Waarom ben ik zo gespannen

03/10/2020

waarom ben ik zo gespannen

Waarom ben ik zo gespannen is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we niet kunnen verklaren waarom we ons zo voelen. Met als groot nadeel dat we hierdoor steeds met oplossingen komen die niet werken. Doordat we steeds de oplossing in de verkeerder richting gaan zoeken. Mag jij je dus afvragen, waarom ben ik zo gespannen en wat kan ik eraan doen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom ben ik zo gespannen en wat is de oorzaak

Op het moment dat we het zwaar hebben kunnen we ons snel gespannen voelen als er teveel op ons afkomt. Waarbij als dit na verloop van tijd weer verdwijnt we dan pas weer tot rust kunnen komen. En we het dus ook voor onszelf kunnen verklaren waarom we ons zo voelde. Het wordt helaas een groter probleem op het moment dat de spanning maar niet weg wilt gaan. Terwijl erop dit moment niets plaatsvindt wat deze zou kunnen veroorzaken. Met als gevolg dat als we niet weten waar we last van hebben. We ook niet aan de oplossing kunnen werken, waardoor we met dit probleem blijven zitten. En we ons steeds vaker afvragen, waarom ben ik zo gespannen en wat kan ik er aan doen.

Een gespannen gevoel ontstaat in meeste gevallen op het moment dat er iets plaatsvindt waar je van schrikt. Waarbij angst ervoor is bedoeld om je in veiligheid te brengen voor mogelijk gevaar. Wat geeft aan dat op het moment dat je weet wat er gebeurd. Dat je hierdoor weer de schrik weet bij te komen doordat je onbewust weet dat je weer kan ontspannen. Spanning ontstaat past als je ergens van schrikt, maar vervolgens is het daarna niet duidelijk of je nu wel of niet veilig bent. Met als gevolg dat je continu spanning in je lichaam voelt over wat er mogelijk nog kan gebeuren. En je dus ziet dat je lichaam nog steeds onbewust zichzelf aan het klaar maken is om te kunnen reageren op gevaar.

Hoe minder je weet waar je aan toe bent, hoe meer gespannen je voelt.

Met als gevolg dat zolang je niet je angst heb kunnen overwinnen. Je continu spanning in je lichaam zal ervaren. En je hierdoor vervolgens erg veel last kan krijgen van vermoeidheid. Doordat je steeds meer energie uitgeeft dan je binnenkrijgt omdat je alert moet blijven. Met dan daarnaast het nadeel dat je erg veel moeite kan krijgen met goed te slapen. Doordat het goed mogelijk is dat je zo alert voelt. Dat je maar een geluid hoeft te horen in de nacht om hier meteen wakker van te worden. Wat is ons overleving systeem die ervoor zorgt dat we meteen kunnen reageren op gevaar. Wat geeft aan dat op het moment dat je spanning voelt in je lichaam. Dit dus wilt aangeven dat je continu onbewust ergens onveilig over voelt. Wat maakt het heel lastig om dit op te lossen als je niet weet wat hier de reden van is.

De mogelijkheden over waarom je gespannen zou kunnen voelen

Want er zijn erg veel mogelijkheden waarom je gespannen zou kunnen voelen. Doordat het in de meeste gevallen ontstaat vanuit angst. Waarbij we als mens erg veel verschillende vormen van angst kunnen ervaren. Want mag je bijvoorbeeld nu op dit moment een opdracht krijgen die vandaag nog af moet komen. Dan zal je hierdoor spanning voelen doordat je continu alert bent om het zo goed en zo snel mogelijk te doen. Waarbij we dan op het einde van de dag helemaal kapot voelen van alle inspanning. Wat geeft aan dat spanning kan ontstaan door je zenuwachtig voelt tot een opdracht af is. Maar het kan ook heel goed ontstaan doordat er iets heeft plaatsgevonden waar je moeite mee ervaart. Waarbij je dus continu gespannen voelt over hoe dit gaat verlopen. En dus de spanning vooral ontstaat doordat je continu in onzekerheid leeft.

Want een gevoel van spanning hoeft niet altijd te ontstaan door iets wat er op dit moment in jouw leven afspeelt. Doordat we als mens ook er goed in staat zijn om juist problemen te bedenken die er niet zijn. Met als gevolg dat we onszelf gaan bang maken met mogelijkheden die we willen vermijden. Terwijl er nog helemaal niet is vastgesteld dat dit ook echt gaat gebeuren. Het nadeel is dat op het moment dat je er zelf echt in gelooft. Dat dit voor jou heel echt wordt waardoor je hierdoor gespannen gaat voelen. Wat geeft aan dat het goed mogelijk is dat jezelf ten onrechte gespannen maakt, terwijl dat niet nodig is. En het dus ook al erg sterk kan helpen om voor jezelf te oefenen om anders te gaan denken, door een veel positievere instelling in te nemen.

Is alles in jouw leven echt zo zwaar, waardoor je gespannen voelt. Of denk je dat alles in jou leven zo zwaar is, waardoor je dit zo ervaart.

Angst is ervoor bedoeld dat we beter overleven, helaas kan dit ook juist tegen je gaan werken als je hier te ver in doorschiet. Doordat we het vermogen hebben om als mens ons zelf banger te maken dan nodig is. Wat zie bijvoorbeeld op het moment dat je een horror film kijkt met veel schrik momenten. Waarbij je toch zal merken dat ondanks dat je weet dat het maar een film is. Dat je toch bij jezelf angst zal ervaren op de enge momenten in de film. Wat geeft aan dat zelfs al weet je dat het niet echt is, dat je lichaam het toch serieus neemt waardoor je bang voelt. Waarbij je dit principe ook ziet met spanning. Want mag je in je hoofd weten dat het probleem wel meevalt. Dan kan je toch hierover gespannen voelen, doordat je lichaam onbewust denkt dat dit mogelijk wel pijn gaat doen waardoor je bang voelt.

Hoe je erachter komt wat de reden is dat je gespannen voelt

Mag je erg veel last ervaren van spanning, maar kan je niet verklaren waarom je zo voelt. Dan wilt het heel erg helpen om voor jezelf bewust waar te nemen waar jij op dit moment het meeste over nadenkt. Want goede kans dat als ergens gespannen over voelt. Dat je daar dus vervolgens veel over nadenkt over de oplossing. Waarbij het goed kan voorkomen dat dit niet lijkt als het onderwerp waar je moeite mee ervaart, doordat het over hele simpele dingen kan gaan. Zoals bijvoorbeeld het vieren van je verjaardag, wat is voor de meeste mensen een leuke gebeurtenis. Terwijl het goed mogelijk is dat je onbewust weet dat er iets niet lekker zit in de familie. Waardoor je hierdoor onbewust gespannen voelt over hoe die dag zal verlopen. Met als gevolg dat je gespannen voelt over je verjaardag op een manier die je niet kan verklaren.

Als je ergens meer over nadenkt dan nodig is. Zit hier waarschijnlijk een probleem achter die nog niet is opgelost.

En je dus ziet dat in de meeste gevallen we niet duidelijk van onszelf doorhebben waar we mee zitten. Doordat er een probleem achter het probleem zit. Met als gevolg dat erg kleine problemen waar je nu mee zit. Misschien nog wel eens groter en sterker kunnen zijn dan je denkt. Alleen hebben we niet het volledige overzicht van waar we onbewust nog mee zitten. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je veel nadenkt over iets wat voor jou totaal niet belangrijk lijkt te zijn. En je waarschijnlijk ook erg vaak bij jezelf afvraagt waarom deze gedachtes steeds terug blijven komen. Wat geeft aan dat er hier nog veel meer hier onbewust afspeelt wat je nog niet ziet.

En het dus erg wilt helpen om voor jezelf hier meer aandacht aan te geven. Door steeds bij jezelf door te blijven vragen wat deze gedachtes nu precies over jou zeggen. Waarbij je zal merken dat je steeds meer tot het inzicht komt over wat er nu precies bij jou afspeelt wat nu zoveel spanning geeft. Wat ervoor zorgt dat je hierdoor de mogelijkheid krijgt dit ook echt te gaan veranderen. Waardoor je eindelijk van je spanning af komt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Spanning ontstaat doordat we continu angst ervaren. Waardoor de spanning is bedoelt om ons alert te houden voor gevaar. Wat geeft aan dat op het moment dat we niet kunnen verklaren waarom we ons gespannen voelen. Dat er waarschijnlijk nu iets onbewust plaatsvindt waar je zenuwachtig over maakt.
  • De grote fout die we kunnen maken is dat we alles in ons hoofd zwaarder maken dan het is. Met als gevolg dat jezelf erg bang kan maken met pijnlijke mogelijkheden. Waardoor je steeds gespannen voelt over welke richting je leven opgaat.
  • Wat maakt het belangrijk om goed voor jezelf door te hebben welke gedachtes op dit moment bij jou afspelen. En wat dus deze over jou zeggen waardoor ze mogelijk spanning veroorzaken. Met name doordat het soms over hele simpele dingen kan gaan. Waarvan we niet verwachten dat dit de reden is dat we zo gespannen voelen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter