Gevolgen van pesten en trauma

01/10/2020

gevolgen pesten trauma

Gevolgen van pesten en trauma kunnen zeer hardnekkig zijn. Met als gevolg dat je hier nog voor een erg lange tijd last van kan blijven ervaren. Doordat we in het hedendaagse leven steeds situaties kunnen meemaken die ons doen herinneren aan vroeger. Waardoor we steeds vaker afvragen, wat zijn nu precies de gevolgen van pesten en trauma en hoe ga ik hier het beste mee om. Mag je daar niet uitkomen, dan kan het volgende jou hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Gevolgen van pesten en trauma in het hedendaagse leven

Pesten komt helaas vaker voor in Nederland dan we zouden willen. Waarbij het heel onschuldig kan beginnen, maar helaas na verloop van tijd steeds erger kan worden. En het al helemaal een probleem wordt als je hier een trauma van overhoudt die je de rest van je leven met je meedraagt. Met als gevolg dat het goed kan voorkomen dat je steeds de angst ervaart dat het opnieuw kan gebeuren. Waarbij deze angst snel kan overslaan naar een gevoel van spanning en stress op het moment dat je omgaat met andere mensen. En je steeds meer begint af te vragen hoe je nu het beste kan omgaan met de gevolgen van pesten en trauma.

Spanning ontstaat doordat je lichaam continu alert is voor gevaar. Wat leid tot de vraag: In hoeverre ben je nog steeds alert voor mensen die jou mogelijk kunnen pesten?

Het kan goed voorkomen dat je bijvoorbeeld heel lichtgeraakt voelt over bepaalde worden. Zoals dat iemand iets zegt over jouw uiterlijk, waarbij er meteen de pijn van vroeger naar boven schiet, doordat je hier veel op werd afgewezen. En je merkt dat we hierbij al meteen de neiging krijgen om in de verdediging te gaan. Vanuit het idee dat je hier vroeger veel pijn over hebt ervaart. Die we dan nu zo graag mogelijk willen voorkomen. Terwijl de kans goed bestaat dat een ander dit niet zo bedoeld. Alleen ervaren we dit niet zo doordat de opmerking van een ander zo ontzettend lijkt op wat we in het verleden hebben meegemaakt. Waardoor we dit toch op deze manier opvatten.

Een ander voorbeeld wat je ook vaak ziet is dat we door de gevolgen van pesten een sterke overtuiging ontwikkelen. Wat kan zijn dat je hierdoor ervan overtuigd bent geraakt dat niemand jou aardig vindt. Met als gevolg dat je hierdoor moeite hebt om vriendschappen te onderhouden. Of contact te maken met nieuwe mensen, doordat je al van tevoren ervan overtuigd bent dat niemand jou aardig vindt. Vanuit het idee dat iedereen jou vroeger pesten omdat je niet leuk was. Waarbij je vervolgens dit idee meeneemt in alle nieuwe contacten die je met mensen maakt. Waardoor het goed kan voorkomen dat je hierdoor altijd alleen bent. Maar toch behoefte ervaart aan contact en steun van andere mensen. Alleen zoek je dit niet op vanwege deze sterke overtuiging.

Wat is nu precies een trauma die ontstaat vanuit pesten

Want bij het wordt trauma wordt er al snel gedacht aan hele heftige gebeurtenissen. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog, het is juist heel persoonlijk wanneer iets wel of niet voor jou een trauma is. En het dus ook veel meer afhangt van jouw persoonlijkheid. Want het kan goed voorkomen dat je bijvoorbeeld in een gezin bent opgegroeid waar iets vervelends is gebeurd. Waar jijzelf een flinke trauma aan heb overgehouden. Maar dat je broer of zus helemaal nergens last van heeft gehad. En het dus ook niet op deze manier heeft ervaren zoals jij.

Sommige mensen zijn gevoeliger dan andere. Wat maakt een gebeurtenis voor hun eerder traumatisch dan voor andere.

Want wat je namelijk ziet is dat het ontstaan van een trauma sterk te maken heeft met hoe het bij jou binnenkomt. Maar nog belangrijker, welke betekenis je aan deze bent gaan geven. En natuurlijk hoe zwaarder de gebeurtenis in het verleden hoe eerder het tot een trauma kan ontwikkelen. Het bijzonder is dat het ook met hele kleine dingen kan ontstaan. Zoals bijvoorbeeld dat je op je vierjaardag niet het cadeau kreeg waar je al het afgelopen jaar om heb gevraagd. Waardoor je mogelijk de trauma kan ontwikkelen dat je hierdoor niet gezien voelt worden door andere mensen. Met als gevolg dat je dit gevoel mee kan nemen op het moment dat je volwassen wordt. Waarbij je dan nog steeds niet gezien voelt door de mensen om jou heen.

Wat geeft aan dat een trauma die ontstaan door pesten erg moeilijk is vast te stellen. Doordat het al door hele kleine gebeurtenissen kan ontstaan. Zoals bijvoorbeeld dat je als laatste werd gekozen voor een project op school. Of dat je wel echt werd uitgescholden of geslagen door andere leerlingen. Waarbij de last die je hierdoor ervaart afhankelijk is van hoe sterk dit bij jou binnenkwam. En op welke manier reactie dit dan vervolgens veroorzaakt. Doordat het kan voorkomen dat je hierdoor jezelf bent gaan verstoppen. Of dat je juist veel agressiever bent geworden. En hierdoor veel eerder de neiging krijgt om andere mensen aan te vallen dan nodig is.

Hoe kan je het beste omgaan met een trauma door pesten

Want mag het zo zijn dat je naar jouw gevoel erg veel last ervaart van een gebeurtenis waarbij je bent gepest. Dan is belangrijk om voor jezelf dit serieus te nemen. Doordat we snel de neiging kunnen hebben om te doen alsof het wel meevalt. Door te bedenken: Het is zo lang geleden geweest, dus ik zou er niet meer mee moeten zitten. Of het viel allemaal wel mee, dus ik zou er niet over moeten moeilijk doen. Waarbij je dus ziet dat je het kleiner probeert te maken vanuit een strengheid naar jezelf toe dat je niet moet aanstellen. Wat er dan juist voor zorgt dat jezelf niet de kans geeft om het te verwerken.

Want wat je ook heb meemaakt, als jij van deze gebeurtenis erg veel last ervaart in het heden. Dan is dit toch iets om voor jezelf serieus te nemen. Hoe klein het ook maar geweest mag zijn. Met als volgende stap voor jezelf te kijken welke invloed dit trauma op je leven heeft gehad. Goede kans dat je er alles aan heb gedaan om het te voorkomen. Waarbij het goed kan voorkomen dat je bijvoorbeeld gepest bent op de middelbare school. Met als gevolg dat je hierdoor op de universiteit erg bang bent geweest dat het opnieuw zou kunnen gebeuren. Waardoor we deze angst steeds meenemen. En juist door hier bewust van te zijn op welke manier je gedrag heb veranderd door het trauma. Hoe meer je het inzicht kan krijgen over hoe je dit het beste kan veranderen.

Waarbij je zal zien dat als je toch gaat doen wat je probeert te voorkomen. Je weer met het gevoel van de trauma in contact komt. En het vaak onze eerste neiging is om hiervoor weg te willen vluchten. En toch juist door dit niet te doen, maar er juist met dit gevoel te zijn. Zorg je ervoor dat je hierdoor jezelf de kans geeft om het te verwerken. Want zolang je niet contact maakt met het gevoel gaat deze ook niet weg. Doordat je ook niet meer ervaart wat je nodig hebt om deze te verwerken.

Als je niet weet wat je behoefte is, kan het gevoel ook niet verdwijnen.

Want mag je bijvoorbeeld het gevoel van honger onderdrukken. Dan zal je nooit ontdekken dat je een behoefte hebt om iets te eten waardoor dit gevoel weggaat. Ditzelfde principe zie je ook met een trauma door pesten. Waarbij het erg goed wilt helpen om weer contact met deze te maken en te onderzoeken wat jou behoefte hierachter is. Zodat je erachter kan komen wat jij nodig hebt om deze te verwerken. En je zal merken dat als dit eenmaal is gelukt, je veel minder last zal ervaren van de trauma door pesten.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Goede kans dat als iemand iets tegen jou zegt wat je erg vervelend vindt, terwijl iedereen om jou heen dit wel vindt meevallen. Dat de kans bestaat dat je dit als pijnlijk ervaart, doordat je opnieuw wordt geraakt in een trauma. Waarbij het interessant kan zijn om voor jezelf te gaan ontdekken waarom je hier zoveel moeite mee hebt.
  • Want een trauma ontstaat in de meeste gevallen doordat we een gebeurtenis hebben meegemaakt die we zelf heel zwaar vonden. Waarbij het goed kan voorkomen dat andere mensen dit vinden meevallen. Met als gevolg dat we vanuit onze strengheid dit wegstoppen. En we hierdoor onszelf de kans ontnemen om aan deze te gaan werken.
  • Mag je bij jezelf een trauma door pesten ervaren. Dan wilt het vooral helpen om voor jezelf het inzicht te krijgen hoe dit jouw leven heeft beïnvloed. Maar nog belangrijker welke overtuiging je hierdoor over jezelf heb gekregen. Waardoor jezelf de kans geeft om deze te veranderen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter