Ik voel me niet vrij

28/01/2020

ik voel me niet vrij

Ik voel me niet vrij is een gevoel die snel ontstaat op het moment dat we ons gevangen voelen in ons leven. Wat kan snel ontstaan op het moment dat we eerder doen wat andere mensen van ons verwachten. Dan dat we juist doen wat ons veel plezier geeft. Met als gevolg dat onszelf steeds meer beperkt voelen in onze mogelijkheden om te doen wat wij graag willen. Doordat we steeds rekeningen houden met wat andere willen. Mag jij dus het gevoel ervaren, ik voel me niet vrij. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me niet vrij over de keuzes in mijn leven

Het liefst zou je zoveel mogelijk je leven willen leiden op de manier die voor jou goed voelt. Helaas is dit niet altijd mogelijk doordat we afhankelijk zijn van andere mensen. Met als gevolg dat we hierdoor voor de keuze komen te staan of we nu wel voor onszelf kiezen, of dat we meegaan in wat andere van ons willen. Het is vooral op het moment dat je steeds ervaart dat je geen keuze hebt. Doordat je door de omstandigheden gedwongen wordt te doen wat je liever niet wilt. Dat we hierdoor snel het gevoel kunnen krijgen, ik voel me niet vrij en hoe  kan ik deze weer terug vinden.

Want wat je namelijk snel ziet is dat we het moeilijk vinden om voor onszelf te kiezen op een moment dat we een sterk gevoel ervaren die het tegenovergestelde wilt doen. Zoals bijvoorbeeld een schuldgevoel, waardoor je eerder toch meegaat in de keuzes die jij niet fijn vindt. Zodat je tenminste niet meer schuldig hoeft te voelen naar de ander. Of dat we bijvoorbeeld een sterk gevoel van schaamte ervaren. Met als gevolg dat we niet durven te doen wat we leuk vinden omdat we ervoor schamen wat andere mensen daarvan zouden vinden.

Als mens kunnen we nog het meest gevangen zijn in onze eigen gevoelens over wat we vinden wat we niet moeten doen, terwijl we het wel graag willen.

Wat je dus zo sterk steeds ziet terugkomen is dat we snel het gevoel kunnen krijgen van ik voel me niet vrij. Doordat we andere gevoelens een sterkere prioriteit geven. En we dus de keuze maken dat we liever van ons schuldgevoel af willen. Of dat we juist gaan vermijden wat we leuk vinden vanuit schaamte. Met dus ook als gevolg dat we dus steeds juist meegaan met wat andere willen. Of dat we juist niet het initiatief nemen om te gaan doen wat bij ons past vanwege de beoordeling van andere. Waarbij je dus ziet dat we in een leven zijn terecht gekomen waarbij we alleen nog maar doen wat andere van ons verwachten. En we dus niet meer doen wat we leuk vinden, met als gevolg dat we erg gevangen kunnen voelen in ons leven.

Hoe we gevangen kunnen raken in de mening van andere

Het probleem ik voel me niet vrij ontstaat met name snel op het moment dat we leven met teveel regels waaraan gehouden moet worden. Waarbij we vaak zelf deze regels heel belangrijk maken. Waardoor we onze eigen vrijheid wegnemen om juist te doen wat goed voor ons voelt. Zoals je dat ziet bij bijvoorbeeld: dat je de studie doet die jou ouder willen in plaats jijzelf, dat je allemaal leuke ideeën hebt over je werk maar dat het niet mag van je werkgever, dat je in een vervelend relatie ziet maar je de ander niet wilt verlaten vanuit een schuldgevoel. Waarbij je dus in deze situaties ziet dat de mening van andere mensen belangrijker wordt gevonden dan die van jou zelf.

De reden dat we het idee ervaren ik voel me niet vrij ontstaat snel doordat we mening van andere mensen belangrijker maken. Met als gevolg dat we ons meer gaan bezig houden wat de ander wilt. Dan dat we stilstaan wat we juist zelf willen. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat al je gedachtes er alleen nog maar overgaan wat andere mensen willen. En hoe je zelf het beste kan omgaan met hun wensen en wat je kan doen om hun tevreden te houden op zo een manier dat er nog ruimte bestaat voor jezelf.

Op het moment dat je probeert voor beide keuzes te gaan, maak je eigenlijk geen keuze doordat je voor geen van beide echt gaat. Wat maakt het belangrijk dat je toch echt een duidelijke richting kiest.

Want wat je namelijk ziet gebeuren is dat we aan de ene kant graag voor onszelf willen kiezen. Maar dat we aan de andere kant we dit zo graag mogelijk op een manier willen doen dat andere mensen niet boos op ons worden. Met name doordat we als mens graag afwijzing willen voorkomen. Waarbij we dan snel een oplossing proberen te zoeken waarbij zowel jijzelf en de ander gelukkig mee voelt. Wat is in de meest gevallen vaak niet mogelijk, alleen accepteren we dit niet. Met als gevolg dat we maar door blijven piekeren over oplossingen. In de hoop dat we op deze manier eindelijk tot een oplossing komen waar iedereen tevreden mee is.

Hoe je het beste je eigen vrijheid weer kan vinden

Belangrijk is dus vooral dat als jij leeft op een manier die je ervaart als ik voel me niet vrij om te doen wat ik zelf graag wil. Is dat je eerst begint met echt goed te bepalen wie jij bent en wat bij jouw past. Want het is met name op het moment dat je dit niet goed voor jezelf door hebt. Dat het hierdoor lastig wordt om voor jezelf de keuze te kunnen maken over wat jij nodig hebt om je meer vrij te voelen. Vooral doordat op het moment dat we dit niet weten we hierdoor veel eerder geneigd zijn om in de keuzes mee te gaan die andere mensen voor ons bedenken. Met als gevolg dat we eerder het leven leiden wat andere mensen voor ons hebben bedacht. Dan dat we leven op de manier die echt bij ons past.

Het is juist op het moment dat je weet wat jij wel en/of niet wilt in het leven. Dat je daardoor al tenminste voor jezelf kan bepalen wat je wilt doen wat goed voor jou voelt. Het is met name op het moment dat we eerder meegaan met de meningen van andere mensen dat we hierdoor meer bezig gaan houden wat hun willen. Dan dat we juist voor onszelf bedenken wat wij zelf willen. Wat maakt het dus een belangrijke stap dat op het moment dat je ervaart ik voel me niet vrij. Dat je probeert voor jezelf te bepalen wat jij wilt. Waarbij je dit vooral probeert te bedenken vanuit jezelf, waarbij je de meningen van andere mensen helemaal weglaat, en je dus echt waarneemt wat jij wilt.

Pas als je iets vernietigd komt er weer de ruimte om opnieuw te beginnen. Wat betekend dat pas als je loslaat wat andere mensen mogelijk over jouw denken, je dan pas de ruimte zal ervaren wat jij wilt om je vrij te voelen.

Het is op het moment dat je compleet loslaat wat andere mensen willen. Door net te doen alsof alle keuzes die jij maakt volledig door de ander worden geaccepteerd. Dat je hierdoor niet meer in je gedachte proces wordt beïnvloed met het rekening houden met andere mensen. Met als gevolg dat je niet meer bezig houdt wat ander willen. En je dus voor jezelf de ruimte in je hoofd laat ontstaat om juist waar te nemen wat jij wilt. Doordat je het nu bekijkt vanuit het perspectief van jezelf dan vanuit de beoordeling van andere mensen. Het is juist vaak deze draai van vanuit de beoordeling van andere mensen, naar de mening die jijzelf hebt die ervoor zorgt dat je het op een ander manier gaat bekijken. Met als gevolg dat jezelf hierdoor nieuwe inzichten kan geven over wat je nu eigenlijk echt wilt.

Wat maakt het dus belangrijk dat op het moment dat je ervaart ik voel me niet vrij. Dat je vooral voor jezelf gaat waarnemen wat het nu precies is dat jou zo gevangen houdt. Waarbij het dus goed mogelijk is dat dit gevangen gevoel komt vanuit negatieve gevoelens die jezelf wilt vermijden, zoals schuldgevoel en schaamte. Waarbij het vooral helpt om zoveel mogelijk los te laten wat ander mensen vinden. Door vooral het perspectief weer bij jezelf te leggen. Waardoor je de mogelijkheid creëert om niet meer bezig te zijn met wat andere mensen vinden wat jij moet doen. Maar dat je vooral gaat waarnemen wat jij nodig hebt om je vrij te voelen. Met als gevolg dat als je dit ook echt gaat doen, je hierdoor dit zeker weet te bereiken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we last ervaren van negatieve gevoelens die we zoveel mogelijk willen vermijden, zoals een schuldgevoel of schaamte. Zorgt dit er juist voor dat we eerder gaan doen wat ervoor zorgt dat we niet worden afgewezen door de beoordeling van andere mensen. Dan dat we de vrijheid ervaren te doen wat we zelf graag willen.
  • Want wat je snel ziet gebeuren op het moment dat we onszelf gevangen voelen door de meningen van andere mensen. Is dat we onszelf snel helemaal kapot piekeren om een oplossing te vinden. Waarbij we het liefst tegelijkertijd zoveel mogelijk onszelf kunnen zijn, terwijl we daarnaast rekening houden met andere mensen. Wat nooit werkt omdat je toch altijd een keuze zal moeten maken tussen jezelf en de ander.
  • Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je niet vrij voelt. Dat je voor jezelf gaat bepalen waardoor je geen keuzevrijheid meer ervaart. En in hoeverre je meer bezig bent met de mening van een andere dan die van jezelf. Waarbij pas als je de mening van een ander loslaat. Jezelf kan openstellen om echt goed te kunnen beoordelen wat jij het liefst wilt doen om je weer vrij te voelen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter