Ik voel me niet lekker door stress

24/10/2020

ik voel me niet lekker

Ik voel me niet lekker is een gevoel dat kan ontstaan door meerdere mogelijkheden. Dit maakt het moeilijk om te bepalen wat jij kan doen om je beter te voelen. Doordat je niet weet waardoor het komt, of dat je wel een idee hebt, maar dat je jezelf steeds tegenhouden om beter voor jezelf te zorgen. Doordat we door stress onszelf erg onder druk kunnen zetten. Ervaar jij vaak de gedachte, ik voel me niet lekker door stress en hoe kom ik hier vanaf. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me niet lekker door verschillende stressklachten

In deze stressvolle maatschappij kan het zeker voorkomen dat ook jij je steeds meer gestrest voelt. Doordat je een drukke baan hebt, of een gezin die veel van jou vraagt. Het probleem is dat dit altijd leuk begint, doordat je droombaan hebt gevonden, of dat je altijd al kinderen hebt willen gehad. Maar dat je er nu toch achter komt dat dit zwaarder is dan jij had verwacht. Met als gevolg dat je steeds minder vaak lekker voelt. Doordat je probeert je huidige leven vol te houden, maar je hierdoor wel merkt dat je steeds meer leeg begint te raken. Waardoor je steeds vaker de gedachte krijgt, ik voel me niet lekker en wat kan ik hieraan doen.

Er kunnen natuurlijk ook veel andere redenen zijn waarom jij je niet lekker voelt. Doordat je bijvoorbeeld nooit jezelf kan zijn. Omdat je woont of werkt op een plek waar andere mensen een sterke verwachting van jou hebben over hoe jij je hoort te gedragen. Dit niet bij jou past, waardoor je steeds het gevoel krijgt dat je erg aan iedereen moet aanpassen. Vooral als je niet jezelf kan zijn, ga je hierdoor steeds meer over je eigen grenzen heen waardoor je niet lekker voelt. Je dus toch een oplossing zal moeten vinden tussen het rekening houden met anderen mensen. En toch wel te blijven doen wat voor jou goed voelt. Door goed voor jezelf te blijven zorgen en tegelijkertijd een manier te vinden over hoe jij het beste met andere mensen kan functioneren.

Gevoel is een signaal dat er iets mis is. Als jij je niet lekker voelt, wat probeert dit gevoel jou te vertellen?

Gevoel is een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Dit geeft aan dat als jij je niet lekker voelt. Dat de kans groot is dat er op dit moment een probleem afspeelt die je niet oplost. Doordat je niet weet wat het probleem is, of dat je bijvoorbeeld door angst steeds niet durft om dit aan te pakken. Vooral op het moment dat we steeds met een probleem blijven zitten die stress geeft, waardoor je niet lekker voelt. Zorgt dit ervoor dat deze nooit weggaat. Dit maakt het belangrijk om goed voor jezelf door te krijgen wat er nu precies bij jou afspeelt. Zodat je de mogelijkheid creëert om hieraan te werken.

De invloed van gevoel op de keuzes die jij maakt

We hebben het vaak niet door, gevoel heeft meer invloed op ons dan we denken. Dit komt doordat we er altijd vanuit gaan dat we hele rationele mensen zijn. Die vanuit hun gedachtes hele verstandige keuzes maken. Helaas is dit niet altijd zo, doordat onze gedachtes sterk kunnen worden beïnvloed door ons gevoel. Zou je bijvoorbeeld een hekel hebben aan een collega op je werk. En deze zou aan jou hulp vragen. Dan kan het goed voorkomen dat je meteen gedachtes krijgt over waarom dit niet kan. Doordat je bedenkt dat jij het ook druk hebt. Of dat je met andere goede reden komt waarom dit niet mogelijk is. Wat we dan niet doorhebben is dat deze redenen ontstaan doordat je een hekel hebt aan je collega. Zou je deze juist heel aardig vinden. Dan zal je eerder met redenen komen om deze juist wel te helpen.

Goede kans dat als je niet lekker voelt. Dan dit gevoel ontzettend veel invloed heeft op wat jij denkt.

Dit principe zie ook met stress. Op het moment dat jij je niet lekker voelt door stress. Heeft dit ontzettend veel invloed op hoe jij denkt. Vooral bij stress kan dit ervoor zorgen dat je het probleem in standhoudt. Zou je het bijvoorbeeld druk hebben op jouw werk. Dan kan je ervoor kiezen dat je aangeeft dat dit teveel is en dat je minder wilt doen. Of je maakt de keuze om harder te werken dan jij aankan. Deze keuze ontstaat vaak vanuit een gevoel die er vervolgens voor zorgt dat je met redenen komt waarom dit de beste keuze is. Zoals: ik moet mijn best doen, ik mag geen zwakheid tonen, andere collega’s hebben het ook zwaar.

Deze gedachtes ontstaan altijd vanuit een gevoel van angst. Doordat je bang bent dat andere mensen op jou neerkijken. Waardoor jezelf forceert harder te werken dan je aankan. Met als gevolg dat je hierdoor steeds minder lekker voelt. Een andere mogelijkheid is dat je te veel de verantwoordelijk op je neemt. Doordat je bijvoorbeeld het gevoel kan hebben dat jij je gezin in de steek laat als je niet deze continu aandacht geeft. Waardoor je niet meer durft de rust te nemen die je nodig hebt.

Je dus ziet dat op het moment dat je niet lekker voelt door stress. Dat het komt doordat er een andere gevoel aanwezig is, die jouw gedachtes zo sterk beïnvloed, dat je hierdoor bedenkt waarom het niet mogelijks is om beter voor jezelf te zorgen. Met als gevolg dat je hierin in vast blijft zitten en je hierdoor voor een lange tijd niet lekker kan voelen.

Dit kan je het beste doen als je niet lekker voelt door stress

Ervaar jij voor een lange tijd stress, waardoor je steeds niet lekker voelt. Maar je geen idee hebt waardoor dit komt. Of hebt je wel een vermoeiden, maar je ziet geen oplossing om dit te veranderen. Dan is het een eerste goede eerste stap om bij jezelf waar te nemen waar jij nu een te veel of te kort in voelt. Vooral als je iets te weinig doet ga je hierdoor snel niet lekker voelen. Zou je bijvoorbeeld te weinig water drinken, dan kan dit ervoor zorgen dat je last begint te krijgen van hoofdpijn. Als mens hebben we sterk de behoefte om alles in ons leven in balans te houden. Door in dit geval voldoende water te drinken.

Alles in het leven is in balans. Op het moment dat je uit balans raakt voel je hierdoor niet lekker.

Juist bij stress kan het goed voorkomen dat je uit balans bent raakt. Doordat jezelf forceert om harder te werken dan jij aankan. Dus goed wilt helpen om meer rust te nemen als je hier een te kort in voelt. Dit begint bij eerst waar te nemen dat je te hard werkt. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden die stress kunnen geven. Dus erg helpt om eerst dit bij jezelf waar te nemen wat jij te veel of te weinig doet. Om vervolgens voor jezelf te bepalen wat het tegenovergesteld zou kunnen zijn. Met op het moment dat je dit dan ook gaat doen, je zal merken dat je steeds beter begint te voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Gevoel is een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Dit maakt het interessant om voor jezelf te ontdekken wat er nu op dit moment in jouw leven plaatsvindt wat niet lekker loopt.
  • Normaal als je niet lekker voelt, gaan we meteen beter voor onszelf zorgen, zodat je hiervan herstelt. Mag het zo zijn dat je al voor een lange tijd niet lekker voelt. Dan geeft dit aan dat er een ander reden aanwezig is die jou tegenhoudt. Dus erg goed wilt helpen om te kijken wat deze reden zou kunnen zijn.
  • Alles in het leven is in balans. Dit geeft aan dat je niet lekker voelt op het moment dat je iets hebt gedaan wat jou uit balans heeft gebracht. Doordat je bijvoorbeeld harder werkt dan je aankan. Of dat je te veel iets probeert te forceren, wat veel energie kost, waardoor dit ten kosten gaat van jezelf.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter