Hoe krijg ik mijn levenslust terug

24/10/2020

hoe krijg ik mijn levenslust terug

Hoe krijg ik mijn levenslust terug is een vraag die we snel krijgen als we alles zwaar en lastig vinden. Dus goed wilt helpen om voor jezelf te ontdekken wat jou het meeste plezier geeft. En wat de reden is geweest waardoor jouw levenslust is verdwenen. Vraag jij je af, hoe krijg ik mijn levenslust terug. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Hoe krijg ik mijn levenslust terug die ik vroeger had

Het leven bestaan uit verschillende momenten die elkaar opvolgen. Zo zal je momenten hebben die jou veel plezier gaven. Zoals je verjaardag, bruiloft en het behalen van een opleiding. Die weer worden gevolg door negatieve ervaringen. Zoals een ziekte, ongeluk of het overlijden van je ouders. Dit kan er helaas ook voor zorgen dat je levenslust kwijtraakt. Doordat je bijvoorbeeld begon met je eigen bedrijf, waar je veel passie voor voelt. Maar je na verloop van tijd zoveel tegenslagen hebt meegemaakt. Dat je dit bedrijf eerder als een last begint te ervaren, dan dat dit jouw levenslust geeft. Je hierdoor snel kan afvragen, hoe krijg ik mijn levenslust terug, met wat eerst zo leuk begon.

Levenslust krijg je doordat je oprecht plezier ervaart. Zonder enige verwachting te hebben over het resultaat.

Het nadeel van stress is dat je hierdoor steeds meer de nadruk gaat geven op alles wat fout gaat. Waardoor je steeds meer vanuit angst gaat leven. Het is vooral angst die sterk jouw levenslust vermindert. Doordat je niet meer leeft vanuit wat jij leuk vindt om te doen. Maar dat je leeft vanuit problemen die moeten worden opgelost. Je hierdoor continu spanning voelt over wanneer dit nu eindelijk klaar is. Het grote probleem met levenslust is dat deze niet zozeer afhankelijk is van wat je doet. Maar dat deze afhankelijk is van hoe je met de situaties omgaat. Je dus ziet dat jouw instelling veel belangrijker is, dan wat je meemaakt.

Natuurlijk kan het zo zijn dat je de afgelopen dagen veel zware momenten hebt meegemaakt. Waardoor je nu slecht en uitgeput voelt. Op het moment dat je de rust neemt om van deze te herstellen. Zal dit ervoor zorgen dat je levenslust weer terugkomt. Dit geeft aan dat op het moment dat je merkt dat je nooit levenslust ervaart. Dat dit komt doordat er iets is wat jou tegenhoudt om van het leven genieten.

Vooral met stress kan dit ervoor zorgen dat je alles wat je eerst leuk vond. Nu ziet als een zware taak waar je vanaf wilt komen. Zou je een leuke opdracht hebben tijdens het werk, dan geeft dit veel levenslust. Is deze opdracht gekoppeld aan een deadline. Waarvan jij weet dat je deze niet gaat halen. Dan wordt deze opdracht meteen vervelend door stress. Doordat jezelf continu loopt op te jagen om het op tijd af te krijgen. Je door de spanning niet meer kan genieten van wat je aan het doen bent.

Wat is nu precies levenslust en hoe vergroot je deze

Levenslust is jouw enthousiasme om te beginnen met jouw dag. Doordat je veel leuke dingen hebt bedacht die je vandaag wilt gaan doen. Dat op het moment dat je wakker wordt, je meteen veel energie voelt om hiermee te beginnen. En je zal merken dat je na afloop van de dag nog steeds veel positieve energie ervaart. Omdat je die dag zoveel leuke dingen hebt gedaan. Het tegenovergestelde, is dat op het moment dat je wakker wordt, je nergens zin in hebt. Dat het nauwelijks lukt om uit bed te komen. Doordat je loopt te ergeren over alles wat je vandaag moet doen waar je geen zin in hebt.

Een mooie manier om te kijken hoeveel levenslust jij ervaart. Is door waar te nemen hoe makkelijk jij uit bed komt.

Levenslust is zeker afhankelijk van wat je doet. Het probleem is alleen dat jouw gevoel over wat je doet erg kan veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het heel leuk vindt om muziek te maken, doordat je al jaren gitaar speelt. Je merkt dat je dit jou als hobby altijd veel plezier heeft gegeven. Vervolgens de keuze maakt om hier je werk van te maken, door andere mensen les te gaan geven. Wat er dan vaak gebeurd is dan een lust een last wordt. Doordat je bijvoorbeeld zorgen maakt over geld. Je hierdoor andere mensen moet lesgeven die je niet aardig vindt. Waardoor je het gitaar spelen steeds minder leuk begint te vinden. Je dus ziet dat wat jouw levenslust gaf, een last is geworden.

Het is zeker mogelijk dat je werk kan vinden waar je veel levenslust van krijgt. Dit is erg afhankelijk van hoe je ermee omgaat, jou instelling, de stress die je hiervan krijgt. Hoe meer negatieve gevoelens je ervaart, hoe sterker deze de overhand krijgen. Waardoor je werk hiermee gaat associëren. Levenslust krijg je niet door wat je doet, maar door de gevoelens die je hiervan krijgt. Op het moment dat jouw werk meer negatieve gevoelens geeft dan positieve. Zorgt dit ervoor dat je levenslust steeds meer verdwijnt.

Hoe krijg je het beste je levenslust terug

Heb jij het idee dat je vroeger erg veel levenslust had, dat dit steeds minder is geworden. Doordat alles wat leuk begon steeds meer een last is geworden. Met als gevolg dat je steeds meer moe en gestrest begint te raken. Dan wilt het goed helpen om voor jezelf vast te stellen wat je vroeger leuk vond. Dan niet zozeer wat je deed, wat dit nu zo leuk maakte. Doordat je het bijvoorbeeld vroeger leuk vond om te schilderen. Omdat het je veel levenslust gaf om lekker creatief bezig te zijn. Het is goed mogelijk dat als je nu gaat schilderen dat je geen levenslust ervaart. Dit geeft wel aan dat jouw levenslust afhankelijk is van in hoeverre jij lekker creatief bezig kan zijn met wat je doet.

Iedereen heeft iets anders nodig om levenslust te ervaren. Dit maakt het belangrijk om goed voor jezelf door te hebben wat jou motiveert.

Je dus vooral wilt kijken welke factor jou nu precies zoveel plezier geeft. En wat jij nog meer zou kunnen doen, waarbij je ook creatief bezig bent. Waardoor je hetzelfde gevoel ervaart van vroeger. Door sterk voor jezelf te bepalen wie jij bent wat jouw levenslust geeft. Om vervolgens voor jezelf te ontdekken waar jij nieuwsgierig naar bent. En of je de factor die jouw levenslust geeft hierin kan terugvinden. Een andere mogelijkheid is dat je levenslust terugvindt in wat je doet. Door opnieuw te ontdekken wat jij anders zou kunnen doen. Door te kijken naar dat wat jij vervelend vindt, jezelf uit te dagen hoe jij dit weer leuk voor jezelf kan maken. Waardoor dit vanzelf weer levenslust geeft. Je hierdoor zal merken dat je leven met veel meer plezier tegemoetkomt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Levenslust is afhankelijk van het plezier die jij voelt als je iets doet wat jij leuk vindt. Helaas is het goed mogelijk dat je iets na verloop van tijd steeds saaier begint te vinden. Waardoor je levenslust verdwijnt. Dus helpt om te zorgen dat je dit voor jezelf spannend houdt.
  • Hoe negatiever je voelt over iets wat jou ook veel plezier geeft. Hoe meer je in een balans terechtkomt tussen negatieve en positieve gevoelens. Met op het moment dat er meer negatieve gevoelens aanwezig zijn. Hierdoor jouw levenslust verdwijnt.
  • Belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat jij leuk vindt. En wat nu precies dit nu zo leuk maakte. Zodat je voor jezelf doorkrijgt waar jouw levenslust afhankelijk van is. Hierdoor makkelijker wordt om deze terug te vinden.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter