Loslaten van beperkende overtuigingen

23/10/2020

loslaten beperkende overtuigingen

Loslaten van beperkende overtuigingen kan heel lastig zijn. Helemaal als je veel negatieve ervaringen hebt gehad, die deze beperkende overtuiging bevestigen. Waardoor het steeds niet lukt om uit een probleem te komen. Mag jij moeite hebben met het loslaten van beperkende overtuigingen. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Het loslaten van beperkende overtuigingen die tegen jou werken

Probleem blijft ontstaan als we last ervaren van een sterke negatieve overtuiging. Doordat het steeds maar niet lukt om aan de oplossing te werken. Dit kan komen doordat we ervan overtuigd zijn dat het toch niet gaat werken. Of dat we het probleem steeds op dezelfde manier proberen op te lossen. Doordat we ervan overtuigd zijn geraakt dat dit de enige mogelijkheid is. Helaas als je steeds blijft herhalen wat niet werkt, blijf je hierdoor met het probleem zitten. Dit maakt het loslaten van beperkende overtuigingen zeer belangrijk. Omdat het anders goed kan voorkomen dat je hier jaren last van blijft houden.

Hoe meer je ervan overtuigt bent dat het niet kan, hoe meer jezelf tegenhoudt.

Vaak doen we niet wat ons gelukkig maakt omdat we zitten met een beperkende overtuiging die ons tegenhoudt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt, ik ben niet slim genoeg, waardoor je niet de opleiding gaat doen die jij leuk vindt. Of ik ben niet leuk genoeg, waardoor je moeite hebt om vriendschappen te onderhouden. En andere negatieve beperkende overtuigingen die jou kunnen tegenhouden. Waardoor je ervan overtuigt raakt dat je geen keuze hebt. Vooral omdat deze beperkende overtuigingen al van tevoren aangeven wat jij wel of niet kan. Op het moment dat je leeft op een manier die goed voor jou voelt is er niets aan de hand. Het wordt pas pijnlijk als je merkt dat er iets in jouw leven niet klopt, dat het tijd wordt voor verandering, dit niet doet vanwege een beperkende overtuiging.

Als mens kunnen we veel zelftwijfel hebben over wat we moeten doen. Waardoor we als snel terugvallen in onze oude ervaring. Vanuit het idee dat als het vroeger goed heeft gewerkt, dan zal het dus nu ook goed werken. Waardoor de overtuiging ontstaat dat het beste is om steeds dezelfde keuze te blijven maken. Helaas werkt dit niet altijd, doordat het goed kan voorkomen dat wat jou vroeger gelukkig maakte, nu niet meer goed voelt. Zou je bijvoorbeeld elke dag friet eten omdat het je favoriete gerecht is. Dan zal je dit op het begin lekker vinden, na verloop van tijd begint het saai te worden, na jaar vindt je het zelfs vies. Dit geeft aan dat we als mens sterke behoefte ervaren voor uitdaging en verandering. Dit kan helaas niet plaatsvinden als je met een sterke beperkende overtuiging zit die alles hetzelfde houdt.

Wat is nu precies een beperkende overtuiging

Een overtuiging is een gedachte die zo vaak is herhaald dat het voor ons de waarheid is geworden. Zou je bijvoorbeeld je hele leven al denken dat de wereld plat is. Opeens verteld iemand jou dat de aarde rond is. Dan zou je deze voor gek verklaren omdat je ervan overtuigd bent dat de aarde plat is. Dit geeft aan dat alles wat jij denkt niet altijd de waarheid hoeft te zijn. Maar dat je het voor jezelf de waarheid hebt gemaakt doordat jij dit het meest logisch vindt. Helemaal als we deze gedachte erg vaak hebben herhaald, zorgt dit ervoor dat ervan overtuigd zijn dat het zo is. Waardoor we zelfs andere mensen voor gek verklaren als ze ons de waarheid vertellen.

Hoe vaker je iets denkt of meemaakt, hoe sterk je ervan overtuigt raakt dat het zo is.

Ditzelfde principe zie je ook met beperkende overtuigingen. Dit geeft aan dat er erg vaak iets negatiefs is herhaald in jouw leven. Waardoor je ervan overtuigd  ben geraakt dat het zo is. Zou je bijvoorbeeld in het verleden veel negatieve relaties hebben gehad. Dan kan dit ervoor zorgen dat je ervan overtuigd raakt dat het niet mogelijk is om een fijne relatie te vinden. En dat je er dus liever voor kiest om alleen te blijven. Als je hier gelukkig mee voelt, is hier ook niets mis mee aan de hand. Mag het zo zijn dat je toch een sterk behoefte voelt om dit te hebben, maar je doet het niet omdat je er sterk van overtuigt ben dat het niet kan. Dan zorgt dit ervoor dat je op deze manier constant slecht blijft voelen.

Het loslaten van een beperkende overtuigingen is heel moeilijk, maar wel echt nodig. Doordat het zo sterk de kwaliteit van jouw leven kan bepalen. Al helemaal als het gaat om de belangrijke keuzes die je maakt. Alles wat jij doet komt vanuit een gedachte. Doordat je voor jezelf bedenkt wat jij wilt doen en welke keuze je vervolgens wilt maken. Vooral als je sterk last ervaart van een beperkende overtuigingen. Beïnvloedt deze ontzettend de keuze die je maakt en welke richting jouw leven vervolgens opgaat. Juist door je openstellen dat het ook anders kan. Door te realiseren dat het maar een gedachte is, dat er dus ook andere mogelijkheden zijn. Maak jezelf veel meer los van beperkende overtuigingen.

Hoe maak jezelf het beste los van een beperkende overtuiging

Mag jij erg veel last ervaren van een beperkende overtuigingen. Doordat je merkt dat je steeds niet verder komt. Omdat je heel graag iets wilt, maar je houdt jezelf steeds tegen omdat je denkt dat het toch geen zin heeft. Dan komt dit meestal doordat andere mensen te vaak iets tegen jou hebben gezegd. Waardoor je erin bent geloven, doordat je er steeds opnieuw in wordt bevestigd. Zoals de beperkende overtuiging dat jij goed genoeg bent. Hoe vaker dit wordt herhaald, hoe meer je dit ziet als bewijs dat het zo is. Juist door sterk jezelf los te maken van de mening van andere mensen. Door niet meer te denken wat zij van jou vinden. Maar juist jezelf te versterken in je eigen mening, dat jij goed bent zoals jij bent, geef jezelf de kans om de overtuiging te doorbreken.

Hoe sterker jezelf ervan overtuigt dat jij waardevol bent, hoe minder invloed de negatieve meningen van andere mensen op jou hebben.

Een ander mogelijkheid waardoor er een beperkende overtuiging kan ontstaan. Komt doordat je te vaak een negatieve ervaring hebt gehad. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat afgelopen jaar erg veel mensen zijn overleden die belangrijk voor jou waren. Waardoor je het moeilijk vindt om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Omdat je ervan overtuigt bent geraakt dat iedereen die jij kent meteen dood gaat. Waardoor pijn wilt voorkomen door vriendschappen te vermijden. Terwijl het toch zeker goed mogelijk is dat de meeste van ons niet dit jaar dood gaan. Dus goed wilt helpen om deze beperkende overtuiging los te laten. Door weer het vertrouwen er in te krijgen dat dit toeval was.

Juist door het tegenovergestelde te doen waar jij van overtuigd bent. Geef jezelf hierdoor de kans om de beperkende overtuiging los te laten. Doordat je hierdoor jezelf de kans geeft om te ontdekken dat het niet zo is. En dat jouw beperkende overtuiging dus niet klopt. Hoe meer positieve ervaringen je meemaakt, hoe sterker deze de negatieve ervaringen compenseert. Waardoor de beperkende overtuiging die uit deze negatieve ervaringen is ontstaan. Steeds minder wordt, waardoor het makkelijker wordt om de beperkende overtuiging los te laten. Je zal merken dat het hierdoor veel makkelijker wordt om te leven vanuit plezier.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als je steeds dezelfde oplossing blijft herhalen, krijg je steeds dezelfde resultaten. Toch blijven we dit doen doordat een beperkende overtuiging ervoor kan zorgen dat je dit als de enige manier ziet. Terwijl er nog zoveel andere mogelijkheden zijn. Het waardevol is om deze toch te proberen.
  • Overtuigingen ontstaan door een gedachte heel vaak te herhalen. Tot op het punt dat je het zo vaak hebt herhaald, dat je ervan overtuigt van ben geraakt dat het zo is. Juist door dit te doorbreken, zorg je ervoor dat je de beperkende overtuiging steeds meer loslaat.
  • Hoe vaker je iets hoort of meemaakt, hoe sterker je ervan overtuigt raakt dat het zo is. Dus waardevol kan zijn om jezelf open te stellen voor nieuwe positieve ervaringen. Waardoor de negatieve ervaringen gecompenseerd worden, zodat de beperkende overtuiging die hieruit is ontstaan steeds minder wordt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter