Wat doet angst met je lichaam is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we sterke lichamelijke klachten ervaren die we niet kunnen verklaren. Waarbij we wel een vermoeden hebben dat deze is ontstaan door een situatie in het verleden waar we veel angst ervaarde. Maar dat de spanning die hierdoor is ontstaan nog steeds aanwezig is. Waarbij we al snel met de vraag komen, wat doet angst met je lichaam en hoe kan ik dit het beste verwerken. Mag je nog steeds spanning in je lichaam ervaren van een angst van vroeger. Dan kan het volgende jou hierbij helpen…
Inhoudsopgave
- Wat doet angst met je lichaam op het langere termijn
- Alle vormen van angst en werkingen op het lichaam
- Hoe kan je het beste omgaan met lichamelijke klachten door angst
- Belangrijkste tips van dit artikel
Wat doet angst met je lichaam op het langere termijn
Het is heel normaal dat we als mens af toe angst voelen. Doordat er in het leven steeds verschillende dingen kunnen plaatsvinden waar we van schrikken. Waarbij angst ervoor is bedoeld om ons in veiligheid te brengen. Met als gevolg dat als we dan bijna door een auto worden aangereden. We hierdoor onszelf nog in veiligheid kunnen brengen. En we daarna een rust moment ervaren om bij te komen van de gebeurtenis. Waarbij we alle spanning die in ons lichaam heeft plaatsgevonden kunnen gaan loslaten. Het probleem is alleen, dat op het moment dat we dit niet doen. We deze spanning voor een lange tijd met ons kunnen meedragen. En we hierdoor sterke klachten krijgen die we niet kunnen verklaren. En we dus onszelf beginnen af te vragen: Wat doet angst met je lichaam en hoe kan ik dit het beste verwerken.
Gevoel is een signaal van je lichaam die jou iets probeert te vertellen. Waarbij spanning aangeeft dat je nog angst ervaart in je lichaam.
Met name doordat angst zulke verschillende werking kan hebben op je lichaam. Waardoor het lastig wordt om te bepalen waar je nu precies last van ervaart. Doordat het vaak een combinatie kan zijn van verschillende factoren. Want op het moment dat je iets doet wat je eng vindt. En je voelt een ontzettende spanning in je buik. Dat is het goed mogelijk dat dit gevoel komt door angst. Maar je kan natuurlijk ook die dag iets verkeerds hebben gegeten. Wat niet wegneemt dat een sterk gevoel van angst zeker een werking heeft op je darmen. Waardoor het verteren moeilijker wordt. Op het moment dat je iets gaat doen waarvan je weet dat je dit eng vindt. Kan je het vaak ook wel verklaren waarom je zo voelt. Helaas wordt dit een stuk lastiger op het moment dat je al voor een lange tijd spanning ervaart. Waardoor het zoveel moeilijker wordt om nog te bepalen wat nu precies de oorzaak is.
Alle vormen van angst en werkingen op het lichaam
De onderbuik
Pure angst voel je in je onderbuik, waarbij het vaak voelt alsof je ontzettend naar de toilet moet. Met name doordat de spanning die je ervaart erg hetzelfde voelt als een volle blaas. Alleen als je dan naar de toilet gaat zal je merken dat er niets uitkomt. Wat is een gevoel van angst die je met name ervaart als je iets gaat doen waar je goed moet presteren. Wat kan zijn dat je een presentatie geeft op je werkt. Of dat je als acteur op het podium gaat staan. Waarbij je in beide gevallen ziet dat op het moment dat je dit gaat doen, de angst wel meevalt. Maar dat je jezelf vooral vooraf erg druk kan maken of alles wel goed komt. Met als gevolg dat je door deze angst erg veel spanning voelt voor wat er gaan komen.
Midden in je buik
Dit gebied is vooral meer verbonden met gevoelens zoals verdriet of boosheid. Wat geeft aan dat als je hier spanning voelt door angst. Dat dit in de meeste gevallen komt door een combinatie van angst en de twee andere gevoelens. Wat kan ontstaan doordat je ooit bang heb gevoeld. Waarbij er de behoefte was om getroost te worden, maar dit niet is gebeurd. Met als gevolg dat je met deze combinatie van verdriet en angst blijven zitten. Of dat dit zelfs overslaat in boosheid, waardoor je de combinatie ervaart tussen boos en angst. Want in de meeste gevallen worden we boos op een ander doordat we bang zijn om niet gezien te worden voor wie we zijn. Waarbij we dan met onze boosheid de ander aanvallen. Doordat je door de angst tot een keuze wordt gedwongen om te gaan vluchten of vechten. Waarbij de neiging om te gaan vechten vaak samengaat met een gevoel van boosheid.
Het hart gebied
Dit deel van het lichaam is altijd erg bijzonder met angst. Doordat het erg samen kan gaan met de verbinding die we met andere voelen. Zo kan je bijvoorbeeld een ontzettende pijn in je hart voelen op het moment dat iemand die belangrijk voor jou was is gestorven. Waarbij het dan vooral de spanning is die je in dit gebied voelt ervoor zorgt dat je dit als erg pijnlijk ervaart. Deze spanning kan ook ontstaan vanuit angst, doordat je bijvoorbeeld erg zenuwachtig wordt van andere mensen. Met als gevolg dat je een muur om je hart kan voelen. Waardoor je een grote afstand tussen jezelf en andere mensen ervaart. Wat is ervoor bedoeld om afwijzing te voorkomen. Wat kan ontstaan doordat er vroeger een pijnlijk moment is geweest waardoor je er nu bang voor bent geworden. Met als gevolg dat je hierdoor erg veel spanning in je hart gebied kan voelen.
Je keel en kaak gebied
Dit gebied van je lichaam is vooral gericht op spraak. Wat geeft aan dat op moment dat je hier spanning voelt. Dat dit vaak te maken heeft met het niet durven uit te spreken wat je voelt. Wat kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je vroeger veel gepest werd op wat je uitspraak. Met als gevolg dat je jezelf erg bent gaan terughouden met wat je nog durft uit te spreken. Waarbij het goed mogelijk is dat op het moment dat je toch jezelf weer kwetsbaar gaat opstellen. Dat je een ontzettende spanning in je kaken voelt. Doordat je lichaam je probeert tegen te houden om dit uit te spreken. Doordat het mogelijk jou weer pijn gaat doen. Waarbij je dus ziet dat spanning in de keel en kaak gebied er vooral op gericht is om te voorkomen waar je bang voor voelt.
Het hoofd gebied
Want op het moment dat we echt voor een lange tijd sterke angst ervaren. Kunnen we als mens de neiging ontwikkelen om erg met onze aandacht naar ons hoofd te gaan. Vanuit het idee dat je niet meer wilt voelen wat er in de rest van je lichaam gebeurd. Waarbij je dit probeert te bereiken door jezelf af te leiden met erg veel gedachtes. Het nadeel hiervan is dat dit tot ontzettende spanning in het hoofd kan leiden. Waardoor je bijvoorbeeld erg veel last kan krijgen van spanningshoofdpijn. Wat ontstaat vooral op het moment dat je voor een lange tijd erg hard aan het concentreren bent. Vanuit een sterk gevoel van angst dat als je dit niet doet, hierdoor alles fout gaat. Met als gevolg dat dit erg pijnlijk kan worden. Waardoor je er alles aan gaat doen om dit te voorkomen. Met helaas dan wel het gevolg dat je erg veel spanning in je hoofd ervaart.
Hoe kan je het beste omgaan met lichamelijke klachten door angst
Mag het zo zijn dat je een ontzettend spanning voelt in je lichaam. Waarbij je het vermoeden hebt dat deze is ontstaan door angst. Dan is het belangrijk om eerst voor jezelf te beginnen met waar te nemen. Wat er nu precies in het verleden is gebeurd wat deze spanning heeft veroorzaakt. Want over het algemeen verdwijnt deze angst op het moment dat je de rust ervaart om dit verwerken. Wat geeft aan dat er goede kans bestaat dat er iets is wat je nog tegenhoudt. Doordat we eerder er alles aan gaan doen om het gevoel van angst te voorkomen. Dan dat we deze echt waarnemen en gaan verwerken. Want de beste manier om je angst te overwinnen is door het te gaan doen waar je bang voor bent.
Hoe meer je het probleem probeert te vermijden, hoe verder weg je komt van de oplossing.
Het wordt alleen lastig op het moment dat je angst ervaart over iets wat in het verleden is gebeurd. Doordat je bijvoorbeeld een partner had die in het verleden vreemd is gegaan. En je nu dus erg bang voelt dat dit in de nieuwe relatie weer kan gebeuren. Met als gevolg dat je continue hierdoor spanning in je lichaam voelt door de relatie. Wat ervoor kan zorgen dat je eerder moe voelt, pijn in je lichaam ervaart en je problemen kan hebben met slapen. Waarbij het erg goed wilt helpen om juist weer contact te maken met dit gevoel van angst. Want hoe meer je deze voelt, hoe meer je gewend aan deze begint te raken. Tot op het moment dat deze is verdwenen. Doordat je het bent gaan verwerken door de angst aandacht te gaan geven.
Waarbij het belangrijk is dat je hier niet veel aandacht aan gaat geven, door er erg veel over na te denken. Want op het moment dat je moe bent moet je niet heel veel gaan nadenken over dat je vermoeid voelt, maar moet je in bed gaan liggen om hiervan bij te komen. Ditzelfde principe heb je ook met angst. Wat leidt snel tot de vraag: Wat heb jij nodig om deze angst te verwerken? Om dit vervolgens ook echt te gaan doen. Waarbij je ziet dat je na verloop van tijd je steeds minder last ervaart van de lichamelijke klachten die zijn ontstaan door angst.
Belangrijkste tips van dit artikel
- Spanning in het lichaam ontstaat in de meeste gevallen doordat we iets hebben meegemaakt. Waarvan we erg veel moeite ervaren om deze los te laten. Met als gevolg dat we dit voor een lange tijd in ons lichaam kunnen meedragen. Terwijl dit niet nodig is als we deze op de juiste manier aandacht geven.
- Wat kan het lastig maken waar je last van ervaart, doordat er zoveel mogelijkheden zijn van combinatie van angst en andere factoren. Waarbij het goed mogelijk is dat je een combinatie voelt van meerdere gevoelens.
- Wat maakt het belangrijk om echt goed voor jezelf vast te stellen wat je nu precies bij jezelf ervaart. Doordat het zo snel kan voorkomen dat we de oplossing in de verkeerde richting gaan zoeken. Door bijvoorbeeld alles willen te vermijden, dan dat we het gaan verwerken.
geen reactie