Ik erger me aan alles en iedereen

08/05/2021

ik erger me aan alles en iedereen

Je aan alles en iedereen ergeren is een probleem dat ontstaat als je je erg slecht voelt Het gevolg hiervan is dat je je aan iedereen irriteert en alles net iets te zwaar is. Het lijkt dan net alsof je in een erg negatief leven terecht bent gekomen. Zit jij met de vraag: Ik erger me aan alles en iedereen, hoe kan ik daar beter mee omgaan? Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik erger me aan alles en iedereen door een gevoel van spanning

Op het moment dat we het erg zwaar hebben, kan het voorkomen dat we ons aan alles en iedereen gaan ergeren. Dit komt vooral voor als we ons erg opgejaagd voelen om iets af te krijgen wat steeds maar niet lukt, waardoor we ons steeds vermoeider voelen. Het gevolg hiervan is dat we steeds minder kunnen hebben en ons steeds meer aan alles irriteren. Wat dit vooral zo lastig maakt, is dat wanneer we ons slecht voelen, hierdoor alles nog eens zwaarder wordt. Hierdoor krijgen we de gedachte: Ik erger me aan alles en iedereen. We vragen ons dan af: Hoe kan ik hier beter mee omgaan?

Irritatie is een signaal van ons lichaam dat we minder kunnen hebben. Wanneer we minder kunnen hebben gaan we ons aan alles om ons heen irriteren.

Irritatie komt in de meeste gevallen voort vanuit een sterk gevoel van vermoeidheid. Op het moment dat je je goed voelt, kun je vaak veel hebben. Erger jij je aan alles en iedereen? Dan zegt dit eigenlijk meer over jou, dan over je omgeving.

Natuurlijk kan er in jouw omgeving van alles plaatsvinden wat je als irritant ervaart. Denk bijvoorbeeld aan een irritant geluid bij de buren dat maar niet weggaat. Echter, in veel gevallen zijn we veel milder naar anderen toe wanneer het goed gaat met ons. We komen dan ook met andere gedachtes, zoals: De buren zullen wel met iets belangrijks bezig zijn, in plaats van: Wanneer houden ze nu eindelijk op?

Wat het gevoel dat jij je aan alles ergert over jou zegt

Op het moment dat je je aan alles en iedereen ergert, geeft dit aan dat jij zelf met een sterk negatief gevoel zit. Vaak heb je niet eens door dat dit gevoel ervoor zorgt dat je zo negatief naar de wereld kijkt. Dit zie je ook bij andere gevoelens. Ben je bijvoorbeeld erg bang wanneer je in een donker bos loopt? Dan zal je overal gevaar zien. Voel jij je helemaal niet bang in deze situatie? Dan komt het ook niet in je op om iets om jou heen als gevaarlijk waar te nemen.   Dit geeft aan, dat ons gevoel van angst ervoor zorgt dat we de wereld anders waarnemen.

Het is voornamelijk ons gevoel dat ervoor zorgt dat we over alles wat we in de wereld zien een mening hebben. Een voorbeeld: pas als je bang bent, kan je iets als gevaarlijk waarnemen.

Ditzelfde principe zie je terug op het moment dat je je ergert aan alles en iedereen. Dit ontstaat doordat je met een sterk negatief gevoel zit, dat ervoor zorgt dat je de wereld om je heen als ‘irritant’ waarneemt. Je bent dan veel gevoeliger voor alles om je heen waar je je normaal niet aan zou storen. Het is daarom belangrijk om voor jezelf waar te nemen of alles om je heen écht zo vervelend is, of dat jij dit alleen zo ervaart omdat je met een sterk negatief gevoel zit.

Als mens leggen we de oorzaak van onze problemen vaan buiten onszelf. We denken dan bijvoorbeeld dat als dat persoon aan wie we ons ergeren zou stoppen met dat waar we ons aan ergeren, we ons weer beter zullen voelen. Echter, wanneer de oorzaak van onze irritatie verdwijnt, is er altijd weer een nieuwe reden om ons te irriteren. Dit komt doordat we graag verklaren waarom we ons zo slecht voelen. Om deze reden gaan we op zoek naar een nieuwe reden om ons geïrriteerd te voelen.

Wat de reden is dat je je ergert aan alles en iedereen

Alles wat je ervaart in je lichaam heeft een functie. Honger zorgt ervoor dat je gaat eten. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je gaat uitrusten. En pijn zorgt ervoor dat je beter voor jezelf gaat zorgen. Wanneer je op een goede manier toegeeft aan je gevoel, zullen deze gevoelens vaak vanzelf verdwijnen. Wanneer je met de gedachte zit: Ik erger me aan alles en iedereen, dan is er een goede kans dat je met een gevoel zit dat dit veroorzaakt. Het is dan echter lastig om te bepalen wat je precies nodig hebt om dit gevoel te laten verdwijnen. Het gevolg is dat je nog wel eens met oplossingen komt die niet werken.

Gevoel is een signaal van je lichaam dat je iets nodig hebt. Dit leidt tot de vraag: Wat heb jij nodig als je een sterk gevoel van ergernis ervaart?

Het gevoel dat je je overal aan ergert, komt in de meest gevallen vanuit een sterke vermoeidheid. Door deze vermoeidheid, wil je het liefst zo veel mogelijk rust om jezelf heen. Je ervaart dit echter niet, bijvoorbeeld omdat je je focust op de geluiden die je om je heen hoort, die jou onrustig maken. Het kan ook dat andere mensen steeds aandacht aan je vragen, terwijl je daar op dit moment geen energie voor hebt. Het gevolg is dat je zoveel mogelijk tijd voor jezelf probeert te vinden om uit te rusten. Wanneer dit niet lukt, blijf je je erg onrustig voelen.

Een andere reden dat je aan alles irriteert, kan komen vanuit een sterk gevoel van boosheid. Het kan bijvoorbeeld dat je erg boos bent geweest op iemand uit het verleden en dit niet goed hebt verwerkt. Hierdoor voel je je nu elke keer erg boos en geïrriteerd op andere mensen. Je hebt het gevoel dat mensen nooit rekening met jou houden. Je ziet het gedrag van andere mensen dan als een aanval op jezelf. Ook hier zal je je door te weinig rust steeds erg gespannen en alert voelen over de reacties van andere mensen.

Hoe kan je het beste minder ergeren aan alles en iedereen

Erger jij je ontzettend aan alles en iedereen om jou heen? Merk je dat je hier veel last en stress van ervaart? Dan is het ten eerste belangrijk om waar te nemen welk gevoel hier precies achter zit. Dit is lastig, omdat we vaak de neiging hebben om de oorzaak van dit probleem bij andere mensen te leggen. Het is echter jouw gevoel die er voor zorgt dat je alles als ‘irritant’ waarneemt. Je moet dus vooral bij jezelf gaan kijken met welk negatief gevoel je zit. Het kan bijvoorbeeld dat een sterke vermoeidheid of boosheid deze ergernis veroorzaakt.

Als je niet weet waar je last van ervaart, wordt het lastig om aan de oplossing te werken.

Ten tweede is het belangrijk om voor jezelf waar te nemen welke behoefte je nu echt ervaart. In de meeste gevallen is vermoeidheid de reden dat we ons aan alles irriteren. Is dat bij jou ook zo? Dan helpt het al om rust te nemen. We doen dit alleen vaak niet, doordat we een drukke agenda hebben, of omdat we om andere redenen hebben besloten dat rust nemen niet mogelijk is. Door deze regels waar we ons van onszelf aan moeten houden, blijven we ons vermoeid voelen en een gevoel van irritatie ervaren.

Het is daarom belangrijk om te stoppen met wat jij heb bedacht over hoe je ‘zou moeten zijn’. Probeer in plaats daarvan te kijken hoe je beter kunt omgaan met je behoeftes. Hierdoor zal je gevoel van irritatie vanzelf verdwijnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Merk je aan jezelf dat je je aan alles en iedereen irriteert? Dit kan zeker komen doordat er om jou heen vervelende dingen gebeuren, maar het zegt waarschijnlijk meer over met welk gevoel je nu zit. Negatieve gevoelens hebben namelijk een sterke invloed op de manier waarop je jouw leven ervaart.
  • In de meeste gevallen ga je je pas aan alles ergeren als je je erg moe voelt. Door vermoeidheid ben je namelijk een stuk minder weerbaarder voor alles wat er om je heen gebeurt. Je kunt dan een sterke onrust ervaren die ervoor zorgt dat je gevoeliger wordt voor wat er op je afkomt.
  • Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen met welk negatief gevoel je zit en wat de reden is dat dit gevoel is ontstaan. Pas dan kun je een oplossing vinden om beter met je gevoel om te gaan. Wanneer je dit doet zal je minder irritatie ervaren over de dingen om je heen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter