Emotioneel in de knoop

24/10/2020

emotioneel in de knoop

Emotioneel in de knoop wordt een groot probleem als je hierdoor helemaal gek wordt van jezelf. Doordat je veel verschillende gevoelens tegelijkertijd bij jezelf ervaart. Waardoor je steeds van mening wisselt over wat je nu wilt doen. Ervaar jij sterk het probleem dat je emotioneel in de knoop zit. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Emotioneel in de knoop zitten met je gevoel

Op het moment dat we het zwaar hebben kan het goed voorkomen dat je last ervaart van verschillende gevoelens. Met als gevolg dat je hierdoor niet zo goed weet wat je moet doen. Doordat je bijvoorbeeld veel twijfelt over welke keuze jij wilt maken. Maar je tegelijkertijd ook veel druk voelt dat deze keuze zo snel mogelijk moet worden gemaakt. Je dus ziet dat er twee verschillende gevoelens tegelijkertijd aanwezig zijn, die met elkaar in gevecht zijn. Je het hierdoor jezelf heel zwaar kan maken. Omdat je steeds de spanning ervaart vanwege het probleem, wat vervolgens tot veel stress kan leiden. Waardoor je steeds vaker de gedachte krijgt, ik zit emotioneel in de knoop en hoe kom ik hieruit.

Op het moment dat je last ervaart van twee tegenstrijdige gevoelen. Raak je hierdoor in de knoop over welke keuze jij wilt maken.

Het nadeel van veel verschillende gevoelens tegelijkertijd te hebben, is dat het hierdoor lastig wordt welke jij de hoogste prioriteit wilt geven. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je zit met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, die ervoor zorg dat je harder werkt dan jij aankan. Met als gevolg dat je hierdoor erg moe voelt. Je hierdoor erg in de knoop kan voelen over hoe je nu verder moet. Doordat je aanvoelt dat je niet kan stoppen met werken, want anders gaat alles fout. Maar dat je ook sterk aanvoelt dat je steeds meer vermoeid begint te raken. Dat het dus tijd wordt om rust te nemen. Het is vooral als je emotioneel in de knoop zit over welke keuze je wilt maken. Dat je het hierdoor niet meer lukt om een keuze te maken.

Een heftige situatie is erg zwaar. Dit wordt nog veel zwaarder als je merkt dat jezelf helemaal gek loopt te maken met wat jij wilt doen. Omdat je geen keuze kan maken omdat je zo in de knoop zit. Dit wordt al helemaal lastig als er zelfs een derde gevoel aanwezig die de situatie alleen maar moeilijk maakt. Doordat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om je leven goed te verdelen. En je graag tijd zal willen besteden aan je werk, familie, gezin, vrienden, hobby en als het kan tijd voor jezelf. Mag het zo zijn dat deze factoren bij jou allemaal een sterk gevoel geven. Waardoor ze allemaal belangrijk voelen. Dan zorgt dit ervoor dat je echt helemaal in de knoop raakt. Omdat je nu 6 gevoelens tegelijkertijd ervaart. Die jou allemaal een andere kant op willen trekken.

Wat is een emotie en hoe raakt deze in de knoop

Een emotie is een beweging die ontstaat vanuit je gevoel. Zou je bijvoorbeeld verdrietig voelen, dan is de emotie dat je gaat huilen. Of voel boos, dan is de emotie dat je dit toont door te gaan schreeuwen. Dit geeft aan dat als jij emotioneel in de knoop zit. Dat dit aangeeft dat je veel verschillende gevoelens bij jezelf van binnen ervaart. Maar dat deze zo tegenstrijdig zijn dat je ze emotioneel niet kan uitten. Of dat je elke dag een andere emotie uit. Waardoor je soms veel huilt en op andere momenten erg boos kan zijn. Je hierdoor kan overkomen op andere mensen alsof je heel erg in de war bent over wat je nu voelt. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat je te veel gevoelens tegelijkertijd ervaart. Deze met elkaar in gevecht zijn over welke vandaag wordt geuit.

Je laat pas een gevoel los als deze in beweging komt. Dit wordt lastig als jouw gevoelens met elkaar in de knoop zitten.

Een gevoel is iets wat tijdelijk bij jou plaatsvindt, totdat je hebt gedaan wat jij nodig is om deze te verwerken. Zou je bijvoorbeeld honger voelen, dan verdwijnt deze pas op het moment dat je iets gaat eten. Ditzelfde met boos, verdriet, angst en pijn. Deze kunnen alleen verdwijnen als je ze op een goede manier verwerkt. Juist op het moment dat je erg emotioneel in de knoop zit. Bestaat hierdoor het probleem dat je geen van alle goed verwerkt, omdat ze elkaar in de weg zitten. Vooral als je in de knoop zit kan het goed voorkomen dat je helemaal niets meer doet. Doordat je zoveel tegelijkertijd voelt, dat het hierdoor overkomt alsof een ontzettende spanning in je lichaam hebt. Die zo sterk alle kanten opgaat, dat het hierdoor lijkt alsof je tegelijkertijd alles en helemaal niets voelt.

Met daarbij ook nog als nadeel dat jezelf helemaal gek kan maken in je hoofd. Doordat de meeste gedachtes ontstaan vanuit je gevoel. Zou jij je bijvoorbeeld heel moe voelen. Dan krijg je de gedachte dat je eerder naar bed wilt gaan. Terwijl zou je juist heel veel energie voelen, dan ga je eerder bedenken dat je langer op wilt blijven. Je dus ziet dat elk gevoel die jij ervaart. Vervolgens zorgt voor een gedachte die jouw keuzes beïnvloeden over wat jij wilt doen. Dit geeft aan dat op het moment dat je erg emotioneel in de knoop zit. Dat je hierdoor de hele dag steeds weer een andere keuze wilt maken. Omdat je gevoel steeds verandert, waardoor je gedachtes hierdoor steeds veranderen. Dit kan helaas tot veel irritatie leiden bij andere mensen. Omdat het hierdoor overkomt alsof het lijkt alsof jij je nooit een keuze kan maken. Waardoor ze jou onbetrouwbaar vinden.

Dit kan je het beste doen als je emotioneel in de knoop zit

Mag het zo zijn dat je erg emotioneel in de knoop zit. Doordat je merkt dat last ervaart van veel verschillende gevoelens tegelijkertijd. En het hierdoor voorkomt dat je de hele dag van mening verandert, waardoor het niet lukt om een keuze te maken die jou verder helpt. Dan wilt het goed helpen om een stap terug te doen. Doordat alles wat je doet, het waarschijnlijk alleen maar zwaarder en ingewikkelder maakt. Door een stap terug te doen geef jezelf de rust om waar te nemen wat er nu gebeurd. Door aan te geven aan andere mensen dat je nu nog geen keuze kan maken. En te stoppen met keihard te werken aan het probleem. Hoe meer rust jezelf geeft, hoe meer jezelf de kans geeft om alle gevoelens te verwerken.

In veel gevallen is een stap terug sterker dan een stap vooruit.

Juist door jezelf meer tijd te geven zorg je ervoor dat je ook veel meer kan waarnemen wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Zou je de afgelopen dagen veel hebben meegemaakt. Dan is het waardevol om een periode niets te doen, zodat je alles kan laten inzinken. Na afloop veel beter kan bepalen hoe jij verder wilt gaan met jouw leven. Het feit dat je emotioneel in de knoop zit, geeft aan dat er te veel gevoelens bij jou van binnen afspelen. Juist door jezelf de tijd te geven om deze allemaal te laten zijn. Maak je het hierdoor makkelijker om deze te verwerken.

In het geval je merkt dat je last ervaart van tegenstrijdige gevoelens. Zoals bijvoorbeeld de druk om heel hard te werken, tegenover de behoefte naar rust. Dan is het belangrijk om een stap terug te doen. Doordat het aangeeft dat je jezelf door de druk aan het kapot maken bent. Juist door te stoppen met wat je doet en waar te nemen wat er nu precies gebeurd. Kan je hierdoor voor jezelf bepalen wat nu wel of niet werkt. Je hierdoor zal merken dat je minder emotioneel in de knoop voelt, omdat je nu weet wat je wilt doen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het feit dat je in emotioneel knoop zit geeft aan dat er meerdere gevoelens aanwezig zijn die in de knoop zijn geraakt. Doordat je niet meer kan doen wat voor goed voelt, doordat er een ander gevoel aanwezig die jou hierin tegenhoudt.
  • Emotie is een beweging die ontstaat vanuit een gevoel. Dit geeft aan dat als je in de knoop zit met je emoties. Dat je te veel tegelijkertijd voelt, waardoor je niet meer weet welke beweging je wilt maken. Je hierdoor heel verwarrend kan overkomen.
  • Helpt om een stap terug te doen. Omdat je veel tijd nodig kan hebben om alle gevoelens een plaats te geven. En alleen als jezelf de rust geeft om dit te doen. Lukt het hierdoor om jezelf weer uit de knoop te halen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter