Waar komen gedachten vandaan is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we een gedachte ervaren die we niet kunnen verklaren. Met als gevolg dat jezelf helemaal gek kan piekeren of wat dit nu precies over jou zegt. Dus mag je last ervaren van een gedachte. En bij jezelf afvragen, waar komen gedachten vandaan. Dan kan het volgende jou zeker helpen…
Inhoud
- De vraag: Waar komen gedachten vandaan?
- De verbinding tussen gedachtes en je gevoel
- Wat je het beste kan doen met een gedachte die je niet kan verklaren
- Belangrijkste tips van dit artikel
De vraag: Waar komen gedachten vandaan?
Het is als mens heel normaal om de hele dag over alles gedachtes te hebben. Terwijl we gek genoeg geen idee hebben waar deze vandaan komen. Of wat de reden mag zijn dat deze zijn ontstaan. De reden dat dit gebeurt komt doordat gedachtes zo snel kunnen ontstaan en ook weer weg kunnen gaan. Dat we deze al hebben voordat we door hebben waar deze vandaan kwamen. Met als gevolg dat we ons afvragen, waar komen gedachten vandaan.
Gedachtes ontstaan namelijk vanuit ons onbewuste systeem. Waarbij we deze pas door hebben als we er bewust van worden. Je kan je voorstellen dat op het moment dat er gevaar dreigt dat het niet handig is om eerst te gaan nadenken wat je moet doen. Omdat daardoor de kans bestaat dat je al te laat bent met reageren. Met als gevolg dat je vaak eerst reageert. Door bijvoorbeeld weg te vluchten voor gevaar. Om dan pas daarna, als je weer tot rust komt. Voor jezelf te gaan bedenken wat er nu precies gebeurde waar je voor op de vlucht ging.
Over alles wat je denkt, kan je morgen alweer een ander gedachte hebben. Wat leidt wel tot vraag, hoe echt zijn jou gedachtes op dit moment?
Wat je dus vaak merkt is dat een gedachte er vaak opgericht is om ons eigen gedrag te verklaren. Wat kan zijn bijvoorbeeld dat je gisteren iets hebben gedaan waar je heel erg voor schaamt. Met als gevolg dat je hier heel veel over gaat nadenken over hoe dit had kunnen gebeuren. En hoe je dit in de toekomst kan voorkomen.
Het probleem is alleen dat we vaak niet goed voor onszelf door hebben waarom we iets doen. Waardoor we juist gaan piekeren om dit te verklaren. Wat zie je mooi terug op het moment dat je bang voelt. Want wat er vaak dan gebeurd is dat we van tevoren bedenken wat we willen gaan doen. Waarbij op het moment dat we dan ook echt dit willen gaan doen. Het totaal niet lukt doordat je wordt geblokkeerd door de angst. Waarbij je misschien nog wel met je gedachte probeert jezelf te dwingen het toch te doen. Dit helaas echt niet lukt omdat de angst zo sterk is. Met als gevolg dat je dit daarna met je gedachte probeert te verklaren.
De verbinding tussen gedachtes en je gevoel
Wat namelijk niet veel mensen door hebben. Is hun verbinding tussen hun gevoel en gedachte. Want jou gevoel heeft namelijk heel veel invloed op wat jij denkt. Want als je niet bang bent zou je ook geen angst gedachtes krijgen. Maar jou gedachtes hebben ook zeker heel veel invloed op wat jij voelt. Doordat je bijvoorbeeld terug denkt aan een leuke jeugd herinnering. Waarbij als je hieraan denkt, meteen dat fijne gevoel van vroeger weer terugkomt.
Gevoel zet je in actie, doordat je door de angst wegvlucht. Waarbij je gedachtes dit vervolgens proberen te verklaren.
Wat je dus ziet gebeuren bij gedachtes en waar ze vandaan komen. Is dat we iets meemaken wat ons een bepaald gevoel geeft. Wat er tot leidt dat we hier gedachtes over krijgen. Een mooi voorbeeld is dat je een gevoel van honger krijgt. Waardoor de gedachtes ontstaan wat je graag zou willen eten. Sterker nog, goede kans dat jij zelfs gaat bedenken waar je in buurt eten zou kunnen halen. Waarbij je ziet dat wanneer je dan heel veel gegeten hebt. Je daarna zo vol voelt, dat je er niet meer aan moet denken om nog meer te moeten eten. Wat je hierbij zo heel mooi ziet terug komen, is dat jou gevoel of je honger hebt of dat je juist vol zit, erg bepalend is voor wat jij denkt.
Wat je het beste kan doen met een gedachte die je niet kan verklaren
Het meeste simpelste antwoord die ik jou zou kunnen geven op de vraag, waar komen onze gedachten vandaan. Is dat deze ontstaan vanuit ons gevoel. Ik merk zelf ook vaak dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn. Want wat namelijk ook een zeer grootte rol speelt is wat we in het verleden hebben geleerd. En je bent daar misschien niet altijd bewust van. Maar je kan je voorstellen dat wanneer je bijvoorbeeld vroeger een taal heb geleerd. Dat wanneer je die nu nooit gebruikt. Je daar dus ook nooit over zou nadenken omdat je deze op dit moment niet nodig hebt.
Maar mag het zo zijn dat je van plan bent om op vakantie te gaan. Waarbij als je daar eenmaal bent. En dus ook weer gebruik gaat maken van de taal die je vroeger geleerd had. Zal je merken dat alles weer terug komt. En natuurlijk moet je even inkomen. Dit inkomen geeft ook aan dat je hersenen weer opnieuw deze informatie in de vorm van gedachtes activeren. Zodat je deze kan gebruiken om met andere mensen in deze taal te spreken.
Je kan alleen iets in het heden bedenken, als je ooit in het verleden dit heb geleerd. Waarbij dit dus opnieuw naar boven komt in vorm van een gedachte.
Het beste antwoord die ik je dus zou kunnen geven op de vraag waar komen gedachten vandaan. Is dat deze komen vanuit ons onderbewustzijn. Waarbij er dus eerst een gevoel is die de gedachte laat ontstaan. Of dat we kennis vroeger erbij pakken wat we ooit hebben geleerd. Wat nu weer naar boven komt in de vorm van een gedachte op het moment dat we deze nodig hebben.
Mag jij dus een gedachte hebben, waarvan jij je afvraagt waar deze vandaan komt en wat dit over jou zegt. Dan wilt het nog best wel eens sterk helpen om voor jezelf te kijken welk gevoel er onder deze gedachte zit. Of wat je mogelijk in het verleden heb meegemaakt of geleerd. Wat ervoor zorgt dat deze gedacht kan ontstaan. En je zal merken dat je dan op nog best wel interessante inzichten kan komen. Die je een stuk verder kunnen helpen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Gedachtes kunnen zo snel opkomen dat we niet meer door hebben waar deze vandaan kwamen. Met als gevolg dat we de gedachte al hebben, voordat we door hebben wat de reden is dat deze is ontstaan. Wat maakt het belangrijk om niet te snel op je gedachte in te gaan.
- Gedachtes kunnen ontstaan uit een gevoel. Zoals honger, waardoor je gaat bedenken wat je wilt eten. Of ze ontstaan uit onze eigen kennis van vroeger. Waarbij deze weer naar boven komt in de vorm van een gedachte op het moment dat we deze nodig hebben.
- Mag jij dus een gedachte hebben waarvan jij je afvraag waar deze vandaan komt. Dan wilt het heel sterk helpen om voor jezelf te kijken welk gevoel achter deze gedachte zit. En/of wat je vroeger heb geleerd wat nu weer naar voren komt.
geen reactie