Negatieve mensen loslaten

28/09/2020

negatieve mensen loslaten

Negatieve mensen loslaten vinden we heel moeilijk op het moment dat deze een sterk druk op ons uitoefenen. Met als gevolg dat we steeds erg aan onszelf kunnen twijfelen over hoe we het beste met de situatie om kunnen gaan. Doordat we toch last blijven houden van de negatieve mensen om ons heen. Heb jij moeite met negatieve mensen loslaten, dan kan je dat het beste op de volgende manier doen…

Inhoudsopgave

Negatieve mensen loslaten die je leven erg zwaar maken

Het kan goed voorkomen dat je met mensen omgaat die jouw leven erg zwaar maken. Doordat je sterk wordt meegetrokken in hun negativiteit. Wat vindt vooral plaats op het moment dat een ander het erg zwaar heeft. En dit probeert op te lossen door heel veel aandacht van jou te vragen. Met als gevolg dat het een sterke eenzijdige relatie wordt. Waarbij er de verwachting is ontstaan dat jij er alles aan doet om de ander weer beter te laten voelen. In de meeste gevallen hebben we dit niet door, doordat het op een heel subtiele manier ontstaat. Waarbij je pas later ontdekt hoe ontzettend toxisch dit persoon voor jou is. Maar we toch moeite hebben met negatieve mensen loslaten. Doordat er sterk op jouw schuldgevoel wordt in gespeeld.

Vaak hebben we op het begin niet door hoe iemand is. Tot op het moment dat we vastzitten in een vorm van contact waar we ellending van worden.

In de meeste gevallen is het de makkelijkste oplossing om al het contact te verbreken met een toxisch persoon. Die totaal niet de intentie heeft om zichzelf te willen helpen en jou daarin meetrekt. Helaas lukt dat vaak niet doordat er zo ontzettend sterk wordt ingespeeld op jouw gevoel. Doordat dit persoon je in twijfel brengt, door je te laten denken dat jij het persoon bent die een probleem heeft. Of dat ze inspelen op je schuldgevoel, door je te laten denken dat je een verschrikkelijk mens bent als je een ander niet wilt helpen. Of dat er wordt ingespeeld op autoriteit. Doordat dit bijvoorbeeld je werkgever kan zijn die heel vervelend met jou omgaat. Maar dat je daar niets van kan zeggen omdat deze je anders begint te dreigen met ontslag.

Waarbij je dus in alle gevallen ziet dat er een methode is ontstaan door de ander om jou te dwingen te doen wat je niet leuk vindt. En hier steeds opnieuw op wordt ingespeeld op het moment dat je in verzet gaat. Wat dit persoon natuurlijk blijft doen zolang dit werkt. In de meeste gevallen wordt het dan steeds erger tot op het moment dat we er echt niet meer tegen kunnen. En we hierdoor ook onszelf niet meer laten leiden door de argumenten die een ander geeft om ons te laten doen wat we niet willen. Waardoor het soms kan lukken om uit deze toxische relatie te komen.

Hoe het komt dat mensen zich negatief naar jou gedragen

Uiteindelijk willen we allemaal liefde en plezier. Waarbij als het goed is we het belangrijk vinden dat een ander mens vooral doet wat voor hem of haar goed voelt. Bij sommige mensen is dit helaas niet het geval doordat ze zelf met erg veel negativiteit zitten. En ze niet goed weten wat nu precies de beste manier is om hiermee om te gaan. Waardoor ze stoppen met aan zichzelf te werken, en in plaats daarvan hun negativiteit op jou gaan projecteren. Want mag je bijvoorbeeld omgaan met iemand die heel zenuwachtig is. Dan kan het al goed voorkomen dat deze van jou verwachten dat jij dit gevoel voor hem oplost. Doordat je dan steeds dit persoon moet geruststellen. In plaats van dat dit persoon juist zelf gaat werken aan zijn nervositeit.

Toxische mensen zijn erg goed in jou te laten geloven dat jij het probleem veroorzaakt. Terwijl deze altijd vanuit hunzelf komen.

Want uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor ons eigen leven. Wat geeft aan dat je niet de ander verantwoordelijk kan stellen voor jouw geluk. En toch zie je dit heel snel gebeuren op het moment als mensen er zelf niet uitkomen. Vanuit de gedachte dat het makkelijker is als jij aan hun aanpast. Dan dat ze juist zelf aan de slag gaan over hoe ze het beste hun problemen kunnen oplossen. Waarbij er dan steeds erg veel van jou wordt verwacht, waardoor je ontzettend vermoeid kan gaan voelen. Doordat je steeds weer opnieuw rekening met de ander moet houden. Tot op het punt dat je niet meer jezelf kan zijn bij een ander en hierdoor jezelf helemaal kan kwijtraken.

Want uiteindelijk doen we als mens altijd iets omdat het ons iets oplevert. Wat is niet erg op het moment dat dit voorkomt vanuit plezier. Doordat je het bijvoorbeeld leuk vindt om samen af te spreken. Waarbij je dan samen iets gaat doen wat jullie allebei leuk vinden en veel positieve energie geeft. Het nadeel met negatieve mensen is dat ze niets positiefs te geven hebben. Waardoor ze alleen nog maar in staat zijn om te ontvangen. Waardoor vaak de enige optie die je dan nog hebt is om hun los te gaan laten. Alleen hebben we daar op het begin vaak nog erg veel moeite mee. Omdat we nog de hoop ervaren dat de situatie kan veranderen.

Hoe kan je het beste negatieve mensen loslaten

Mag het zo zijn dat je op dit moment omgaat met iemand die er negatief en toxisch gedrag vertoont. Dan is belangrijk om als eerste stap voor jezelf te bepalen wat het zo moeilijk maakt om van dit persoon afstand te nemen. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat deze heel erg op jouw gevoel inspeelt. Waardoor je er eerder voor kiest om dit gevoel te willen vermijden, door toch te blijven omgaan met dit toxische persoon. Dan dat we ervoor kiezen dat we ons eigen geluk toch echt belangrijker vinden. En dat we dus ook niet meer onszelf laten leiden door de invloed die de ander op ons uitoefenen.

Het moeilijkste wat je kan doen is tegen je eigen gevoel ingaan. En toch is het nodig als je mensen wilt gaan loslaten.

Wat betekend dat je toch echt voor jezelf er de prioriteit eraan zal moeten geven dat je negatieve mensen gaat loslaten. Waarbij elke keer als hierbij voelt tegengehouden door een zwaar gevoel. Dat je er bewust de keuze bij maakt dat dit gevoel er mag zijn, maar dat je er niet in meegaat. Door jezelf eraan te onthouden dat dit toch echt nodig is als je de ander wilt gaan loslaten. Waarbij je zal merken dat er zeker moment zijn dat je erg aan jezelf kan twijfelen of je niet te hard bent geweest. Maar je na afloop toch zal merken dat het waard is op het moment dat je ervaart hoeveel beter je leven nu is geworden. Nu het eindelijk is gelukt om de negatieve mensen in jouw leven los te laten. Waardoor deze jou niet meer op een negatieve manier beïnvloeden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dat we het moeilijk vinden om een negatief persoon los te laten. Komt in de meeste gevallen doordat deze erg goed zijn om in te spelen op jouw gevoel. Wat maakt het belangrijk dat je voor jezelf doorhebt dat je gevoel tegen jou wordt gebruikt.
  • Er niets mis mee om elkaar te helpen. Het is niet de bedoeling dat een ander persoon zoveel aandacht aan jou vraagt, dat je hierdoor merkt dat jijzelf hier helemaal negatief van wordt. Tenslotte heb jij ook het recht om goed voor jezelf te zorgen.
  • Wat maakt het belangrijk om echt goed voor jezelf de keuze te maken over met welke mensen jij wilt omgaan. En in hoeverre het ook echt waard is om met een ander contact te blijven houden op het moment dat jij daar alleen maar ellendig van wordt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter