Ik word snel zenuwachtig

24/10/2020

ik word snel zenuwachtig

Ik word snel zenuwachtig is een probleem die we ervaren als we onzeker zijn over ons leven. Doordat we spannende dingen moeten doen, waarvan we twijfelen of we hier wel klaar voor zijn. Of dat ons leven plotseling zo sterk verandert, dat we hierdoor niet meer weten waar we aan toe zijn. Mag jij je vaak afvragen, ik word snel zenuwachtig en wat kan ik hieraan doen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Ik word snel zenuwachtig van andere mensen

Het kan lastig zijn om in een drukke omgeving te werken als je erg gevoelig bent. Doordat je hierdoor snel schrikt van rare geluiden. Hierdoor moeite ervaart om je op werk te concentreren, omdat je snel wordt afgeleid. Waardoor je al snel de hele dag zenuwachtig voelt, dit kan overslaan naar stress. Vooral als dit thuis doorgaat omdat daar ook van alles gebeurd waar je zenuwachtig wordt. Met als gevolg dat je hier erg vermoeid door kan voelen. De reden dat we snel zenuwachtig worden komt door drie verschillende oorzaken. Je voelt je niet veilig, alles loopt niet zoals jij dat wilt, of je ervaart veel twijfel over jouw toekomst. Je dus ziet dat er iets niet lekker loopt in je leven, die het zwaar maakt om goed te kunnen functioneren. En we hierdoor steeds vaker denken, ik word snel zenuwachtig en wat kan ik hieraan doen.

Hoe meer er onverwachts verandert in je leven. Hoe zenuwachtiger je wordt omdat je niet meer weten waar je aan toe bent.

Als mens hebben we een sterke behoefte aan zekerheid. Met als gevolg dat we in onze samenleving veel regels hebben neergezet. Die ervoor zorgen dat je weet wat ervan jou wordt verwacht en waar je aan toe bent. Zoals de Nederlandse wet, cultuur en verschillende contracten(zoals werk of trouwen). We dus op papier hebben neergezet waar we met elkaar aan toe zijn. Bijvoorbeeld het contract dat je getrouwd bent met je partner. Dit zorgt voor een veilig gevoel omdat je weet waar je aan toe bent. Omdat je duidelijk met elkaar hebt afgesproken dat je bij elkaar blijft. Mag het helaas zo zijn dat je partner mogelijk vreemdgaat. Dan worden we snel zenuwachtig over de relatie. Doordat we tot de realisatie komen dat alles toch zo vanzelfsprekend was als we dachten.

Je dus ziet dat het gevoel van zenuwachtig zijn, vooral ontstaat op het moment dat alles wat we vanzelfsprekend vinden wordt weggehaald. Waardoor we niet meer weten waar we aan toe zijn. En we hierdoor alles om ons heen als een mogelijk gevaar zien die ons fijne leven kapot zou kunnen maken. Met dan ook als nadeel dat je sneller wantrouwig wordt over wat er om je heen gebeurd. Doordat je alles groter en zwaarder maakt dan het in het echt is. Zou je bijvoorbeeld het vermoeden hebben dat je partner vreemdgaat. Dan ga je opeens veel meer letten op aanwijzing die dit bevestigen. Heb je juist het vermoeiden dat je binnenkort wordt ontslagen. Dan ga je veel meer letten op aanwijzingen van je werkgever of dit ook echt zo is. Met als gevolg dat jezelf onnodig zenuwachtig maakt over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren.

De reden dat je zenuwachtig voelt en waar je voor wilt oppassen

Het gevoel van zenuwachtig zijn is ervoor bedoelt om jou klaar te maken voor een moeilijke situatie. Doordat je bijvoorbeeld vlak voor de wedstrijd erg zenuwachtig voelt. Zodat je tijdens de wedstrijd volledig geconcentreerd bent op wat je doet. Het vervellende is dat deze reactie eigenlijk is bedoeld voor tijdens de wedstrijd, om ervoor te zorgen dat we het beste uit onszelf halen. Het nadeel van ons als mens is dat we erg goed zijn in te bedenken wat er in de toekomst fout zou kunnen gaan. Waardoor we ons zenuwachtig maken voor iets waar we nu nog niets aan kunnen doen. Je dus ziet dat dit gevoel op dit moment voor jou alleen maar een nadeel is. Dat het beste is wat je kan doen is te wachten en proberen jezelf rustig te houden.

Klein beetje is nooit erg, te extreem wordt vervelend.

Ditzelfde is ook met examens of een sollicitatie gesprek en andere spannende momenten. Je dus ziet dat bij alles in het leven wat je spannend vindt, je meteen hierover zenuwachtig wordt. Er is niet mis met gezonde spanning die ervoor zorgt dat je beter kan concentreren op wat je doet. Het wordt een probleem op het moment dat je extreem zenuwachtig wordt. Je hierdoor helemaal blokkeert. Met als gevolg dat je dagen niet kan slapen. Of dat je niet meer in staat bent om te doen wat je wilde bereiken. Met als gevolg dat je hierdoor het examen niet haalt. Of niet wordt aangenomen voor de baan waar je voor solliciteerde.

Een klein beetje zenuwachtig is niet erg, de extreme vorm kan erg vervellend worden. Dit maakt het belangrijk om voor jezelf te kijken wat jij kan doen om je minder onzeker te voelen. Het tegenovergestelde van zenuwachtig is zelfvertrouwen. Hoe meer jij het vertrouwen in jezelf hebt dat het goed komt, hoe minder zenuwachtig je voelt dat het fout gaat. Je dus ziet dat een groot deel van zenuwachtig zijn afhankelijk is van je instelling. Als jij ervan uitgaat dat alles fout gaat, terwijl je het erg belangrijk vindt dat het goed komt. Maak jezelf hierdoor onnodig meer zenuwachtig dan je hoeft te zijn.

Dit kan je het beste doen als je snel zenuwachtig wordt

Mag jij je vaak zenuwachtig voelen, doordat erg veel om jou heen gebeurd wat je niet in de hand hebt. Waardoor je grote twijfel ervaart of alles wel goed komt. Dan wilt het helpen om voor jezelf een stap terug te doen. En te kijken wat jij zou kunnen doen om meer de controle over je leven te ervaren. Natuurlijk is het onmogelijk om overal controle over te hebben. Je hebt wel de mogelijkheid om te kiezen hoe jij met alles wilt omgaan. Door bijvoorbeeld jezelf beter voor te bereiden, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Je hierdoor zal zien dat je minder snel zenuwachtig voelt.

Hoe beter jezelf voorbereidt, hoe minder reden er is om je zenuwachtig te voelen.

Alleen beter voorbereiden is niet voldoende. Vooral als je snel zenuwachtig wordt, ga je juist harder je best doen. Waardoor jezelf helemaal kapot kan werken, terwijl dit niet voldoende voelt. Het is de bedoeling dat je jouw voorbereiding gebruikt als bewijs voor jezelf dat het goed komt. Door bijvoorbeeld goed te leren voor het examen. Elke keer als je zenuwachtig voelt, tegen jezelf te zeggen dat het goed komt, omdat je goed hebt geleerd. Hoe vaker en sterker jezelf bevestigd, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Dat je dus niet jezelf gek maakt met zelftwijfel. Maar dat je juist voorbeelden in je leven gebruikt als bewijs dat er geen reden is om je zenuwachtig te voelen.

Er zullen zeker momenten zijn dat dit bewijs ongeloofwaardig voelt. Doordat je wel goed hebt geleerd, maar je nog steeds het gevoel hebt dat dit niet voldoende was. Het zijn juist dit soort momenten dat je de kracht in jezelf wilt vinden. Door tegen jezelf te zeggen dat deze twijfel onzin is. Dat je er klaar voor bent waar je zo zenuwachtig voor voelt. Vooral door steeds weer opnieuw jezelf positief te bevestigen. Zal je merken dat je steeds meer zelfvertrouwen erin krijgt dat het goed komt. Waardoor je steeds minder snel zenuwachtig zal voelen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat ons leven niet verloopt zoals we dat graag zouden willen. Worden we snel zenuwachtig, omdat we niet meer weten waar we aan toe zijn. Waardoor we eerder wantrouwig worden naar de mensen om ons heen. Terwijl dat vaak niet nodig is.
  • Het is niet erg dat je gezonde spanning ervaart voor een examen. Het wordt een probleem op het moment dat dit overslaat naar extreem zenuwachtige gevoelens. Je hierdoor helemaal blokkeert om goed te kunnen presteren. Dus helpt om alles te relativeren.
  • Het tegenovergestelde van zenuwachtig zijn is zelfvertrouwen. Doordat je het vertrouwen erin krijgt dat alles goed komt. Dus belangrijk is om te kijken wat jij zou kunnen doen om meer vertrouwen te krijgen in de situatie. Je dit vervolgens continu als steun gebruikt op het moment dat je zenuwachtig voelt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter