Stress van iemand anders voelen kan snel ontstaan als je veel omgaat met mensen die hun gevoel van stress op jou projecteren. Met als gevolg dat jij zelf niet eens een reden hoeft te hebben om gestrest te zijn, om dan toch wel stress te ervaren. Stress van iemand anders voelen kan zeer zwaar worden op het moment dat je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Mag jij afvragen wat je het best kan doen. Dan kan het volgende je zeker helpen…
Inhoudsopgave
- De stress van iemand anders voelen
- Hoe het komt dat je stress van ander opvangt
- Wat is nu precies de reden dat je stress ervaart
- Wat kan je het beste doen met stress die je van andere mensen ontvangt
- Belangrijkste tips van dit artikel
De stress van iemand anders voelen
Stress begint steeds meer normaal te worden in onze maatschappij. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo normaal is dat je deze ervaart. Doordat het een signaal van je lichaam is dat het niet lekker gaat en dat het dus tijd word om rust te nemen. Het probleem is dat op het moment dat we andere mensen om ons heen zien die ook last van stress ervaren. Dat we het normaal zijn gaan vinden dat het bijvoorbeeld bij het werk past. Doordat je werkt in een bedrijf waar de druk erg hoog ligt, waardoor iedereen gestrest raakt. Waarbij de kans groot is dat je niet alleen zelf stress ervaart. Maar dat je ook last begint te krijgen van de stress van andere collega’s. Waardoor de stress van iemand anders voelen het werk nog zwaarder maakt.
Hoe zwaarder andere mensen het hebben. Hoe sterker het schuldgevoel wordt als we voor onszelf kiezen.
Wat je dan zo vaak mooi naar voren ziet komen. Is dat we het heel lastig vinden om zelf rust te nemen op het moment dat andere het ook zwaar hebben. Waardoor we al snel een schuldgevoel kunnen ontwikkelen. Die ervoor zorgt dat we zelf ook steeds hard blijven werken door het schuldgevoel. Maar zelfs al mag je een baan hebben waarbij jou functie nog wel meevalt. Dan is het nog steeds mogelijk dat veel stress ervaart. Doordat je de gevoelens van andere mensen op je werk opvangt.
Hoe het komt dat je stress van ander opvangt
Mag je last ervaren van de stress gevoelens van andere mensen. Dan is er een goede kans dat je waarschijnlijk hoog gevoelig bent. Waardoor je sterker de gevoelens van andere mensen binnen krijgt. Met als gevolg dat je nog best sterk gestrest kan voelen terwijl er eigenlijk bij jou niets aan de hand is. De reden dat dit gebeurd komt vaak vanuit een te sterk empathie gevoel. Wat is natuurlijk ontstaan zodat we beter als mens kunnen inleven wat de ander nodig heeft. Maar begint wat lastiger te worden op het moment dat je mensen om je heen hebt die gestrest zijn. Maar die je daar niet mee kan helpen.
Met name doordat het onmogelijk is om iedereen van de stress af te helpen. Doordat dit vaak ontstaat omdat mensen zelf teveel worden meegesleurd in de stress. Waarbij het toch altijd hun eigen verantwoordelijkheid blijft om andere keuzes te gaan maken. Want hoe graag we ook andere mensen willen helpen. Het heeft nooit zin om andere mensen te gaan dwingen wat jij denkt wat goed voor hun is. Het enige wat je kan doen is de nodige steun geven op het moment dat daar om wordt gevraagd.
Empathie is vooral bedoeld om elkaars gevoel te begrijpen. Maar kan al snel leiden tot het ervaren van elkaars pijn. Terwijl jij daar niet altijd iets tegen kan doen.
Wat maakt het lastig op het moment dat je bijvoorbeeld collega’s hebt die niet bereid zijn om aan hun stress te gaan werken. Maar jij ondertussen hier wel veel last van ervaart. Doordat je al deze gevoelens van hun binnen krijgt. Waardoor je machteloos staat om hier wat aan te doen. Doordat deze gevoelens van een ander komen. En het dus ook de verantwoordelijkheid van een ander zijn om hier aan te gaan werken.
Het beste wat je kan doen op het moment dat je de stress van iemand anders voelt. Is vooral te realiseren dat het niet jou gevoel is. Want vaak als we stress van andere mensen overnemen gaan we hier in mee. Waardoor je uiteindelijk jezelf ook gaat opjagen terwijl dat helemaal niet nodig is. Wat maakt het dus ook belangrijk als eerste stap om echt bij jezelf te bepalen dat wat jij voelt. Of dit ook echt van jou is, of dat deze van de ander komt.
Wat is nu precies de reden dat je stress ervaart
Wat maakt het belangrijk om eerst terug te gaan naar wat nu precies stress is. Stress is namelijk angst die niet meer weggaat. Want je kan je voorstellen dat op het moment dat je bijna een ongeluk krijgt. Dan schrik je dood, maar daarna is het voorbij en heb je weer de kans om hiervan te herstellen. Bij stress bij bijvoorbeeld een deadline, zie je dat deze angst er net zo lang blijft totdat we de deadline hebben behaald. Tot die tijd blijven we de angst voelen of het wel of niet gaan halen. Met als gevolg dat je helemaal uitgeput raakt van alle heftige gevoelens van angst.
De reden dat we als mens de angst van een ander kunnen voelen. Komt nog uit de oertijd. Waarbij het nog vrij normaal was dat er veel gevaarlijke dieren om je heen waren. Met als gevolg dat het belangrijk was dat je meteen kan weg vluchten. Dat je dus niet eerst daar heel lang over gaat nadenken wat je wilt doen. Je kan je voorstellen dat op het moment dat iemand anders gevaar ziet en deze vanuit angst wegvlucht. Dat jij dit gevoel van angst van dit persoon overneemt. Dat je hierdoor ook begint weg te vluchten, terwijl je geen idee heb waar je nu eigenlijk zo bang voor bent.
Hoe vaak ga jij mee in de gevoelens van andere mensen. Terwijl je eigenlijk niet kan verklaren waarom je dat zou doen?
Het reageren op een ander persoon zie dus ook heel snel gebeuren op het moment wanneer je als groep samen werkt. Waarbij je zelf af en toe niet een weet wat er gebeurd. Maar juist doordat er een bepaalde sfeer hangt wordt je daarin meegenomen. Met als gevolg dat op het moment dat je bijvoorbeeld een sterke sfeer van stress op je werk ervaart. Je deze dus ook hierdoor zelf opneemt en het moeilijk wordt om nog bij jezelf te blijven.
Wat kan je het beste doen met stress die je van andere mensen ontvangt
Zou dus aan je stressklachten willen werken. Terwijl je sterk merkt dat jij zelf geen reden hebt om gestrest te zijn. Maar dat deze gevoelens vooral komen door de mensen om je heen. Dat is het vooral belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat precies de sfeer is om je heen en hoe deze jou beïnvloed. Met als volgende stap niet met dit groepsgevoel mee te gaan. Door steeds weer bewust voor jezelf het gevoel van je af te zetten als iets wat niet van jou is. Dat je er dus ook niets mee hoeft te doen. Want het wordt vaak pas lastig als je dit serieus gaat nemen. En daardoor meegaat doen met alle andere mensen die stress ervaren.
Negatieve gevoelens worden vaak pas erger op het moment dat je deze veel aandacht gaat geven. Waardoor jezelf gek maakt met negatieve gedachtes.
Wat maakt het dus ook belangrijk om voor jezelf een innerlijk grens te stellen over wat echt van jou is, en wat dus ook juist bij de ander vandaan komt. Waarbij je steeds weer opnieuw het gevoel die je krijgt van ander op een afstand plaatst. Door het te zien als een gevoel die je wel waarneemt. Maar waar je niets mee hoeft te doen. Waardoor je het niet de kans geeft om het steeds sterker te laten worden. Waardoor het makkelijker wordt om te gaan met het gevoel van stress van andere mensen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- We vinden het als mens al snel moeilijk om zelf rust te nemen op het moment dat andere het ook zwaar hebben. Doordat we snel vanuit een schuldgevoel niet vinden dat we rust mogen nemen, omdat het niet eerlijk is naar andere mensen toe. Met als gevolg dat het lastig wordt om nog goed voor jezelf te zorgen.
- Ook als jij zelf helemaal geen reden hebt om gestrest te zijn. Is het nog steeds mogelijk vanuit je eigen empathie om de stress van andere over te nemen. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen over de gevoelens van stress ook echt van jou zijn. Of dat deze komen doordat je ze opvangt van andere mensen
- Mag je dus bijvoorbeeld op je werk een sterke sfeer van stress ervaren. Dan is belangrijk voor jezelf om te realiseren dat deze niet van jou is, dat je hier dus ook niet in meegaat. Door vooral te zien als iets wat je waarneemt. Maar waar je verder niets mee hoeft te doen waardoor je deze niet sterker maakt.
geen reactie