Ik durf niet over mijn gevoelens te praten

02/10/2020

ik durf niet over mijn gevoelens te praten

Ik durf niet over mijn gevoelens te praten is een probleem die we ervaren op het moment dat we van een ander erg veel stress krijgen. Alleen weten we niet hoe we dit nu het beste aan de ander kunnen uitleggen. Doordat we vaak als mens bang zijn om met een ander in conflict te komen, of dat we het pijnlijk vinden om te worden afgewezen op ons gevoel. Mag jij dus erg veel moeite ervaren met het probleem, ik durf niet over mijn gevoelens te praten. Dan kan het volgende jou zeker daarbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van ik durf niet over mijn gevoelens te praten

Het kan goed voorkomen dat je sterke gevoelens ervaart waar je moeite mee hebt om hierover met andere mensen over te praten. Doordat we bijvoorbeeld onszelf hierover schamen. Of dat we erg veel twijfel bij onszelf ervaren waardoor we niet weten wat we willen vertellen aan de ander. Want in de meeste gevallen vinden we het vooral lastig om over onze gevoelens te praten, doordat we bang zijn dat we hierop worden afgewezen. Waardoor het tekort in vertrouwen in de ander ervoor zorgt we eerder net gaan doen alsof er niets aan de hand is. Met helaas als gevolg dat we wel steeds met deze negatieve gevoelens blijven zitten. En we onszelf steeds vaker afvragen: Ik durf niet over mijn gevoelens te praten, maar ik zou dit wel graag willen doen.

Want wat je in de meeste gevallen ziet gebeuren is dat we een bepaalde manier van omgaan met andere mensen hebben ontwikkeld. Wat kan heel erg verschillen per groep mensen met wie je omgaat. Zo ga je bijvoorbeeld anders om met je collega’s op je werk dan met je eigen kinderen. Wat geeft aan dat je steeds je gedrag aanpast aan de mensen met wie je op dat moment omgaat. En we hierdoor sterk ons kunnen aanpassen aan wat erop dat moment van ons wordt verwacht. Zo kan je bijvoorbeeld bij een bedrijf werken waar alles heel afstandelijk wordt gecommuniceerd, doordat er alleen maar over werk wordt gepraat. Wat het vervolgens heel moeilijk kan maken om over je gevoelens te praten op het moment dat je het erg zwaar hebt. Met als gevolg dat je het heel last kan vinden om aan te geven dat je erg veel stress ervaart op het werk.

Als mens kunnen we snel vast komen te zitten tussen wat we willen zeggen en wat normaal is om te zeggen tegen een ander.

Zolang er niets aan de hand is vinden we het vaak ook niet erg dat we niet over onze gevoelens kunnen praten. We voelen misschien hierdoor minder verbinding met de mensen met wie we omgaan. Maar al snel accepteren we dit vanuit de gedachte dat ze nu eenmaal zo zijn. Waarbij we dit dan eerder oplossen door met andere mensen te gaan praten over ons gevoel. Wat helaas wel tot problemen kan leiden als je erg veel last van iemand ervaart met wie je niet op deze manier communiceert. Met als gevolg dat we al snel in een situatie vast kunnen komen te zitten. Tussen de mogelijkheden van een vervelende situatie te laten zijn zoals deze is, of dat we toch wel het gesprek aangaan. Met in de hoop dat dit een oplossing biedt waarmee je verder komt.

Wat het nu zo moeilijk maakt om over je gevoel te praten

Het bijzonder is dat we heel verschillend kunnen zijn als mens over welke gevoelens we wel of niet over praten. Want mag je bijvoorbeeld erg boos worden, dan vinden de meeste van ons het niet zo moeilijk om de ander dit te laten weten. Terwijl het gevoel van angst en schaamte er juist weer voor zorgt dat jezelf gaat verstoppen. Wat geeft aan dat op het moment dat je niet over je gevoelens durft te praten. Dat de kans groot is dat je met een gevoel zit die voor jou niet vaak voorkomt. Met als gevolg dat we hierdoor niet weten hoe we hiermee om moeten gaan. Want mag je bijvoorbeeld in het verleden al vaak je verdriet aan iemand anders hebben getoond. Dan zal je op dit moment ook veel minder jezelf tegenhouden om dat weer opnieuw bij iemand te doen.

In de meeste gevallen maken we ons gevoel zwaarder dan het is. Met als gevolg dat we het hierdoor erg zwaar kunnen maken om over ons gevoel te praten.

Wat geeft aan dat het goed mogelijk is dat ieder mens erg verschillend is over het omgaan met je gevoel. Doordat sommige het juist heel makkelijk vinden om hun boosheid te tonen. Terwijl andere mensen dan juist weer bang zijn dat ze te ver gaan. En dat je nooit jezelf zo sterk te keer mag laten gaan tegen een ander persoon. Wat dus wilt aangeven dat we allemaal verschillende waardes hebben over wat je nu wel of niet mag tonen. Het is met name doordat we zo sterk vanuit ons hoofd hebben bedacht hoe we op ander mensen willen overkomen. Wat er al snel voor kan zorgen dat we onszelf tegenhouden om echt eerlijk te zijn met een ander over ons gevoel.

In de meeste gevallen voelen we ons pas bang op het moment dat we iets gaan doen wat mogelijk pijnlijke gevolgen zou kunnen hebben. Waardoor we dus niet over onze gevoelens durven te praten. Omdat we ervan uitgaan dat het mogelijk heel pijnlijk kan worden. Waarbij de angst ontstaat doordat we in het verleden vervelende ervaringen hebben gehad met het uitspreken van ons gevoel. Of dat we juist opgegroeid zijn in een familie waar niemand zijn gevoel uitsprak. Met als gevolg dat we helemaal niet gewend zijn om dit te doen. En daardoor erg bang kunnen voelen op het moment dat dit dan toch nodig is. Waarbij vooral de angst voor het onbekende ervoor zorgt dat we moeite ervaren met dit durven te doen. Met name doordat het zo raar kan aanvoelen van hoe je normaal met mensen communiceert.

Hoe je het voor jezelf makkelijker maakt om over je gevoel te praten

Want mag het zo zijn dat je in een situatie bent terecht gekomen waar het nodig is om over je gevoelens te praten. Alleen vind je dit heel moeilijke waardoor je steeds deze stap niet durft te maken. Dan wilt het heel goed helpen om eerst goed voor jezelf vast te stellen wat het nu precies zo moeilijk maakt. Wat in de meeste gevallen valt het wel mee hoe andere mensen op jou reageren en hebben ze vaak wel begrip voor jouw gevoel. Alleen ervaren we dat niet zo doordat we onszelf gek kunnen maken vanuit ons hoofd met pijnlijke mogelijkheden. Met als gevolg dat we hierdoor erg de neiging krijgen om er alles aan te doen om deze pijn te voorkomen, terwijl het nooit is vastgesteld dat dit ook echt gaat gebeuren.

We zitten pas vast in een ongelukkig leven, op het moment dat we een ontzettend goed excuus hebben bedacht om hier niets aan te doen.

Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te oefenen niet je gedachtes te serieus te nemen. Doordat we anders met erg goede redenen kunnen komen waarom we niet over ons gevoel moeten praten. Wat er uiteindelijk alleen maar voor zorgt dat je niet verder komt. En dus aangeeft dat dit eigenlijk alleen maar excuses waren die zijn ontstaan vanuit angst die jou tegenhoudt. En het dus belangrijk is dat hoe sterk deze gedachtes ook mogen zijn. Dat je toch voor jezelf de beslissing neemt om niet meer deze serieus te nemen. Waardoor dit soort excuses niet meer jezelf tegenhouden om de stap te maken om over je gevoel te praten.

Natuurlijk zal je het op het begin heel spannend vinden als je voor de eerste keer het gesprek aangaat met een ander persoon over jouw gevoel. Waarbij je zeker erg zenuwachtig zal voelen over hoe de ander daarop zal reageren. Maar wat dan het beste daarbij wilt helpen is steeds met een open houding aanwezig te blijven in het gesprek. Waarbij je steeds stap per stap bekijkt hoe gaat. Zonder al van tevoren een oordeel naar jezelf te hebben over welke gevoelens je wel of niet kan bespreken. Waarbij je steeds per stap kijkt hoe de ander daarop reageert. Met als daar dan op positief wordt gereageerd, je steeds een stap verder kan gaan. En je zal merken dat het hierdoor steeds makkelijk wordt om over je gevoelens te praten.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In de meeste gevallen ervaren we veel moeite om over onze gevoelens te praten op het moment dat dit niet bij de situatie voelt passen. Zo vinden we het bijvoorbeeld veel makkelijker met iemand hierover te praten als je samen alleen ben, dan in een groep. Wat geeft aan dat het al erg kan helpen om dit van een ander te vragen. Waardoor het makkelijker wordt om in gesprek te gaan.
  • De reden dat we vaak iets niet doen komt in de meeste gevallen doordat we van tevoren al hebben bedacht dat het toch niet gaat lukken. Met als gevolg dat we al stoppen met iets te doen voordat we het hebben geprobeerd. Wat geeft aan hoe belangrijk het is om het toch een kans te geven.
  • Wat in de meeste gevallen maken we alles veel zwaarder dan het is. Waarbij we dan vervolgens een excuus bedenken die ervoor zorgt dat we het niet doen. Juist door hier afstand van te nemen en als eerste stap te gaan kijken wat er gebeurd. Ontstaat hierdoor de mogelijkheid om te ontdekken dat het achteraf allemaal wel meeviel.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter