Ik heb moeite met ouder worden

23/10/2020

ik heb moeite met ouder worden

Ik heb moeite met ouder worden omdat het leven steeds zwaarder voelt. Is een probleem die snel ontstaat op het moment dat we nog veel pijn meedragen vanuit het verleden. We juist moeite krijgen met ouder worden omdat we steeds minder goed met deze kunnen omgaan. Mag jij vaak het probleem ervaren, ik heb moeite met ouder worden. Dan kan het volgende daar goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik heb moeite met ouder worden vanuit spijt wat ik niet gedaan heb

Helaas kan het voorkomen dat je een bepaalde leeftijd bereikt, waarbij je terugkijkt op je leven. Er bewust van wordt dat je nog heel weinig hebt gedaan wat je graag had willen doen. Hierdoor veel spijt ervaart over de keuzes die je hebt gemaakt. Vooral omdat we vroeger toen we jong waren nog veel energie hadden, waardoor je deze leuke dingen kon doen. Nu er steeds meer moeite mee ervaart om hiermee te beginnen. In de meeste gevallen is dit een excuus omdat je het altijd nog kan doen. Dit is ook de reden dat we zo snel kunnen denken, ik heb moeite met ouder worden. Doordat we vaak denken dat het later wel komt. Totdat je een leeftijd hebt bereikt dat je meer jaar achter je hebt, dan voor je.

Alles goed gaat hebben we geen moeite met ouder worden, omdat je goed leven hebt gehad. Het is niet leuk dat je steeds meer lichamelijke klachten begint te krijgen. Ook dit is vaak een geval van accepteren wat er in jouw leven gebeurd. Vooral als dit jou tegenhoudt om nog te doen wat jij echt graag had willen doen, maar je had hier nooit tijd voor. Kunnen we hierdoor met veel spijt op ons leven terugkijken. Doordat we bijvoorbeeld meer prioriteit hebben gegeven aan ons werk, dan aan onze familie. Of dat je altijd meer bezig bent geweest met wat voor jou verplicht voelde, door een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Waardoor je nooit de tijd hebt kunnen vinden om te doen wat jij leuk vindt.

Je krijgt pas moeite met ouder worden, als je te weinig tijd ervaart om nog te doen wat voor jou belangrijk is.

Je dus ziet dat het meest waardevolste in het leven is tijd. Je kan heel veel geld verdienen, daar heb je vervolgens niets aan als je dit niet uitgeeft tot op het moment dat je sterft. Zou je bijvoorbeeld nog 10 jaar te leven hebben, dan is het belangrijk deze tijd goed te benutten. Dan dat je komende 10 jaar jezelf kapot werkt tot op het moment dat je sterft. Om vervolgens veel geld te hebben waar je nooit wat mee zal doen. Het meeste kostbare is hoe jij op een waardevolle manier met jouw tijd kunt omgaan. Vooral omdat we als mens gemiddeld 80 jaar worden. Dus belangrijk is hoe jij deze jaren wilt gaan besteden, vooral omdat we zoveel tijd kunnen kwijtraken aan negativiteit. Wat zonde is als je deze tijd ook op een leuke manier had kunnen besteden.

Is ouder worden wel het echte probleem waar je last van ervaart

Want ouder worden zelf is vaak niet zo erg, doordat je alleen maar wijzer wordt en meer tot rust komt. Ervan uitgaan dat je het beste uit je leven hebt gehaald. Als dit niet is gelukt, is dit vaak de reden waarom we zoveel moeite hebben met ouder worden. Het grote probleem wat vaak ontstaat is dat we onze pijn van het verleden niet goed hebben verwerkt. Sterker nog, goede kans dat deze zichzelf heeft opgestapeld. Doordat je bijvoorbeeld niet een slechte relatie hebt gehad, maar meer meerdere. Waardoor al deze negatieve ervaring opstapelt en nog zwaarder wordt dan nodig is. Normaal is het zo dat als je een negatie ervaring hebt gehad, dat je hiervan leert, waardoor je het in de toekomst weet te voorkomen. Helaas is dit niet altijd het geval.

Een pijnlijk moment is zwaar, een heel leven vol met pijnlijke momenten is nog zwaarder, dus je kan er maar beter van leren.

Het probleem wat ontstaat is dat we ons hele leven deze pijn met ons meedragen. Als we jong zijn kunnen we nog redelijk met deze pijn omgaan doordat we meer energie ervaren, we vaak nog niet zo heel veel pijnlijk dingen hebben meegemaakt. Juist als je op die leeftijd er niets mee doet, begint het steeds lastiger te worden. Hoe langer je deze pijn met je meedraag, hoe moeilijk het wordt om hier vanaf te komen. Zou je bijvoorbeeld vroeger zijn aangesproken op het feit dat je iets fout deed. Dan kan dit ervoor zorgen dat je steeds meer bang wordt om een fout te maken. Waardoor je erg last kan krijgen van perfectionisme. Juist door meteen voor jezelf aan te leren dat het niet erg is om fouten te maken. Voorkom je hiermee dat dit gedrag steeds meer een routine word. Waardoor je voorkomt dat deze de rest van jouw leven zorgt voor blijvende problemen.

Hoe zwaarder je het voor jezelf maakt. Doordat je een vorm van gedrag hebt ontwikkeld die veel stress geeft. Hoe moeilijker het wordt om dit vol te houden als je ouder wordt. Je dus ziet dat eigenlijk het echte probleem met ouder worden, is dat je steeds meer moeite krijgt met alle zware dingen vol te houden. Terwijl het ook goed mogelijk is om dit compleet los te laten. Alleen vinden de meeste dit erg lastig omdat je het al voor een lange tijd op deze manier leeft. Dit maakt het waardevol om te kijken wat jouw leven op dit moment zo zwaar maakt. En of je de kracht bij jezelf kan vinden om dit los te laten. Alles is uiteindelijk zo zwaar als jij het zelf maakt. Het is juist hoe ouder je wordt, hoe meer je hiermee wordt geconfronteerd.

Dit kan je het beste doen als je moeite hebt met ouder worden

Mag het zo zijn dat je ontzettend veel stress ervaart omdat je ouder wordt. Dan komt dit vaak doordat je niet meer in staat bent om te doen wat hiervoor wel lukte. Het is vooral het gevoel van controle die we als mens heel belangrijk vinden om ons goed te blijven voelen. Juist als dit niet meer lukt omdat we ouder worden, kunnen we hierdoor snel gespannen worden over hoe we dit gaan oplossen. Terwijl de kracht zit er juist is te accepteren wat er in ons leven gebeurd. We hebben altijd de illusie dat we controle hebben over ons lichaam, door bijvoorbeeld heel gezond te gaan eten, waardoor we langer sterk blijven. Over het feit dat ons lichaam steeds ouder wordt hebben we totaal geen controle over.

Het accepteren van wat er gebeurd is altijd veel sterker. Dan te klagen over hoe het is geweest.

Het is vooral als we hebben bedacht hoe we iets kunnen voorkomen, waarbij dit dan toch niet lukt. Dat we hierdoor ons erg gefrustreerd voelen. Doordat we bijvoorbeeld oplossingen hebben bedacht waardoor je minder snel oud wordt, nu gebeurd het toch. Het is juist veel sterker om te leren te accepteren wat er in jouw leven gebeurd. Natuurlijk is het altijd mogelijk om problemen op te lossen. Maar bij heel veel problemen is dat niet mogelijk, en het feit dat je steeds ouder wordt is daar een van.

Is het dus veel waardevoller om voor jezelf te bedenken hoe jij het beste kan omgaan met wat jouw leven zwaar maakt. En wat jij zou kunnen doen om het beste uit de tijd te halen die je nog hebt. Door te bedenken wat jij het liefst zou willen doen. Of misschien nog wel belangrijker, wat je hele leven hebt vermeden, terwijl dit toch een keer moet gebeuren.

Zoals bijvoorbeeld een moeilijk gesprek met iemand van jouw familie die je vanwege een ruzie al heel lang niet meer hebt gesproken. Het toch waardevol voelt om het gesprek aan te gaan, om het op deze manier een afsluiting te vinden van het probleem. Omdat we eerder spijt van hebben van wat we niet hebben gedaan, dan dat we spijt hebben van wat we wel gedaan hebben in ons leven. Je dus ook ziet dat als je dit aangaat, je daarna veel meerder moeite ervaart met ouder worden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • We hebben vaak geen moeite met het feit dat we ouder worden, maar juist met het feit dat ons leven steeds zwaarder wordt. Dit maakt het interessant om te kijken wat jij zou kunnen doen om jouw leven makkelijker te maken. Zodat je meer rust en vrijheid ervaart.
  • Het nadeel van ouder worden is dat het gevaar bestaat dat we hierdoor steeds meer een opstapeling krijgen van pijnlijke momenten. Doordat we niet van deze hebben geleerd, waardoor we steeds weer opnieuw dezelfde fout blijven maken. Terwijl het waardvoller is om dit als een leermoment te gebruiken.
  • Het probleem met ouder worden is dat we hierdoor niet meer kunnen doen wat we gewend zijn. Met als gevolg dat we in paniek raken over hoe we nu verder moeten. Is het dus waardevol om te oefenen hoe je het beste kan accepteren hoe jouw leven nu is, dan dat je vasthoudt aan het verleden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter