Lichamelijke klachten door onverwerkte emoties is een probleem dat ontstaat als we een zware periode hebben gehad die we niet goed hebben verwerkt. We blijven hierdoor met klachten zitten, waarvan we niet weten wat we hiermee moeten doen. We hebben onze gevoelens zo erg onderdrukt, dat we hierdoor niet meer ervaren wat bij ons plaatsvindt. Ervaar jij last van lichamelijke klachten door onverwerkte emoties? Dan kan het volgende artikel jou hierbij zeker helpen…
Inhoudsopgave
- Het probleem van lichamelijke klachten door onverwerkte emoties
- Wat is nu precies een onverwerkte emotie?
- Hoe kan je het beste met je emoties omgaan?
- Hoe kan je het beste onverwerkte emoties verwerken?
- Belangrijkste tips van dit artikel
Het probleem van lichamelijke klachten door onverwerkte emoties
Wanneer we het erg zwaar hebben, kan het voorkomen dat we onze gevoelens onderdrukken om door de situatie heen te komen. We voelen ons bijvoorbeeld erg moe, terwijl we op dat moment hard moeten werken aan een oplossing. Vaak mogen we van onszelf pas weer rust nemen op het moment dat alles weer veilig voelt. Het nadeel hiervan is dat we onze emoties zo ver wegstoppen, dat het moeilijk wordt om deze later alsnog te verwerken. Hierdoor kunnen we erg veel last krijgen van blijvende lichamelijke klachten.
We zullen zware periodes in ons leven nooit helemaal verwerken, tenzij we deze de volledige aandacht geven.
Ervaar jij last van lichamelijke klachten door onverwerkte emoties? Dit geeft vaak aan, dat je in het verleden een zware periode hebt ervaren, waardoor je sterk de neiging hebt je gevoelens te onderdrukken. Het onderdrukken van de gevoelens was op dat moment misschien nodig om door die periode heen te komen, maar nu werkt het tegen ons. We vinden het als mens nooit leuk om negatieve gevoelens te ervaren, maar wanneer we ze altijd onderdrukken zullen we ze nooit verwerken. Wanneer we vast blijven zitten in een systeem waarin we onze gevoelens onderdrukken, zonder dat we dit zelf door hebben, leidt dit tot blijvende lichamelijke klachten.
Wat is nu precies een onverwerkte emotie?
Het verschil tussen een gevoel en een emotie, is als volgt: het gevoel is wat je in je lichaam ervaart en de emotie is het gedrag wat daardoor plaatsvindt. Een onverwerkte emotie is een beweging die je vanuit je gevoel graag had gemaakt, maar niet hebt gedaan. Je hebt bijvoorbeeld je verdriet niet kunnen uitten, omdat je op dat moment sterk moest zijn om de situatie te overleven. Of je was boos op een vervelende klant, maar mocht dit van jezelf niet uiten, omdat je je professioneel moest gedragen. Met andere woorden, je gevoel kwam op dat moment niet uit met de situatie. Het gevolg hiervan is dat je met dit gevoel blijft zitten. Wanneer dit vaker gebeurt, kan zich dit na verloop van tijd opbouwen.
Emotie betekent in beweging komen. Bij een onverwerkte emotie wil jouw lichaam vanuit je gevoel een beweging maken, die jij onderdrukt.
De reden dat we deze beweging onderdrukken, heeft vaak te maken met het gedrag dat we van onszelf moeten vertonen. We hebben te veel bedacht hoe we ons ‘horen te gedragen’. Dit komt op zo’n moment niet overeen met hoe we ons voelen. We maken dan de keuze dit gevoel te onderdrukken, omdat het er van ons niet mag zijn. In plaats van het gevoel los te laten, door het te uiten met ons gedrag, binden we het vast door het binnen te houden. Wanneer we dit langere tijd doen, kan dit tot steeds sterkere lichamelijke klachten leiden.
Maar wat is dan precies de reden dat we lichamelijke klachten krijgen? Dit komt doordat we, op het moment dat we ons gevoel niet uiten, onze spieren samenspannen. Dat zie je bijvoorbeeld op het moment dat je moe bent, maar je erg moet concentreren. Je hoofdspieren trekken dan steeds samen. Wanneer je de vermoeidheid onderdrukt en met jezelf blijft vechten om geconcentreerd te blijven, krijg je ontzettende hoofdpijn. Ditzelfde principe speelt zich af wanneer andere gevoelens niet worden geuit. Hierdoor kun je op verschillende plekken in je lichaam spanning ervaren. Deze spanning zorgt uiteindelijk voor sterke lichamelijke klachten.
Hoe kan je het beste met je emoties omgaan?
Kortom, wanneer je je emoties niet uit, leidt dit tot lichamelijke klachten. Echter, wanneer je wel je emoties uit, maar dit op een verkeerde manier doet, kan dit ook tot hele vervelende situaties leiden.
Het nadeel van emoties is dat ze vaak op de korte termijn zijn gericht. Je kunt bijvoorbeeld erg boos worden op iemand en daardoor in een conflict terecht komen, waarbij je dingen gaat zeggen waar je later spijt van krijgt. Je zal, op het moment dat je tot rust bent gekomen, merken dat alles eigenlijk best wel meeviel, maar dat zag je niet door het gevoel van boosheid. Je ervaart dan achteraf veel spijt van wat er is gebeurd.
Gevoel is een signaal van je lichaam over wat er bij jou plaatsvindt. Je kunt zelf de keuze maken om hiermee in mee te gaan, of niet.
Het is daarom belangrijk om voor jezelf een goede manier te vinden om met je gevoelens om te gaan. Probeer een manier te vinden waarop je je gevoelens kan uiten, zonder dat je hier later spijt van krijgt.
De angst om spijt te krijgen van onze reactie, zorgt er vaak voor dat we ons gevoel onderdrukken. We bedenken dan allerlei negatieve gevolgen van het uiten van ons gevoel. Probeer mild te zijn naar jezelf, accepteer dat je gevoel er is en probeer een manier te vinden om je gevoel te uiten die voor jou echt werkt.
Het helpt vaak om, op het moment dat je een sterk gevoel ervaart, even een momentje voor jezelf te nemen. Je neemt dan de tijd om dit gevoel te verwerken. Je kunt je boosheid bijvoorbeeld afreageren op een kussen. Ook kun je even stilstaan bij je verdriet en dit uiten door goed te huilen. Neem in elk geval de tijd om met dit gevoel te zijn.
Hoe kan je het beste onverwerkte emoties verwerken?
Het kan dat je je gevoelens zo erg hebt onderdrukt, dat je niet meer waarneemt dat ze er zijn, terwijl je wel sterke lichamelijke klachten ervaart. Het is dan belangrijk om weer echt contact te maken met je gevoelens.
Wanneer we met sterke negatieve gevoelens zitten, proberen we hiervoor vaak een oplossing te bedenken. We zijn dan alleen nog maar bezig met ons hoofd, de rest va het lichaam negeren we. Hierdoor kan het erg moeilijk worden om waar te nemen wat je ervaart.
Wat je van jezelf niet doorhebt, kan je ook niet verwerken.
Is dit bij jou het geval? Dan is de eerste stap die je moet zetten, voor jezelf oefenen om weer waar te nemen wat er binnen in jou gebeurt. Dat zal aan het begin erg lastig zijn. Je zult eerst niets waarnemen en met je aandacht steeds weer naar je gedachtes gaan. Wanneer je echter vaak genoeg met je aandacht naar je lichaam gaat, zal het steeds makkelijker worden om te voelen wat zich in jou afspeelt. Je zult dan weer echt voelen waar je last van hebt. Hierdoor wordt het makkelijker om deze gevoelens te verwerken. Wanneer het lukt om deze gevoelens te verwerken, zal je van je lichamelijke klachten afkomen.
Belangrijkste tips van dit artikel
- We vinden het vaak moeilijk om onze emoties te verwerken, omdat we in ons hoofd hebben bedacht dat deze er niet mogen zijn. Onze gedachten houden ons dan tegen om ons gevoel te uiten.
- Wanneer we gewend zijn geraakt om onze gevoelens te onderdrukken, is het lastig om waar te nemen wat er nu eigenlijk echt binnen in ons plaatsvindt. Hierdoor hebben we vaak niet door waar onze lichamelijke klachten vandaan komen.
- Het is daarom belangrijk om waar te nemen wat zich nu precies bij jou afspeelt. Wat zijn de mogelijke reden dat je last ervaart van lichamelijk klachten?
geen reactie