Schamen voor wie je bent en wat je er aan kan doen

23/10/2020

schamen voor wie je bent

Schamen voor wie je bent kan een groot probleem worden als je hierdoor nooit jezelf durft kwetsbaar op te stellen. Waardoor het moeilijk wordt om een verbinding te maken met andere mensen. Je het jezelf lastig maakt om te kunnen doen wat jij wilt, doordat je altijd eerst bedenkt wat andere mensen daarvan zouden vinden. Ervaar jij het probleem dat je schaamt voor wie je bent. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we ons schamen voor wie je bent

In het dagelijks leven blijft het lastig om compleet jezelf te zijn. Doordat er altijd wel mensen zijn die jou hierop aanspreken. Doordat ze het niet fijn vinden wat jij doet, of het niet mee eens zijn met de keuzes die jij maakt. Vooral als je erg gevoelig bent voor de mening van andere mensen. Kan je hierdoor snel schamen voor wie jij bent. Doordat je steeds opnieuw het idee krijgt dat jij iets fout doet. En dat er dus iets mis met jou is zoals jij bent. Dit ontstaat doordat we op het begin onszelf zijn, zonder ons zorgen te maken dat daar iets mis mee is. Vervolgens hoe vaker je negatieve reactie op krijgt op jouw gedrag, hoe meer je hierdoor het gevoel krijgt dat er iets mis met jou is. En je dus ziet dat schaamte ontstaat doordat je te veel de negatieve meningen van andere mensen serieus neemt.

Schaamte begint op het moment dat jij de mening van andere mensen belangrijker maakt dan die van jezelf.

Het gevoel van schamen ontstaat doordat we te weinig de kracht bij onszelf ervaren om voor onszelf op te komen. Waardoor we ons eerder gaan aanpassen aan andere mensen. Dan dat je durft op te komen voor wie jij bent. Natuurlijk is het heel normaal dat je op een fijne en respectvolle manier met andere mensen wilt omgaan. Op het moment dat dit ten kosten gaat van jezelf, doordat je steeds schaamt voor wie jij bent. Kan je hierdoor steeds meer de last ervaren dat jezelf kwijtraakt. Tot op het punt dat je zo sterk je eigen gedrag hebt veranderd, dat je hierdoor elke dag slecht voelt, maar je weet niet meer waarom. Schamen voor wie jij bent kan op het langere termijn erg schadelijk zijn. Doordat je steeds jezelf loopt aan te passen aan andere mensen. Waardoor je steeds minder leeft op de manier die bij jou past.

Vooral omdat het aangeeft dat je eigenschappen van jezelf negatief waarneemt. Waardoor je iets wat jou veel plezier geeft zou kunnen gaan onderdrukken. Want zou je het heel leuk vinden om iets heel geks te doen. Zoals bijvoorbeeld dat je houdt van gekke kleding te dragen. Dan weerhoudt schaamte jou om jezelf te zijn. Doordat alles wat jij leuk vindt, eerst door een filter wordt gehaald van hoe andere mensen daar over zouden nadenken. Dus steeds bij alles eerst bedenkt hoe andere mensen daarop reageren. Voordat je bedenkt wat jij wilt en wat nu juist jouw gelukkig zou kunnen maken.

De functie van schaamte en hoe dit in jouw nadeel werkt

Schaamte is bedoelt om pijn te voorkomen. Doordat er iets in het verleden is gebeurd waar je moeite mee hebt. En je dit voor andere mensen wilt verstoppen. Omdat je jezelf kwetsbaar hebt opgesteld, je hier negatieve reacties op hebt gekregen. Zoals bijvoorbeeld op het moment dat je een presentatie geeft op je werk. Dit helemaal fout is gegaan door de spanning, waardoor je nu erg schaamt over het feit dat je het niet beter had gedaan. Je dus ziet dat schaamte altijd ontstaat vanuit een pijnlijke gebeurtenis. Met daaraan gekoppeld de gedachte dat jij dit had kunnen veranderen. Waardoor je vervolgens boos wordt op jezelf, dat je dit niet had gedaan.

Terwijl fouten eigenlijk juist heel waardevol is, omdat je leert hoe je het voortaan beter kan doen. Op het moment dat je voor deze fouten gaat schamen. Maak je het hierdoor onnodig zwaar voor jezelf. Met daarbij het nadeel dat je er niets van leert. Zou er iets ontzettend fout zijn gegaan. Dan is dit een mooi leermoment over hoe je dit in de toekomst beter kan doen, waarbij het dan ook de bedoeling is dat je dit ook echt doet. Nadeel van schaamte is dat je dezelfde situaties waar het fout in zou kunnen gaan, gaat vermijden. Dan dat je opnieuw doet waar je voor schaamde. Je de kennis van toen meeneemt om het dit keer beter te doen. Zolang jij jezelf tegenhoudt om opnieuw te doen waar jij voor schaamt. Zorg ervoor dat je nooit de stap maakt om je schaamte te overwinnen.

Schaamt houdt je tegen om te leren wat er in het verleden is gebeurd. Doordat deze je tegenhoudt om hiermee te oefenen in een nieuwe situatie.

Zou het de volgende keer beter gaan, dan zorgt dit ervoor dat je schaamte begint los te laten. Doordat je steeds meer positieve momenten ervaart waar jij jezelf kan zijn. En ontdekt dat er helemaal niets mis met jou is. Je moest alleen door een zware periode heen, waarbij je niet zo goed wist hoe je dit het beste kunt doen. Belangrijk om een onderscheid te maken tussen jezelf en een gebeurtenis waar je over schaamt. Het is heel normaal dat je fouten maakt. Dit maakt jou niet fout, het geeft alleen aan dat je ergens moeite mee ervaart. Hoe meer je oefent, hoe beter je ergens in wordt. Het is juist schaamte die jou hier erg in kan tegenhouden. Is het dus juist waardevol om toch opnieuw te doen waar jij je voor schaamt. Door opnieuw te durven jezelf te laten zien.

Hoe kan je het beste omgaan met schamen voor wie jij bent

Mag het zo zijn dat je erg schaamt voor wie jij bent. Doordat je al meerdere keren een negatieve reactie hebt gehad van andere mensen. Je hierdoor het steeds moeilijker vindt om te doen wat voor jou goed voelt. Omdat je toch eerder de neiging krijgt om te doen wat andere mensen willen. Of dat je juist jezelf gaat verstoppen door andere mensen te vermijden. Dan is het belangrijk om als eerste stap terug gaan naar jezelf. Vooral omdat het goed kan voorkomen dat je vanuit schaamte jezelf compleet hebt verandert. Door steeds gedrag te vertonen die moet voorkomen dat waar jij je voor schaamt niet opnieuw gebeurt. Helaas kan dit gedrag ervoor zorgen dat je hierdoor steeds meer ongelukkig voelt.

Jij hebt het recht om te zijn wie je bent. Het is juist schaamte die dit van jou afneemt.

Juist door voor jezelf door te krijgen wie jij bent. Zorg je ervoor dat je veel meer gaat leven op een manier die bij jou past. Dit kan alleen ontstaan als jij compleet jouw schaamte weet te overwinnen. Door te bepalen wat jij belangrijk vindt. Te realiseren dat jij het recht hebt om te zijn wie je bent. Natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met andere mensen. Uiteindelijk ben jij veel belangrijker. Juist door dit te onthouden, geeft jezelf de kans om meer in je eigen kracht te staan. Waardoor je zal merken dat je steeds minder last begint te krijgen van het probleem dat jij je schaamt voor wie je bent.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Schaamte is ervoor bedoelt om de pijn van het verleden te voorkomen. Doordat je bijvoorbeeld zo erg ergens voor schaamt. Dat je wilt dat niemand hierachter komt. En dat je er alles aan gaat doen om het te voorkomen dat het nog een keer gebeurd. Helaas zorgt dit er eerder voor dat je het probleem in standhoudt.
  • Alles wat fout gaat in het leven is een leermoment over hoe jij dit de volgende keer beter kan doen. Juist door jezelf tegen te houden het opnieuw te doen door schaamte. Houdt jezelf tegen om te ontwikkelen om meer in je kracht te staan.
  • Belangrijk om goed door te krijgen wie jij bent en wat goed voor jou voelt. Doordat de kans bestaat dat je door schaamt, jezelf steeds meer bent gaan aanpassen, tot op het punt dat jezelf helemaal kwijtgeraakt. Dit maakt het juist belangrijk om er een prioriteit van te maken om jezelf weer te durven laten zien.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter