Aan iets moeilijks durven beginnen

29/09/2020

aan iets moeilijks durven beginnen

Aan iets moeilijks durven beginnen is een probleem die we ervaren op het moment dat we iets voor de eerste keer doen. Of dat we juist in het verleden hier veel vervelende ervaringen mee hebben gehad. Met als gevolg dat we meer bezig zijn met voorkomen, dan dat we juist doen wat ons mogelijk gelukkig zou kunnen maken. Mag jij dus aan jezelf merken dat je erg veel moeite ervaart om aan iets moeilijks durven beginnen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij goed helpen…

Inhoudsopgave

Aan iets moeilijks durven beginnen wat je graag zou willen bereiken

Het kan goed voorkomen dat we ons ongelukkig voelen over iets in ons leven wat we al voor een lange tijd willen veranderen. Alleen lukt dit steeds niet omdat we net niet de motivatie kunnen vinden om onze angst te overwinnen. Met als gevolg dat elke keer als je er weer over nadenkt, je heel erg de neiging kan krijgen om het te gaan uit te stellen. Vanuit de twijfel dat je niet genoeg zekerheid ervaart om er ook echt voor te gaan. En we hierdoor onszelf steeds vaker beginnen af te vragen: Hoe kan je het beste aan iets moeilijks durven beginnen.

Als mens vinden we pijn voorkomen altijd belangrijker dan het plezier die het oplevert.

Want mag het bijvoorbeeld zijn dat je nog nooit aan sport heb gedaan. Maar je merkt dat het beter voor je gezondheid zou zijn om dit te doen. Doordat je toch aan jezelf merkt dat je last krijgt van gezondheidsklachten. Alleen durf je dit niet te doen doordat je schaamt voor hoe je eruit ziet in gym kleding. Dan zie je dus al meteen ontstaan dat we een erg sterk beeld kunnen hebben over hoe andere mensen ons beoordelen. Waarbij het dus in dit geval vooral de angst van afwijzing is die ervoor zorgt dat je ergens niet aan begint. Vanuit het idee dat je liever de pijn van afwijzing wilt vermijden. Dan het plezier die het jou zou kunnen geven op het moment dat je wel gaat sporten.

Een ander mogelijkheid is dat je bijvoorbeeld niet durft een eigen onderneming te beginnen. Doordat je bang voelt of dit wel een succes wordt. Met in het geval dat dit dan niet lukt, hoe je dan financieel nog kan rondkomen. Met als gevolg dat we de angst van mogelijke financiële pijn belangrijker maken dan het geluk van een eigen onderneming. Waarbij je ook bij dit voorbeeld ziet dat onze enthousiasme om ergens mee te beginnen niet overeenkomt met de mogelijke pijn die we in de toekomst kunnen meemaken. En we dus het voorkomen van pijn hierdoor belangrijker maken dan te doen wat ons gelukkig maakt.

Hoe het komt dat we als mens iets zo moeilijk ervaren

Want als je er echt goed naar kijkt over wat nu precies als moeilijk wordt ervaren. Zal je zien dat dit als snel erg relatief is. Doordat het goed mogelijk kan zijn dat andere mensen het ontzettend vinden meevallen. En zelfs niet snappen dat jij hier zoveel moeite mee hebt. Waarbij het natuurlijk heel veel uitmaakt hoe vaak je dit al eerder heb gedaan. Want mag het zo zijn dat jij iets voor de eerste keer doet. Dan zal je dit natuurlijk veel enger ervaren, dan iemand die dit al 1000 keer heeft gedaan. Wat geeft aan dat het vooral ook belangrijk is hoeveel ervaring je ermee hebt wat je niet durft te doen. Doordat we als mens best wel snel bang kunnen worden voor het onbekende. Waarbij we de eerste keer dat we dit gaan doen. Snel al meteen hierbij de meeste ergste mogelijkheden gaan bedenken.

Op het moment dat we ergens bang voor zijn, gaan we altijd meteen van het ergste uit.

Een andere mogelijkheid is dat je juist in het verleden erg veel negatieve ervaringen heb meegemaakt. Waardoor je juist erg bang voelt dat dit weer kan gebeuren op het moment dat je het weer een nieuwe kans wilt geven. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij relaties. Waarbij het goed mogelijk is dat je vorige relatie erg pijnlijk is geëindigd. Met als gevolg dat je hierdoor erg bang kan worden dat dit weer kan plaatsvinden in een nieuwe relatie. Met als gevolg dat je er erg veel moeite mee kan ervaren om opnieuw te beginnen. Terwijl je toch hier een sterke behoefte voor ervaart.

Waarbij je dus in beide gevallen ziet dat we vooral veel moeite ervaren doordat we onszelf bang maken met mogelijkheden over wat er mis zou kunnen gaan. Doordat we er geen eerdere ervaringen mee hebben en we dus van het ergste uitgaan. Of dat we juist erg veel vervelende ervaring in het verleden hebben gehad die we nu willen voorkomen. En je dus in beide gevallen ziet dat we al van tevoren hebben ingevuld wat de uitkomst gaat worden. Waardoor we in de meeste gevallen niet eens beginnen met wat ons mogelijk gelukkig zou kunnen maken.

Hoe kan je het beste aan iets moeilijks beginnen

Want mag het dus zo zijn dat je op dit moment iets graag zou willen doen. Alleen lukt dit steeds niet doordat je er niet aan durft te beginnen. Dan wilt het goed helpen om als eerste stap voor jezelf te bepalen wat jou ervaring daar mee is. En of het dus zo is dat je in het verleden iets negatiefs heb meegemaakt dat deze angst veroorzaakt. Waarbij het dus belangrijk is om voor jezelf hier op een andere manier naar te gaan kijken. Door het niet meer te zien als iets wat vermeden moet worden, maar juist eerder als een leermoment. Waarbij je voor jezelf bepaalt wat je nu precies hiervan kan meenemen als je het de volgende keer weer probeert.

Het is zonde om bang te zijn om fouten te maken. Doordat we juist van fouten maken erg veel leren.

In het geval je hier geen eerder ervaring mee heb gehad. Wilt vaak erg goed helpen om voor jezelf te realiseren dat je het dus voor de eerste keer doet. En dat het heel normaal is om als beginner fouten te maken. Waarbij het vooral belangrijk is dat het jezelf gunt om fouten te kunnen maken. Doordat we vaak erg streng naar onszelf kunnen zijn over dat alles de eerste keer goed moet gaan. Door steeds voor jezelf te blijven bedenken dat alles wat je dacht best wel meevalt. En je erin oefent niet steeds de ergste voorbeelden erbij te halen. Maar juist jezelf er opricht dat wat er ook gebeurd dat het altijd goed komt. Waarbij je zal merken dat je hierdoor met een totaal andere instelling aan de slag durft te gaan. Waardoor de angst minder sterk wordt en je veel vaker wel durft te gaan voor wat jij belangrijk vindt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we niet durven te doen wat ons gelukkig maakt. Komt dit in de meeste gevallen doordat we ook bedenken wat er fout zou kunnen gaan. Met als gevolg dat we liever pijn vermijden, dan dat we doet wat plezier geeft.
  • De angst voor pijn ontstaat in de meeste gevallen doordat we niet weten wat we kunnen verwachten. Of dat we hier al eerder negatieve ervaringen mee hebben gehad. Waarbij dit als snel de leiding kan overnemen over de keuzes die we maken.
  • Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je steeds merkt dat je ergens niet voor durft te gaan. Dat jezelf erin oefent om op een andere manier hier naar te gaan kijken. Waardoor je de angst een minder sterke invloed op jou laat hebben.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter