Lukt niet om in slaap te vallen door stress

23/10/2020

lukt niet om in slaap te vallen

Lukt niet om in slaap te vallen is een groot probleem die vaak voorkomt tijdens stress. Doordat je zoveel spanning voelt dat het moeilijk wordt om dit los te laten. Met als gevolg dat je de hele avond gespannen naar het plafond loop te staren. Ervaar jij het probleem dat het niet lukt om in slaap te vallen door stress. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Het lukt niet om in slaap te vallen door problemen

Tijdens een stressvolle periode kan het goed voorkomen dat je steeds meer last begint te krijgen van slaapproblemen. Doordat je erg gespannen voelt in je lichaam, waardoor je moeite hebt om tot rust te komen. Of dat je juist erg actief voelt in je hoofd, waardoor je niet meer kan stoppen met piekeren. Je dus beide gevallen ziet dat je er nog niet klaar voor bent om in slaap te vallen. Je bent misschien wel op de juiste tijd naar bed gegaan. Het lichaam is nog niet zover om dit ook echt te gaan doen. Met als gevolg dat je wakker ligt in bed, je de hele tijd loopt te irriteren dat je niet in slaap valt. Omdat je morgen weer een stressvolle dag hebt, waar je goed uitgerust voor wilt zijn. Dit helaas niet lukt, waardoor je steeds meer afvraagt, het lukt niet om in slaap te vallen en hoe los ik dit op?

Ook al heb jij bedacht dat je wilt gaan slapen. Dan wilt dit helaas niet altijd plaatsvinden. Dus veel sterker om aan te voelen wat mogelijk is.

De fout die we dan maken is dat we onszelf steeds meer gaan forceren om in slaap te vallen. Het vervelend in het leven is dat met alles wat jij probeert te forceren, je hier altijd de tegenovergestelde effect zal krijgen. Zou jij bijvoorbeeld proberen te forceren dat andere mensen vaker met jou afspreken. Dan krijgen deze juist door de druk het gevoel om het tegenovergestelde te doen. Ga je jezelf forceren om veel te sporten, dan krijg je na afloop eerder blessures, waardoor je alsnog moet stoppen. Met alles in het leven wil je dit heel rustig met veel geduld doen. Dit geeft aan dat als je moeite hebt met in slaap te vallen, dat je dit niet wilt gaan forceren.

Juist door het te accepteren wat er is gebeurd en vrede mee te hebben dat het nu niet lukt om in slaap te vallen. Zorg je er juist voor dat je tenminste minder gespannen voelt dan nodig is. De reden dat we vaak moeite hebben om in slaap te vallen komt doordat we erg veel spanning voelen. En op het moment dat je dan ook nog geïrriteerd raakt dat dit niet lukt, en je extra je best gaat doen om te forceren dat je in slaap valt. Zorg je onnodig voor nog meer spanning, die ervoor zorgt dat het nog lastiger wordt om in slaap te vallen. De eerste stap is compleet te accepteren wat er gebeurd en niet hiermee in gevecht gaan.

Hoe breng jezelf het beste tot rust tijdens slaapproblemen

Er kunnen meerdere reden zijn dat je moeite hebt met slapen. Doordat je bijvoorbeeld erg veel nadenkt, er is een irritant geluid in de kamer, of je lichaam voelt heel actief. Vooral als je lichaam heel actief voelt is er een best wel groot probleem aan de hand. Doordat je bijvoorbeeld je hartslag vaker en heftig voelt dan normaal. Dit geeft aan dat je ontzettende spanning voelt door angst en problemen. Waardoor je lichaam je continu actief en alert probeert te houden, om op deze manier sneller op problemen te kunnen reageren. Als dit gebeurd tijdens een kort moment van angst doordat je ergens van schrikt, dan is dit niet erg. Het wordt een probleem op het moment dat je dit continu ervaart, waarbij je lichaam continu te actief is, wat tot schade kan leiden. Dus aangeeft hoe belangrijk het is om jezelf tot rust te brengen.

Hoe meer je vasthoudt aan iets wat jou irriteert, hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen.

De reden dat het vaak niet lukt om tot rust te komen, komt doordat we te veel vasthouden aan een probleem. En we de neiging hebben om te denken dat we pas rust ervaren als dit probleem is opgelost. Het lastige hiervan is dat problemen erg lang kunnen duren. Dus beter werkt om voor jezelf te oefenen om deze voor nu los te laten, het mentaal weg te schuiven, door te bedenken dat je het morgen oplost. Vooral als jezelf helemaal gek maakt in bed met gedachtes, wilt het erg goed helpen om voor jezelf de keuze te maken om hiermee te stoppen. Dit is heel lastig omdat ze toch steeds weer terugkomen. Door deze keuze maken zorg je er tenminste wel voor dat je een eerste stap hebt gemaakt om het piekeren te verminderen.

Goede kans dat dit niet voldoende is omdat je nog steeds met een sterk gevoel van spanning zit, die ervoor zorgt dat je moeite hebt met in slaap te vallen. Het goed wilt helpen om iets actiefs te gaan doen. Op het moment dat je het tegenovergesteld gaat doen, krijg je het tegenovergesteld effect. Zou je bijvoorbeeld heel veel sporten, dan voelt je lichaam na afloop heel moe. Terwijl als je de hele dag op de bank ligt, je hierdoor een te veel aan energie in je lichaam zal ervaren. Blijven liggen als het niet lukt om in slaap te vallen, zorgt ervoor dat je deze spanning niet kwijtraakt. Heeft het dus veel meer zin om voor een uur iets actiefs te gaan doen, zodat je deze energie kwijtraakt. Sporten is vaak te heftig, je zou wel een boek kunnen gaan lezen, of je huis kunnen gaan schoonmaken.

Dit kan je het beste doen als het niet lukt om in slaap te vallen

Mag het zo zijn dat je ontzettende moeite ervaart met in slaap te vallen, doordat je erg veel last ervaart van stress of andere problemen. Dan is het waardevol om eerst te beginnen met waar te nemen in hoeverre je jezelf kwijtraakt in piekeren. In de meeste gevallen lukt het niet om in slaap te komen omdat we het gevoel hebben dat alles wat we belangrijk vinden nog niet af is. Waardoor jezelf steeds wakker houdt door nieuwe gedachtes die misschien wel een oplossing biedt voor het probleem, die helaas toch steeds deze niet bieden. Juist door voor jezelf de keuze te maken dat dit geen zin heeft, dat je hier morgen weer mee verder gaat, zorg je er tenminste voor dat je stopt met piekeren.

Het is sterker om te bedenken wat jij op dit moment kan doen om de situatie te verbeteren. Dan te bedenken hoe je het anders had gewild.

Het lastig is dat deze gedachtes vaak ontstaat door het gevoel wat je op dit moment ervaart. Zou je bijvoorbeeld geen honger voelen, dan ga je hierdoor ook niet fantaseren over heerlijk eten. Ditzelfde principe met stress over problemen. Het is het gevoel van stress die zorgt dat je hierover zoveel nadenkt waardoor je niet kan slapen. Het dus heel waardevol is om te kijken hoe je het beste kan omgaan met dit gevoel. Door niet meer mee te gaan met de gedachtes. Maar juist te bepalen wat jij nu op dit moment zou kunnen doen om je minder gespannen te voelen. Het goed help om uit bed te gaan, doordat je anders alleen maar gespannen en geïrriteerd blijft voelen.

Belangrijk om voor jezelf waar te nemen wat voor jou het beste werkt om van spanning te ontladen. Dit kan zijn dat je een paar uur van tevoren gaat sporten, of juist een warm bad neemt. Mag het zo zijn dat het nu midden in de nacht is, dan hebben dit soort oplossingen vaak geen zin meer. Doordat je hier eerder nog meer wakker van wordt. Helpt het dus juist om kleine dingen te gaan doen die jou afleiden van de problemen die stress geven. Door voor jezelf te bedenken wat jij juist leuk vindt om te doen. Dit vervolgens uit te voeren. En na ongeveer een uur te kijken of het nu wel lukt om in slaap te vallen. En je zal merken dat in de meeste gevallen dit veel beter lukt dan hiervoor.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Hoe meer jezelf forceert om in slaap te vallen, hoe meer je het tegenovergestelde effect krijgt. Dus goed wilt helpt om niet in gevecht te gaan met wat er gebeurd. Maar juist te kijken hoe jij het beste de situatie kan accepteren.
  • In de meeste gevallen lukt het niet om in slaap te vallen omdat je ergens mee zit. Is het waardevol om te bepalen wat dit is, en wat jij nodig om je beter te voelen. Soms door alleen al met dit gevoel te zijn, zorg je ervoor dat je deze verwerkt, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen.
  • Tijdens slaapproblemen is het belangrijk om jezelf af te leiden van het probleem, hoe meer je ermee bezig bent, hoe lastiger je het maakt. Juist door voor een uur iets anders te gaan doen wat je leuk vindt. Zorg dit ervoor dat je anders gaat voelen, waardoor je vervolgens makkelijker in slaap valt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter