Waarom is internet zo verslavend is een vraag die we onszelf snel stellen op het moment dat jezelf steeds laat afleiden door onbelangrijke Apps. Met als gevolg dat hierdoor de kans bestaat dat je veel stress kan ervaren, doordat er de angst ontstaat om iets te missen. Waardoor je hier meer tijd aan kwijt raakt dan je zou willen. Mag jij je dus afvragen, waarom is internet zo verslavend. Dan zal je het volgende artikel zeker interessant vinden…
Inhoudsopgave
- Waarom is internet zo verslavend en hoe dit is begonnen
- Hoe tegenwoordig iedereen een offline en online leven heeft
- Het leven van een andere lijkt altijd mooier op internet dan die van onszelf
- Zijn we als mens wel gebouwd om het internet aan te kunnen
- Hoe internet ons waarschijnlijk alleen maar meer stress gaat geven
- Hoe internet ons veel afleidt van wat echt belangrijk is
- Belangrijkste tips van dit artikel
Waarom is internet zo verslavend en hoe dit is begonnen
Het is bijzonder hoe ontzettend we veel moeite we kunnen doen om door ander mensen te worden gewaardeerd. Vaak hebben we niets eens door hoeveel moeite we erin stoppen. Doordat het zo normaal voor ons is geworden, doordat iedereen het doet. Tot op het punt dat het bijna een verslaving begint te worden.
Een mooi voorbeeld hiervan is de komst van het internet. Vooral als je het vergelijkt met toen het nog net bestond en het voornamelijk was bedoeld om de juiste informatie te geven aan een bezoeker, en hoe we tegenwoordig het internet gebruiken. Waarbij je ziet dat we steeds meer een internet verslaving krijgen. En we dus bij onszelf beginnen af te vragen, waarom is internet zo verslavend en hoe kom ik er vanaf.
Het gaat er juist steeds meer om onszelf kenbaar te maken aan de wereld. Door een eigen profiel te hebben op Facebook, Instagram of LinkedIn. Waarbij we zoveel mogelijk van ons eigen leven willen delen. Met in de hoop dat we daar positieve reacties voor terugkrijgen van andere mensen.
Hoe vaak zet jij iets op internet omdat je stiekem hoopt op leuke reacties?
Wat dit bijzonder maakt is hoe ontzettend we gewend zijn geraakt om dit te doen, terwijl we voor de komst van het internet dit waarschijnlijk niet eens in ons opkwam. Wat betekent dat we dus steeds meer hebben geleerd dat de meningen van andere mensen belangrijk zijn bij bijvoorbeeld het zoeken van een nieuwe baan op LinkedIn.
Hoe tegenwoordig iedereen een offline en online leven heeft
Door de komst van internet maakt dit dus ook interessant dat we tegenwoordig voor onszelf twee levens kunnen onderscheiden. Namelijk ons offline en online leven, waarbij we dus een soort dubbelleven zijn gaan ervaren. Het is met name als je deze twee goed wilt onderhouden. Dat dit veel tijd en energie kost waardoor dit veel stress kan gaan geven.
Waar besteed jij meer tijd aan, je offline of online leven?
Doordat we ons verantwoordelijk voelen voor het onderhouden van beide levens. En we hierdoor mogelijk de angst ervaren dat als we een van deze twee werelden onvoldoende aandacht geven. We hier vervolgens een tekort in zullen ervaren in onze mogelijke kansen van bijvoorbeeld een nieuwe baan via LinkedIn.
Dit is een bijzonder begrip om voor jezelf bij stil te staan. Wat is onze angst om steeds iets te missen offline of online. Waardoor de kans bestaat we daardoor steeds harder overal achteraan rennen. Wat ervoor kan zorgen dat we hierdoor alleen maar meer vermoeid en gestrest raken door het verantwoordelijkheidsgevoel.
Zou je dus hier mogelijk last of zelf verslaving van ervaren. Dan is de eerste stap om voor jezelf vast te stellen in hoeverre alles alleen maar meer een verantwoordelijkheid begint te worden, dan dat je er echt plezier van ervaart. Juist doordat de kans groot is dat we als mens ergens aan meedoen omdat de rest van de wereld dat ook doet. Met als gevolg dat je bij jezelf de druk voelt om hierin mee te gaan, omdat je anders daardoor kansen mist. Het is vaak juist onze angst om mooie kansen te missen. Dat we hierdoor de druk te hoog voor onszelf maken. En we hierdoor dus gestrest raken doordat we meer bezig zijn met wat we willen bereiken, in plaats van wat we nodig hebben.
Het leven van een andere lijkt altijd mooier op internet dan die van onszelf
De reden dat we altijd de druk voelen om het beste uit ons leven te halen. Komt met name doordat iedereen altijd van zichzelf het beste op internet zal zetten. Met als gevolg dat we vooral de mooie kanten van het leven van de andere zien. En hierdoor de indruk krijgen dat iedereen een gelukkig en succesvol leven heeft.
Hoe mooier het leven van een ander lijkt te zijn. Hoe ongelukkiger we over onszelf worden. Doordat we hierdoor het gevoel krijgen dat we ergens in tekort komen.
Het is vooral dat op het moment dat het met jezelf niet zo goed gaat. En je steeds bijvoorbeeld op Facebook word geconfronteerd met het goede leven van andere. Dat hierdoor de kans ontstaat dat je daardoor alleen maar minder gaat voelen, doordat je hierdoor het gevoel kan krijgen dat jezelf ergens in tekort schiet. En je dus ook begint af te vragen waarom jij altijd de enige bent die zich slecht voelt.
Terwijl als we eerlijk zijn heeft elk mens wel een moment dat hij zich slecht voelt. Het is alleen dat we geleerd hebben dit niet te delen. Doordat we vaak alleen maar positieve reacties krijgen op alle leuke dingen die we doen.
Met daarnaast ook de mogelijkheid dat we onszelf hier helemaal in kwijtraken. Doordat we juist afhankelijk worden van het fijne gevoel die we krijgen op het moment dat we iets leuks van onszelf op internet plaatsten. Waarbij we een fijn gevoel ervaren van de fijne reactie die mensen daarbij neerzetten. En we hierdoor dus een soort internetverslaving kunnen ontwikkelen. Doordat ons offline leven niet zo lekker loopt. We dit dus compenseren met ons online leven.
Zijn we als mens wel gebouwd om het internet aan te kunnen
Een belangrijke oorzaak dat het internet zo verslaven kan zijn. Komt doordat alles zo makkelijk beschikbaar is geworden. Met als gevolg dat we hier steeds meer aan zijn gewend geraakt om alles zo snel mogelijk te krijgen. En het is heel mooi hoe technologie steeds ons leven makkelijker maakt. Maar dit zorgt er ook voor dat we hierdoor steeds meer onze comfort zone verkleinen.
Want laten we daar eens gek voorbeeld bij pakken. Stel een holbewoner en een hedendaags mens zouden naast elkaar staan. En ze zouden elkaar compleet begrijpen over wat de ander denkt en voelt. De holbewoner zou vanuit zijn manier van leven gewend zijn aan zware situaties.
Hoe meer je gewend raakt aan een makkelijk leven door technologie. Hoe eerder je gestrest raakt aan de kleine dingen die niet lekker lopen.
Want ook al is hij bijvoorbeeld ziek, dan zal hij toch naar buiten moeten gaan om eten te gaan zoeken. Want zou hij dat niet doen, dan zal de kans op overleven steeds minder worden. En ervaart dus ook geen keuze om het wel of niet te doen. Hoe zwaar alles in zijn leven ook is. Het enige wat je kan doen is te accepteren voor wat het is en daar het beste van maken.
Het is dus ook logisch dat we nu als mens ons zo hebben ontwikkeld dat ons leven steeds gemakkelijk wordt. Het gevolg hiervan is dat we hierdoor meer keuzes hebben gekregen over verschillende mogelijkheden. Waardoor we dus ook als mens snel keuze stress kunnen krijgen. Met daarnaast ook dat ons comfortzone een stuk kleiner is geworden doordat we meer zijn gewend zijn geraakt aan luxe.
Met als gevolg dat we onszelf snel kunnen gaan irriteren aan kleine dingen die eigenlijk best wel meevallen. Want zou je nu bijvoorbeeld een werkbespreking hebben. Alleen je komt te laat doordat de trein weer vertraging heeft doordat er iets niet lekker loopt bij de NS.
Dan kunnen we al heel gestrest raken over het feit dat we 10 min. te laat komen. Zou dus de holbewoner van het vorige voorbeeld naast jou staan. En je zou elkaar compleet begrijpen. Dan zal hij zeker verbaasd staan over waar jij je druk over maakt. Met name omdat hij erg gewend is aan nog veel zwaardere situaties. En een trein die dus te laat komt, voor hem dus totaal niets voorstelt.
Alles in het leven is zo zwaar als waar je het zelf mee vergelijkt. Zou je dus nooit iets zwaars meemaken. Dan kunnen zelfs de meest kleinste dingen al erg stressvol worden.
Waarbij je dus ook ziet, doordat we zo in luxe leven dat we hierdoor veel eerder gestrest raken door kleine dingen, terwijl deze eigenlijk best wel meevallen. We maken het onszelf alleen heel zwaar doordat we zo gewend zijn geraakt dat alles in ons leven makkelijk hoor te zijn
Hoe internet ons waarschijnlijk alleen maar meer stress gaat geven
Internet is zeker iets wat de mensheid heel veel heeft gebracht. Maar vaak zijn we niet zo bewust van de valkuilen die daarbij zijn ontstaan. Wat is dat we steeds makkelijk aan informatie komen die niet klopt. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft nu niet ooit de gedachte gekregen dat je misschien wel kanker hebt. Op het moment dat je buikpijn hebt en je dit opzoekt in Google over wat het mogelijk zou kunnen zijn. Waarbij je dus jezelf alleen maar onnodig veel stress geeft, doordat je laat bang maken door de mogelijke oorzaken.
Vaak als mens zijn we nog het meest bang voor het onbekende. Wat betekend dat op het moment dat er iets gebeurd. We vaak meteen van het ergste uitgaan.
Waar internet ook zeker veel stress bij geeft. Is dat hierdoor onze mogelijkheden groter zijn geworden. Wat is voor onszelf erg fijn, maar bedrijven maken hier natuurlijk ook gebruik van als gaat om bijvoorbeeld nieuwe werknemers te vinden. Wat is natuurlijk veel makkelijk gemaakt door het internet. Met als gevolg dat je alleen nog maar een vacature hoef te plaatsen om iemand te vinden.
Want in het verleden als de bakker in het dorp iemand nodig had. Zetten deze een advertentie voor het raam. En dan maar hopen dat iemand in het dorp daarop reageerden. Terwijl vandaag de dag de bakker waarschijnlijk een advertentie op internet zet. En hierdoor veel meer aanbod krijgt om uit te kiezen.
We nemen nu de bakker in het dorp als voorbeeld, dit geldt natuurlijk ook voor alle andere bedrijven. Wat er dus ook voor zorgt dat je veel meer je best moet doen om aangenomen te worden als je ergens op solliciteert. Dit zie je met name terug bij studenten. Want in het verleden bestond er niet zoiets als studentenstress.
Maar juist doordat je tegenwoordig je opleiding binnen 5 jaar moet halen. En dat zelfs dat niet voldoende is. Komt het dus ook voor dat de meeste studenten bijvoorbeeld meerder masters naast elkaar gaan doen. Zodat ze eerder worden aangenomen. Dit is natuurlijk ontstaan doordat het internet het voor bedrijven zoveel makkelijk heeft gemaakt om meer sollicitanten te krijgen. Dat gemiddelde student hierdoor meer stress ervaart door de grote competitie met elkaar.
Ik pak er nu studentstress bij, maar dit geld natuurlijk ook voor heel andere situaties in ons leven. Internet heeft ons leven makkelijk gemaakt. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat het voor vele ander makkelijk is geworden. Waardoor ons dit juist weer stress geeft.
Hoe internet ons veel afleidt van wat echt belangrijk is
Internet heeft ons zeker veel gegeven en maakt ons leven ook zeker makkelijker. Alleen het leidt ons ook heel vaak af. Doordat we bijvoorbeeld uit verveling naar grappige YouTube filmpjes gaan kijken. Dan dat we tijd besteden aan meer te sporten, Af te spreken met vrienden in het echt of tijd te besteden aan wat je graag nog zou willen doen in het leven.
Hoe vaak besteed jij nu echt tijd aan wat je belangrijk vindt?
Wat maakt het dus ook belangrijk om af en toe je telefoon weg te zetten. Met name doordat we al zo vaak berichtjes op ons afkrijgen over wat nieuw is op facebook. Waardoor dit erg kan afleiden met waar je mee bezig bent. Wat maakt het dus ook belangrijk bij onlinestress dat je voor jezelf realiseert in hoeverre jezelf afhankelijk heb gemaakt van internet. En dat het af en toe ook wel is goed voor jezelf om hier wat meer afstand van te nemen. En vooral meer tijd te investeren in je offline leven.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Als mens hebben we tegenwoordig allemaal een offline en online leven. Wat er dus ook voor zorgt dat we twee keer zo hard moeten werken om het allemaal bij te houden. Het is vooral als we hier teveel in doorschieten dat we erg gestrest kunnen raken.
- Het is juist doordat ons leven zoveel makkelijker is geworden met de huidige technologie. Dat we hierdoor ook zoveel meer gewend zijn geraakt dat ons leven makkelijk hoort te zijn. Met als gevolg dat we al best wel snel stress kunnen ervaren over kleine dingen die best wel meevallen, zoals een te laat komende trein.
- Het internet maak ons leven op vele manieren makkelijker. Maar het maakt het ook hierdoor bijvoorbeeld makkelijker voor bedrijven. Doordat het bijvoorbeeld makkelijker wordt om meer deelnemers te krijgen voor een vacature. Waardoor er hierdoor een groter competitie ontstaat. Wat maakt het hierdoor stressvoller om een baan te vinden, doordat je meer je best moet doen.
- Een grote valkuil waar je voor wilt oppassen is dat je niet teveel laat afleiden door alle leuke mogelijkheden op internet, zoals bijvoorbeeld youtube. Wat is heel leuk om naar te kijken. Maar het zorgt er hierdoor wel voor dat je veel gaat uitstellen wat voor jou nog best wel belangrijk kan zijn.
geen reactie