Stress om kleine dingen

04/02/2020

stress om kleine dingen

Stress om kleine dingen ontstaat snel op het moment dat je comfort zone erg laag is. Waardoor voor jou alles zwaarder wordt waargenomen dan bij andere mensen. Alleen mag dit er vaak niet zijn doordat we zo streng naar onszelf zijn geworden. Waarbij we hebben bepaald dat als ander mensen hier geen last van ervaren. Dat het dus schijnbaar iets erg klein is waar je eigenlijk geen stress van mag hebben. Terwijl het goed mogelijk is dat je dit wel zo ervaart. Mag jij dus moeite hebben met stress om kleine dingen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De stress om kleine dingen die toch erg vervellend beginnen te worden

In ons dagelijks leven ervaren we vaak niet zoveel stress, doordat we leven vanuit een routine waarbij we weten wat we kunnen verwachten. Met als gevolg dat we weinig spanning ervaren doordat we steeds alles op dezelfde gemakkelijke manier doen die geen stress geeft. Het probleem is alleen dat op het moment dat we steeds meer gewend raken aan het feit dat alles altijd goed gaat. Dat we hierdoor steeds minder gewend raken aan problemen waar we stress van kunnen ervaren. Met als gevolg dat zelfs de kleinste dingen daardoor een reden kunnen worden om gestrest te raken. Doordat deze kleine dingen zoveel sterker voelen in vergelijking met het makkelijke leven wat we nu hebben. En we dus steeds meer stress om kleine dingen ervaren doordat we niet aan deze zijn gewend.

Belangrijk is namelijk dat alles in het leven is relatief. En dat alles is dus zo zwaar of zo makkelijk in vergelijking met waar je het aan meet. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet met je inkomen. Waarbij je dan kan zeggen dat je veel verdient in vergelijking met iemand anders met een laag inkomen. Of dat je juist weinig verdient in vergelijking met iemand anders die juist een hoog inkomen heeft. Waarbij je dus steeds weer terugziet dat onze mening over ons inkomen sterk heeft te maken met wie we dat vergelijken.

Als jij ergens last van ervaart, ervaar jij daar last van. Hoe klein het ook mag zijn. Wat maakt het belangrijk om het toch serieus te nemen.

Waarbij je dus ziet dat als je last ervaart van stress om kleine dingen. Je hierbij een vergelijking heb gemaakt waarbij jij heb bepaald dat het kleine dingen zijn. Doordat je het mogelijk vergelijkt met problemen die veel zwaarder door jou worden gezien. En we dus in vergelijking met wat nog veel erger is, alle ander dingen hierdoor als heel klein gaan beschouwen.

Wat maakt het belangrijk dat je voor jezelf realiseert dat je deze vergelijking maakt. Doordat dit aangeeft dat je eigenlijk van jezelf vindt dat je hier geen last van mag hebben omdat het maar kleine dingen zijn. Terwijl het heel goed mogelijk is dat dit helemaal niet zo een klein probleem is. Alleen maak je het voor jezelf zo vanuit een gevoel dat je erg streng bent naar jezelf. Omdat je van jezelf vind dat je niet aan zulke kleine dingen mag storen, terwijl je er toch wel degelijk stress van ervaart. Wat maakt het belangrijk om dan toch dit wel voor jezelf serieus te gaan nemen. Hoe klein het ook mag zijn als jij er last van ervaart, dan betekend dit dat het schijnbaar toch belangrijker voor jou is dan je wilt toegeven.

De reden dat we stress ervaren om kleine dingen

De reden dat we stress ervaren komt doordat we met een bepaalde angst zitten die niet meer weggaat. Met als gevolg dat we door deze angst continue onder de spanning zitten of het nog wel goed komt. Zoals je dat ziet bij een deadline, waarbij je steeds de spanning ervaart of je deze wel of niet gaat halen. Wat betekend dus dat als je van je stress wilt afkomen. Dat je toch een manier zal moeten vinden om deze angst te overwinnen. Of tenminste dat je de angst verlaagt door comfortabeler te worden met de situatie.

Het is met name op het moment dat er streng worden naar onszelf toe. Door tegen onszelf te zeggen dat we ons niet moeten aanstellen aan stress om kleine dingen. Dat we hierdoor juist onszelf de kans ontnemen om aan deze angst te gaan werken die spanning en stress geeft. Want zoals ik eerder aangaf is alles in het leven te relativeren. Doordat we overal een oordeel aangeven op basis waarmee we het vergelijken. Waarbij we dus kunnen zeggen of iets groot of klein is in vergelijking met de standaard die we voor onszelf hebben neergezet. Waarbij als we dan vanuit onze strengheid een erg hoge standaard voor onszelf hebben neergezet. Alle problemen die we dan ervaren als klein wordt waargenomen in vergelijking met deze standaard. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf de standaard lager te maken door minder streng voor jezelf te worden.

Angst maak voor ons alles groter dan het is. Waardoor je veel last kan ervaren van kleine dingen, doordat deze door angst heel groot worden gemaakt.

Zoals ik eerder aangaf is de reden dat we stress ervaren komt doordat we met een angst zitten die spanning geeft. Waarbij het dus vooral belangrijk is om voor jezelf duidelijk te hebben hoe groot jou comfort zone is met angst. Je kan voorstellen dat op het moment dat je een zeer kleine comfort zone hebt. Deze ervoor zorgt dat alle kleine dingen al snel buiten jouw comfort zone liggen. Met als gevolg dat je eerder angst ervaart over kleine dingen, die hierdoor voor veel stress zorgen.

Waarbij het goed mogelijk is dat je dit niet door hebt doordat je met andere mensen vergelijkt die een grotere comfort zone hebben dan jij. En we dus onszelf met hun vergelijken, waarbij we voor onszelf hebben bepaald dat de meeste mensen om jou heen van deze dingen geen last ervaren. En het dus voor de meeste mensen als iets kleins word gezien waar je geen last van hoort te hebben. Terwijl het goed mogelijk is dat dit bij jou wel zo het geval is. Maar we de fout maken dit niet serieus te willen nemen doordat andere mensen om jou heen dat ook niet doen. Waarbij we het al heel moeilijk vinden om hierover eerlijk te zijn met andere mensen vanuit de angst van afwijzing.

Hoe kan je het beste omgaan met de stress om kleine dingen

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je stress om kleine dingen ervaart. Dat je voor jezelf bepaald waar je deze kleine dingen mee vergelijkt. En wat dus precies de reden is dat voor jezelf de keuze heb gemaakt om deze problemen als klein te zien. Met in de hoop dat je voor jezelf realiseert het goed mogelijk is, dat je op strenge manier een hoge standaard voor jezelf heb neergezet waar jij vindt dat je aan moet voldoen. Waarbij het vooral belangrijk als eerste stap dat je te streng voor jezelf bent. En dat tijd wordt om te gaan te werken aan wat milder naar jezelf toe te worden. Door voor jezelf te bepalen hoe groot jou comfort zone ligt bij angst. Dat deze bij iedereen weer anders is en dat het dus ook helemaal niet erg is dat je eerder bang voelt dan een ander. Wat er tot leidt dat je dus ook eerder stress en spanning ervaart dan andere mensen.

Hoe kleiner je comfort zone met angst. Hoe eerder je gespannen en gestrest kan worden van kleine dingen die je eng vindt.

Met als tweede stap dat je voor jezelf bedenkt wat het nu precies is wat je nodig hebt om deze angst te kunnen overwinnen. Terug te gaan naar het voorbeeld van een deadline, waarbij je dus steeds de angst ervaart of je deze wel of niet gaat halen. Kan je pas deze overwinnen als je compleet het zelfvertrouwen in jezelf krijgt dat je deze deadline ook echt gaat halen. Waardoor je dus niet meer de spanning voelt dat het mis zou kunnen gaan.

Wat maakt het belangrijk dat als je stress om kleine dingen ervaart, om vooral weer opnieuw het zelfvertrouwen bij jezelf te ontwikkelen door vaker iets buiten je comfort zone te doen. Waardoor je meer gewend raakt aan moeilijke situaties. En de kleine dingen hierdoor minder invloed op jou hebben. En je dus ook minder stress ervaart over kleine dingen die je lastig vindt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Alles in het leven vinden we zo zwaar of zo makkelijk waarmee we het vergelijken. Wat betekend dat op het moment dat jij vindt dat de dingen klein zijn waar je stress van ervaart. Dat je schijnbaar dit vergelijkt met iets wat heel groot is. Waardoor je de waarneming heb gekregen dat dit probleem waar je stress van ervaart klein is. Terwijl de stress aangeeft dat dit wel meevalt.
  • De reden dat we stress ervaren komt doordat we met een gevoel van angst zitten die niet meer weggaat. Waardoor we met deze spanning blijven zitten. Doordat we de keuze hebben gemaakt dat het niet belangrijk is om aan deze te werken. Door bijvoorbeeld te zeggen dat het maar een klein probleem is dat niets voorstelt.
  • Mag jij dus last ervaren van stress om kleine dingen. Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren dat deze kleine dingen schijnbaar toch niet dat klein zijn omdat je er last van ervaart. Dat het dus tijd wordt om deze meer serieus te nemen. Met als volgende stap voor jezelf te bepalen hoe je aan deze angst zou kunnen werken, en dit vervolgens ook te doen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter