Waarom voel ik me zo ellendig

08/11/2020

waarom voel ik me zo ellendig

Waarom voel ik me zo ellendig? Deze vraag komt in je op wanneer je het erg zwaar hebt. Je verlangt er erg naar om van dit gevoel af te komen. Dit is echter lastig, wanneer je niet weet wat de reden is dat je je zo ellendig voelt. Denk jij regelmatig: Waarom voel ik me zo ellendig en hoe kom ik van dit gevoel af? Dan kan dit artikel je zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom voel ik me zo ellendig en wat kan ik eraan doen?

Op het moment dat het niet zo lekker gaat in je leven, kan je je ellendig voelen. Dat is niet zo erg, wanneer je weet waar dit vandaan komt. Het is dan nog steeds vervelend, maar je kunt er in elk geval wat aan doen. Stel, je voelt je ellendig omdat je de hele dag niets hebt gegeten. Dan zal je je beter voelen nadat je wat hebt gegeten. Je ellendig voelen wordt pas een probleem op het moment dat je niet weet waardoor dit komt. Je weet dan namelijk ook niet wat je kan doen om hier vanaf te komen. Het gevolg is dat je denkt: Waarom voel ik me zo ellendig en wat kan ik hieraan doen?

Alles wat we voelen is een signaal dat aangeeft hoe het nu met ons gaat. Wanneer je je ellendig voelt is het dus tijd voor verandering.

Het is belangrijk om te beseffen dat dit ellendige gevoel een signaal is van je lichaam. Je lichaam probeert jou iets te vertellen. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen. We hebben vaak de neiging om negatieve gevoelens te onderdrukken. We leiden onszelf van dit ellendige gevoel, bijvoorbeeld met: pijnstillers, alcohol, of door onze aandacht ergens anders op te leggen. Dit is de reden dat we onszelf kwijt kunnen raken in ons werk. Wanneer we ons volledig focussen op ons werk, hoeven we niet meer stil te staan bij onszelf, waardoor we dit ellendige gevoel minder waarnemen.

Waarom is het belangrijk om voor langetermijnoplossingen te gaan?

Wanneer we onszelf altijd maar afleiden van dit ellendige gevoel, kunnen we onszelf hierin kwijtraken. We geven dan nooit echt aandacht aan dit ellendige gevoel. We proberen dan niet te begrijpen waarom we ons zo voelen, of wat we nodig hebben om van dit gevoel af te komen.

Zolang je jezelf afleidt van een ellendig gevoel, geef je jezelf nooit de kans om dit gevoel te verwerken. Je houdt het gevoel dan in stand en zal steeds opnieuw afleiding moeten zoeken om hiermee om te gaan. Je kan natuurlijk de rest van je leven pijnstillers slikken, maar dit is zonde. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om van deze pijnstillers af te komen, zonder last te ervaren van een ellendig gevoel.

Ben je bezig met symptoombestrijding, of ben je op zoek naar een oplossing die werkt op de langere termijn?

Het probleem is dat we vaak geen geduld met onszelf hebben. We willen zo snel mogelijk van het ellendige gevoel af, omdat we dit te zwaar vinden. We kiezen daardoor eerder voor snelle oplossingen, die werken op de korte termijn, terwijl je daar op de langere termijn helemaal niets aan hebt. Wanneer je kiest voor een oplossing op de lange termijn, kies je vaak om iets te doen wat op dit moment lastig is, maar wat er wel voor zorgt dat je écht van je ellendige gevoel afkomt.

De meeste mensen vinden het lastig om geduld met zichzelf te hebben. Ze vinden dan dat ze niet snel genoeg resultaat krijgen. Ze denken dan: dit werkt niet en vallen terug in hun oude afleidingstactieken, die het probleem alleen maar in stand houden.

Stel, je wilt afvallen. Je maakt daarom de keuze om naar de sportschool te gaan. Na een week trainen, zie je waarschijnlijk nog weinig resultaat. De kans is groot dat je dan denkt: ik heb er moeite in gestopt, maar er komt weinig resultaat uit.  Je verliest dan je motivatie om door te gaan.

Welke stappen moet je zetten om van je ellendige gevoel af te komen?

Stel jezelf dus de volgende vraag: ‘Waarom voel ik me zo ellendig?’ Bepaal wat nu precies de reden is dat je dit ervaart en wat dit gevoel zegt over jou. Bedenk vervolgens wat je kan doen om van dit ellendige gevoel te herstellen. Hierbij is het belangrijk om een blijvende verandering in je leven aan te brengen.

Ga jij voor kort geluk, maar lange pijn, of voor korte pijn, maar lang geluk?

Je moet blijven doen wat je nodig hebt, om je beter te voelen op de langere termijn. Dit betekent dat je echt aan de slag moet. Het kost de nodige wilskracht en motivatie om dit vol te houden. Wanneer je hiervan een nieuwe routine maakt, zal je echter merken dat je hier steeds meer aan gewend raakt. Het is belangrijk om voor jezelf een plan te maken dat bij jou past, zodat je niet afhaakt. Probeer een plan op te stellen dat, wanneer je het uitvoert, je elke dag een fijn gevoel geeft. Dit motiveert jou om het plan te blijven volgen, zodat je je ook op de langere termijn beter voelt.

Hoe je bepaalt wat de oorzaak is van jouw ellendige gevoel

Het is dus belangrijk om eerst te bepalen waarom je je zo ellendig voelt. Zolang dit niet duidelijk voor jezelf is, is het niet mogelijk om een goed plan voor jezelf op te stellen om van dit gevoel af te komen.

Ervaar jij een ellendig gevoel? Dan is de eerste stap erkennen wat het nu precies is dat je ervaart. Je kunt je namelijk op veel verschillende manieren ellendig voelen. Je kunt je bijvoorbeeld erg moe voelen, erg veel spanning ervaren, of een gebroken hart hebben doordat je relatie voorbij is. Het is goed mogelijk dat je dit gevoel over hebt gehouden aan iets wat in het verleden is gebeurd. Het kan ook dat je op dit moment iets doet wat je een ellendig gevoel geeft.

Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen waar dit gevoel vandaan komt. Het is goed mogelijk dat je iets heb meegemaakt, dat voor de meeste mensen best wel meevalt, maar wat jij als erg zwaar hebt ervaren. Je hebt dit dan veel harder binnen gekregen dan andere mensen. Vaak nemen we dit dan niet serieus, omdat andere mensen hier geen last van schijnen te hebben. We denken dan dat we hier ‘niet moeilijk over moeten doen’, terwijl we er wel een ellendig gevoel aan over hebben gehouden.

Hoe klein en onbelangrijk het ook mag zijn, als jij ergens last van ervaart, dan ervaar jij daar last van.

Weet je echt niet waarom je een ellendig gevoel ervaart? Dan is de kans groot dat dit gevoel is ontstaan door een situatie die jij onbewust als heel pijnlijk hebt ervaren, maar waarvan je dit niet zelf door had. Het lijkt dan net alsof je geen last hebt ervaren van deze situatie, terwijl je er wel degelijk een ellendig gevoel aan over hebt gehouden. Probeer daarom voor jezelf na te gaan wat je allemaal de afgelopen tijd hebt meegemaakt. Bedenk hierbij wat mogelijk de oorzaak is van jouw ellendige gevoel. Probeer voor jezelf waar te nemen wat je nu eigenlijk echt voelt bij alles wat je de afgelopen tijd hebt meegemaakt.

Heb je waargenomen wat de reden is dat je je ellendig voelt? Dan is de volgende stap om dit voor jezelf echt serieus te nemen. Maak voor jezelf een plan waarin je vastlegt wat je nodig hebt om je weer goed te voelen op de langere termijn. Wanneer dit lukt, zal je nooit meer dit ellendige gevoel ervaren. Je leven gaat de richting op waar jij je echt gelukkig mee voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Een ellendig gevoel is vaak een signaal van ons lichaam dat er op dit moment iets plaatsvindt dat tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer we niet weten hoe we dit moeten doen, gaan we onszelf meestal afleiden om geen pijn te hoeven voelen. Het gevolg is dat we geen aandacht meer geven aan dit signaal, waardoor we niet leren wat de beste manier is om hiervan te herstellen.
  • Heb je geen idee waarom je je zo ellendig voelt? Dan is de kans groot dat je iets pijnlijks heb meegemaakt, wat je niet bewust zo hebt ervaren. Het leek alsof dit wel meeviel, maar je hebt er toch een ellendig gevoel aan overgehouden. Probeer dus voor jezelf na te gaan wat je allemaal de afgelopen tijd hebt meegemaakt.
  • Ben je erachter wat de reden is dat je je zo ellendig voelt? Maak dan een plan voor jezelf waar je inzet wat je hiertegen kan doen. Probeer hierbij te denken in oplossingen voor de langere termijn, zodat je er echt voor zorgt dat dit gevoel niet meer terugkomt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter