Stress door extreem verlegen en onzeker gevoel

23/10/2020

extreem verlegen en onzeker

Extreem verlegen en onzeker gevoel wordt een groot probleem als je hierdoor steeds niet je grenzen aangeeft. Doordat je het moeilijk vindt om je mening te geven, waardoor je eerder aanpast aan andere mensen. Dit helaas wel voor veel stress kan zorgen. Mag jij veel last ervaren van extreem verlegen en onzeker gevoel. Dan kan het volgende daar goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Problemen door extreem verlegen en onzeker gevoel

Het kan lastig zijn om goed te functioneren op je werk als je extreem last hebt van verlegen en onzeker gevoel. Doordat je moeite hebt om voor jezelf op te komen. Of je twijfelt steeds over welke keuzes jij wilt maken, waardoor je eerder meegaat met die van andere mensen, wat helaas niet altijd de beste keuze voor jou is. Of dat je het moeilijk vindt om met collega’s te communiceren. Omdat je zo extreem verlegen voelt, dat je hierdoor eng vindt om jezelf openstellen. Waardoor het goed kan voorkomen dat een sterke afstand tussen jezelf en de rest van de groep voelt. Deze problemen zijn ook zeker mogelijk met je vrienden en familie. Vaak kunnen we met deze beter omgaan omdat de verwachting minder hoog ligt. Omdat je niet op dat moment wordt betaald voor een functie waar je moeite mee hebt door extreme verlegenheid.

Hoe veiliger je voelt, hoe makkelijker het wordt om jezelf open te stellen. Hoe veilig voel jij je op dit moment bij andere mensen.

Tenzij je een familie hebt die erg veel van jou vraagt. Doordat deze van jou eisen dat je altijd voor hun klaar staat, zelfs als het ten kosten gaat van jou. Wat ontstaat vaak doordat je niet aangeeft dat je het zwaar hebt, waardoor bij de andere de verwachting ontstaat dat ze van alles aan jou kunnen vragen. In de meeste gevallen bij extreme verlegenheid gebeurd juist het tegenovergestelde, wat is dat je vrienden en familie gaat vermijden. Doordat je erg onzeker van hun wordt en niet zo goed weet hoe je met hun moet omgaan. Vooral als andere mensen vragen hoe het met jou gaat, kan het moeilijk zijn om over jezelf te vertellen, omdat je hier erg verlegen over voelt. Kies je er dus liever voor om op de achtergrond te blijven.

Het is niet erg als je het niet fijn vindt om het middelpunt van de groep te staan, waarbij jij alle aandacht krijgt. Het kan lastig worden als je slecht voelt en je hierdoor toch de behoefte ervaart aan steun. Alleen weet je niet hoe je dit moet vragen omdat je daar te verlegen over voelt. De kracht van verlegen zijn is dat je meer rekening houdt met andere mensen. Doordat je niet continu bezig bent met hoe fantastisch jij jezelf vindt. Je dus continu aan iedereen verteld hoe goed jezelf vindt. Verlegen zijn is een mooie kwaliteit, het wordt een ontzettende last als deze te extreem wordt. Helemaal als dit ervoor zorgt dat je door de onzekerheid veel stress hebt. Doordat je continu spanning bij jezelf ervaart over hoe andere mensen over jou denken.

Hoe vindt je het beste het balans tussen arrogantie en verlegen

Het tegenovergestelde van verlegen is arrogantie. Het is tenslotte heel moeilijk om tegelijkertijd arrogant en verlegen te zijn. Juist als je verlegen voelt ben je meer teruggetrokken en meer bewust van jezelf. Dit is een hele mooie kwaliteit omdat dit ervoor zorgt dat je hierdoor beter bent in zelfreflectie. Dat ervoor zorgt dat je jezelf blijft ontwikkelen in hoe je alles beter kan doen. Het wordt alleen nadeel als je dit te extreem bij jezelf ervaart waardoor jezelf teveel de schuld geeft over alles wat fout gaat. Of dat je alles om jou heen als een aanval gaat waarnemen. Doordat zelfs de kleinste dingen heel pijnlijk kunnen overkomen.

Alles in het leven is in een balans, dus iets begint pijn te doen, ben je te extreem een richting opgegaan.

De andere kant is dat je jezelf te veel kwijtraakt in arrogantie, waarbij je alleen nog bezig bent met hoe fantastisch jezelf vindt. Bij alles wat fout gaat steeds de andere de schuld geeft. Doordat je totaal niet meer in staat bent tot zelfreflectie. Extreme verlegen zijn werkt niet, extreem arrogant zijn werkt ook niet, is het dus belangrijk om het goed balans te vinden. Door tegelijkertijd de kwaliteiten van beide eigenschappen zo goed mogelijk te gebruiken. Door wel te durven jezelf te laten zien en voor je eigen mening op te komen. Dat je tegelijkertijd ook de zelfreflectie behoudt en in staat bent om te kijken wat je aan jezelf zou kunnen verbeteren.

Het tegenovergestelde doen is voor mensen met extreme verlegenheid zeer moeilijk. Omdat het aangeeft dat je iets zal moeten doen wat erg raar voelt. Omdat het betekend dat je zal moeten oefenen met jezelf arroganter te gaan gedragen. Dit voelt voor de meeste op het begin erg onnatuurlijk, waardoor je nog meer onzeker en ongemakkelijk gaat voelen. Zoals met alles is dit vaak een begin periode waar je doorheen moet komen. Zou jij bijvoorbeeld nooit sporten, je maakt de keuze om hiermee te willen beginnen, dan voelt dit op het begin erg ongemakkelijk. Vaak begin je pas na een lange periode begin hieraan gewend te raken en is het zelfs mogelijk dat je het fijn begint te vinden. Ditzelfde principe met extreme verlegenheid. Het is zeker mogelijk dat je deze kan verminderen, maar dat betekend wel dat je eerst door een moeilijke periode heen moet komen, voordat het beter wordt.

Hoe kan je het beste omgaan met extreem verlegen en onzekere gevoelens

Mag jij veel last ervaren van extreme verlegenheid, doordat je hier erg onzeker en gestrest van wordt. Dan wilt het goed helpen om als eerste stap waar te nemen in hoeverre jouw gevoel klopt. Vooral als je extreem verlegen voelt, kan je hierdoor alles zwaarder maken dan het is.

Zou je bijvoorbeeld erg onzeker voelen over je uiterlijk. Dan zal je hierdoor onzeker worden als andere mensen naar jou kijken. Doordat je al snel invult dat deze naar jouw uiterlijk kijken, jou beoordelen dat je er niet mooi uitziet. Terwijl dit in de meeste gevallen erg meevalt. We komen er alleen niet achter omdat we niet vragen of het ook echt zo is. Waardoor we snel onze gedachte hierover als de waarheid gaan zien. Terwijl dit heel erg kan meevallen. Dus goed wilt helpen om elke keer als je ergens verlegen over voelt, het aan de andere te vragen of het ook echt zo is.

Hoe in hoeverre klopt het waar je verlegen over voelt. Of zit dit juist in je eigen hoofd en valt het dus eigenlijk wel mee?

Pas op dat je niet teveel meegaat in de oordeel van andere mensen. Doordat je juist wilt oefenen om in je eigen kracht te gaan staan. Door te bepalen wie jij bent, dat je recht hebt om jezelf te laten zien zoals jij bent. Door voor je mening te durven op te komen. Niet bang te zijn dat hier iets mis mee is. In de meeste gevallen bij extreme verlegenheid, maken we de mening van andere mensen te belangrijk. Waardoor we ons te veel afhankelijk maken van hun oordeel.

Juist door zelf sterk het oordeel in te nemen dat jij er mag zijn zoals je bent. Zorg je ervoor dat je minder laat raken door het oordeel van andere. Waardoor je minder verlegen voelt om jouw mening te geven. Of dat je makkelijker grenzen aangeeft doordat je minder onzeker voelt. Je hierdoor zal merken dat je meer de ruimte ervaart om te leven op een manier dit bij jou past.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Verlegen zijn is een mooie kwaliteit omdat het ervoor zorgt dat je goed in staat bent tot zelfreflectie. Het wordt een probleem als je hier te extreem in doorgaat, waardoor je continu onzeker voelt over alles wat er op dit moment in jouw leven plaatsvindt.
  • Het tegenovergestelde van verlegen is arrogantie, waarbij je alleen nog maar bezig bent met hoe fantastisch jezelf vindt, wat ook tot veel problemen kan leiden. Dus belangrijk is om voor jezelf een goed balans te vinden waar jij je goed bij voelt.
  • Goede kans dat waar jij je verlegen over voelt heel erg meevalt. Je hebt het alleen niet door omdat je er zelf van overtuigt van bent geraakt dat het zo is. Dus goed wilt helpen om voor jezelf waar te nemen in hoeverre deze overtuiging nu echt klopt, zodat je deze kan loslaten als deze niet echt blijkt te zijn.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter