Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

12/09/2021

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel, is iets wat we als mens erg lastig vinden op het moment dat we het gevoel hebben dat we vastzitten aan onze verplichtingen. We ervaren dan niet dat we de keuze hebben om te doen wat we zelf graag willen. We ondernemen van alles om ons niet schuldig te voelen, maar hierdoor gaan we ons juist nog meer gevangen voelen in onze verplichtingen. Hierdoor kunnen we ons afvragen: Hoe kies ik voor mezelf, zonder schuldgevoel naar andere mensen? Herken jij dit? Dan kan dit artikel je zeker helpen…

Inhoud

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel en hoe dit gevoel is ontstaan

Het is altijd leuk om naar kinderen te kijken die totaal geen moeite hebben om een cadeau te ontvangen. Sterker nog, ze verwachten dit wanneer ze jarig zijn of de feestdagen weer komen. Ze bedenken dan zelfs al ver van tevoren wat ze graag willen hebben. Ze hebben geen moeite om voor zichzelf te kiezen en ervaren hierbij geen schuldgevoel. Ze zijn compleet gericht op wat voor hen op dat moment goed voelt.

Bijzonder genoeg verandert dit wanneer we volwassen worden. Cadeaus ontvangen blijft leuk, maar de cadeaus herinneren ons eraan dat we een jaar ouder zijn geworden. Ze verliezen daardoor alle waarde. Daarnaast hechten we in ons volwassen leven meer aan andere dingen, zoals de band met goede vrienden, je passie of je favoriete hobby.

Daarnaast kunnen we in ons volwassen leven ook een schuldgevoel ontwikkelen. Dit schuldgevoel zorgt ervoor dat, wanneer we iets van een ander krijgen, we ons verplicht voelen om daar iets voor terug te doen. Je geeft alleen die goede vriend van jou een heel leuk cadeau waar je lang over heb nagedacht, als hij dat datzelfde ook voor jou heeft gedaan. Hierdoor wordt de verwachting geschept dit steeds te blijven doen. Je voelt je vanuit je eigen schuldgevoel moreel verplicht om dezelfde moeite terug te doen.

Dit geldt niet alleen voor het geven en ontvangen van cadeaus. In ons volwassen leven kunnen we veel stress ervaren, wanneer mensen iets fijns voor ons doen. We voelen ons dan namelijk verplicht om daar iets voor terug te doen. Het gevolg hiervan is dat we continu bezig zijn met een emotionele ruilhandel. Deze ruilhandel wordt steeds weer opnieuw in stand gehouden door veel energie en aandacht aan elkaar te besteden vanuit ons schuldgevoel. We doen dit dan vanuit een gevoel van verplicht en niet omdat het oprecht goed voelt om dit te doen.

Waarom geven we vanuit schuldgevoel het liefst zoveel mogelijk?

Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen het liefst alleen maar geven. Hierdoor krijgen ze een goed gevoel over zichzelf; het gevoel dat ze andere mensen aan het helpen zijn. Hier ligt echter ook een grote valkuil die voor stress kan zorgen. De meeste mensen die graag iets geven aan anderen, hebben daar ook een verwachting bij. Zij verwachten dat de ander persoon hier iets mee doet. Het idee dat hierachter ligt is: als ik jou help, help jij mij. Wanneer dit vervolgens niet gebeurt, kan dit voor frustratie zorgen. Ze hebben dan het idee altijd klaar te staan voor een ander, terwijl de ander nooit iets voor hen doet.

Herken jij dit? Dan is het belangrijk je te realiseren dat dit een verwachting is die je zelf hebt gecreëerd. Je hebt een verwachting geschapen, zonder deze vast te stellen. Hierdoor kun je stress ervaren en gefrustreerd raken, om dat de dingen in het leven niet gaan zoals jij dat had verwacht. Probeer dus elke keer dat je iets aan iemand geeft, of het nu iets fysieks is of je iemand ergens bij helpt, hier niets voor terug te verwachten. Geef dit aan de ander, zodat het zijn of haar leven beter maakt. Laat dat genoeg zijn en verwacht er niets voor terug.

Forceer niets in het leven, maar sta open voor alles wat op je afkomt. Hierdoor waardeer je alles wat je krijgt, in plaats van te verwachten dat je iets krijgt. Zo voorkom je de frustratie die je kunt voelen als je verwachting niet uitkomt.

Wees hierover eerlijk met jezelf en anderen. Je zal merken dat je je hierdoor veel beter gaat voelen, omdat je in staat bent goede dingen te doen zonder daar een verwachting bij te hebben. Laat deze verwachtingen los. Hierdoor geef je de ruimte om mooie dingen te laten ontstaan. Je handelt dan niet meer vanuit het schuldgevoel van jezelf of een ander.

Wat helpt om anders naar ons schuldgevoel te kijken?

Veel frustraties in ons leven, komen voort uit verwachtingen die we ontwikkelen over andere mensen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je met vrienden een routine ontwikkelt over hoe vaak je met elkaar afspreekt. Dit is dan een onuitgesproken verwachting geworden. Wanneer een van je vrienden opeens niets meer laat horen, ben je teleurgesteld.

Je probeert dit dan te verklaren, waarbij je misschien denkt dat dit met jou te maken heeft. Je denkt misschien dat je iets fout hebt gedaan, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Het kan ook dat de ander ziek is geworden, of in een periode zit van veel stress. Het kan dat jouw vriend(in) nog niet de ruimte heeft kunnen vinden om te reageren, omdat hij of zij eerst tijd voor zichzelf nodig had, voordat hij of zij weer klaar is voor contact.

We voelen ons in een dergelijke situatie vaak afgewezen, omdat we er meteen iets persoonlijks van maken. Het hoeft echter helemaal niet persoonlijk te zijn. De reden dat we dit vaak denken, is dat we de wereld altijd bekijken vanuit ons eigen perspectief. Hierdoor denken we vaak dat alles wat er in onze nabije wereld gebeurd met ons te maken heeft.

Wat helpt het beste om dit schuldgevoel los te laten?

Een fijnste oefening die ik je kan aanraden, is loslaten wat jij wilt en bedenken wat het beste is voor de ander. Als iemand even geen contact opneemt, dan zal hij of zij daar wel een goede reden voor hebben. Wanneer hij of zij er weer energie voor heeft en het leuk vindt, zal hij of zij wel weer contact opnemen.

Probeer dus open te staan voor alle aandacht die iedereen voor jou heeft, in plaats van bij je eigen verwachting te blijven. Dit laatste leidt namelijk alleen maar tot frustratie en stress, wanneer je van een ander niet de hoeveelheid aandacht terugkrijgt die je hoopte te ontvangen.

Iedereen in dit leven zal de hoeveelheid aandacht aan jou geven waar hij of zij zich goed bij voelt. Sta dus open voor alles, zonder enige verwachtingen en zonder schuldgevoel. Je zal merken dat je je dan een stuk minder gefrustreerd en gestrest voelt door de reacties van andere mensen.

Belangrijkste tips van dit artikel:

  • Het probleem van een schuldgevoel, is dat dit vaak leidt tot een gevoel van verplichting. Je onderneemt hierdoor iets voor een ander, wat je eigenlijk niet wilt doen, maar waarvan je vindt dat je het de ander verschuldigd bent. Hierdoor kun je gevangen komen te zitten in een emotionele ruilhandel. Je voelt jezelf dan steeds meer verplicht om dingen voor de ander te doen, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Dit kan veel stress opleveren.
  • Als mens vinden wij het moeilijk om de reactie van andere mensen niet persoonlijk te nemen. Wanneer iemand op een manier reageert die wij niet hadden verwacht, nemen we dit vaak persoonlijk. Vanuit ons schuldgevoel vragen we ons dan af wat wij fout hebben gedaan.
  • Het helpt om voor jezelf te oefenen om alles niet persoonlijk te nemen. Ga ervan uit dat iedereen in deze wereld zichzelf gedraagt naar wat het beste voelt voor hen. Neemt iemand een tijdje geen contact met je op? Dan mag je ervan uitgaan dat hij of zij dit doet, omdat ze rust nodig hebben. Dit zegt met andere woorden weinig over jou en veel over de behoefte van de andere persoon.
  • Ervaar je een schuldgevoel? Probeer dan voor jezelf vast te stellen waardoor dit komt en hoe terecht dit is. De kans is groot dat je vanuit je eigen perspectief de situatie verkeerd beoordeelt. Je ontwikkelt dan een schuldgevoel, terwijl dat helemaal niet nodig is.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter