Verbinding tussen verstand en gevoel

12/03/2020

verbinding tussen verstand en gevoel

Verbinding tussen verstand en gevoel word lastig op het moment dat je teveel in je gevoel of juist in je gedachte meegaat, waardoor je de ander verwaarloost. Met als gevolg dat de kans groot is dat je hierdoor verkeerde keuzes gaat maken waar je later spijt van krijgt. Zou jij dus graag een sterker verbinding tussen verstand en gevoel willen ervaren. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De verbinding tussen verstand en gevoel

Als je goed oplet zal je merken dat veel mensen leven vanuit hun gedachte. Maar dat er ook een grote groep is die juist leeft vanuit hun gevoel. Nu leven de meeste van ons vanuit onze gedachte. Doordat we zijn opgevoed met idee dat kennis heel belangrijk is. Waarbij je dus vooral ziet bij de basisschool en middelbare school dat alles erop gericht is om vooral de leerlingen zoveel mogelijk kennis aan te leren. Met als gevolg dat hierdoor de meeste van ons hier snel op terugvallen op het moment dat we een probleem hebben. Waarbij we dus eerder gaan bedenken wat de beste oplossing zou kunnen zijn. In plaats van dat we vanuit onze intuïtie aanvoelen wat we het beste zouden kunnen doen. Wat we hierbij vaak vergeten is juist de verbinding tussen verstand en gevoel.

Als mens proberen we vaak ons verstand te verklaren met ons gevoel. Of ons gevoel te verklaren met ons verstand. Wat geeft aan dat een van deze twee te weinig aanwezig is. Waardoor je deze probeert terug te vinden.

Want wat je namelijk ziet is dat we vaak in een van de twee teveel doorschieten. Waardoor we bijvoorbeeld ons gevoel zo erg zijn gaan onderdrukken. Dat we alleen nog maar vanuit ons verstand alles kunnen beredeneren. Of dat we juist zo erg opgaan in ons gevoel, waardoor ons zo erg laten hierdoor laten beïnvloeden. Dat we hierdoor keuzes gaan maken die achteraf niet zo handig waren. Zoals je dat bijvoorbeeld merkt op het moment dat je bang voelt. Waardoor je door deze angst verkeerde keuzes gaat maken waar je later spijt van krijgt. Maar dat je deze toch toen heb gemaakt. Doordat je zo snel mogelijk van het probleem wilde afkomen door het gevoel van angst.

Hoe ons verstand en gevoel werkt

Wat maakt het ook zo belangrijk dat je een sterk verbinding tussen verstand en gevoel ervaart. Met name omdat deze sterk op elkaar kunnen inspelen, en een fijn samenwerking tussen deze twee erg belangrijk is voor de kwaliteit van jouw leven. Want mag je altijd vanuit je verstand leven. Dan zal je eerder keuzes maken die vooral verstandig zijn, dan dat je hierbij echt een goed gevoel bij ervaart. Zoals bijvoorbeeld dat je een studie kiest waarmee je zeker weer dat je daar werk mee kan vinden. Terwijl je het misschien achteraf heel saai werk vindt.

Altijd alles vanuit je verstand doen wordt je niet gelukkig van. Maar teveel onverstandige keuze maken vanuit je gevoel werkt ook niet. Wat maakt het zo belangrijk dat je een sterk balans in deze ervaart.

Mag je teveel vanuit je gevoel leven. Dan bestaat het gevaar dat je daardoor keuzes maakt wat nu in het heden goed voelt, in plaats van op het lange termijn werkt. Waarbij het goed mogelijk is dat je gevoel elke dag weer ander is. Met als gevolg dat je elke dag weer een andere richting opgaat. Waardoor het lastig kan worden om ook echt te bereiken wat jouw gelukkig zou kunnen maken op het langere termijn. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet in een relatie, waarbij er zeker veel fijne momenten zullen zijn. Maar het ook kan voorkomen dat er periodes zijn dat alles niet zo lekker gaat. Op moment dat je teveel door je gevoel laat beïnvloeden tijdens een niet leuke periode. Waarbij je dan meteen de keuze maakt om met de relatie te stoppen. Zal dit ervoor zorgen dat je nooit een relatie met iemand zou kunnen volhouden. Omdat het heel normaal is dat je bij elke relatie periodes hebt dat het minder gaat.

De invloed die verstand of gevoel op jou kunnen hebben

Belangrijk is dus vooral niet teveel met je verstand of met je gevoel mee te gaan. Maar vooral de kracht in jezelf te vinden deze op een goede manier met elkaar samen te laten werken. Door een sterke verbinding tussen je verstand en gevoel te maken. Want wat je namelijk ziet is dat beide erg veel invloed op elkaar kunnen hebben. Mag jij bijvoorbeeld op het treinstation staan, en je moet erg nodig naar de toilet. Dan zal je meteen hierdoor gedachtes krijgen over waar op het station de meest dichtstbijzijnde toilet aanwezig is. Terwijl als je niet naar het toilet moest. Zal het waarschijnlijk niet eens in je op zijn gekomen om jezelf af te vragen waar het dichtstbijzijnde toilet is. Wat geeft aan dat op dat moment je gedachtes een uiting zijn van het gevoel dat je erg naar het toilet moet gaan.

Als je het gevoel van pijn niet had, zou het in je gedachtes niet zijn opkomen om hier wat aan te gaan doen.

De ander kant bestaat natuurlijk ook, waarbij je bijvoorbeeld iets ziet zoals bijvoorbeeld een oude vakantie foto album. Waarbij als je deze dan weer door leest. Je hierbij weer wordt herinnerd aan alle leuke moment van vroeger. Waarbij we vaak dan ook weer de gevoelens die we toen ervaarde weer naar boven komen. Wat geeft aan dat op het moment dat je een fijne gedachte hebt. Dit ervoor zorgt dat je hierdoor positieve gevoelens ervaart. Wat maakt het ook zo belangrijk dat op het moment dat je veel spanning en stress ervaart. Dat je toch probeert vanuit je gedachtes positief te blijven. Zodat dit ervoor zorgt dat je op deze manier veel positiever omgaat met de moeilijk situatie. Door het vooral als een uitdaging te zien, dan als een probleem waar je nooit meer zal uitkomen.

Wat je dus mooi ziet terugkomen in de vorige voorbeelden is dat het gevoel veel invloed kan hebben op het verstand. En dat het verstand veel invloed kan hebben op het gevoel. Dat deze dus op bijzonder manier altijd met elkaar samenwerken. Wat misschien iets is wat je niet altijd door hebt. Doordat je bijvoorbeeld zo erg in je hoofd zit, dat je hierdoor niet meer bewust bent van je gevoel. En het zelfs kan lijken alsof deze er niet meer is. En toch zal je altijd merken dat op het moment dat je veel negatieve gedachtes ervaart. Dat de kans groot is dat deze komen door een sterk negatief gevoel die je op dat moment niet waarneemt, maar wel zeker aanwezig is. Wat maakt het ook zo belangrijk om goed bewust in contact te staan met zowel je verstand als je gevoel. Zodat je op deze manier ook echt door hebt hoe de verbinding tussen verstand en gevoel bij jouw plaatsvinden.

Hoe je het best weer balans kan vinden tussen je verstand en gevoel

Mag jij dus veel moeite ervaren met de verbinding tussen verstand en gevoel. Doordat je teveel in een van de twee bent doorgeslagen. Dan is vooral belangrijk om weer voor jezelf vooral weer de aandacht te geven aan het tegenovergestelde. Mag jij teveel vanuit je verstand leven, waarbij je altijd de verstandige keuze wilt maken. Terwijl je bij jezelf merkt dat dit voor veel veiligheid zorgt. Maar tegelijkertijd hierdoor je leven ook erg saai kan worden. Doordat je hierdoor niet meer doet wat jou vooral veel plezier geeft. Dan kan het erg goed helpen om te gaan oefenen meer contact met je gevoel te krijgen. Waardoor je beter kan waarnemen wat jou vooral gelukkig maakt.

Mag het zo zijn dat je vooral teveel vanuit je gevoel leeft. Waarbij je bij jezelf merkt dat dit leidt tot veel keuzes die niet werken op het lange termijn. Doordat je hierdoor snel de neiging kan krijgen om met alles te willen stoppen wat vervellend begint te voelen. Dat kan het goed helpen om weer voor jezelf vooral vanuit je gedachte alles meer te gaan bekijken vanuit het grotere overzicht. Waarbij het goed mogelijk is dat je hierdoor beseft dat het nu misschien niet lekker loopt. Maar dat dit voor maar een korte periode is. Waarbij het goed mogelijk is dat als je toch doorgaat, je hier weer uit weet te komen. Met als gevolg dat dit jou toch weet te geven wat je echt nodig hebt op het lange termijn.

Je gedachtes beïnvloeden je gevoel en je gevoel beïnvloeden je gedachte. Pas als je zowel van beide bewust bent. Kan je pas echt waarnemen welke richting jij op wilt gaan.

Want je kan wel de tandarts vermijden als je een ontstoken kies hebt. Omdat je naar de tandarts gaan dan nog een veel erger gevoel geeft, die jouw tegenhoudt hier iets aan te doen. Dat dit er uiteindelijk wel voor zorgt  dat het alleen maar erger wordt. Wat geeft aan dat je soms toch jezelf door de pijn heen moet weten te brengen. In plaats van dat jezelf door dit gevoel laat tegenhoudt te doen wat je nodig hebt op het langere termijn.

En zal merken dat op het moment dat je bewuster wordt van je verstand of juist van je gevoel. Waarbij  je deze beide op een gelijke manier bij jezelf ervaart. Dat je hierdoor veel sterker een verbinding zal ervaren. Doordat je hierdoor beter inziet welke invloed je gevoel heeft op je verstand. En welke invloed je verstand heeft op je gevoel. Waardoor het steeds makkelijker wordt om ook echt voor jezelf te bepalen wat jouw gelukkig maakt. Doordat je dan pas echt kan waarnemen wat verstandig en goed voor jouw voelt op het langere termijn. Op een manier die echt voor jouw werkt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Gevoelens hebben heel veel invloed op wat je denkt. En je gedachtes hebben heel veel invloed op wat je voelt. Wat maakt het belangrijk dat je beide goed kan waarnemen. En ook vooral bewust bent van de verbinding tussen deze twee.
  • Want op het moment dat je teveel vanuit je verstand leeft. Zal je eerder veilige keuzes maken. Dan dat je nog stilstaat bij wat goed voor jouw voelt.
  • Op het moment dat je altijd vanuit je gevoel leeft. Waarbij je alleen wilt doen wat goed voelt, en dus meteen stopt op het moment dat het slecht voelt. Zal dit er tot leiden dat je hierdoor nooit verder komt in moeilijke situaties.
  • Wat maakt het belangrijk om voor jezelf goed in contact te staan met zowel je verstand als je gevoel. Waarbij je vooral leeft vanuit de verbinding tussen deze twee. Waarbij je dus keuzes maakt die zowel vanuit je verstand en gevoel kloppen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter