Mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

06/01/2020

mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

Mijn hart zegt ja, maar mijn hoofd zegt nee: dit is een probleem dat kan ontstaan wanneer we een keuze moeten maken, waarbij we een sterk innerlijk conflict voelen. We weten dan niet wat we moeten doen, omdat ons gevoel iets anders zegt dan onze gedachten. Herken jij dit en ervaar jij hier last van? Dan kan het volgende jou hierbij zeker helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem: mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

We willen vaak vanuit ons hoofd voor de verstandige keuze gaan. Op het moment dat er een situatie afspeelt, waarbij we vanuit ons gevoel een sterke drang ervaren om voor een andere keuze te gaan, kan het lastig zijn om te bepalen wat je moet doen. Je komt dan in een innerlijk conflict terecht. Enerzijds is er de keuze die je hoofd wilt maken, anderzijds is er de keuze die je hart wilt maken. Het gevolg is dat je het probleem ervaart: mijn hart zegt ja, maar mijn hoofd zegt nee.

Over het algemeen is het beste om je gevoel te volgen in de keuzes die je maakt. Je intuïtie geeft namelijk aan wat voor jou de juiste richting is. Wanneer je bedenkt waar jij gelukkig van wordt, is dat niet altijd waar je je ook echt gelukkig bij voelt. Wanneer dit niet bij je blijkt te passen, zal een vervelend gevoel aangeven dat je gedachte niet klopte.

Vaak kunnen we geen keuze maken, doordat we het vertrouwen in onszelf zijn kwijtgeraakt. We vertrouwen er dan niet meer op dat we de ‘juiste’ keuze maken, wanneer we doen wat ons gevoel aangeeft.

Stel je bent op zoek naar een relatie. Het kan dat je iemand ontmoet die alle eigenschappen heeft waar jij naar op zoek was, maar dat je toch niets voelt voor deze persoon. Wanneer je daarnaast merkt dat dit waarschijnlijk ook niet in de toekomst gaat gebeuren, heeft het geen zin om een relatie met die persoon aan te gaan. Ook al zullen je gedachten zeggen dat alles klopt, je gevoel geeft aan dat je niet gelukkig zal worden met deze persoon.

Uiteraard bestaat ook het tegenovergestelde. In sommige situaties is het beter om je hoofd te volgen. Dit is vooral het geval bij negatieve gevoelens, zoals: angst, haat en jaloezie. Het is niet erg wanneer je deze gevoelens ervaart, maar het is niet verstandig om deze gevoelens te volgen. Vanuit een sterk gevoel van haat, kun je het leven van de ander kapot willen maken. Dit zal jou nooit geven wat jij nodig hebt. Sterker nog, de kans bestaat dat de ander wraak neemt op jou, wat jouw situatie alleen maar erger maakt.  goed kans dat de ander door deze actie wraak op jou gaat nemen. Je versterkt elkaars negatieve gevoelens op deze manier alleen maar, terwijl je juist graag van je negatieve gevoelens af wilt.

Waarom je niet met negatieve gevoelens wilt meegaan

Ervaar jij dat je hart ja zegt en je hoofd nee? Dan is het belangrijk dat je eerst voor jezelf vaststelt welk gevoel je precies hebt. Is dit een positief gevoel? Probeer daar dan in mee te gaan. Is dit een negatief gevoel? Dan is het vaak het beste om hier niet in mee te gaan. Een negatief is er namelijk meestal niet op gericht te doen wat jou gelukkig maakt. Een voorbeeld hiervan is angst. Vaak weet je wel wat je nodig hebt om veder te komen, maar doe je dit niet, omdat je geblokkeerd raakt door angst.

Er is geen slechtere raadgever dan angst. Het is dan ook raar dat we hier zo vaak naar luisteren.

Nu is het zo dat je vaak het gevoel van angst eerder in je onderbuik voelt, dan in je hart. Dat neemt niet weg dat angst invloed heeft op de gevoelens die je voelt vanuit je hart. Je kunt door de angst bijvoorbeeld bang zijn voor afwijzing, met als gevolg dat je vanuit je hart veel afstand ervaart met de mensen om je heen. Wanneer we vaak worden afgewezen, kunnen we namelijk moeite krijgen om onszelf open te stellen naar anderen. Ons hart kan ons dan tegenhouden om verbinding te maken met andere mensen.

De verbinding tussen je hart en je hoofd

Vaak wordt gedacht dat je twee kanten op kan gaan bij de vraag wat je het beste kan doen wanneer je hart ja zegt en je hoofd nee. Je kunt je hart volgen, of je hoofd. Hierbij wordt vaak vergeten dat er ook nog een derde optie is: dat je ze beide niet volgt, door bijvoorbeeld helemaal geen keuze te maken.

Stel, je krijgt twee banen aangeboden op het moment dat je op zoek bent naar werk. De ene werkplek voelt goed vanuit je hard, de andere werkplek lijkt vanuit je verstand beter te kloppen. Hierbij wordt al snel vergeten dat er nog een derde optie kan zijn die zowel vanuit je hart, als vanuit je hoofd goed bij je past.

Fijne gevoelens zorgen voor inspiratie voor leuke gedachtes. Leuke herinneringen van vroeger zorgen dat je weer opnieuw deze fijne gevoelens ervaart.

Moet je toch echt een keuze maken tussen je hart en je hoofd? Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren waarom je hoofd en je hart zo verschillen. Deze komen immers vaak juist erg overeen. Wanneer je je verliefd voelt, kun je bijvoorbeeld niet stoppen om over na te denken over wat er allemaal zo leuk is aan de ander. Als je je bang voelt, kun je niet stoppen met na te denken over wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Je gedachtes zijn dus vaak een uiting van je gevoel. Ook kunnen je gevoelens een gevolg zijn van je gedachtes. Zie je bijvoorbeeld een foto die je herinnert aan een leuk moment van vroeger? Dan kun je hierdoor een fijn gevoel krijgen.

Normaal wanneer we een sterk gevoel hebben, proberen we deze te verklaren met onze gedachten. Een voorbeeld: je hebt je voorgenomen gezond te gaan eten, maar bent in de verleiding geraakt om iets lekkers te halen. Vaak praten we dit soort gedrag goed vanuit onze gedachten. We zeggen dan bijvoorbeeld tegen onszelf: ik ben al zo goed bezig, een keer iets lekkers halen is niet dat erg.

Hoe je het beste de keuze kan maken tussen je hart en je hoofd

Kortom, wanneer je ervaart dat je hart iets anders zegt dan je hoofd, staan je gedachtes en gevoelens niet meer met elkaar in verbinding. Dit komt vaak doordat je eigenlijk twee gevoelens hebt, waarbij een zo dominant is, dat je de andere niet meer waarneemt. Een voorbeeld hiervan is: angst en plezier. Je hart geeft aan wat je leuk vindt, door je plezier te laten voelen. Echter, je voelt ook angst, wat leidt tot gedachtes over alles wat er mogelijk fout zou kunnen gaan.

De reden dat we ons niet meer bewust zijn van het plezierige gevoel, wanneer we angst ervaren, is dat onze angst zo veel sterker is. Het is dus belangrijk om voor jezelf vast te stellen welk gevoel er achter je gedachtes zit. Probeer te kijken waarom je gevoelens vanuit je hart op deze gedachtes geen invloed hebben.

Hoe meer aandacht je geeft aan één gevoel, hoe minder bewust je bent van andere gevoelens die invloed hebben op wat jij denkt.

Wanneer je bijvoorbeeld vanuit je hart voelt dat het tijd wordt om te stoppen met je huidige baan, omdat je graag je eigen bedrijf wilt beginnen, dan kan het dat je hierbij veel negatieve gedachtes hebt. Je kunt bijvoorbeeld de gedachte hebben dat het niet verstandig is om je veilige baan op te zeggen voor een onderneming, waarvan je niet weet welke kant het opgaat. Je hebt op dat moment eigenlijk een conflict tussen wat je hart zegt dat jou gelukkig kan maken en wat je hoofd zegt dat verstandig is. Je hoofd bedenkt dit echter vanuit angst, het wil de pijn vermijden die kan volgen wanneer iets fout gaat.

Het is daarom belangrijk om voor jezelf vast te stellen op welke manier jij wilt leven. Wil je leven vanuit plezier of vanuit angst? Wil je doen wat goed voor jou voelt, of volgen wat ‘verstandig’ is? Hierin is geen foute keuze, omdat we als mens zowel plezier als veiligheid nodig hebben. We kunnen immers alleen genieten van het gevoel van plezier, wanneer we ons veilig voelen.

Kortom, moet jij een keuze maken tussen je hart en je hoofd? Beoordeel dan voor jezelf hoeveel geluk jouw keuze je geeft en welk risico je hiermee loopt. Eén van de keuzes zal altijd het sterkst aanwezig zijn, wat eigenlijk al aangeeft wat je het beste kunt doen. Blijf dus bij jezelf en kies datgeen waarvan je intuïtief aanvoelt dat dit je op de lange termijn de meeste geluk zal geven.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Gedachtes ontstaan vaak vanuit ons gevoel. We kunnen ons bijvoorbeeld erg bang voelen, waardoor we veel negatieve gedachtes ervaren over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan. Geeft je hoofd iets anders aan dan je hart? Dan geeft dit aan dat de verbinding tussen je hoofd en je hart niet meer klopt.
  • Bij gevoelens is het vooral belangrijk om vast te stellen of dit een positief of negatief gevoel is. Is het een negatief gevoel, zoals haat? Dan is het vaak verstandig om hier niet in mee te gaan. Dit gevoel volgen, zal de situatie alleen maar erger maken. Het is dus erg belangrijk om vast te stellen wat voor een gevoel je in je hart ervaart.
  • Heb je echt moeite om de juiste keuze te maken? Dan is het vooral belangrijk waar te nemen wat je intuïtie je vertelt. Wat werkt voor jou op de lange termijn?


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter