Jezelf overal de schuld van geven

22/10/2020

jezelf overal de schuld van geven

Jezelf overal de schuld van geven wordt erg zwaar als je continu bezig bent met wat jij fout hebt gedaan. Doordat mogelijk iets is gebeurd waar je teveel de verantwoordelijkheid overneemt. En jezelf hierdoor helemaal gek kan maken door een te groot schuldgevoel. Ervaar jij de last van jezelf overal de schuld van geven over een situatie. Dan kan het volgende daarbij goed helpen…

Inhoudsopgave

Jezelf overal de schuld van geven over een vervelende situatie

Het kan heel lastig zijn om niet jezelf de schuld te geven over een vervelende situatie die helemaal is misgelopen. Doordat je continu jezelf gek maakt over wat jij anders had kunnen doen. Doordat je erg verantwoordelijkheid voelt over wat er is gebeurd. Je het ook als jouw plicht ziet om dit te veranderen, alleen heb je geen idee hoe je dit moet doet. Waardoor we sterk met een continu schuldgevoel blijven zitten. Het is vooral als andere mensen jou de schuld geven over het feit dat alles is mis gegaan door jou. Dat we het hierdoor moeilijk vinden om dit niet persoonlijk te nemen, waardoor we snel gaan geloven dat het zo is. Terwijl het goed mogelijk is dat de schuld bij de ander ligt, maar dat deze dit bij jou neerlegt, zodat zelf geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen.

Is het echt jouw verantwoordelijkheid. Of geeft de ander jou deze verantwoordelijkheid om er zelf vanaf te komen?

Jezelf overal de schuld van geven ontstaat vaak doordat we te veel de verantwoordelijkheid nemen over de keuzes die andere mensen maken. Vanuit het idee dat als jij maar anders had gereageerd, dan had de ander ook een andere keuze gemaakt. Je dus ziet dat we te sterk de verantwoordelijkheid van het gedrag van andere mensen op ons nemen. Dit wordt al helemaal lastig als het bijvoorbeeld gaat om een van jouw kinderen. Doordat je als ouder erg verantwoordelijk voor hun voelt. Je dus snel schuldig kan voelen als er iets verkeerd gaat in het leven van jouw kind.

Doordat bijvoorbeeld deze geld aan jou vroeg, maar je dit niet wilde geven omdat deze verslaafd is aan drugs, hierdoor in de gevangenis terecht is gekomen. Waardoor jezelf al snel overal de schuld van geeft over de situatie. Omdat je kan bedenken dat je kind beter had moeten opvoeden, of dat je wel het geld had moeten geven, of dat je op een andere manier had moeten helpen.

Wat je hierbij ziet is dat er een sterk schuldgevoel ontstaat, die ervoor zorgt dat je voor alles verantwoordelijk voelt. Doordat je veel mogelijkheden gaat bedenken die ervoor hebben gezorgd dat dit is gebeurd, die jij anders had kunnen doen. Je dus ook ziet dat je vergeet dat jij niet het persoon bent geweest die al deze verkeerde keuzes heeft gemaakt, maar dat je dit wel op je neemt. Het dus belangrijk is om meer afstand te nemen van de situatie. En waar te nemen in hoeverre je nu ook echt verantwoordelijk bent voor de verkeerde keuzes die in het verleden zijn gemaakt.

Waarom het geen zin heeft om je schuldig te voelen over wat er is gebeurd

Ervan uitgaan dat je in het verleden niet alle kennis had om een goede keuze te maken. Heeft het vaak geen zin om hier achteraf spijt van te hebben. Nu hebben we dat vaak wel, doordat we nieuwe kennis hebben gekregen over de situatie. En we hierdoor vaak spijt krijgen over de keuze die we in het verleden hebben gemaakt, we het graag achteraf anders zouden willen doen, dit is helaas niet meer mogelijk. Natuurlijk zou het heel fijn om je verkeerde keuzes in het verleden te veranderen. Dit is helaas niet mogelijk, het enige wat je kan doen het compleet te accepteren wat er is gebeurd en hiervan te leren. Dit is vaak nog het lastigste, omdat we toch snel de neiging kunnen krijgen om te denken wat we anders hadden kunnen doen, terwijl dit compleet zinloos is.

Het verleden is niet te veranderen en toch hebben we vaak de illusie dat het wel zo is. Door continu te bedenken hoe we het anders hadden kunnen doen.

Het is belangrijk om op een andere manier naar je schuldgevoel te gaan kijken. In de meeste gevallen voelen we ons overal schuldig over omdat we de illusie hebben dat we overal controle over hebben. En we ervan uitgaan dat als alles precies zo verloopt zoals wij dat hebben gepland. Dat hierdoor alles dus ook altijd goed zal gaan. Helaas vooral als je met andere mensen hebt te maken, heeft dit weinig zin. Doordat deze toch wel doen waar ze zelf zin in hebben, of dat er onverwachtse dingen plaatsvindt die je niet van te voren zag aankomen. Zou jij bijvoorbeeld in een ziekenhuis werken, dan voel je natuurlijk ontzettend verantwoordelijk voor de patiënten. Mag het zo zijn dat er toch iemand overlijd vanwege een onverklaarbare reden, je ontdekt achteraf wat hier de reden van is, dan voel je snel schuldig dat je dit niet eerder had gevonden.

Het is vooral in dit soort situaties waarbij de gevolgen erg groot zijn. Dat we dit snel proberen op te lossen door heel alert en geconcentreerd ons werk te doen. Helaas zorgt dit juist na verloop van tijd voor erg veel stress. Doordat je niet meer de rust ervaart om je werk vol te houden. Je dus ziet dat je een manier zal moeten vinden tussen je werk zo goed mogelijk te doen. Tegenover een ritme te vinden op je werk, die ervoor zorgt dat je aan het einde van de dag niet helemaal kapot voelt.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je minder schuldig voelt

Mag het zo zijn dat je erg veel stress ervaart omdat je continu schuldig voelt over alles wat erop dit moment plaatsvindt. Dan is het belangrijk om als eerste stap voor jezelf waar te nemen in hoeverre jij verantwoordelijk bent over wat er is gebeurd. Met name doordat we te snel de verantwoordelijkheid nemen over dingen die we niet kunnen veranderen. Of dat we ons best hebben gedaan om te helpen, maar dat we er toch later erachter komen dat we dit beter anders hadden kunnen doen, met de nieuwe kennis die we nu hebben gekregen.

Belangrijk om voor jezelf te realiseren dat als je het op dat moment anders had kunnen doen, dan had je dat wel gedaan. Het verleden is niet te veranderen, het enige wat we kunnen doen is accepteren wat er is gebeurd, te bedenken hoe we nu in het heden daarmee verder gaan.

Het loslaten van schuld begint met te accepteren wat er is gebeurd, door te stoppen met spijt, het mee te nemen als een leerervaring die jou verder helpt.

Door voor jezelf steeds weer vast te stellen dat jij er alles aan hebt gedaan om het goed te laten verlopen. Het had misschien achteraf beter gekund, maar op dat moment wist je dit niet en was dit dus de beste keuze. Belangrijk om voor jezelf te realiseren dat er geen reden is om je schuldig te voelen. Want schuldgevoel komt altijd vanuit de gedachte dat je spijt hebt over wat er is gebeurd, dat jezelf gek maakt over hoe je het anders had kunnen doen. Juist door te realiseren dat het geen zin heeft om jezelf gek te maken. En dat je volledig accepteert wat er is gebeurd, dat er dus geen reden is om hier spijt van te hebben, geef jezelf de kans om tot rust te komen. Doordat je de schuld van het verleden hebt losgelaten, dit eerder ziet als een leermoment om er zelf sterker van te worden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Schuldgevoel ontstaat meestal doordat er iets is gebeurd in het verleden waar we veel spijt van hebben. We hierdoor steeds onszelf aan het gek maken zijn dat we het achteraf anders hadden moeten doen. Terwijl dit niet mogelijk is, dus veel sterker is om het verleden te accepteren.
  • In het leven gebeuren veel onverwachtse dingen die we van te voren niet zien aankomen. Terwijl we gek genoeg wel denken dat we daar de controle over hebben. Met als gevolg dat we ons heel schuldig kunnen voelen over iets waar jij niets aan had kunnen doen.
  • Het is belangrijk om eerlijk met jezelf te worden in hoeverre jij verantwoordelijk bent over wat er is gebeurd. En bewust te zijn dat jij vanuit jezelf op dat moment de beste keuze hebt gemaakt. Om vervolgen voor jezelf te oefenen hier niet meer met spijt op terug te kijken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter