Wat is zelfontwikkeling en voor welke valkuilen wil je oppassen

06/06/2019

Wat is zelfontwikkeling

Wat is zelfontwikkeling is een vraag die je snel kan krijgen op het moment dat je wel bezig bent met je leven te verbeteren. Dat je steeds zal merken dat je niet verder komt. Of dat het wel lukt, maar dat het niet het gevoel van voldoening geeft waar je nu juist naar opzoek was. Met als gevolg dat we onszelf gaan afvragen, wat is zelfontwikkeling en doe ik het wel op de juiste manier.

Inhoudsopgave

Wat is zelfontwikkeling als je er op een simpele manier naar kijkt

Zelfontwikkeling een mooi doel in ons leven doordat het ervoor zorg dat we onszelf in staat stellen verder te komen dan waar we nu zijn. Sterker nog, het is vaak het proces van volwassen worden. Waarbij je loslaat wat je geleerd hebt als kind wat niet voor jouw werkt. En je steeds sterker wordt in de keuze te maken die wel goed bij je passen. Door voor jezelf steeds te blijven afvragen: Wat is zelfontwikkeling en wat heb ik nu precies nodig?

Vooral omdat we als kind altijd afhankelijk waren van onze ouders. Waarbij we dus geleerd hebben dat we niet zonder deze kunnen om te overleven. Vaak blijven we hier als mens een beetje in hangen terwijl we ouder worden. We leren wel beter voor onszelf te zorgen. Maar we blijven nog steeds de oude gewoonte bewaren. Waarin we gewend zijn dat ander mensen (zoals toen met onze ouders) onze problemen kunnen oplossen.

In veel gevallen is dit natuurlijk ook heel normaal. Als je bijvoorbeeld je been hebt gebroken ga je naar de dokter omdat deze jou het beste kan helpen om hiervan te genezen. Het probleem van dit gedrag is dat we daardoor de neiging krijgen om onze problemen bij andere mensen neer te leggen. In plaats van dat we zelf de verantwoordelijkheid nemen over ons eigen leven.

Waarom je wilt oppassen dat je niet in een slachtofferrol valt

Het is vaak de afhankelijkheid die we voelen die ervoor zorgt dat we kunnen blijven vastzitten in een vervelende situatie. Omdat we hierdoor in een slachtofferrol gaan zitten. Waarbij we er hierdoor overtuigd zijn dat ons leven zo verschrikkelijk is door de invloed van andere mensen. Terwijl dit is vooral het gedrag is wat een kind heeft als die nog afhankelijk is van zijn ouders. Het is juist op het moment dat we volwassenen worden. We dit gedrag gaan loslaten en we onze eigen keuze gaan maken.

Waardoor we meer in onze eigen kracht komen te staan. Dan dat we ons laten beïnvloeden door de mening van ander mensen. En we ons hierdoor niet meer van ons eigen pad laten afbrengen. Maar juist door blijven gaan met wat voor ons belangrijk is. Dit is dus ook waar juist zelfontwikkeling over gaat. Het is de kracht bij jezelf te vinden. Door ervoor te kiezen, voor jezelf te leren waar jij juist het meest gelukkig van wordt.

Hoe onduidelijker het is wat we nodig hebben. Hoe meer we de neiging krijgen om naar andere mensen te kijken voor de oplossing. Terwijl vaak de oplossing juist vanuit onszelf komt.

Dit niet alleen bedenkt maar ook juist leert hoe je dit kan toepassen in de echte wereld. Hierbij komen ook meteen een paar grote valkuilen waar we als mens snel in kunnen vallen. Wat is namelijk de grote vraag voor jezelf: wat is het nu echt in dit leven wat je nodig hebt om gelukkig te worden. Dit blijft natuurlijk voor veel mensen een grote vraag. Waar ze voor zichzelf nog geen duidelijk antwoord op hebben.

Wat is dus de eerste belangrijke stap bij zelfontwikkeling

De eerste stap bij zelfontwikkeling is vooral te ontdekken bij jezelf wat het is wat je echt nodig hebt. De grote fout die we dan vaak maken is dat we dan naar andere mensen gaan kijken wat hun gelukkig maakt. En sommige gevallen kan dit misschien ook wel helpen. Wat er dan vooral gebeurd is dat we dan heel veel stress gaan ervaren over wat jij niet hebt in vergelijking met de ander. Doordat dit snel leidt tot een gevoel dat jezelf ergens in tekort schiet als mens.

Hoe meer jezelf vergelijkt met andere mensen. Hoe ongelukkiger je over jezelf wordt. Doordat jezelf gaat vergelijking in wat jij niet hebt, maar wel graag zou willen.

Zie jij bijvoorbeeld iemand die een heel succesvol bedrijf heeft en daar erg gelukkig mee is. Jij hebt dat niet, dan zal je meteen een pijnlijk gevoel ontwikkelen dat je dit niet hebt. Waardoor jezelf​ dus ook als een minder goed persoon gaat waarnemen in vergelijking met dat andere persoon tegenover wie jij opkijkt. Dit zorgt er dus voor dat we dan alleen maar meer ontevreden over onszelf worden over wat we niet hebben. In plaats van dat we leren trots en tevreden te zijn met wat we wel hebben bereikt in ons leven.

Op welke valkuil bij zelfontwikkeling wil je dus vooral opletten

Pas er dus voor op dat je nooit de lat voor jezelf te hoog legt. Want vaak zorgt dit alleen maar voor veel stress en frustratie in het heden. Omdat je deze nog niet op dit moment bereikt hebt. Vooral als je merkt bij jezelf dat je ongeduldig begint te worden. En het toch steeds niet lukt om dit te bereiken. Waardoor je bij jezelf gaat twijfelen of je dit wel kan bereiken. Wat is voor de meeste van ons de reden om dan meteen met de negatieve conclusie te komen over dat we niet goed genoeg zijn.

Wil jezelf ontwikkelen omdat je een beter leven wilt. Of omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. De eerste geeft je vooral veel plezier. Terwijl de tweede waarschijnlijk alleen maar je negatieve overtuiging bevestigd.

Doe dit jezelf niet aan bij zelfontwikkeling. Want hierdoor zal dit alleen maar juist meer een last worden. In plaats van een mooi proces waarbij je steeds sterker wordt in het vinden wat jouw gelukkig maakt. Want wat we vaak hierbij vergeten, doordat we het van onszelf niet doorhebben. Is of dit ook echt is wat je zelf graag willen of omdat we denken dat het ons gelukkig maakt omdat het bij andere mensen werkt.

Want wat je vaak ziet is dat als je dan toch je doel weet te bereiken die voor jezelf bedacht hebt. Je hier misschien een seconde geluk over zal ervaren dat je dit hebt behaald. Maar dat het je daarna vervolgens helemaal geen plezier meer ervaart. Doordat het een doel was die helemaal niet bij jou past.

Zoals bijvoorbeeld een eigen succesvolle bedrijf te hebben. Waarbij de kans goed mogelijk is dat op het moment dat je dit hebt bereikt. Het niet de plezier geeft die je had verwacht. Vaak komt dit doordat we wel door hebben wat we leuk vinden. We verkeerde richting opgaan over hoe we dit invullen. Doordat je bijvoorbeeld er heel erg van houdt om andere mensen te helpen. Waarbij je het misschien nog wel veel leuker vindt om vrijwilligers werk te gaan doen in Afrika bij mensen met een hongersnood. Dan elke dag op je kantoor van je eigen bedrijf te zitten. Waar alles alleen maar nog maar draait om nog meer geld te verdienen.

De kracht van zelfontwikkeling zit er vooral in dat je weet wat je wilt

De kracht van zelfontwikkeling is dus ook vooral te ontdekken wat bij jou past. In plaats van te doen wat je denkt hoe het zou moeten zijn. Omdat dit bij andere mensen zo goed heeft gewerkt. Er niets mis mee met verschillende doelen in het leven uit te proberen in het leven. Om te kijken wat het beste bij jou past. Probeer hier vooral bij steeds te kijken wat de reden is dat je dit doet. Of het zal je vooral heel veel stress geven doordat je steeds energie uitgeeft aan wat voor jou niet werkt.

Een mens is als het maken van een standbeeld. Waarbij je steeds al je negatieve delen van jezelf weg hakt. Totdat alleen jij overblijft zoals je bedoeld was.

Een van de belangrijkste punten bij zelfontwikkeling​ is juist hierachter te komen wie jij zelf bent en wat voor jou specifiek als persoon werkt. Waardoor je juist steeds sterker in je kern zal komen te staan. Met als gevolg dat je daardoor steeds dichter bij je ware zelf komt. In plaats van dat je steeds leeft vanuit wat andere mensen van jou verwachten. Zoals we dat als mens deden toen we nog kind waren.

Neem juist verantwoordelijk voor je eigen leven. Probeer steeds te leren hoe je hier verder kan komen. Pas op dat je daardoor niet in de stress raakt als het niet lukt. Vooral dit bijvoorbeeld wel ziet goed gaan bij een andere mensen. Waardoor het gevoel kans ontstaan dat jezelf hierdoor in tekort komt. Wees dus vooral gericht op wat jij nodig hebt. En neem hier vooral veel tijd en geduld voor. En je zal merken dat je dan altijd wel met kleine stappen steeds verder zal komen in het leven in wat jouw gelukkig maakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens zijn we erg gewend geraakt dat we altijd andere mensen om ons heen hebben die ons kunnen helpen als we een probleem hebben. Wat maakt het ook zeker belangrijk om goede vriendschappen te hebben. Het word alleen een probleem op het moment dat dit ervoor zorgt dat we geen stappen meer maken om verder te komen. Doordat we alles wat we lastig vinden op andere gaan afschuiven.
  • Wat er snel kan gebeuren bij zelfontwikkeling is dat we niet goed weten wat voor ons het beste werkt. Waardoor de kans bestaat dat we ons vervolgens heel erg gaan proberen te ontwikkelen in de eigenschappen van mensen die we waarderen. Met in de hoop dat dit onszelf ook verder brengt. Terwijl daardoor sterk de kans bestaat dat we hierdoor verder van onze eigen ware zelf komen.
  • Belangrijke stap bij zelfontwikkeling begint bij het besef wat vooral voor jou werkt. Wat jij nodig hebt om gelukkig te worden. Door eerst duidelijk voor jezelf neer te zetten wat precies de reden is waarom je zo graag hier beter in wilt worden. Waarbij je zal merken dat als de reden echt oprecht goed voelt. Dit je ook echt zal brengen naar waar je naar toe wilt gaan.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter