Hoe kan je het beste stress verminderen

15/06/2021

stress verminderen voorblad

Stress verminderen, wordt steeds lastiger doordat er zoveel mogelijkheden bestaan die leiden tot stress en ook zoveel woorden worden gebruikt om dit aan te geven. Zoals spanning, druk, overbelasting, nervositeit, opwinding, onzekerheid, onrust en nog veel meer.

Waardoor je helemaal in verwarring raakt over waarvan jij nu precies last  ervaart. Ontdek in dit artikel wat nu de reden is dat jij stress ervaart en wat je het beste kan doen om stress te verminderen.

Inhoudsopgave

Stress verminderen? Ik heb nergens last van!

Deadlines, vervelende werkgevers, of een klagende schoonmoeder. De redenen om last te hebben van stress worden steeds groter. Vooral omdat we ook zo ontzettend veel van onszelf verwachten.

Zo wordt het normaal gevonden dat je je helemaal kapot werkt op je werk. Daarnaast ook nog zorgt voor je kinderen. Met dan nog de verwachting dat je tijd besteedt aan sport, vrienden, hobby’s, huis schoonmaken, administratie, belasting, je uiterlijk en nog veel meer!

Stel je voor dat je met een van deze dingen zou stoppen. Dan voelen we al meteen de druk van andere mensen dat we iets verkeerd doen. Met als gevolg dat we nog liever onszelf helemaal kapot werken. Dan dat we ook maar een seconde durven toe te geven dat het te veel is.

stress verminderen 1

Stress ontstaat altijd doordat je jezelf verplicht voelt om iets te moeten doen wat voor jou eigenlijk veel te zwaar is. Alleen doen we net alsof dit meevalt. Waardoor je overkomt op andere mensen alsof je alles aankan.

Het probleem dat hierdoor ontstaat, is dat we in een maatschappij terecht zijn gekomen waar iedereen doet alsof niemand last heeft van stress. Als een collega op het werk alles met gemak aankan, dan voel je jezelf snel minderwaardig als jij het wel zwaar vindt. Alleen durf je dit niet toe te geven omdat je jezelf dan minder waard voelt in vergelijking met je collega.

Stress is zeer afhankelijk van met wie jij jezelf vergelijkt. Als iedereen  om jou heen het met gemak aankan, dan krijg je vanzelf de neiging om je aan te passen aan andere mensen, doordat dit voelt als de standaard op je werk, terwijl deze standaard voor jou te zwaar kan zijn.

Stress verminderen begint met eerlijk met jezelf te worden. Niet meer te oordelen vanuit wat andere mensen van jou verwachten. Maar dat je juist ontdekt wat voor jou goed voelt en makkelijk is vol te houden.

Wat is nu precies stress en waarom hebben we er zoveel last van?

Simpel gezegd is stress een reactie van jouw lichaam die ervoor is bedoeld dat je je voor een korte tijd sterker voelt. Dit maakt stress voor sommige mensen zo ontzettend verslavend.

Stress ontstaat pas als er iets ontzettend spannends gebeurt. Als dit negatief is, zoals problemen op het werk, vinden we stress vervelend. Als we met een parachute uit een vliegtuig springen, geeft dit juist een positief gevoel. Dit geeft aan dat de last die jij ervaart van stress erg afhankelijk is van de situatie.

Ons lichaam kan geen verschil onderscheiden tussen leuke spannende situaties en een vervelende. In beide gevallen gaat ons lichaam er vanuit dat we in gevaar zijn, waardoor er verschillende hormonen vrij komen die de kans om te overleven vergroten.

stress verminderen 2

Als je last ervaart van stress, vindt er vaak meer plaats dan alleen stress. Zou je beginnen met een leuke uitdaging, dan voel je spanning, het moedigt je eerder aan dan dat je er last van ervaart.

Er zit een groot verschil tussen opgewonden en angst. Bij opgewonden heb je er vooral zin in om te beginnen. Terwijl angst er juist voor zorgt dat je het zoveel mogelijk wilt vermijden.

Dit maakt het belangrijk dat als jij stress wilt verminderen, dat je voor jezelf doorkrijgt dat er waarschijnlijk meer plaatsvindt dan alleen stress. En dus goed de kans bestaat dat je ook last ervaart van andere gevoelens zoals bijvoorbeeld angst.

Vooral angst en stress zijn sterk met elkaar verbonden. Stress is een reactie van het lichaam waardoor je je sterker voelt tijdens een gevaarlijke situatie. Jij als mens ervaart pas iets als gevaarlijk op het moment dat je ergens angst voor voelt.

Zou je bijvoorbeeld een deadline hebben, maar je voelt totaal geen angst dat dit fout zou kunnen gaan, dan ervaar je ook geen stress over de deadline. Dit geeft aan dat er eerst iets moet zijn gebeurd waar jij je bang voor bent. Om er vervolgens veel stress over te ervaren of dit wel goed komt.

Dit neem niet weg dat er ook zeker veel andere gevoelens zijn die leiden tot stress. Stress ontstaat vanuit een sterk negatief gevoel waar we veel last van ervaren. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende gevoelens zijn.

De gevoelens die stress zwaar maken:

Angst

Niemand vindt het leuk om bang te zijn. Je voelt een ontzettende druk in je onderbuik en je wilt het liefst de hele tijd naar het toilet. Het geeft aan dat je op dit moment iets doet waar je niet comfortabel mee bent. Dit gaat pas weg als je het meerdere keren hebt herhaald. Dus de stress die je hiervan ervaart zal pas  verdwijnen als jij je angst hebt overwonnen.

Vermoeidheid

Kan ontstaat doordat je al te lang stress ervaart waardoor je in een burn-out terecht bent gekomen. Andersom is ook mogelijk. Doordat je bijvoorbeeld heel ziek bent geweest, te vroeg bent begonnen met werken, je hierdoor niet weerbaar genoeg voelt. Waardoor je werk zwaarder voelt dan normaal en voor veel stress zorgt.

Paniek

Dit voel je vooral als er iets gebeurt wat je niet kan verklaren. Ook al weten we vanuit ons hoofd dat het meevalt. Toch hebben we als mens de neiging om van het ergste uit te gaan, door vanuit onze paniek meteen bang te worden over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Waardoor we veel stress ervaren over de negatieve mogelijkheden die we het liefst willen voorkomen.

Frustratie

Dit voel je vooral als alles in het leven niet loopt zoals jij dat wilt. Doordat je een plan hebt bedacht over wat jij graag zou willen bereiken en er steeds onverwachts dingen gebeuren waardoor het niet lukt. Hoe sterker we toch ons plan blijven forceren terwijl het niet lukt, hoe meer we over onze eigen grens heengaan om het toch te bereiken. Hierdoor last krijgen van stress door de frustratie dat het steeds niet lukt.

Spanning

Vooral lichamelijke spanning kan tot veel fysiologische klachten leiden zoals hoofdpijn, buikpijn en pijn in andere delen van je lichaam. Dit komt doordat je lichaam je spieren te hard aanspant voor een te lange tijd. Vanuit het idee dat je hierdoor beter kan reageren op gevaar, om op deze manier beter te overleven. Spanning kan zeker een gevolg zijn die is ontstaan vanuit angst en stress.

Hoe het komt dat we vooral in deze tijd zoveel stress ervaren?

Stress komt in Nederland helaas steeds vaker voor. Wat ook niet zo gek is als je je realiseert dat er tegenwoordig veel meer van ons wordt verwacht dan vroeger. Waar je vroeger nog lekker de tijd kon nemen om in alle rust te ontbijten, worden we nu in de ochtend meteen gebombardeerd met e-mails en ander belangrijke berichten via onze mobiele telefoon.

Alle leuke nieuwe technologische hulpmiddelen die we hebben gemaakt, zijn ervoor bedoelt om ons leven makkelijker te maken. In zekere zin is ons leven een stuk beter geworden. Het nadeel hiervan is dat we na verloop van tijd een slaaf zijn geworden van deze technologie, waardoor we ons  eerder onder druk gezet voelen dan dat het ons helpt.

stress verminderen 3

Ditzelfde zie je ook met het nieuws. Als verstandige Nederlanders vinden we het belangrijk om onszelf op de hoogte te houden over wat er in de wereld gebeurt. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat we veel meer bewust worden over wat er allemaal mis kan gaan.

Als jij steeds opnieuw een nieuwsuitzending ziet waar een vliegtuig neerstort, kan je hierdoor steeds meer een angst ontwikkelen om in een vliegtuig te stappen. Met als gevolg dat de volgende keer dat jij in een vliegtuig stapt, je hierdoor erg gestrest voelt dat het opnieuw mis kan gaan.

Hoe meer erop ons afkomt wat ons bang maakt, hoe meer dit een reden wordt om hier veel stress van te ervaren. Dit geeft aan dat stress niet altijd hoeft te ontstaan door wat je doet, maar dat het ook zeker kan ontstaan vanuit angst over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan. Deze is niet altijd even realistisch in vergelijking met wat er in het echt zou kunnen gebeuren.

Vind jij het lastig om van stress af te komen? Bekijk nu mijn aanbieding wat jou het beste zou kunnen helpen om op een goede manier stress te verminderen.

 

Het verschil tussen objectieve en subjectieve stress

Je kan op twee verschillende manieren last hebben van stress. De eerste komt door objectie stress die ontstaat door alles wat er letterlijk op jou afkomt. Terwijl subjectieve stress juist ontstaat door wat je denkt of voelt van binnen en dus veel meer iets zegt over jouw beleving.

Simpel gezegd komt het op het volgende neer:stress verminderen 4

 

Objectieve stress:

Dit is alles wat er in het echt gebeurt, heeft vooral te maken met wat jij op dit moment doet Zo kan je bijvoorbeeld teveel werk hebben en door deze werkdruk last hebben van stress. Dit ontstaat doordat je teveel moet doen in een te korte tijd. Of dat je alles te perfect wilt doen, waardoor je meer tijd besteedt aan projecten op je werk dan nodig is. Hierdoor steeds tijd tekort komt, waardoor je niet kan werken op een tempo dat voor jou goed voelt.

Subjectieve stress:

Is alles wat je bedenkt in je hoofd, is vaak gericht op de toekomst of het verleden. Doordat je je steeds druk maakt over iets wat er in het verleden is gebeurd en je maakt jezelf steeds bang dat dit opnieuw kan gebeuren. Of dat je je juist zorgen maakt over de toekomst, doordat je bijvoorbeeld een deadline moet halen, maar je te weinig vertrouwen ervaart of dat dit ook echt gaat lukken.

Hoe kan je het beste objectieve stress verminderen?

Objectieve stress ontstaat doordat je in het heden te hard je best doet. Doordat je bijvoorbeeld op dit moment met iets bezig bent wat absoluut af moet komen. Of dat je juist veel stress ervaart omdat er iets fout gaat, waardoor je keihard je best doet om de situatie te redden.

Meestal ervaren we pas last van objectieve stress als we een grote fout maken. Waardoor we dit proberen op te lossen door heel snel te werken. Of dat we juist voor een te lange tijd achter elkaar werken zonder pauze, door de beslissing te maken dat jij niet kan stoppen totdat het probleem is opgelost. Juist als je hierdoor geen rust neemt, ga je je hierdoor steeds slechter voelen.

Bij objectieve stress is het belangrijk om voor jezelf door te hebben dat je in paniek bent geraakt. Dat je dit probeert op te lossen door zo snel mogelijk van het probleem af te komen. Waardoor je terecht komt in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en hard werken.

stress verminderen 5

Hoe harder je werkt, hoe vermoeider je raakt. Hoe vermoeider je je begint te voelen, hoe lastiger het wordt om je goed te kunnen concentreren. Waardoor je vaak nog meer fouten maakt, het hierdoor steeds lastiger wordt om op een goede manier van het probleem af te komen.

Het nadeel is dat zolang je jezelf gek blijft maken met het probleem en hierdoor niet kan stoppen totdat je de oplossing hebt bereikt, hoe vermoeider je wordt waardoor het niet lukt om hieruit te komen. Juist door deze vicieuze cirkel te doorbreken, zorg je ervoor dat het lukt om van stress af te komen.

Zou je objectieve stress willen verminderen? Dan is het belangrijk om te stoppen met jezelf kapot te werken vanuit de paniek van waaruit deze is ontstaan. Door eerder rust te nemen dan dat je blijft doorgaan.

Dit voelt erg tegenstrijdig, doordat het moeilijk kan voelen om het probleem los te laten. Toch, door juist te stoppen met wat je doet, geef je jezelf hierdoor de ruimte om tot rust te komen. Waardoor je je daarna veel sterker voelt en het makkelijker wordt om een goede oplossing te bedenken om van het probleem af te komen.

Veel en hard werken zorgt niet altijd voor de oplossing. Zo voelt het wel vaak. Juist door hier tegenin te gaan, verbreek je op deze manier de vicieuze cirkel. Bij objectieve stress is het belangrijk om eerst zelf tot rust te komen. Pas als dit is gelukt begin je met te werken aan de oplossing van het probleem.

Je zal zien dat als je vanuit rust aan een probleem werkt, dat het hierdoor veel makkelijker wordt om tot een oplossing te komen. Objectieve stress verminder je vooral het beste door een goede manier te vinden over hoe jij het beste kan omgaan met het probleem dat stress geeft. Dit kan je alleen doen als je eerst jezelf tot rust brengt en hierdoor meer veerkracht ervaart om het probleem tegemoet te komen.

Hoe kan je het beste subjectieve stress verminderen?

Subjectieve stress ontstaat vooral vanuit je gedachtes, die vervolgens veel invloed hebben op wat jij voelt. Zou jij bijvoorbeeld in de avond in een donker bos lopen en je hoort een eng geluid, dan ga je bedenken wat voor een gevaar dit zou kunnen zijn, waardoor je vervolgens angst voelt.

Subjectieve stress werkt precies op dezelfde manier als in het voorbeeld. Doordat je iets bedenkt wat jou stress zou kunnen geven, krijg je hier vervolgens ook echt stress van.

stress verminderen 6

Het bijzondere van objectieve stress is dat het goed mogelijk is dat er helemaal niets aan de hand is. Dat je toch stress voelt omdat je vanuit je eigen gedachtes jezelf helemaal gek maakt.

Hoe meer mogelijkheden jij bedenkt over waar het fout zou kunnen gaan, hoe banger je wordt dat dit ook echt gaat gebeuren. Waardoor je in paniek raakt en hierdoor continu stress ervaart.

Vooral als je jezelf dwingt continu goed op te letten dat niets fout gaat, kan dit leiden tot vervelende stressklachten. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van ontzettende hoofdpijn. Doordat je jezelf dwingt om de hele dag geconcentreerd te blijven op wat je doet.

stress verminderen 7

Hoe harder je je best doet, hierdoor over je eigen grenzen heengaat, hoe meer last je krijgt van stress. Bij objectieve stress gebeurt er ook echt iets om je druk over te maken. Terwijl bij subjectieve stress dit in je gedachtes plaatsvindt en het in de realiteit ontzettend meevalt.

Dit maakt het belangrijk om goed voor jezelf door te krijgen hoe realistisch het probleem is waar je je druk over maakt. Hoe zonde zou het zijn om helemaal gestrest te raken over een probleem dat ontzettend meevalt.

Zou je objectieve stress willen verminderen dan is het vooral belangrijk om goed waar te nemen wat jij denkt en voelt. Om vervolgens te bepalen of het ook echt zo is, of dat je jezelf voor de gek houdt.

Het leuke is dat als je eenmaal doorhebt dat stress ontstaat vanuit je gedachtes, hoef je alleen nog maar je gedachtes te veranderen om hier vanaf te komen. Door je instelling te veranderen en de keuze te maken dat je deze gedachtes niet meer serieus neemt.

Door elke keer als je een gedachte ervaart die leidt tot stress voor jezelf duidelijk vast te stellen dat dit complete onzin is en dat je niet met deze gedachte meegaat. Waardoor de gedachte zijn kracht verliest en hierdoor jou minder stress geeft.

Hoe kom je erachter wat nu precies de reden is dat jij stress ervaart?

Stress ontstaat doordat je terecht bent gekomen in een situatie waar je je erg onder druk voelt gezet. Dit kan komen doordat je iets wilt doen wat oprecht heel zwaar voelt. Of je maakt het heel zwaar in je hoofd, doordat je jezelf bang maakt over een probleem dat eigenlijk ontzettend meevalt.

De eerste stap waar je mee wilt beginnen, is voor jezelf te bepalen hoe echt het probleem is waar je stress van ervaart. Zou je bijvoorbeeld werken bij een bedrijf met 10 collega’s, geen van allen heeft last van stress, maar jij hebt dat wel. Dan is de kans groot dat je het werk voor jezelf zwaarder maakt dan nodig is. Terwijl als iedereen last ervaart van stress, dan ligt het probleem waarschijnlijk eerder bij je werk.

stress verminderen 8

Dit is moeilijk te vergelijken omdat iedereen anders is. Het kan zeker voorkomen dat jouw collega’s stressbestendiger zijn dan jij. Dit is nooit met alle 10 de collega’s. Er zijn er zeker een paar die dat wel zijn, maar er zijn er ook zeker een paar die dat niet zijn. Dus als alle 10 nergens last van hebben, kan je ervan uitgaan dat het probleem niets heeft te maken met hoe zwaar en stressvol het werk is.

Stressbestendig zijn, houdt in hoe rustig en geconcentreerd je jezelf kan houden in een stressvolle situatie. Dit is vooral belangrijk bij objectieve stress, waarbij je dus ook echt met een stressvolle situatie hebt te maken. Terwijl bij subjectieve stress er helemaal geen stressvolle situatie plaatsvindt, jij maakt het zo, door op deze manier de situatie te beleven.

stress verminderen 9

Als er geen reden is om op dit moment stress te voelen, maar je ervaart het wel zo, dan geeft dit aan dat je jezelf teveel bent kwijtgeraakt in subjectieve stress. Dit maakt het belangrijk om eerst goed voor jezelf te ontdekken of jij last ervaart van subjectieve stress of van objectieve stress, door waar te nemen in hoeverre jouw omgeving last heeft van hetzelfde probleem.

Het blijft altijd eng om je collega te vragen of zij ook last hebben van stress. Het zou je verbazen hoe open andere mensen daarover kunnen zijn als jij het initiatief neemt. De meeste mensen durven daar zelf niet over te beginnen. Maar als een ander aangeeft dat hij last ervaart van stress, voelen we opeens de veiligheid om hierover te praten. Doordat je nu een raakvlak met elkaar ervaart in hetzelfde probleem.

Als je last ervaart van stress, durf daar over te praten. Het kan zeker voorkomen dat je een negatieve reactie krijgt. In de meeste gevallen wordt er juist positief op gereageerd. Dit kan je alleen ontdekken als je het ook echt doet. Door de moed te vinden om jezelf kwetsbaar op te stellen naar andere mensen.

Waarom het zo lastig kan zijn om stress te verminderen

Alle problemen in het leven zijn uiteindelijk heel simpel op te lossen. Zou jij bijvoorbeeld willen stoppen met roken. Dan alles wat je hoeft te doen is letterlijk te stoppen met roken. Door de sigaretten weg te gooien die je nog hebt staan en het nooit meer te kopen. Helaas bestaat de kans dat je dan toch weer begint vanwege ontwenningsverschijnselen.

stress verminderen 10

Het probleem is nooit wat jij kan doen om er vanaf te komen, maar hoe je omgaat met de gevoelens die ontstaan die ervoor zorgen dat je opnieuw begint. Ditzelfde principe is ook met stress. De beste manier om stress te verminderen bereik je door meer rust te nemen of je instelling te veranderen.

De reden dat het niet lukt om stress te verminderen, komt doordat op het moment dat je een verandering maakt in je leven, er meteen gevoelens ontstaan die jou proberen terug te brengen naar je oude gewoontes. Dit is de reden waarom het veel waardevoller is om te kijken hoe je het beste met deze gevoelens kan omgaan.

Hoe zwaarder de ontwenningsverschijnselen, hoe moeilijker het wordt om het vol te houden. Gevoel wint het uiteindelijk altijd van wat jij denkt. Zou jij bijvoorbeeld een spion zijn die gevangen is genomen en je wordt gemarteld voor geheime informatie. Dan zal je je door de pijn steeds meer gedwongen voelen om toch te vertellen wat jij absoluut geheim had willen houden.

Hoe meer pijn je voelt, hoe moeilijker het wordt om bij je keuze te blijven. Dit betekent bij stress dat als jij bijvoorbeeld vaak bent afgewezen op fouten dat je door de pijn dit in de toekomst probeert te voorkomen door alles perfect te doen. Waardoor je het gedrag kan gaan vertonen van een perfectionist.

stress verminderen 11

Zou je als perfectionist vaker rust nemen en minder hard je best doen dan wordt de kans op pijn steeds groter. Met als gevolg dat je je continu zorgen maakt dat je opnieuw kan worden afgewezen op fouten. Hierdoor continu stress voelt vanwege de angst die is ontstaan vanuit afwijzing van vroeger.

Vooral als we in het verleden iets vervelends hebben meegemaakt, kan dit ervoor zorgen dat we terechtkomen in gedrag dat leidt tot veel stress. Dit maakt het moeilijk om van stress af te komen. Vooral als het gedrag zo een sterke routine is geworden dat we hierdoor niet meer kunnen stoppen.

Waarom het verleden het zo moeilijk maakt om stress te verminderen

Niemand groeit op met een voorkeur voor stress en toch kunnen we als volwassen hier wel erg de voorkeur aangeven. Doordat je bijvoorbeeld werkt in een ziekenhuis. Je spanning en stress nodig hebt om alert te blijven om je werk goed te kunnen doen.

Dit geeft aan dat hoe ouder we worden, hoe sterker we een mechanisme ontwikkelen dat leidt tot het beste resultaat. Vooral als we steeds iets blijven herhalen wat goede resultaten geeft, vinden we het waardevol om zo door te blijven gaan. Helaas als dit gedrag na verloop van tijd leidt tot te veel stress, kan je hierdoor in een burn-out terechtkomen.

stress verminderen 12

Stress geeft erg veel voordelen, alleen is het nooit bedoeld voor een te lange periode. Juist doordat je hier te lang mee doorgaat, wordt het schadelijk voor je gezondheid. Dit geeft aan dat je dus het goede resultaat zal moeten opgeven om je beter te voelen.

Dit maakt het lastig als je erg afhankelijk bent van het resultaat. Vooral als dit de enige manier is hoe jij je werk goed kan uitvoeren. Of dat dit de enige manier is om alles binnen een dag af te krijgen het hierdoor onmogelijk voelt om te stoppen omdat je geen andere mogelijkheid ziet.

Dit maakt het belangrijk om voor jezelf vast te stellen welk gedrag jij mogelijk hebt ontwikkeld dat nu tegen jou is gaan werken en wat je hiertegen zou kunnen doen. Dit kan het volgende gedrag zijn.

Voorbeelden van gedrag die leiden tot stress

Perfectionist

Is iemand die altijd alles perfect wil doen. Ontstaat doordat je bang bent om fouten te maken. Of juist doordat iedereen om jou heen je het meeste waardeert als je het perfecte resultaat laat zien. Het kan ontstaan doordat vroeger iemand jou aansprak op het feit dat je een fout maakte. Of dat je steeds werd geprezen als je het perfecte resultaat liet zien.

Duizendpoot

Is iemand die het liefst alles tegelijkertijd wilt doen. Het ontstaat doordat je vroeger steeds tijd tekort kwam, dit nu bent gaan oplossen door alles binnen een zo kort mogelijke tijd af te krijgen. Hoe meer je tegelijkertijd doet, hoe groter de kans wordt dat het allemaal fout gaat. Waardoor deze oplossing helaas eerder stress geeft, dan dat het je helpt.

Angsthaas

Is iemand die voor alles bang is en overal het gevaar van inziet. Het is gezond om verstandige keuzes te maken. Bij mensen met dit gedrag is het te ver door gegaan, waardoor alles een gevaarlijke keuze wordt, hierdoor niets meer durven doen. Het ontstaat als je vroeger een onveilige jeugd hebt gehad, waardoor jezelf hebt geleerd om voor alles op te passen, terwijl dit niet altijd nodig is.

De verstopper

Is iemand die zichzelf verstopt voor problemen. Door over te komen op andere mensen alsof er niets aan de hand is. Of dat je niet eerlijk bent met jezelf over hoeveel last je ervaart van een probleem. Het ontstaat als er vroeger nooit de ruimte is geweest om jouw gevoel te verwerken, waardoor je eraan gewend bent geraakt om het weg te stoppen. In plaats daarvan er de voorkeur aan geeft om altijd door te blijven gaan met andere dingen.

Hoe kan je het beste op een goede manier stress verminderen?

Stress is makkelijk te verminderen. Het is hetzelfde als bijvoorbeeld de vraag: wat kan je het beste doen als je je moe voelt? Dit geeft aan dat je een behoefte ervaart, met op het moment dat je deze tegemoet komt, hierdoor het gevoel verdwijnt. Zoals in het geval met vermoeidheid kan het goed helpen om eerder naar bed te gaan. Mag het dan toch zo zijn dat je vermoeid wakker wordt, dan is er duidelijk een andere oorzaak aanwezig die dit gevoel veroorzaakt.

Ditzelfde principe is ook met stress. Stress verdwijnt door beter voor jezelf te zorgen, door meer rust te nemen, goed je grenzen aan te geven, door goed te eten en te slapen. Dit is niet het probleem dat het zo moeilijk maakt om van stress af te komen. De echte reden is dat je te streng naar jezelf toe kan zijn waardoor je dit niet doet.

stress verminderen 13

Bij objectieve stress kan dit komen doordat eerst het probleem moet worden opgelost, jezelf dan pas de tijd geeft om beter voor jezelf te zorgen. Doordat het probleem zo groot voelt dat we niet meer kunnen stoppen voordat het compleet is verdwenen. We dus het resultaat belangrijker vinden dan onze eigen gezondheid. Dit ontstaat als we onszelf te streng beoordelen. Of dat we juist het oordeel van andere mensen belangrijker maken, zoals bijvoorbeeld je werkgever.

Bij subjectieve stress vindt alles veel meer plaats in jouw hoofd. Dit houdt in dat het probleem juist ontstaat door negatieve gedachtes, waardoor je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een oplossing die ervoor zorgt dat je anders gaat denken. Door bijvoorbeeld veel bevestiging te vragen aan andere mensen. Of dat je erg veel moeite doet om het beste resultaat te bereiken die de vervelende gedachtes compenseert. Door bijvoorbeeld alles perfect te doet, zoals je dat ziet bij de perfectionist.

Je ziet dus dat we vooral van buiten naar binnen leven. Door te proberen in het leven zoveel mogelijk te bereiken wat jou gelukkig maakt, zodat je van binnen een goede reden hebt om de negatieve gevoelens te compenseren. Helaas werkt dit tijdelijk, waardoor je steeds meer nodig hebt om je goed te blijven voelen.

stress verminderen 14

Zowel bij objectieve en subjectieve stress is het belangrijk om vooral van binnen naar buiten te werken. Dit houdt in dat je je eerst goed voelt van binnen, voordat je aan de slag gaat met het probleem.

Vooral bij subjectieve stress is het mogelijk dat op het moment dat jij je van binnen goed voelt je vervolgens ontdekt dat er helemaal geen probleem aanwezig is dat moet worden opgelost. Omdat je vanuit je gedachtes een probleem had gecreëerd dat er nooit is geweest.

Uiteindelijk is alles wat jij doet afhankelijk van hoe goed jij je voelt. Voel jij veel energie in je lichaam, dan is het makkelijker om langer te sporten. Of voel je je helder in je hoofd, dan is makkelijker om langer geconcentreerd je werk te blijven doen. Ditzelfde is met stress, hoe beter jij je voelt, hoe weerbaarder je bent tegen stress. Hoe meer je dus ook het vermogen bezit om stress te verminderen.

Het stappenplan hoe jij het beste stress kan verminderen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden over waardoor jij stress kan ervaren. Uiteindelijk zijn ze allemaal op te lossen met de volgende stappen.

(1) Stel voor jezelf vast wat nu precies de kern is van het probleem waarom jij stress ervaart.

De fout die we snel maken is dat we de oplossing zoeken in de verkeerde richting. Waardoor je steeds een oplossing blijft herhalen die niet werkt. Juist door goed voor jezelf door te krijgen waar jij last van ervaart, zorgt dit ervoor dat je eindelijk van het probleem afkomt.

(2) Stel voor jezelf vast of je nu vooral last ervaart van subjectieve of objectieve stress. (combinatie is mogelijk)

Door te bepalen of er ook echt een probleem is waar jij stress van ervaart, of dat alles zich afspeelt in jouw hoofd. Door eerlijk met jezelf te worden over wat er nu precies afspeelt. Als het nodig is dit met andere mensen te bespreken, waardoor je erachter komt hoe zij dit beleven.

(3) Bepaal wat jij zou kunnen doen om je in de situatie rustiger en beter te voelen.

Door vast te stellen wat jij op dit moment doet wat stress geeft en vervolgens te bepalen wat het tegenovergestelde zou kunnen zijn. Op het moment dat jij het tegenovergestelde doet, krijg je het tegenovergestelde resultaat.

(4) Bepaal welke gevoelens(ontwenningsverschijnselen) vervolgens ontstaan die jou tegenhouden.

Elke keer dat je iets doet wat je niet gewend bent, ontstaan hierdoor gevoelens die jou willen terugbrengen naar de oude situatie. Juist als deze oude situatie jou veel stress geeft, is het toch belangrijk om door te blijven gaan.

(5) Ontdek hoe je het beste deze gevoelens kan overwinnen om het resultaat te bereiken waardoor jij je minder gestrest voelt.

Door de mentale kracht te vinden om op een veel positievere en kalme manier om te gaan met wat erbij jou van binnen plaatsvindt. Waardoor je je veel minder laat beïnvloeden door deze lastige gevoelens.

Vind jij het lastig om je doel te bereiken doordat je steeds wordt tegengehouden door vervelende gedachtes en gevoelens? Bekijk nu mijn aanbieding wat jou het beste zou kunnen helpen om op een goede manier stress te verminderen.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter