Door de vermoeidheid niet uit je woorden komen is een probleem dat we kunnen ervaren op het moment dat we belangrijke gesprekken voeren. Het is dan belangrijk dat we goed worden begrepen, maar dit lukt niet door de vermoeidheid. Hierdoor raken we gefrustreerd met onszelf. Heb jij last van door vermoeidheid niet uit je woorden komen? Dan kan je daar het beste op de volgende manier mee omgaan…
Inhoud
- Het probleem: door vermoeidheid niet uit woorden komen
- Hoe zorg je ervoor dat mensen jou beter begrijpen?
- Wees niet te streng naar jezelf op het moment dat je vermoeid voelt
- Belangrijkste tips van dit artikel
Het probleem: door vermoeidheid niet uit woorden komen
Vermoeidheid is een lastig gevoel, omdat we hierdoor moeite hebben om ons te concentreren. Wanneer we bezig zijn met onze dagelijkse routine, zoals tandenpoetsen of koken, is dat vaak niet zo erg. Het wordt pas een probleem wanneer we ons bezighouden met moeilijke taken, waarbij het belangrijk is dat we ons goed concentreren.
Vaak hebben we bij moeilijke taken hulp nodig van anderen. Dan speelt een goede communicatie een heel belangrijke rol. Ook wanneer we leiding geven, is het belangrijk dat duidelijk is voor de ander wat er van hem of haar wordt verwacht. Wanneer we op zo’n moment niet uit onze woorden komen, is dit heel frustrerend.
Het is belangrijk dat mensen jou begrijpen. Wanneer jouw boodschap niet duidelijk overkomt, kan dit ervoor zorgen dat mensen jou proberen te helpen, maar niet op de manier die jij nodig hebt.
Als mens hebben we de neiging om aan alles wat een ander vertelt, een eigen interpretatie te geven. We horen niet wat de ander zegt, maar wat wij zelf denken dat de ander zegt.
Als mens geven we altijd een eigen invulling van wat een ander zegt en wat hij of zij daarmee bedoelt. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig zegt, zullen veel mensen de niet-gegeven informatie zelf invullen. Dit zie je ook terugkomen in de communicatie tussen partners. Vooral in heteroseksuele relaties, omdat vrouwen heel anders communiceren dan mannen. Het gevolg hiervan is dat de man aangeeft wat hij nodig heeft, maar de vrouw hier niet op reageert zoals de man verwachtte, of andersom.
Reageren mensen niet op wat jij vraagt? Dan komt dat waarschijnlijk omdat jij op dat moment te weinig informatie geeft. Je geeft bijvoorbeeld niet aan hoe dringend jouw verzoek is, waardoor de ander denkt dat het morgen ook wel kan.
Hoe zorg je ervoor dat mensen jou beter begrijpen?
De eerste tip die ik je dan ook wil meegeven, is: vertel meer dan je denkt dat nodig is. Immers, als het duidelijk is voor jou, wil dat nog niet meteen zeggen dat het ook duidelijk is voor de ander. Vaak hebben we de neiging om, wanneer een iemand ons niet begrijpt, de schuld bij de ander te leggen. We houden ons dan niet bezig met hoe wij zelf beter kunnen communiceren.
Wanneer we vermoeid raken, krijgen we automatisch de neiging om met minder woorden te communiceren. Elk woord kost op dat moment veel energie. We worden dan heel kortaf en zijn minder duidelijk naar andere mensen over wat we nodig hebben.
Ook kan het dat we door de vermoeidheid helemaal niet meer uit onze woorden komen. We zijn dan zo moe, dat we moeite hebben ons te concentreren op wat we willen zeggen. Hierdoor zijn we steeds op zoek zijn naar de juiste woorden.
Hoe vermoeider jij je voelt, hoe moeilijker het wordt om uit je woorden te komen. Hierdoor begrijpt de ander jou steeds slechter. Dit is lastig, omdat je hulp nodig kan hebben om van jouw vermoeidheid af te komen.
Ben je heel erg moe en ga je met een ander in gesprek? Dan kan dit een heel gek gesprek worden, doordat het jou niet lukt te vertellen wat je bedoelt. Jij probeert steeds opnieuw je punt te maken, maar dit lukt niet door de vermoeidheid. De ander probeert jou te begrijpen en blijft daarom steeds vragen naar wat er aan de hand is. Het gevolg hiervan is dat je erg gefrustreerd raakt, omdat je steeds maar niet begrepen wordt.
Wanneer je door vermoeidheid niet uit je woorden komt, kan je heel onzeker worden om met andere mensen te praten. Je gaat dan op je werk bijvoorbeeld alles zelf oplossen, in plaats van hulp te vragen aan een collega. Je kan je voorstellen dat je hierdoor alleen nog maar moeier wordt.
Wees niet te streng naar jezelf op het moment dat je vermoeid voelt
Het is daarom belangrijk niet te streng tegenover jezelf te zijn, als je door vermoeidheid niet duidelijk overkomt op een ander. Er is niets mis met jou als persoon. Je communiceert op dat moment gewoon niet goed, doordat je een extreme vermoeidheid ervaart.
Mijn tip aan jou is dan ook: wees daar heel eerlijk over. Ben je met iemand in gesprek en kom je door vermoeidheid niet uit je woorden? Geef dit dan eerlijk aan. Door hier eerlijk over te zijn, is het voor de ander duidelijk waarom jij zoveel moeite hebt om uit je woorden te komen.
Hoe eerlijker je bent over je vermoeidheid, hoe beter andere mensen begrijpen waar jij last van hebt. Zij kunnen zich dan ook beter aanpassen om jou hiermee te helpen.
Voor de meeste mensen is het heel lastig om eerlijk te zijn over hun gevoelens, omdat ze zich dan kwetsbaar opstellen. Dit geldt zeker wanneer we een baan hebben waarbij van ons verwacht wordt dat we ons professioneel gedragen. We willen dan graag een goede indruk maken op de ander. Je kan voorstellen dat dit juist veel energie kost, waardoor je eerder vermoeid raakt. De kans is dan ook groter dat je door deze vermoeidheid niet uit je woorden komt. Hierdoor is het nog lastiger om een goede indruk te maken.
Wees dus vooral heel eerlijk tegenover jezelf. Geef aan jezelf toe hoe moe jij je voelt en communiceert dit ook naar andere mensen. Pas wanneer jij hier eerlijk over bent, kunnen andere mensen hier rekening mee houden. De eerste stap is dus eerlijk zijn tegenover jezelf. Vervolgens moet je kijken hoe je het beste met je eigen vermoeidheid kan omgaan.
Ervaar jij veel last van niet uit je woorden komen door vermoeidheid? Probeer dan echt voor jezelf te ontdekken wat de reden is dat je je moe voelt. Probeer vervolgens beter voor jezelf te zorgen, waardoor de vermoeidheid weg gaat. Wanneer jij je beter voelt, zal je veel makkelijker uit je woorden komen. De communicatie met andere mensen verloopt dan ook veel soepeler.
Belangrijkste tips van dit artikel:
- Wanneer een gesprek niet lekker loopt, leggen we de schuld vaak neer bij de ander. Dit is niet altijd terecht, omdat de manier waarop wij zelf communiceren ook een grote rol speelt. Het is daarom belangrijk bewust te blijven van de manier waarop jij communiceert.
- Wanneer je erg moe bent, kan je je veel moeilijker concentreren. Dit heeft grote invloed op de manier waarop je praat met andere mensen. Wanneer communicatie door vermoeidheid niet goed loopt, krijgen we vaak de neiging om dit te vermijden. Dit is zonde, omdat de hulp van andere mensen juist kan helpen bij vermoeidheid.
- Het is daarom belangrijk eerlijk te zijn met jezelf en andere mensen over hoe moe jij je voelt. Pas dan kunnen andere mensen rekening met jou houden en pas dan kun je zelf met je vermoeidheid aan de slag gaan.
geen reactie