Ik voel me constant verdrietig

23/10/2020

ik voel me constant verdrietig

Ik voel me constant verdrietig geeft aan dat je moeite hebt met verwerken. Doordat er schijnbaar iets is wat jou nog tegenhoudt. Juist door dit voor jezelf te ontdekken, zorg je ervoor dat je het kan loslaten. Ervaar jij het probleem, ik voel me constant verdrietig op een vervelende manier en ik kom er steeds maar niet vanaf. Dan kan het volgende daar goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me constant verdrietig over het verleden

Vooral als we vroeger veel pijnlijk gebeurtenissen hebben meegemaakt, kan het hierdoor goed voorkomen dat je constant verdrietig voel. Het feit dat je verdrietig voelt is niets erg. Het wordt probleem als je hierdoor steeds slecht en deze nooit weg lijkt te gaan. Doordat je bijvoorbeeld erg vasthoudt aan het verleden, waardoor het nooit lukt om de volgende stap te maken. Doordat bijvoorbeeld je partner is overleden, je hierdoor lastig vindt om een nieuwe relatie te beginnen. Elk einde is een nieuw begin. Op het moment dat iets stopt, geeft dit de ruimte om iets nieuws te laten ontstaan. Helaas kunnen we onszelf hier erg in tegenhouden doordat we sterk vasthouden aan ons verdriet. Doordat het gekoppeld kan zijn aan een schuldgevoel. Of dat je juist moeite ervaart met acceptatie.

Als je echt problemen ervaart met verdriet. Je dus ook vaak denkt, ik voel me constant verdrietig en het lukt mij steeds niet om deze te verwerken. Dan is goed mogelijk dat er meer afspeelt dat alleen verdriet. In de meeste gevallen ervaar je het gevoel, vervolgens ga je huilen, waarbij het gevoel na afloop verdwenen is. Dit geeft aan dat als je last ervaart van constant verdriet. Dat er meer nodig is om dit gevoel te verwerken, dan alleen te huilen. Dus interessant voor jezelf kan zijn om te ontdekken wat dit nu precies zou kunnen zijn.

Verdriet verdwijnt altijd na een periode van verwerking. Als je van deze constant last blijft houden, wat lukt jou op dit moment dat niet om te verwerken?

Zou je bijvoorbeeld een moeilijk jeugd hebben gehad, doordat een van ouders op een verkeerde manier met jou omging. En je ervaart veel verdriet over wat er is gebeurd. Dat speelt vergeving hierbij een belangrijke rol. Je kan veel huilen over wat er vroeger is gebeurd, maar als je niet de ander hebt vergeven, zal dit verdriet aanwezig blijven

Verdriet is vooral bedoeld om te verwerken wat er is gebeurd, wat voor jou heel pijnlijk is geweest. Zou bijvoorbeeld een van jouw ouders overlijden. Dan voel je veel verdriet vanwege de pijn dat deze niet meer in jouw leven aanwezig is. Je dus door een verwerkingsperiode heengaat. Je aan het verwerken bent dat ze er eerst wel waren en nu niet.

Verdriet is er vooral opgericht is om je steeds dichterbij acceptatie te brengen over wat er is gebeurd. En je dus ziet dat als je het overlijden van een je ouders hebt verwerkt. Dat je nog wel met veel plezier aan hun terugdenkt, je er steeds minder moeite mee hebt dat ze er niet meer zijn. In het geval dat je constant verdrietig voelt, geeft dit aan er veel moeite is met acceptatie. Kan het dus interessant zijn voor jezelf om te ontdekken wat je nu zo moeilijk vindt om te accepteren.

Hoe het komt dat je constant verdrietig voelt

De meeste gevoelen horen na verloop tijd weer te verdwijnen. Vooral als je doet wat voor jou op dat moment goed voelt. Waardoor je toegeeft aan een behoefte die hierdoor minder wordt. Zou je veel honger voelen, dan zou je deze alleen constant ervaren, als je steeds continu te weinig eet. Dit geeft aan dat gevoelens alleen constant kunnen zijn als je niet aan de behoefte tegemoet komt. Dit maakt interessant om voor jezelf te kijken welke behoefte achter jouw verdriet zit. Doordat het aangeeft dat je steeds iets niet doet, wat je wel nodig hebt.

Negatieve gevoelens houden stand omdat je niet toegeeft aan de behoefte. Doordat we vaak bang zijn voor nog meer pijn, waardoor we deze behoefte gaan vermijden.

Het probleem is dat je om veel verschillende reden verdrietig kan voelen. Het kan komen omdat je niet gezien voelt, of dat je iemand mist, of omdat er te veel in jouw leven in een keer verandert. Verdriet heeft als effect op andere mensen dat ze eerder voor jou willen zorgen. Op het moment dat jij huilt, gaan andere mensen jou troosten. Nu is dit niet altijd het geval. Vooral bij mannen hebben we vaak geleerd dat je niet moet huilen, omdat het als een zwakheid wordt gezien. Waardoor je leert dat elke keer als je de neiging ervaart om te willen huilen, dat je dit eerder gaat binnenhouden. Dit zorgt er helaas voor dat je nooit echt je verdriet verwerkt. Door er nooit de acceptatie bij jezelf is ontstaan dat deze er mag zijn. Waardoor je deze nooit zou kunnen loslaten.

Het tegenovergestelde hiervan is dat jezelf te veel kwijtraakt in drama. Door alles in het leven zwaarder te maken dan het is. Waardoor je onnodig veel over problemen nadenkt, die er misschien helemaal niet zijn. Drama is vaak een oorzaak van een kern die we niet bij onszelf doorhebben. Zou je bijvoorbeeld vroeger vaak zijn afgewezen door jou ouders. Dan kan het goed voorkomen dat als nu in het heden iemand jou afwijst. Dit je meteen onbewust raakt in het verdriet van vroeger, alleen hebt je dat niet door. Waardoor je eerder veel gaat nadenken en verdrietig voelt over hoe dit persoon jou heeft afgewezen. Dan dat je aan de kern werkt over wat er vroeger is gebeurd. Doordat het goed mogelijk is dat het wel meevalt wat de andere zegt. Het raakt jou op een pijnlijk stuk van vroeger, waar je niet meer bewust van bent.

Hoe kan je het beste omgaan met constant verdriet

Mag jij veel last ervaren van constant verdriet. Doordat je niet meer kan stoppen met huilen. En het zelfs naar een niveau is gekomen dat dit eerder een last begint te worden, dan dat je na afloop voelt opgelucht. Dan is het goed mogelijk dat er meer afspeelt dan alleen verdriet. Is het een goede eerste stap om bij jezelf te ontdekken wat er nu precies bij jou plaatsvindt. Doordat je bijvoorbeeld moeite kan hebben met acceptatie. Of dat je door drama steeds vanuit verdriet op het verkeerde richt. Ons verdriet verdwijnt pas op het moment als we echt in contact zijn gekomen met onze pijn. Vooral drama zorgt ervoor dat meer bezig zijn met de gevolgen dan met de kern vanuit waar deze in ontstaan.

Zolang je de oplossing in de verkeerde richting zoekt, zal je continu het negatieve gevoel blijven ervaren.

Door juist bij jezelf waar te nemen wat er nu precies bij jou afspeelt. Zorg je ervoor dat je steeds dichterbij de kern komt, van waaruit jouw verdriet is ontstaan. Door niet meer bezig te zijn met wat andere mensen jou hebben aangedaan. Maar vooral te kijken hoe dit bij jou binnenkomt en wat dit nu precies voor jou zo zwaar maakt. Alles is zo zwaar als we het zelf maken. Op het moment dat iemand een vervelende opmerking naar jou maakt. Kan je denken dat dit het probleem is van de ander, je stoort je er verder niet aan. Of het raakt je juist erg sterk, waardoor je erg verdrietig kan voelen. De reden dat je zo sterk geraakt kan voelen. Komt vaak doordat het verdriet er al was. Je word er opnieuw bewust van gemaakt door de opmerking van de ander.

Juist door niet bezig te zijn met wat iemand anders zegt. Maar eerder waar te nemen wat nu precies altijd al bij jou aanwezig was. Maar waar je nooit bewust van was geweest dat dit bij jou afspeelde. Zorg je ervoor dat jezelf de kans geeft om weer bewust contact te maken met dit oude gevoel van verdriet. Zodat je het kan verwerken en loslaten. Waardoor je zal merken dat je na afloop steeds minder vaak constant verdrietig zal voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In de meeste gevallen als je erg verdrietig voelt, helpt het als je gaat huilen, waardoor je het gevoel verwerkt. Dit geeft aan dat bij constant verdriet die niet weggaat, dat er iets anders aanwezig is. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken wat dit zou kunnen zijn.
  • Goed mogelijk dat je meer nodig hebt dan huilen om je verdriet te verwerken. Doordat het bijvoorbeeld belangrijk kan zijn dat je de situatie leert te accepteren. Of dat juist steeds jezelf tegenhoudt om naar de kern van het probleem te gaan. Dus goed wilt helpen om te ontdekken wat erbij jou steeds niet lukt.
  • Op het moment dat er een situatie plaatsvindt die jou verdrietig maakt, terwijl het eigenlijk allemaal ontzettend meevalt. Kom dit doordat je wordt geraakt in een onbewust gevoel die je bij jezelf niet doorhad. Juist door te ontdekken wat dit zou kunnen zijn, geeft jezelf de kans om deze te verwerken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter