Ik maak veel fouten op het werk is een probleem die we snel ervaren als we last hebben van stress. Doordat we vaak door de spanning alles sneller af willen krijgen dan mogelijk is. Met als gevolg dat de kans hierdoor groter wordt dat we fouten gaan maken. Waardoor op het moment dat het fout gaat we nog meer spanning ervaren. Mag jij vaak de gedachte hebben, ik maak veel fouten op het werk en hoe kan ik daar beter mee omgaan. Dan kan het volgend daar goed bij helpen…
Inhoudsopgave
- Ik maak veel fouten op het werk die ik probeer te verbergen
- Maak je ook echt een fout op het werk of denk je dat
- Hoe kan je beter omgaan met fouten maken op het werk
- Belangrijkste tips van dit artikel
Ik maak veel fouten op het werk die ik probeer te verbergen
Het kan goed voorkomen dat op het moment dat je het erg druk hebt. Je hierdoor eerder fouten gaat maken omdat het lastig is om de concentratie erbij te houden. Met grootte kans dat als we dan toch een fout maken op het werk, we meteen teleurgesteld over onszelf raken. Doordat we een bepaalde verwachting hebben over onszelf, waarvan we vinden dat we daaraan moeten voldoen. En we hierdoor ook zeker het vertrouwen in onszelf kunnen kwijtraken. Doordat we vaak vanuit een routine werken, waarbij normaal altijd alles soepel verloopt. En we er dus ook op vertrouwen dat wat we doen altijd goed gaat. Met op het moment dat we opeens veel fouten beginnen te maken. We hierdoor erg aan onszelf kunnen beginnen te twijfelen of we ons werk nog wel goed doen. En we hierdoor snel de gedachte kunnen krijgen: Ik maak veel fouten op het werk en ik weet niet hoe ik dit kan veranderen.
Het is juist van fouten maken waar je het meest van leert. En toch als mens hebben we de neiging om dit zoveel mogelijk te willen voorkomen.
Het is normaal dat je fouten maakt als je iets voor de eerste keer gaat doen. Doordat we nog een beginner zijn die iets proberen te leren. En omdat we dat van onszelf weten vinden we het vaak ook niet erg als we een fout maken. We gaan pas erg aan onszelf irriteren op het moment dat we hebben bepaald dat we ergens heel goed in zijn geworden. En we dus ook van onszelf verwachten dat we voortaan de beste kwaliteit werk afleveren. Met op het moment dat dit dan niet lukt we snel de neiging kunnen krijgen om dit te willen verbergen. Door het probleem zo snel mogelijk op te lossen voordat iemand dat doorheeft. Waardoor we op deze manier hopen dat we de afwijzing van andere mensen kunnen voorkomen. Doordat we nog steeds overkomen op ander mensen als iemand die zijn werk goed doet.
Nog vervelendere vorm van het verbergen van je fouten op je werk. Is wanneer je werkt voor een erg vervelende werkgever. Die steeds erg vervelend kan reageren op het moment dat je een fout maakt. Waardoor het snel kan voorkomen dat je dit probeert te verhelpen door extra veel te concentreren op je werk. Met als gevolg dat je hierdoor eerder moe wordt dan normaal, waardoor je alsnog fouten gaat maken. En je hier vervolgens een vervelende reactie op krijgt, waardoor je de neiging krijgt om nog veel meer je best te doen. Waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt van steeds harder werken en fouten maken door de vermoeidheid. Met de grootte kans dat het hierdoor steeds erger en erger wordt. Tot op het punt dat je door de stress in een burn-out terecht komt.
Maak je ook echt een fout op het werk of denk je dat
Het probleem wat we vaak als mens kunnen hebben is dat we te snel een zware interpretatie geven aan de fouten die we maken. Waardoor we snel iets veel zwaarder kunnen maken dan het eigenlijk is. Met name doordat we vaak veel strenger zijn over onze eigen fouten, dan die van een ander. Wat betekend dat het goed kan voorkomen dat een ander het helemaal niet erg vindt dat je een fout heb gemaakt. Maar dat we hier niet achter komen, doordat we al van tevoren hebben ingevuld dat we een hele grootte fout hebben gemaakt. Waarbij we dan ook voor onszelf hebben bepaald dat de ander daar waarschijnlijk erg teleurgesteld over is. Met als gevolg dat we vanuit onze eigen gedachtes het snel al veel zwaarder kunnen maken dan wat er feitelijk gebeurd.
Als mens beoordelen we onszelf altijd veel harder dan het oordeel wat we hebben over de fout die gemaakt wordt door een ander persoon.
De reden dat dit gebeurd komt doordat we met een sterk gevoel zitten op het moment dat we een fout maken op het werk. Wat kan zijn angst, doordat je bang voelt over wat voor een vervelende gevolgen dit kan hebben. Of irritatie, doordat het steeds maar niet lijkt te lukken om het goed te laten verlopen. Of een gevoel van boosheid, doordat je boos begint te worden op iemand anders dat jouw werk niet goed gaat. En je dus meer de schuld bij iemand anders gaat neerleggen dan bij jezelf. Waarbij je dus terugziet in alle voorbeelden dat het gevoel wat je ervaart erg je instelling beïnvloed over hoe je omgaat met de problemen op je werk.
Wat maakt het belangrijk om vooral voor jezelf te kijken in hoeverre wat er nu eigenlijk echt feitelijk fout gaat. En hoeveel je daar zelf aan toevoegt aan negatieve gedachtes en gevoelens die de situatie nog veel zwaarder maken. In de meeste gevallen is alles een stuk minder erg dan we denken. Alleen hebben we dat niet door omdat we hier sterk een eigen negatief oordeel over hebben, die we vaak als de absolute waarheid zien. Waarbij op het moment dat je dus een fout maakt op het werk. Je deze al snel veel zwaarder maakt op het moment dat jij beoordeeld dat dit een hele erge fout is geweest die je absoluut had moeten voorkomen. Waarbij het dus vooral je eigen oordeel is die deze situatie zo ontzettend stressvol maakt. Doordat jezelf zo ontzettend kan kwijtraken in negatieve gedachtes en gevoelens vanuit je eigen oordeel. Terwijl je werkgever misschien de fout helemaal niet zo beoordeeld.
Hoe kan je beter omgaan met fouten maken op het werk
Want mag het zo zijn dat je op dit moment erg veel stress ervaart op het werk. En dat je hierdoor merkt aan jezelf dat je meer fouten maakt dan normaal. Dan is het belangrijk om als eerste stap vast te stellen vanuit welk gevoel je werkt. In de meeste gevallen als je rustig voelt en je werkt vanuit zelfvertrouwen. Dan ga je juist hierdoor eerder minder fouten maken, doordat alles nog is te overzien. Terwijl op het moment dat je erg gespannen voelt, we vaak door deze spanning fouten gaan maken. Omdat we zo snel mogelijk klaar willen zijn. Of dat we zoveel mogelijk tegelijkertijd willen doen. Of dat we door de spanning zoveel energie zijn kwijtgeraakt, dat we door de vermoeidheid fouten gaan maken.
Hoe harder je werkt, hoe vermoeider je raakt en fouten gaat maken. Terwijl we vaak verwachten dat door hard werken we hiermee onze problemen oplossen.
Waarbij je ziet dat het vaak erg goed wilt helpen om eerst weer goed voor jezelf te gaan zorgen voordat je weer aan het werk gaat. Want hoe meer je probeert jezelf te dwingen keihard te gaan werken, terwijl je daar geen energie voor hebt. Hoe groter je daarmee de kans maakt dat je nog meer fouten gaat maken. Wat maakt het juist heel sterk om eerlijk met jezelf te worden dat het niet goed met jou gaat. En dat het dus tijd wordt om een stap terug te nemen. Waarbij je eerst doet wat jij nodig hebt om weer tot rust te komen. Waarbij pas als je dit weer ervaart, je dan pas weer aan de slag gaat.
De reden dat we vaak toch door blijven werken, komt doordat we in ons hoofd meer bezig zijn met het resultaat dan met ons huidige gevoel. Waarbij we er dus eerder voor kiezen dat ons werk absoluut af moet. Dan dat we de prioriteit geven aan hoe slecht we ons voelen en dat het tijd wordt om daar wat aan te gaan doen. Mag je nu op dit moment erg veel stress ervaren, dan is het belangrijk om daar eerlijk met jezelf over te worden en een stap terug te nemen. Doordat je waarschijnlijk hierdoor alleen maar meer fouten blijft maken. Wat ervoor zorgt dat je het alsnog niet afkrijgt. En juist door weer eerst tot rust te komen, geef jezelf ook de kans om weer voldoende concentratie te ervaren om je werk goed te doen. Waardoor je hierdoor veel minder fouten maakt op het werk.
Belangrijkste tips van dit artikel
- In de meeste gevallen beginnen we fouten te maken op ons werk, op het moment dat we het zwaarder hebben dan normaal. Met als gevolg dat we niet meer het werk kunnen uitvoeren zoals we dat gewend zijn. Maar we nog wel steeds de verwachting van onszelf hebben dat het lukt. Waardoor we erg teleurgesteld over onszelf kunnen raken.
- Waarbij het goed mogelijk is dat als we een fout maken, we deze veel zwaarder maken dan het echt is. Doordat de fout een negatief gevoel opwekt die ervoor zorgt dat we hierover bijvoorbeeld veel meer schaamte over ervaren dan nodig is.
- Wat maakt het belangrijk om echt goed bij jezelf waar te nemen welke gevoelens je bij jezelf ervaart over de fouten die je maakt. En in hoeverre jezelf mogelijk kwijtraakt in een beoordeling over de fout die eigenlijk feitelijk niet echt klopt.
geen reactie