Ik voel mij vernederd door andere mensen

24/10/2020

ik voel mij vernederd

Ik voel mij vernederd is een probleem die we ervaren als iemand een vervelende opmerking maakt. Doordat we hierdoor het gevoel krijgen dat we kleiner worden gemaakt, of dat we worden weggezet als niet belangrijk. Vraag jij je vaak af, ik voel mij vernederd en wat kan ik hieraan doen. Dan kan het volgende hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel mij vernederd door een vervelende gebeurtenis

Het is heel vervelend als andere mensen met nare opmerkingen komen. Helemaal als deze erg persoonlijk voelen, waardoor je sterk voelt geraakt. Je hierdoor het idee kan krijgen dat jij wordt vernederd. Al helemaal als dit gebeurt in een groep. Iemand een grap maakt die ten kosten gaat van jou, om op deze manier populairder te worden in de groep. Je dus ziet dat jij kleiner wordt gemaakt door de ander, om op deze manier zelf groter te worden. Je hierdoor bij jezelf begint af te vragen, ik voel mij vernederd en wat kan ik hieraan doen. Doordat je sterk het gevoel kan hebben dat je hier machteloos in staat. Dat de enige mogelijkheid is dat je dit laat gebeuren.

Het gevoel van vernederd te worden ontstaat vaak als iemand zichzelf groter wilt maken, waardoor jij kleiner wordt gemaakt.

Een andere mogelijkheid is iemand jouw mening steeds wegschuift. Door steeds met argumenten te komen dat alles wat jij zegt niet klopt. Doordat ze ervan overtuigd zijn dat zij altijd gelijk hebben. Je hierdoor sterk vernederd kan voelen in jouw mening. Doordat er net wordt gedaan alsof jouw mening niet belangrijk is. Dat jou enige rol is assistent te spelen van de ander. Vooral op je werk kan dit voor veel stress zorgen. Doordat je steeds wordt opgejaagd door je werkgever. Elke keer als je aangeeft dat je dit niet fijn vindt. Deze jou compleet vernederd, om op deze manier zijn zin te krijgen. Waardoor je steeds meer moeite hebt om nog met plezier naar je werk te gaan.

Ook binnen je familie kan het goed voorkomen dat je vaak voelt vernederd. Doordat je bent opgegroeid met erg dominante ouders die alle keuzes over jouw leven maken. Dat je merkt, nu je ouder bent geworden, dat je dit steeds meer vervelender begint te vinden. Doordat je continu het gevoel hebt dat je wordt gedwongen om te doen wat jij niet leuk vindt. Zoals bijvoorbeeld je moeder die continu klaagt wanneer je nu eindelijk een vaste relatie neemt. Omdat zij zo graag kleinkinderen wilt hebben. Je dus continu voelt vernederd in jouw keuze dat je alleenstaand wilt blijven. Je het door deze druk moeilijk vindt om nog met je familie af te spreken. Terwijl je nog wel sterk de behoefte voelt voor hun aandacht en steun.

Wordt je ook echt vernederd of denk je dat?

De meeste opmerkingen die andere mensen maken, zijn vaak niet verkeerd bedoeld. Alleen komen deze niet altijd zo over. Doordat iemand niet zo goed weet hoe hij of zij het beste zijn kan gedachten kan uitspreken. Waardoor het goed kan voorkomen dat iemand probeert uit te leggen wat deze voelt. Maar dit op zo een verkeerde manier uitlegt, dat jij je hierdoor voelt vernederd. Dit maakt het belangrijk om altijd een stap terug te doen als iemand iets vervelends tegen jou zegt. Door eerste te bepalen wat nu precies de intentie was van dit persoon. En hoe dit dus was bedoeld. Vooral als je een vervelend e-mail krijgt. Is het verstandig om eerst een paar dagen te wachten, voor je terug reageert. Zodat jezelf tegenhoudt, terug te schrijven met een tekst waar achteraf spijt van krijgt.

Tijdens heftige emoties is het sterker om pas na een paar dagen te reageren. Zodat je niet meteen reageert op een manier waar je achteraf spijt van krijgt.

Ook in andere situatie kan het voorkomen dat je vernederd voelt. Door het gedrag van andere mensen. Terwijl dit vaak niet zoveel met jou heeft te maken, maar eerder met hoe hun zijn als persoon. Zou je bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een cultuur waarbij je hebt geleerd dat het normaal is om niet direct te zijn met andere mensen. Je verhuist naar Nederland waar de mensen over het algemeen erg direct kunnen zijn. Dan kan het goed voorkomen dat je snel voelt vernederd door directe opmerkingen. Terwijl dit niet vervelend is bedoeld. Omdat het vanuit de Nederlandse cultuur het normaal wordt gevonden om eerlijk met elkaar te zijn. En er de verwachting was dat jij op dezelfde manier met mensen omgaat.

Het gevoel van vernederd te worden, komt vaak doordat je wordt geraakt in iets pijnlijks van jezelf. Vooral als dit te maken heeft met het feit dat jij niet mag zijn zoals je bent. Je hierdoor het gevoel krijgt dat je kleiner wordt gemaakt, of wordt weggezet als niet belangrijk. Zou je bijvoorbeeld vroeger moeite hebben gehad met praten. Waardoor mensen met jou omgingen alsof er iets verkeerd met jou was. Dan is het goed mogelijk dat op het moment dat iemand jou aanspreekt dat deze jou niet verstaat. Je meteen vernederd voelt doordat je opnieuw wordt geraakt in de pijn van vroeger. Waardoor je het idee krijgt dat deze jou probeert te vernederen met zijn opmerking. Terwijl de ander het niet op deze manier bedoelt. Maar wilde aangeven dat hij of zij jou niet verstaat.

Hoe kan je het beste omgaan met het gevoel dat je wordt vernederd

Mag jij erg veel last ervaren van het gevoel dat je wordt vernederd. Doordat er in het verleden iets vervelends is gebeurd waar je erg slecht over voelt. Of ervaar je dagelijkse vernederingen van andere mensen, die je helaas niet kan vermijden. Doordat het collega’s zijn op je werk of je familie. Dan wilt het goed helpen om voor jezelf te bepalen wat de intenties zijn van de ander. Goede kans dat het niet zo is bedoelt. Vooral als jij niet aangeeft dat je hier toen last van ervoer. Gaan mensen er vanuit dat jij hier geen moeite mee had. Belangrijk om als eerste stap aan te geven hoe dit op jou overkomt.

Zolang jij niet aangeeft waar je last van hebt. Zal de ander er altijd vanuit gaan dat er niets aan de hand is.

In het geval de ander daar begrip voor toont, kom je vaak samen tot een goede oplossing, zodat je het gevoel van vernedering in de toekomst kan voorkomen. Om dit te bereiken is het wel belangrijk dat je op een manier communiceert die niet als een aanval overkomt. Op het moment dat jij aangeeft dat je voelt vernederd, kan de ander als snel het idee krijgen dat deze niet wordt begrepen in zijn mening. Doordat deze bijvoorbeeld dacht jou te helpen. Hierdoor steeds zijn standpunt zal verdedigen. Waardoor je helaas in een conflict terechtkomt over wat er is gebeurd.

Het is sterker om duidelijk voor jezelf te krijgen waarom je voelt vernederd. En duidelijk te krijgen wat nu precies de echte intenties waren van de andere om dit te doen. Vooral omdat we vanuit onze gedachtes snel met een interpretatie komen waarom denken dat de ander dit zij. Waardoor we niet meer door hebben wat de echte reden was. Vooral als je achter de echte reden komt, verdwijnt al snel het gevoel dat je wordt vernederd. Doordat je door begint te krijgen dat het niet vervelend was bedoeld. Dus belangrijk is om het gesprek aan te gaan om dit te ontdekken. Je zal merken dat als het gesprek op een goede manier verloopt. Het hierdoor makkelijker wordt om het gevoel dat je wordt vernederd los te laten.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat jij je voelt vernederd door een opmerking. Hoeft dit niet altijd zo bedoeld te zijn. Maar maken we dit vanuit onze eigen interpretatie zo. Wilt het dus goed helpen om deze los te laten en te ontdekken wat nu de echte reden was dat de andere deze opmerking heeft gemaakt.
  • Goede kans dat er woorden zijn gebruikt die voor jou heel gevoelig liggen. Waardoor je eerder aan deze gaat storen, vergelijking met andere mensen. Vooral als andere mensen wel deze woorden gebruiken. Kan dit hierdoor voor jou onnodig snel pijnlijk worden. Is het dus waardevol om aan te geven wat deze woorden met jou doet.
  • Pas op dat je niet in een conflict terechtkomt als je met een ander in gesprek gaat, over het feit dat jij je vernederd voelt. Hoe meer de ander zich voelt aangevallen, hoe moeilijker ze nog bereidt zijn om begrip naar jou te tonen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter