf een bepaalde standaard heb neergezet over wanneer iemand goed is. En waar je dus aan moet voldoen als je zelf wilt beschouwen als een goed persoon.

Wat geeft dus aan dat je zeer goed kan werken aan je eigen negatief zelfbeeld. Door voor jezelf de standaard lager te zetten. Door minder van jezelf te verwachten. Waardoor je het voor jezelf een stuk makkelijker maakt. En jezelf veel meer de ruimte geeft om vooral te doen wat goed voor jouw voelt. In plaatst van dat je steeds verplicht voelt om te voldoen aan je eigen bedachte standaard. Wat er vervolgens ook voor zorgt dat je het veel makkelijk voor jezelf maakt om van je eigen negatief zelfbeeld af te komen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Vaak ontstaat ons negatief zelfbeeld vanuit een gebeurtenis uit het verleden. Waarbij we dit zo serieus zijn gaan nemen. Dat we er heilig van overtuigt zijn geraakt dat dit is wie wij zijn als persoon. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te realiseren waar dit negatieve zelfbeeld vandaan komt.
  • De reden dat we zoveel last ervaren van ons negatief zelfbeeld. Komt doordat we hierdoor ons sterk op voelen afgewezen op het moment dat we hieraan worden herinnert. Met als gevolg dat we er alles aan gaan doen om deze te vermijden. Wat uiteindelijk juist voor veel vermoeidheid en stress zorgt.
  • Belangrijk is dus voor jezelf te realiseren dat je een standaard heb neergezet waar jij vindt dat je aan moet voldoen. Met als gevolg dat als dit niet lukt je geconfronteerd wordt met je negatieve zelfbeeld. Waarbij je hier juist vanaf komt door voor jezelf de standaard lager te zetten. Waardoor jezelf meer ruimte geeft om te zijn wie jij bent.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter