Jezelf compenseren met eten gebeurd snel op het moment dat je niet goed voelt. Waarbij we voedsel of drank gebruiken om ons gevoel meteen te willen veranderen. Zodat we de situatie beter aan kunnen. Of dat we hiervan meer energie krijgen wat ons de mogelijkheid geeft om door te blijven gaan terwijl we eigenlijk rust nodig hebben. Mag jij dus merken, dat jezelf compenseren met eten vaker gebeurd dan je eigenlijk durft toe te geven. Lees dan snel verder…
Inhoudsopgave
- Jezelf compenseren met eten op een manier waar je liever vanaf wilt
- Hoe komt dat we toch altijd met de neiging meegaan om slecht te eten
- Mijn persoonlijke ervaring met beginnen met gezonder eten
- Eet je echt omdat je het nodig hebt of omdat je slecht voelt
- Hoe vaak we onszelf onbewust met voedsel of drank proberen te veranderen
- Hoe het komt dat we vaak eten en drinken om beter met een situatie om te gaan
- Waarom bewuster met voedsel omgaan je helpt minder negatieve gevoelens te ervaren
- Wat is voor jou vooral belangrijk als het om voedsel gaat
- Belangrijkste tips van dit artikel
Jezelf compenseren met eten op een manier waar je liever vanaf wilt
Het is altijd wel bijzonder dat we op twee manieren met voedsel omgaan. Namelijk het voedsel dat echt goed voor je is. Omdat je deze ook echt nodig hebt voor je eigen lichamelijke gezondheid. En al het voedsel dat we eigenlijk alleen maar eten omdat we het juist zo lekker vinden. Waarbij we dan gek genoeg eigenlijk wel van onszelf weten dat we niet zouden moeten doen. Alleen doen we het toch omdat we het niet kunnen laten. Met als gevolg dat je blijft jezelf compenseren met eten wat niet goed voor je is.
Waardoor we dus vaker eten wat we lekker vinden. Dan dat we echt eten op een manier waarbij we ons het meest gezond zouden voelen. Waarbij je een bijzonder concept naar voren ziet komen. Namelijk dat het eigenlijk logisch zou zijn dat we als mens juist graag gezond voedsel zouden willen eten. Omdat dit ons lichaam de meest beste bouwstoffen geeft om te kunnen functioneren.
Toch weten we zelf allemaal van toen we kind waren. Dat we eigenlijk het liefst de hele dag snoep wilde eten. En dat we toen onze groente echt niet naar binnen kregen. Wat brengt ook meteen een hele interessante vraag naar voren. Wat is namelijk de volgende: Waarom is altijd alles wat niet lekker is gezond. En alles wat we juist wel graag we willen eten weer niet gezond.
Hoe komt dat we toch altijd met de neiging meegaan om slecht te eten
Het bijzondere is dat we niet altijd eten omdat we deze voeding nodig hebben om te overleven. Maar dat dit iets ons geeft in de psychologie zin waardoor we ons beter gaan voelen. Het is vooral dat als je naar onze huidige maatschappij kijkt. Dat je hierbij ziet, dat lekker maar ongezond voedsel bijna altijd mooier wordt gemaakt dan gezond voedsel.
Alles wat lekker is ongezond, alles wat gezond is niet lekker. Zou niet logischer zijn dat, omdat ons lichaam is gemaakt om te overleven. Dat we hierdoor meer worden aangetrokken tot gezond voedsel?
Ook zo met onze opvoeding. Mag jij bijvoorbeeld vroeger een hele lieve oma hebben gehad van wie je als kind vroeger altijd een snoepje kreeg toen je bij haar op bezoek kwam. Dan zal je dus, nu zij gestorven is toch altijd weer aan haar onbewust terug denken op het moment dat je weer datzelfde snoep opeet. Wat er dus ook voor zorgt dat we daardoor ongezond voedsel heel erg gaan koppelen aan fijne gevoelens van vroeger.
Dit is vaak de reden dat we kiezen voor ongezond voedsel. Met name op momenten dat we ons niet goed voelen en we veel stress ervaren. Waardoor we dan maar het liefst zo snel mogelijk van dit gevoel af willen door iets te snoepen wat ons weer een fijn gevoel geeft van vroeger. Wat onze pijn en stress verlicht.
Dit kan al met hele simpele dingen zijn zoals met je werk. Waarbij je dus een lange zwaar dag hebt gehad en je dus zeer vermoeid voelt. En je het liefst iets wil eten waardoor je weer goed gaat voelen. Wat is dan ook vaak iets lekkers met veel suiker. Waardoor je wel op het korte termijn zo snel mogelijk weer goed voelt, maar je juist slechter door gaat voelen op het langere termijn. Vaak houden we daar geen rekening mee. En kiezen we dus toch voor wat ons nu zo snel mogelijk beter laat voelen.
Mijn persoonlijke ervaring met beginnen met gezonder eten
Dit was voor mij het moment dat ik iets heel bijzonders begon op te merken. Ik ben hier zelf namelijk mee begonnen om te kijken wat het verschil zou uitmaken als ik alleen nog maar gezond zou eten. En een van de grootste voordelen is vooral dat je merkt hoeveel beter en stabieler je voelt op het langere termijn. En hoeveel meer positieve energie je krijgt om deze dan juist te besteden aan wat je echt leuk vind om te doen.
Ook ik ken de momenten dat ik toch de neiging krijg om iets te willen snoepen op het moment dat ik mij gestrest voel. Want ik dan altijd zo bijzonder vind om bij mijzelf waar te nemen. Is dat dit gevoel helemaal niets heeft te maken met honger. Hoewel het op het begin wel zo lijkt te zijn. Maar als ik dan vervolgens tegen mijzelf bevestig dat ik een gezonde maaltijd ga eten. Dan merk in van binnen de neiging omdat niet te willen doen.
Of te wel, ik wil op dat moment iets wat mij goed laat voelen. En niet iets waardoor ik geen honger meer ervaar. Waarbij als je honger hebt het dus niet uitmaakt wat je eet. Omdat gezond voedsel net zo goed werkt tegen een gevoel van honger. Wat ik dan vaak zelf doe en ook als tip wil meegeven. Is de volgende keer dat je dit verlangen weer voelt. Kijk dan voor jezelf wat het nu precies is wat jouw gevoel tegen jou zegt. En hoe je het voor jezelf in de toekomst makkelijker kan maken. Waardoor dit gevoel niet ontstaat.
Eet je echt omdat je het nodig hebt of omdat je slecht voelt
Want vaak als je hard hebt gewerkt en je voelt je gestrest. Dan is die avond eerder naar bed gaan al vaak meer dan voldoende om je weer beter te voelen. Het is alleen dat we daar geen geduld met dit negatieve gevoel waardoor we het die avond nog willen hebben opgelost door toch iets lekkers te gaan eten. Terwijl als je het gewoon waarneemt als iets wat er is. Hier verder niet op ingaat en het er gewoon laat zijn. Dan sta ik er zelf altijd verbaasd over hoe snel dit vervellende gevoel weer weg kan zijn.
Hoeveel haast heb je met jezelf om je weer goed te voelen. Als je zonder een glas wijn de avond niet door komt.
Het maakt het alleen zo moeilijk doordat we door de stress meteen de neiging krijgen om hierop te willen reageren. Terwijl het juist veel sterker is om er niet op in te gaan. En dan vervolgens later iets gezonds te eten. Met als gevolg dat je hierdoor op het langere termijn beter door gaat voelen. Wat er dus ook voor zorgt dat je minder vaak in de toekomst momenten zal hebben dat je gestrest voelt. En deze wilt compenseren door te snoepen vanuit stress.
Hoe vaak we onszelf onbewust met voedsel of drank proberen te veranderen
Het is wel bijzonder dat als je in een café zit met vrienden. Hoe eigenlijk alles wat je daar kan bestellen een werking heeft op hoe je voelt. Door alcohol ga je bijvoorbeeld socialer voelen. En door juist iets met veel suiker te nemen zoals cola. Krijg je voor een korte tijd het idee dat je meer energie ervaart. Met als verwachting dat je dus hierdoor een nog leukere avond gaat hebben.
Als je 1 keer per week een glas wijn drinkt is er niets aan de hand. Als je elke dag een wodka fles nodig hebt om je goed te voelen. Speelt deze toch degelijk een rol op jouw leven. Belangrijk is dus niet wat je drinkt, maar hoe vaak je drinkt.
Ook in ons dagelijks leven zie je dit terugkomen. Doordat we bijvoorbeeld veel koffie gaan drinken op ons werk om te blijven presteren. Of energie drankjes om meer energie te krijgen tijdens het sporten. En zelfs als we pijn hebben nemen we daar een pijnstiller voor zodat we weer door kunnen gaan.
Wat je dus hierbij eigenlijk ziet is dat we continu niet tevreden zijn met hoe we ons op dit moment voelen. Om het dan vervolgens op te lossen met iets van buitenaf. Met in dit geval letterlijk iets wat ons binnen een kortte tijd het gevoel geeft waar we naar verlangen.
Hoe het komt dat we vaak eten en drinken om beter met een situatie om te gaan
Want wat we vaak vergeten is waarom we ons zo slecht voelde in de eerste plaats. Je kan bijvoorbeeld meer bier gaan drinken omdat dan alles zoveel meer gezelliger voelt met vrienden. Maar als het echt zo mag zijn dat je alleen plezier voelt met andere mensen als je alcohol drinkt. Waarbij op het moment dat je dat niet doet. Dat het dan opeens helemaal niet zo leuk meer voelt. Betekent het dus eigenlijk dat jullie nooit zulke goede vrienden waren in de eerste plaats. Omdat je schijnbaar alcohol nodig hebt om het leuk te vinden.
Als je alcohol nodig hebt om je vrienden leuk te vinden. Zijn het waarschijnlijk niet je echt vrienden.
Ditzelfde met koffie op het werk. Er niets mis mee om dit te drinken. Maar realiseer wel voor jezelf waarom je dit drinkt. Want mag het zo zijn dat je over een grens heen bent gegaan. Waardoor je doodvermoeiend voelt en dit dus probeert te compenseren door koffie te drinken. Dan bestaat er dus goed de kans dat als het effect van deze is uitgewerkt dat je daarna waarschijnlijk nog veel meer vermoeid voelt. En dus de neiging krijg om nog meer te gebruiken om te kunnen blijven functioneren.
Zo ook met het slikken van medicijnen. Natuurlijk wilt niemand pijn voelen. Maar wat er snel gebeurd is dat we ons niet meer gaan bezighouden over waarom we deze pijn in de eerste plaats voelen. En dat we dus we alleen nog maar bezig zijn met symptoombestrijding.
Waarom bewuster met voedsel omgaan je helpt minder negatieve gevoelens te ervaren
Waar je dus heel erg voor wilt oppassen is dat we als mens snel de neiging krijgen om iets te nemen. Wat onze pijn op dit moment meteen wegneemt. Doordat we bijvoorbeeld in een situatie terecht zijn gekomen die we als erg zwaar ervaren. Maar in plaats van dat we er iets aan doen wat echt helpt. Kiezen we er toch voor om snelle oplossing te nemen die alles in een keer voor een korte tijd oplost.
Het probleem is dat het daarna waarschijnlijk nog twee keer zo hard terugkomt. Omdat jezelf niet de tijd hebt gegeven om bij te komen door bijvoorbeeld rust te nemen. Maar jezelf juist hebt geforceerd door te gaan door energie drankjes te drinken. Vaak weten we van onszelf ook dat we niet goed bezig zijn geweest. Maar kiezen we toch voor het snelle gemak dan wat juist goed voor ons is op het langer termijn.
Op het moment dat je een blessure hebt kan je een pijnstiller nemen om deze niet meer te voelen. Maar dat betekend niet dat deze er niet is. Met als gevolg dat als je dan gaat sporten. Je deze blessure alleen maar erger maakt.
Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor het voedsel wat we eten. Hoe gezonder je zou eten, hoe beter je zou voelen. En toch doen we dit vaak niet maar kiezen we juist voor vooral lekker eten. Het zijn vooral deze momenten dat je hier aan toegeeft, dat je zal merken dat je vaker moe voelt, hoofdpijn krijgt of dat alles nog zwaarder voelt.
Wat is voor jou vooral belangrijk als het om voedsel gaat
De eerst stap om te kijken of je positiever zou kunnen voelen door beter te eten. Is voor jezelf bewust waar te nemen wat je nu precies de hele dag eet en drinkt. En vanuit welke overweging je dit doet. Is dit voedsel die jou echt helpt. Of gebruik je het eerder om voor een onbewuste pijn te compenseren.
Waarbij je dus tot de realisatie komt dat je steeds weer kiest voor het kort geluk met voedsel en drank. Waardoor je waarschijnlijk alleen maar meer uitgeput doorgaat voelen. Waardoor dit alleen maar meer stress zal geven.
Geniet van het leven door af en toe lekker te eten. Maar geniet echt van het leven door goed voor jezelf te zorgen door elke dag gezond te eten.
Het is niet verkeerd om af en toe iets lekkers te eten of te drinken. Mag het zo zijn dat je hier een patroon in herkend. Dan blijft het belangrijker om voor jezelf te realiseren waarom je dit doet. En wat dus de achterliggende reden is waarom je deze zo hard nodig hebt. Door juist hierachter te komen geef jezelf de mogelijkheid om dit patroon te doorbreken.
Wat kan al beginnen met jezelf de simpele vraag te stellen, wat de echte reden is dat je dit eet of drinkt. En of je dit dus ook echt nodig hebt of dat je ergens voor zit te compenseren van een pijn die je op dat moment wegdrukt. Stel jezelf voor de grap deze vraag. En zal verbaasd staan dat er af en toe nog een best diepgeworteld antwoord naar boven kan komen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Vanuit het punt van overleven zou het logisch zijn dat we voedsel eten die voor ons het allerbest is om gezond te blijven. En toch als mens hebben we juist de neiging om het liefst te eten wat juist goed smaakt maar niet altijd gezond is. Wat betekend dat we niet altijd ons eigen menselijke systeem kunnen vertrouwen.
- Vaak eten we ongezond voedsel niet omdat we honger hebben. Maar doordat we het als een compensatie gebruiken voor een ongemakkelijk gevoel. Met als gevolg dat er hierdoor een verslaving kan ontstaan met wat je eet.
- We gebruiken als mens snel voedsel en drank als een manier om te compenseren wat we op dat moment niet willen voelen. Zou je bijvoorbeeld moe voelen, dan zal je eerder koffie of andere energie drankjes gebruiken om door te kunnen blijven gaan.
- Op het moment dat je iets gebruikt om je eigen negatieve gevoelens te compenseren. Ik kan dit ervoor zorgen dat je hierdoor niet meer bewust van bent dat je hierdoor het probleem alleen maar erger maakt. Waardoor het nog moeilijker wordt om van deze af te komen.
- De eerste stap die je voor jezelf wilt maken is bewust te worden wat je de hele dag eet. En wat de reden is waarom je dit eet of drinkt. En of het dus echt komt vanuit een gevoel van honger. Of dat je het gebruikt om ergens voor te compenseren. Wat geeft je vervolgens ook de mogelijkheid om met deze te stoppen.
geen reactie