Bang om gekwetst te worden

23/10/2020

bang om gekwetst te worden

Bang om gekwetst te worden is een probleem die snel voortkomt als je met andere mensen samenwerkt. Waarvan we niet zo goed weten hoe we het beste met deze kunnen omgaan. We het lastig vinden om onze grenzen aan te geven, doordat deze mogelijk hier afwijzend op kunnen reageren. Ervaar jij vaak het probleem, ik ben bang om gekwetst te worden. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Bang om gekwetst te worden door andere mensen

Het kan lastig zijn om goed in een groep te functioneren als je bang bent om gekwetst te worden. Doordat je het eng vindt om jouw mening te geven, omdat andere mensen jou hierop kunnen afwijzen. Het nadeel hiervan is dat je het hierdoor voor jezelf lastig maakt om je eigen grenzen aan te geven. Doordat we de neiging kunnen krijgen om onszelf altijd aan te passen aan de mening van de ander, wat ten kosten gaat van jezelf. Dus toch belangrijk is om voor jouw mening op te komen. Door te durven jezelf te laten zien, je niet te laten tegenhouden als iemand het niet met jou eens is. Het lastige is dat we snel kunnen denken dat het allemaal niet zo belangrijk is. Waardoor we eerder het probleem wegschuiven, dan dat je aangeeft wat jij wilt.

Hoe meer je bezig bent met te vermijden, vanuit de angst om gekwetst te worden, hoe minder je leeft vanuit plezier.

Als je bang bent om gekwetst te worden ben je meer bezig met hoe de ander zou kunnen reageren. Dan dat je doet wat voor jou goed voelt om te doen. Waardoor je dus meer bezig bent met het vermijden van pijn, dan dat je actie onderneemt om het problemen op te lossen. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet op je werk. Zou je teveel op een dag moeten doen. Dan is het goed mogelijk dat je dit eerder oplost door harder te werken. Dan dat je aangeeft bij je werkgever dat dit niet gaat lukken. Omdat het mogelijk is dat deze hier negatief op reageert, waardoor je erg gekwetst kan voelen.

Het is vooral op het moment dat we zelf er alles aan gaan doen om iets te voorkomen. Dat we hierdoor erg gestrest door kunnen raken omdat we zo ontzettend hard ons best moeten doen. Doordat we in moeilijke situatie terechtkomen, die we steeds zelf willen oplossen, in plaats van dat we eerlijk zijn met een ander dat dit niet gaat lukken.

Een ander probleem die snel ontstaat als jij bang bent om gekwetst te worden. Is dat je niets meer durft te ondernemen. Zou je bijvoorbeeld graag een relatie willen. Maar je hebt in het verleden hier veel vervelende ervaringen mee gehad. Dan kan goed voorkomen dat je steeds niet de stap durft te ondernemen om opnieuw te beginnen. Doordat het mogelijk weer pijn gaat doen. En je dus ziet dat je je erg slecht kan gaan voelen omdat je een sterke behoefte ervaart die niet wordt vervuld.

Zou je bijvoorbeeld honger voelen, dan geeft dit aan dat het tijd wordt om te gaan eten, anders ga je dood van de honger. Ditzelfde principe zie vaak misgaan als bang bent om gekwetst te worden. Doordat je een sterke behoefte ervaart, maar het steeds niet lukt om deze te bevredigen vanuit angst om gekwetst te worden. Met als gevolg dat je hierdoor steeds slechter begint te voelen.

Wat wordt nu precies bij jou gekwetst als je omgaat met andere mensen

Het is heel normaal dat iedereen een andere mening heeft. Dat het dus ook niet erg is als je het niet met elkaar eens bent. En toch vinden we het vaak belangrijk dat andere mensen ons aardig vinden. Waardoor we onszelf aan de ander aanpassen om op deze manier een beter resultaat te bereiken. Door bijvoorbeeld aardig te zijn tegen jouw collega’s, zodat ze in de toekomst eerder bereid zijn om jou te helpen. Of dat je professioneel wilt gedragen naar je klanten, waardoor deze erg tevreden raken over jouw werk, hierdoor vaker bij jou terugkomen. Het is vooral als we iets van de andere nodig hebben. Dat we hierdoor veel belangrijk vinden om niet door deze gekwetst te worden.

Andere mensen kunnen jou alleen kwetsten op iets pijnlijks. In hoeverre jij het voor jezelf pijnlijk maakt om hierin gekwetst in te worden.

Dit zie je vooral als je spreekt van een leraar en leerling verhouding. De leerling het belangrijk vindt om een goede indruk te maken op de leraar. Terwijl de leraar het veel minder belangrijk vindt wat de mening is van de leerling. Tenzij je een goede leraar hebt. Je eerder ziet ontstaan dat deze een houding in neemt dat de leerling hem nodig heeft. Dat deze dus geen moeite hoeft te doen om een goede indruk te maken. Vooral als je met een leraar te maken hebt die het belangrijker vindt om begrepen te worden, dan dat deze kijkt hoe je het beste de leerling kan begeleiden. Deze dus werkt vanuit het idee dat alles wat de leraar zegt klopt, de leerling er alles aan moet doen om zoveel mogelijk te laten zien dat deze het met hem eens is. De leerling hierin meegaat vanuit de angst om gekwetst te worden, omdat deze anders het examen niet haalt.

Dit leerling en leraar principe zie overal terug waar een verschil is door machtsverhouding. Zoals bijvoorbeeld: werknemer en werkgever, kind en ouder, of mogelijk tussen partners. Je dus ziet dat er steeds een partij is die afhankelijk is van de andere voor goedkeuring. Met als gevolg dat als je dit dan niet krijgt, je gekwetst kan voelen, omdat deze iets van jou afneemt. Je hierdoor heel erg gaat opletten hoe jij overkomt, zodat je niet de fout maakt dat deze boos op jou kan worden. Op het moment dat je bang bent om gekwetst te worden. Komt dit altijd omdat de andere een bepaalde macht over jou heeft. Waardoor het voor hun mogelijk wordt om jou pijn te kunnen doen. Dus interessant is om voor jezelf te kijken wat nu precies iemand anders van jou zou kunnen afnemen wat voor jou pijnlijk is. Waardoor je bang wordt om gekwetst te worden.

Hoe kan je het beste omgaan met de angst om gekwetst te worden

Mag het zo zijn dat je op dit moment erg bang voelt om door iemand gekwetst te worden. Doordat je in positie zit waar een ander jou pijn zou kunnen doen als je niet aardig overkomt. Dan is het belangrijk om als eerste stap waar te nemen welke macht de ander nu over jou heeft. Door jou bijvoorbeeld te ontslaan, of niet meer met jou te willen om te gaan, of dat deze jou niet meer helpt. Je dus ziet dat je niet meer kan aangeven waar jij je aan stoort, omdat je bang bent dat als je dit wel doet, de ander iets van jou gaat afnemen wat pijn doet.

Juist als je doorhebt welke macht de andere nu precies over jou heeft. Kan je vervolgens de tweede stap maken hoe je dit kan verminderen. Door voor jezelf te bepalen waar jouw grens ligt, wat je dus wel bereidt bent om te doen en wat niet. Zou je bijvoorbeeld een relatie willen, maar je bent bang om opnieuw gekwetst te worden. Dan wilt het erg goed helpen om van te voren te bepalen wat jij zoekt en welk gedrag je wel en niet tolereert in een partner. Je dan ook de kracht bij jezelf zal moeten vinden om hier heel streng in te zijn. Door niet opnieuw vervelend gedrag te tolereren als dit plaatsvindt. Hoe sterker jij weet wat je wilt, hoe duidelijker het wordt waar jouw grens ligt.

Als jij steeds bang bent om ontslagen te worden, dan kan je je werk niet meer goed doen. Doordat je niet meer kan aangeven wat jij nodig hebt, anders wordt je ontslagen

Vooral als je stopt met bang te zijn voor de mogelijk pijn die kan ontstaan doordat je gekwetst raakt. Zorg je ervoor dat de ander minder macht over jou heeft om jou te dwingen te doen wat jij niet wilt. Door te bedenken wat het allerergste zou kunnen zijn wat er zou kunnen gebeuren. Vervolgens te oefenen voor jezelf hier totale vrede mee te hebben. Door het van te voren al te accepteren dat het mogelijk is dat dit kan gebeuren. Dat dit niet erg is omdat je bereidt bent om de pijn te ervaren, tegenover de voordelen die het oplevert om voor jezelf op te komen. Het is goed mogelijk is dat als jij aangeeft wat je wilt, dat andere mensen hier minder problemen mee hebben dan je had verwacht. Dat het dus wel meevalt hoe sterk je wordt gekwetst. Juist door dit te ontdekken, overwin je de angst om gekwetst te worden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als je bang bent om gekwetst te worden. Kan het helaas hierdoor voorkomen dat je eerder bezig bent met vermijden, dan met te doen wat je nu juist leuk vindt. Waardoor de kans bestaat dat jezelf tegenhoudt om van jouw leven te kunnen genieten.
  • Vaak hebben we moeite om voor onszelf op te komen, omdat er een vervelende machtsverhouding plaatsvindt. Waardoor de ander in een positie staat om ons pijn te kunnen doen, als het niet met deze eens bent. Dus goed wilt helpen deze macht te verminderen.
  • Door vooral volledig te accepteren wat we nu zo pijnlijk vinden. Heeft de angst om gekwetst te worden geen invloed meer op jou. Doordat je bereidt ben om deze last te ontvangen. En het zelfs goed kan voorkomen dat je ontdekt dat het allemaal wel meevalt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter