Minder hard zijn voor jezelf is een behoefte die ontstaat op het moment dat we onszelf helemaal kapot kunnen maken door de druk die we op onszelf leggen. Waarbij we steeds met erg harde uitspraken vanuit onze gedachtes onszelf proberen te forceren waar we eigenlijk geen energie voor hebben. Met als gevolg dat we steeds meer uitgeput raken om altijd maar ons best te moeten doen. Zou jij dus graag beter willen worden in minder hard zijn voor jezelf over wie jij bent. Dan kan het volgende hier zeker jou bij helpen…
Inhoudsopgave
- Moeite met minder hard zijn voor jezelf
- De redenen dat we zo hard tegen onszelf kunnen zijn
- De invloed die andere mensen hebben over onze mening over onszelf
- Hoe kan je het beste minder hard worden tegen jezelf
- Belangrijkste tips van dit artikel
Moeite met minder hard zijn voor jezelf
Op het moment dat we erg hoge eisen aan onszelf stellen. Kan het snel voorkomen dat we teveel in een keer willen doen. Met als gevolg dat het zoveel wordt, dat het ons hierdoor niet meer lukt om alles af te krijgen. Waarbij we dan daarna erg hard voor onszelf kunnen zijn dat het niet is gelukt. En we dus vooral boos op onszelf worden, doordat we voor onszelf zo een te hoge standaard hebben neergezet. Het is met name op het moment dat we vanuit ons hoofd bedenken waar we aan moeten voldoen. Dat we snel gefrustreerd kunnen raken over onszelf dat we dit niet weten te bereiken. En we dus hierdoor snel gedachtes krijgen, zoals ik ben niet goed genoeg. Waarbij als we hier teveel in doorschieten, we steeds negatiever over onszelf kunnen worden. Waardoor de behoefte om minder hard zijn voor jezelf steeds sterker wordt.
Alles wat je in je hoofd bedenkt wat er gedaan moet worden. Wilt niet zeggen dat je daar ook altijd de energie voor hebt.
De hardheid naar onszelf toe kan alleen ontstaan op het moment dat we eerder leven vanuit onze geest dan vanuit ons gevoel. Waarbij we dus vanuit onze gedachtes zijn gaan bepalen hoe alles moet zijn. Met vaak daarbij ook een planning hoe je dit allemaal wilt aanpakken. Alleen daarbij wel vergeten dat we ook maar een mens zijn. Dat we dus maar zoveel op een dag aan kunnen. Want wat je in je hoofd heb bedacht wat je wilt doen qua tijd, wilt niet zeggen dat je ook echt de energie hebt om dit allemaal uit te voeren. Want al heb je een hele dag vrij genomen voor een taak. Maar mag het zo zijn dat je bijvoorbeeld erg moe voelt. Dat je dus niet de energie hebt om dit uit te voeren, dan zal dit als nog niet lukken. Met als gevolg dat we erg hard naar onszelf kunnen zijn dat het niet is gelukt.
De redenen dat we zo hard tegen onszelf kunnen zijn
Want wat je snel ziet gebeuren is dat we als mens onszelf helemaal gek kunnen maken met onze gedachtes. Doordat we toch zo graag alles zoveel mogelijk goed willen doen. Doordat we vaak van onszelf vinden dat we niet goed genoeg zijn op dit moment. Dit kan om twee redenen gebeuren, wat kan komen doordat bijvoorbeeld je omgeving vaak heeft aangegeven dat jij niet voldoende bent. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij je leraar of werkgever. Die steeds niet tevreden is over het jouw resultaten. Waardoor je dus aanleert dat alles wat jij doet nooit goed genoeg is. Met als gevolg dat we dit snel gaan overnemen in onze gedachten. En we hierdoor onszelf erg streng gaan beoordelen.
De tweede reden dat we zo hard tegen onszelf kunnen zijn komt doordat we ons niet gelukkig voelen over ons leven. Doordat we bijvoorbeeld in een situatie terecht zijn gekomen waar we er negatief van worden, maar tegelijkertijd niet weten hoe we hieruit moeten komen. Zoals bijvoorbeeld bij een vervelende baan of relatie. Waardoor we het gevoel hebben dat we iets missen in ons leven. En steeds pogingen ondernemen om hieruit te komen die steeds maar niet werken. En met name op het moment wanneer we niet gelukkig zijn, maar alles wat we proberen om hieruit te komen niet werkt. Gaan we hierdoor erg hard naar onszelf worden, vanuit een gevoel van boosheid naar onszelf toe dat het steeds maar niet lukt om verder te komen. Doordat het lijkt dat alles wat we doen toch geen zin heeft. Waarbij we hierbij snel de conclusie trekken dat dit komt omdat we niet goed genoeg zijn en dat we dus een vervelend leven waard zijn.
Op het moment dat je resultaat belangrijker maakt dan jouw gezondheid. Kan jezelf helemaal kapot maken om dit resultaat te bereiken.
Wat maakt het ook zo belangrijk dat op het moment dat je altijd erg hard bent naar jezelf toe. Dat je eerst realiseert dat je waarschijnlijk erg boos voelt over de situatie waar je nu in zit. Waarbij als het lukt om deze niet op te lossen, we vaak hierbij dit op een negatieve manier naar onszelf gaan richten. Vanuit het idee dat als alles wat niet lukt wat we graag willen komt doordat we niet goed genoeg zijn. Wat kan al helemaal versterkt worden op het moment dat jezelf gaat vergelijken met andere mensen. Want mag je bijvoorbeeld een opleiding doen. Waarbij iedereen in de klas een goed cijfer haalt voor een vak en jij de enige bent die een onvoldoende heeft. Dan zorgt dit er al snel voor dat je erg aan jezelf gaat twijfelen wat er mis met jou is in vergelijking met de andere leerlingen.
De invloed die andere mensen hebben over onze mening over onszelf
Het is vooral het vergelijken met andere mensen die ervoor zorgt dat we deze hardheid in stand houden. Doordat we hierdoor een standaard gaan neerzetten in onze gedachten over waar we denken dat we aan moeten voldoen. Vanuit het idee dat als iedereen met gemak bijvoorbeeld heel snel kan werken. Terwijl jij moeite ervaart om iedereen bij te houden. Dan proberen we toch vaak dit vol te houden door ons te dwingen even hard te gaan werken als alle andere mensen om ons heen. Waarbij we dit vooral blijven volhouden door erg hard tegen onszelf te zijn. Waarbij we met uitspraken komen in onze gedachtes die erop gericht zijn dat we door blijven gaan. Zodat we op deze manier hetzelfde resultaat weten te behalen als alle ander mensen om ons heen. Zodat we op deze manier voorkomen dat we niet meer boos op onszelf hoeven te worden dat we hebben gefaald in iets wat andere wel makkelijk kunnen.
Op het moment dat je meer bezig bent met hoe goed andere mensen het doen. In plaats van juist je aandacht te geven waar jij goed in bent. Hoe negatiever je over jezelf wordt dat jij niet kan waar een ander wel goed in is.
Wat je dus ziet gebeuren op het moment dat je erg hard bent naar jezelf toe is dat dit dus vaak komt vanuit onze gedachtes. Waarbij we om ons heen zijn gaan kijken wat andere mensen van ons verwachten. En we dit als de standaard voor onszelf hebben neergezet waar aan horen te voldoen. Met als gevolg dat we er dus ook alles eraan gaan doen om altijd deze blijven te behalen. Door erg hard naar onszelf te zijn op het moment dat het voor ons te zwaar wordt. Waarbij je op jezelf de druk legt om toch door te blijven gaan. Wat geeft dus aan dat de hardheid die we naar onszelf toe hebben er vooral op gericht is om onze standaard te behouden. Waarbij we dus bijvoorbeeld kunnen bedenken dat we altijd onze deadline moeten behalen anders stellen we niets voor. Wat uiteindelijk hierdoor voor veel stress kan leiden.
Hoe kan je het beste minder hard worden tegen jezelf
Wil je dus graag minder hard zijn voor jezelf. Dan is belangrijk om weer waar te nemen wie jij bent, in plaats van wat ervan jou wordt verwacht. En wat dus ook vooral voor jouw werkt. Want zolang je leeft vanuit wat voor jouw goed voelt zal je hier niet een te hard oordeel over hebben. Doordat we hierdoor gaan leven op een manier die beter bij ons past en waar we minder moeite voor hoeven te doen om dit vol te houden. Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je dus erg veel harde negatieve gedachtes over jezelf hebt. Dat je deze van een afstand gaat bekijken. En voor jezelf probeert waar te nemen wat nu eigenlijk de echte reden is dat je deze ervaart. Door voor jezelf bewust te kijken welke standaard je mogelijk voor jezelf heb neergezet waar jij vindt dat je aan moet voldoen. Met als volgende stap voor jezelf proberen te bepalen in hoeverre deze standaard ook echt bij jouw past als persoon.
Pas op het moment dat je echt doet wat bij jouw past geeft dit erg veel plezier. Waardoor er geen reden meer is om nog hard naar jezelf toe te zijn.
Het is vaak op het moment dat we realiseren dat we iets aan het doen zijn wat niet bij ons past waar we niet gelukkig van worden. Dat het hierdoor steeds makkelijk wordt om van deze afstand te nemen. Doordat we van onszelf door krijgen dat het eigenlijk alleen maar veel last geeft die nergens voor nodig is. Wat kan pas ontstaan op het moment dat we compleet eerlijk zijn met onszelf. Want past het niet bij jou, dan past het niet bij jou. En heeft het dus weinig zin om dit bij jezelf te gaan forceren door vanuit je eigen hardheid dit niet te willen toe te geven.
Wat kan nog vrij moeilijk worden op het moment dat je het wel graag wilt, maar het helaas niet bij jouw past. Want zou bijvoorbeeld heel graag erg goed willen worden in jouw gekozen ambitie. Maar merk je steeds dat je hier verder in probeert te komen vanuit je eigen hardheid in plaat vanuit plezier. Dan zegt dit erg veel over jou dat je waarschijnlijk in je leven je energie stopt in de verkeerde richting. Doordat we vaak maar weinig energie hoeven te besteden aan wat we leuk vinden en we het makkelijk vinden om hier steeds beter in te worden. Wat maakt het belangrijk te stoppen met hard te zijn naar jezelf over wat niet bij je past. En juist opzoek te gaan naar wat wel bij jouw past. En juist hier je kracht uit te halen. Waarbij je zal merken dat je als je doet wat veel plezier geeft. Je veel minder nog de neiging zal hebben om erg hard naar jezelf toe te zijn.
Belangrijkste tips van dit artikel
- In ons leven kan het snel gebeuren dat we veel verwachtingen van andere mensen gaan overnemen. Met als gevolg dat we erg hard naar onszelf kunnen worden om deze vol te houden. Vanuit het idee dat we niet goed genoeg zijn als mens als we niet steeds de resultaten weten te behalen die andere van ons verwachten.
- Want vaak zijn we meer bezig met hoe goed andere mensen bijvoorbeeld hun werk doen. Waarbij we dit zijn gaan zien als de standaard waar jezelf ook aan moet voldoen. In plaats van dat we stilstaan dat elk mens anders is en dat dus iedereen andere talenten heeft. Wat aangeeft dat het niet erg is als jij ergens slechter in bent in vergelijking met een ander. Omdat jij vast in andere gebieden weer beter in bent.
- Mag je dus erg hard zijn tegen jezelf. Dan geeft dit aan dat je verwachtingen over jezelf hebt die niet bij jouw passen. Met als gevolg dat je met deze hardheid probeert jezelf te dwingen te doen wat niet bij jouw past. Wat maakt het zo belangrijk om juist weer eerlijk met jezelf te worden waarom jezelf dwingt. En juist opzoek te gaan naar wat voor jou juist goed voelt. In plaats van dat jezelf dwingt te doen waar je moeite mee hebt.
geen reactie